«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Με σύγχρονες δράσεις η τουριστική προβολή της Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των δράσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχεδιασμός και εφαρμογή δράσεων για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017, στις 11.30 το πρωϊ, στο συνεδριακό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας.
Πρόκειται για...
την πορεία του έργου που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ και σκοπό έχει τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Δυτικής Ελλάδας, με τη χρήση της τεχνολογίας και των σύγχρονων μέσων προβολής.
Στην εκδήλωση – παρουσίαση θα προβληθεί για πρώτη φορά το πολύγλωσσο  τουριστικό πόρταλ της Δυτικής Ελλάδας, στο οποίο αναδεικνύεται ο φυσικός πλούτος της  Περιφέρειας, η πολιτιστικής της κληρονομιά, αλλά και οι εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν, καθιστώντας τη Δυτική Ελλάδα έναν προνομιακό τουριστικό προορισμό.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της παρουσίασης, την εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό του ο Απόστολος Κατσιφάρας περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος. Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση του Κώστα Καρπέτα αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, ενώ στη συνέχεια τα στελέχη του ΣΕΤΕ θα αναφερθούν διεξοδικά στην παρουσίαση του έργου. Συγκεκριμένα, θα μιλήσουν η   Αγάπη Σμπώκου, μέλος ΔΣ ΣΕΤΕ, και ο Ιωσήφ Πάρσαλης, Σύμβουλος. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και η  Ιωάννα Δρέττα, Διευθύνουσα Σύμβουλος MARKETING GREECE.

***
Σύσκεψη για τη διαχείριση των  στερεών και υγρών αποβλήτων στην ΠΔΕ
Η πορεία υλοποίησης  των έργων διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων στη Δυτική Ελλάδα  αποτέλεσε το αντικείμενο τεχνικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.   O περιφερειάρχης Δυτικής  Απόστολος Κατσιφάρας, η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου , η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης  Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΔΕ Άλκηστις Σταθοπούλου συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες είχαν διεξοδική συνεργασία με την προϊσταμένη ΕΥΔ Ζωή Παπασιώπη και τον αναπληρωτή προϊστάμενο Νίκο Μαμαλούγκα, με στόχο την αμεσότερη προώθηση των διαδικασιών.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ)», ο υπήρξε η  διαβεβαίωση ότι είναι εξασφαλισμένη η   χρηματοδότηση των πέντε  Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων σε Ηλεία (Τριανταφυλλιά), Δυτική Αχαΐα (Φλόκα), Αιγιάλεια, Αγρίνιο και Ναύπακτο που προβλέπονται στον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας.  Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για τον καλύτερο συντονισμό με στόχο πάντα τη διασφάλιση της ωριμότητας των έργων και την υλοποίησή τους.
Παράλληλα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προωθεί πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. € που  αφορά σημαντικές κατά τόπους υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόκειται για συνοδά έργα τα οποία είναι απαραίτητα για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας. Από πλευράς υπουργείου υπήρξε επίσης η δέσμευση προς τον Περιφερειάρχη ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου θα σταλούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα εκδοθούν οι προσκλήσεις για την υλοποίηση των συνοδών έργων. Μεταξύ των δράσεων που τίθενται σε προτεραιότητα είναι τα πράσινα σημεία, αλλά και η οικιακή κομποστοποίηση.
Αμέσως μετά τον προσδιορισμό των κριτηρίων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος πρόκειται να συγκαλέσει σε ευρεία σύσκεψη τους Δημάρχους από όλη τη Δυτική Ελλάδα ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την προώθηση της διαδικασίας που θα περιλαμβάνει την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και την υλοποίηση των έργων.

***
Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Παρασκευή 6 Οκτωβρίου

Με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη  τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές που έπληξαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνεδριάζει  την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 15.00΄ στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου,  στην Πάτρα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τα τεράστια προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές, κύρια, στην Αχαϊα και την Ηλεία, αλλά και τις ζημιές που προκάλεσαν στην Αιτωλοακαρνανία.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αναμένεται να τονίσει ιδιαίτερα τις άμεσες ενέργειες που έγιναν και είχαν ως αποτέλεσμα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Ηλείας, αλλά και περιοχές της Δυτικής Αχαϊας. Ενώ πραγματοποιήθηκε και ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου και του Προέδρου του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία αντιπεριφερειαρχών, δημοτικών παραγόντων της Δυτικής Αχαϊας και πυρόπληκτων, όπου έγινε πλήρης καταγραφή των ζημιών και υπήρξε δέσμευση για καταβολή αποζημιώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο της Περιφέρειας με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα  βρέθηκε κοντά στους πληγέντες, τόσο στην Ηλεία , όσο και στη Δυτική Αχαϊα.
Εξάλλου, μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση είναι:
        -Έγκριση διαδικασίας δημοπράτησης της εργολαβίας : «Επισκευή – αποκατάσταση λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού φράγματος Πηνειού Π.Ε. Ηλείας» με  εγκεκριμένο προϋπολογισμό 1.049.272,01€.

-    Έγκριση της πρότασης για τροποποίηση του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ –ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Π.Δ.Ε.» με σκοπό τη συνολική αύξηση του προϋπολογισμού του έργου κατά 5.000.000,00 €

-    Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας- Π.Ε. Αχαΐας ως συνδιοργανωτής στα πλαίσια της υποστήριξης διεκδίκησης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019 που θα κορυφωθεί στις 13 Οκτωβρίου 2017 στην πόλη Tarragona της Ισπανίας.

-    Έγκριση ΣΤ’ τροποποίησης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έτους 2017.

-    Έγκριση της τροποποίησης και αύξηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του έργου με  τίτλο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ ετών 2015-2016».
                        
-    Καθορισμός των ειδικοτήτων για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών για την κάλυψη εποχικών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών.

-    Κατηγοριοποίηση  της αθλητικής Εγκατάστασης, ιδιοκτησίας ΠΔΕ, που βρίσκεται στη θέση Βάλτος της Βορείως Έξω Αγυιάς Πατρών.

***
Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος
H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και την στήριξη του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ξηρομέρου και του Δήμου Θέρμου, πραγματοποιούν δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο σε γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας που δημιουργήθηκε με χορηγία και συνεχή υποστήριξη της εταιρίας καλλυντικών AVON και εξοπλίστηκε με σύγχρονα μηχανήματα, θα περιοδεύει στην περιοχή.
H Μονάδα Μαστογράφου θα βρίσκεται:
•    Στη Βόνιτσα ( Κέντρο Υγείας Βόνιτσας) 9 και 10 Οκτωβρίου, τηλέφωνο για ραντεβού: 2643022222 (9.00-14.00).
•    Στον Αστακό (Δημαρχείο Ασττακού) 11 και 12 Οκτωβρίου, τηλέφωνο για ραντεβού: 2646041482 (9.00-14.00).
•    Στο Θέρμο (στο Δημαρχιακό Μέγαρο) 13 και 14 Οκτωβρίου, τηλέφωνο για ραντεβού: 2644360131 (9.00-14.00).
κλείνονται Από σήμερα Δευτέρα  2 Οκτωβρίου  είναι απαραίτητο οι ενδιαφερόμενες να κλείσουν τηλεφωνικό ραντεβού για να κατοχυρώσουν σειρά προτεραιότητας.
Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο:
•    Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
•    Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
•    Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
•    Η γυναίκα να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο), από 3 ημέρες πριν έως 5 ημέρες μετά.
Μαστογραφικός έλεγχος προσφέρεται μόνο σε γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

***
Τελευταίος ψεκασμός δακοκτονίας στην Αχαΐα


Από σήμερα  Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017  αρχίζει ο τελευταίος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας 2017. Για το λόγο αυτό, ελαιοκαλλιεργητές και μελισσοκόμοι θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υλοποιεί πρόγραμμα δακοκτονίας.  στις παρακάτω Δημοτικές και Toπικές Κοινότητες των Δήμων Πατρέων και Αιγιαλείας:
Δήμος Πατρέων:  ΑΝΩ & ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙ – ΠΛΑΤΑΝΙ, ΔΡΕΠΑΝΟ – ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ, ΡΙΟ - ΑΚΤΑΙΟ - ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΑΝΩ & ΚΑΤΩ ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΘΕΑ – ΚΡΗΝΗ, ΑΡΓΥΡΑ - ΣΕΛΛΑ
Δήμο Αιγιαλείας: ΣΕΛΙΑΝΤΙΚΑ, ΝΕΡΑΤΖΙΕΣ, ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ, ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ, ΜΕΛΙΣΣΙΑ, ΚΟΥΝΙΝΑ, ΖΗΡΙΑ, ΚΑΜΑΡΕΣ, ΣΑΛΜΕΝΙΚΟ, Ν. ΕΡΙΝΕΟΣ, ΑΙΓΙΟ, ΜΑΥΡΙΚΙ   
    Παρακαλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να έχουν ανοικτά τα ελαιοκτήματα τους, αν είναι δυνατό να παρευρίσκονται κατά τη διάρκεια του ψεκασμού και να αναφέρουν στην αρμόδια Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητοι οι ψεκασμοί καλύψεως από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς σε ελαιοκτήματα που βρίσκονται σε εστίες δάκου καλλιεργούνται με ευαίσθητες στη δακοπροσβολή ποικιλίες ελιάς ή βρίσκονται σε οριακή παραγωγή (αργιολόγια, κλπ) όπου οι δολωματικοί ψεκασμοί έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.
    Καλούνται επίσης οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τις μελισσοκυψέλες τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές κατά τη διάρκεια των ψεκασμών.
    Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ 2613 613723, 718 και 701.