«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ: Η ναφθαλίνη στα σχολεία

Η Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας εκφράζει την ανησυχία της για το συνεχιζόμενο φαινόμενο της ρίψης ναφθαλίνης σε σχολεία της πόλης του Αγρινίου. Πέρα από την απώλεια διδακτικών ημερών και την αναστάτωση που προκαλείται στις σχολικές κοινότητες, είναι γνωστό ότι η ναφθαλίνη εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των μαθητών και του προσωπικού. Συνεπώς πρέπει να καταβληθεί η κάθε δυνατή προσπάθεια από την εκπαιδευτική κοινότητα και τους εμπλεκόμενους με το σχολείο φορείς, προκειμένου να τερματιστεί το φαινόμενο άμεσα.

Έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν το γεγονός ότι...
στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι σχολικοί χώροι μένουν ουσιαστικά αφύλακτοι τις ώρες μη λειτουργίας των σχολείων. Σε αυτές τις ώρες συμβαίνουν και τα εν λόγω περιστατικά. Η πολιτεία θα πρέπει λοιπόν σε κάθε περίπτωση να μεριμνήσει για την αποτελεσματική φύλαξη των σχολικών χώρων και την συνδρομή βοηθητικού προσωπικού, για να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Επίσης καλό θα ήταν να ληφθεί όποιο μέτρο είναι δυνατόν ώστε να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην αγορά ναφθαλίνης.

Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο με ψυχραιμία και την πρέπουσα ευθύνη. Κρίνουμε λοιπόν  αναγκαίο να αποφευχθεί από όλες τις πλευρές στο δημόσιο λόγο (ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης) να γίνουν μέρος του προβλήματος με την υπερπροβολή του θέματος και την ανεύθυνη δημιουργία σεναρίων απόδοσης ευθυνών. Σημαντικό είναι επομένως να μεταδίδεται με διακριτικότητα η όποια είδηση σχετική με το θέμα, καθώς δεν πρέπει να αναστατώνεται επιπλέον η σχολική κοινότητα του όποιου σχολείου.

Η Β’ ΕΛΜΕ θα κάνει κατά το δυνατόν, όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το τερματισμό του φαινομένου. Αργότερα, σε μια δεύτερη φάση, θα πρέπει να αναζητηθούν όλα εκείνα τα αίτια, κοινωνικά, οικογενειακά κ.α. που οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές. Κι εδώ η πολιτεία, θα πρέπει να παράσχει την απαραίτητη στήριξη στα σχολεία και τους μαθητές, έτσι ώστε φαινόμενα όπως αυτό να μην επαναληφθούν.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
                    
Ο Πρόεδρος                         Ο  Γεν. Γραμματέας

Σωτήρης Καρανίκας             Βαγγέλης Τσούκας