«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στο Ελσίνκι ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας

(για την 45η Γενική Συνέλευση της CPMR και την Ολομέλεια της Διαμεσογειακής Επιτροπής)

Στο Ελσίνκι  βρίσκεται από σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής, Απόστολος Κατσιφάρας, για να συμμετάσχει, στις εργασίες της 45ης Γενικής Συνέλευσης της CPMR (Διάσκεψη των Περιφερειακών Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), που θα πραγματοποιηθεί στις 18-20 Οκτωβρίου 2017....
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της CPMR, στις 19/10/2017  θα πραγματοποιηθεί και η Ολομέλεια της Διαμεσογειακής Επιτροπής, της οποίας ο Περιφερειάρχης είναι Πρόεδρος, με βασικό αντικείμενο τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και την ενίσχυση της συνεργασίας στη λεκάνη της Μεσογείου.
Ο Περιφερειάρχης  Απόστολος Κατσιφάρας ,ως  Πρόεδρος ,θα συντονίζει  όλη τη συνεδρίαση και κατά την εναρκτήρια ομιλία του θα αναφερθεί στην τρέχουσα κατάσταση στη Μεσόγειο και την ΕΕ και στις δραστηριότητες της Διαμεσογειακής.
Επίσης,  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας  θα συμμετέχει στη συνεδρίαση της 19 Οκτωβρίου  του Πολιτικού Γραφείου της CPMR ,στο οποίο ο Περιφερειάρχης είναι μέλος ως Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  από τον Ιούνιο του 2016 και μέχρι τον Ιούνιο του 2018 έχει την Προεδρία της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR.
Βάσει του Καταστατικού της, αποστολή της Διαμεσογειακής Επιτροπής είναι η μελέτη των κοινών προβλημάτων και η εφαρμογή στο χώρο της Μεσογείου συγκεκριμένων δράσεων Διαπεριφερειακής Συνεργασίας για οικονομική, κοινωνική, επιστημονική και πολιτιστική ανάπτυξη
Σήμερα, η Διαμεσογειακή Επιτροπή συγκεντρώνει 44 Περιφέρειες από 10 διαφορετικές χώρες και από τις δύο ακτές της Μεσογείου.

                              Τι είναι η CPMR και η Διαμεσογειακή Επιτροπή

Η CPMR είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1973, με στόχο τη συνένωση εκπροσώπων των Περιφερειών της Ευρώπης, κυρίως των παράκτιων περιοχών, που ενδιαφέρονται για την ισορροπημένη και πολυκεντρική ανάπτυξη της Ευρώπης και επιθυμούν, στα πλαίσια αυτής της προοπτικής, να καθορίσουν και να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα.
Σήμερα η CPMR απαριθμεί ως μέλη 150 Περιφέρειες από 28 διαφορετικές χώρες (και κράτη-μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες), αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 200 εκ. πολίτες.
Η CPMR είναι το όργανο όπου οι Περιφέρειες μέλη της συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε:
·         Να διασφαλίζεται ότι τα όργανα της ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις λαμβάνουν υπόψη τα κοινά τους συμφέροντα.
·         Να αναπτύσσουν συγκεκριμένα έργα προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους και να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα.
Μία εκ των Γεωγραφικών Επιτροπών της CPMR είναι και η Διαμεσογειακή Επιτροπή, που δημιουργήθηκε το 1990 για να εκφράσει τα κοινά συμφέροντα των Περιφερειών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα (δηλ. από όλες τις όχθες της Μεσογείου).


***

Σύσκεψη Aντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα διάθεσης κτηνοτροφικών προϊόντων

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας, σημαντικός τομέας της πρωτογενούς παραγωγής, και συγκεκριμένα η διάθεση του κρέατος, αλλά και του γάλακτος, συζητήθηκαν σε διαδοχικές συσκέψεις που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κώστας Μητρόπουλος  με εκπροσώπους των Συλλόγων Κρεοπωλών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται την Περιφέρεια, παρουσία του Προέδρου του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής και Περιφερειακού συμβούλου Διονύση Μαυρόγιαννη, του Γενικού Δ/ντη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρου Βέρρα και στελεχών της Δ/νσης Κτηνιατρικής.
Στις συσκέψεις αναδείχθηκαν προβλήματα που σχετίζονται με την διάθεση των προϊόντων των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας και κυρίως του γάλακτος, προβλήματα του κλάδου των κρεοπωλών, ενώ αναδείχθηκε και η σημασία της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα και με το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο περί διακίνησης και εμπορίας νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων.
«Ο κτηνοτροφικός κόσμος και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, αντιμετωπίζει καθημερινά πολυεπίπεδα προβλήματα» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε: «Οι τιμές διάθεσης του αιγοπρόβειου γάλακτος, αλλά και του κρέατος συνεχώς συμπιέζονται, ενώ υπάρχει και έντονη ανησυχία για την δυνατότητα απορρόφησης της παραγωγής. Θεωρούμε ότι το ψηφισθέν νομοσχέδιο, που αποτελούσε άλλωστε και πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και μπορεί να βοηθήσει τους Έλληνες παραγωγούς έναντι πιθανών αθέμιτων πρακτικών».   

***
Στην Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα συμμετέχει
 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  συμμετέχει στην 11Η  Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα, που οργανώνεται  από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»,  σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο  21 Οκτωβρίου 2017 και στις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα:
Αχαϊα- Στο νυχτερινό κέντρο DISCO ROOM- Αγ. Ανδρέου 88  στην Πάτρα
Ηλεία - Στον κεντρικό πεζόδρομο  της Αμαλιάδας και
Αιτωλοακαρνανία -  Στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη στο  Μεσολόγγι.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει και φέτος  στην  προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νέων ανθρώπων όσον αφορά την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων σε συνδυασμό με κατανάλωση αλκοόλ, με σκοπό την προώθηση υγιών συμπεριφορών και μηνυμάτων Οδικής Ασφάλειας.
Πρόσφατα άλλωστε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας ξεκίνησε σειρά επαφών, στο πλαίσιο των οποίων συναντήθηκε και με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Αδαμάντιο Μητρόπουλο, από τον οποίο ζήτησε ενίσχυση της αστυνόμευσης στους δρόμους των πόλεων, για την προστασία των νέων οδηγών.  Κι αυτό διότι, προέκυψαν ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία κατά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη   στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών ΠΕ Αχαΐας. Βάσει αυτών, καταγράφεται αυξημένη αφαίρεση  διπλωμάτων οδήγησης λόγω μέθης και μάλιστα από οδηγούς νεαρής ηλικίας.  Συγκεκριμένα, από τα  50 διπλώματα οδήγησης που  αφαιρούνται μηνιαίως από την Τροχαία, με το 70% αυτών να αφορά οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (27% σχετίζεται με ανασφάλιστα οχήματα και 3% για παράβαση ερυθρού σηματοδότη).

Το αλκοόλ εξακολουθεί να αποτελεί πανευρωπαϊκά μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι. Οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ  θα ενθαρρύνουν τους νέους να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί τον τίτλο, δεσμεύεται να μην καταναλώσει αλκοόλ για το υπόλοιπο βράδυ, προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του.

 

***
Η ΠΔΕ συμμετέχει στο Πανελλήνιο Συνέδριο
Επιστημόνων Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα Τ.Ε.Ι. Λάρισας και Δυτικής Ελλάδας συνδιοργανώνει στην Αρχαία Ολυμπία στις 20-22 Οκτωβρίου 2017 το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημόνων Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων. Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου θα αποτελέσει η Φροντίδα ηλικιωμένων και η αναγκαιότητα προώθησης της ευδόκιμου γήρανσης.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι μέσα από την παρουσίαση των σύγχρονων τάσεων στη φροντίδα ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων να αναπτυχθεί συζήτηση και προβληματισμός προκειμένου να αναζητηθούν καινοτόμες λύσεις και καλές πρακτικές στα προβλήματα φροντίδας των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως είναι οι παραπάνω. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν ιδιαίτερα η γηριατρική ευπάθεια (frailty), οι καλές πρακτικές στη φροντίδα ηλικιωμένων, ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών στην προστασία των Δικαιωμάτων των ασθενών, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε ωφελούμενους των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι κλπ. Καινοτομία του Συνεδρίου επίσης είναι πως μέρος του Συνεδρίου θα μεταδοθεί Live Streaming, ώστε να συμβάλει στην ενημέρωση και στην ανταλλαγή απόψεων με εργαζομένους στις κοινωνικές δομές φροντίδας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού από όλη την Ελλάδα.
Τέλος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου στις 21 Οκτωβρίου σε συνεργασία με τις Μ.Κ.Ο. «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» και «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ», το Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας και τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας θα διεξαχθούν προληπτικές εξετάσεις (test μνήμης) για ηλικιωμένους και χρόνιους πάσχοντες της ευρύτερης περιοχής μέσα στους χώρους του Κέντρου Υγείας της Αρχαίας Ολυμπίας και ώρες 10:00-14:00.



                                         ***

Δωρεάν Αλλεργιολογικός Έλεγχος στην Π.Ε. HΛΕΙΑΣ


     Με στόχο την έγκαιρη διάγνωση, ώστε  με την κατάλληλη αντιμετώπιση να μειωθούν οι  αρνητικές συνέπειες των  αλλεργικών παθήσεων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών,  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη στήριξη των εταιρειών Virtus Pharma  και Alfamedica A.E-HAL, ξεκινά στην Π.Ε Ηλείας  δωρεάν αλλεργιολογικούς ελέγχους σε  ενήλικες και παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε αλλεργιολογικό έλεγχο. Αντίστοιχα τεστ θα πραγματοποιηθούν σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.

Οι αλλεργίες είναι παθήσεις που παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες. Τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια και αποδίδονται σε διαφορετικούς παράγοντες όπως ο σύγχρονος τρόπος ζωής ,η ρύπανση του αέρα και οι μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών. Υπολογίζεται ότι  ένας στους τρεις Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Oι πιο συνηθισμένες αλλεργικές παθήσεις είναι η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα , η κνίδωση και το αγγειοίδημα,  οι τροφικές αλλεργίες, οι φαρμακευτικές αλλεργίες και οι αλλεργίες στον νυγμό/τσίμπημα υμενοπτέρων (σφηκών και μελισσών).

Η διάγνωση των αλλεργικών παθήσεων γίνεται με τα αλλεργικά δερματικά τεστ . Είναι το κύριο διαγνωστικό εργαλείο των αλλεργικών παθήσεων και πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο. Η διαγνωστική τους ευαισθησία ξεπερνά το 90%.
Στο αντιβράχιο του ασθενούς τοποθετούνται ειδικά επεξεργασμένα εκχυλίσματα αλλεργιογόνων και στη συνεχεία εκτελείται νυγμός διαμέσου αυτών εντελώς επιδερμικά. Το αποτέλεσμα διαβάζεται σε είκοσι λεπτά. Τα τεστ δεν έχουν παρενέργειες και ο ασθενής μετά τη διενέργειά τους μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα επιθυμεί.                                        

Για να βοηθηθούν άτομα στην ελληνική ύπαιθρο που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή οικονομικών προβλημάτων, δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε αλλεργιολογικό έλεγχο η  Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας  ξεκινά τους ελέγχους από την Π.Ε. Ηλείας όπου με τη στήριξη του Δήμου Ανδραβίδας -Κυλλήνης , του Δήμου Πηνειού και της Δημοτικής Ενότητας Καράτουλα του Δήμου Πύργου θα πραγματοποιήσει δωρεάν αλλεργιολογικούς ελέγχους  στις ακόλουθες περιοχές :

-          Στη Βάρδα, 30/10,   (Δημαρχείο) ,  Τηλ.  για ραντεβού:      2623360621  (9.00-14.00).
-          Στην Ανδραβίδα , 1/11,   (Δημαρχείο),  Τηλ.  για ραντεβού:    2623360401 (9.00-14.00).      
-          Στο  Καράτουλα Ηλείας,  6/11 ( Αγροτικό Ιατρείο) , Τηλ για ραντεβού:   6982229942   (9.00-14.00).
-          Στο Βαρθολομιό,   8/11  (ΚΑΠΗ Βαρθολομιού ) , Τηλ.  για ραντεβού:     2623032472  (9.00-14.00).    

Τα ραντεβού θα κλείνονται τηλεφωνικά από 23 Οκτωβρίου με σειρά προτεραιότητας.                                

Τα αλλεργικά δερματικά τεστ που θα πραγματοποιηθούν αφορούν έλεγχο σε αεροαλλεργιογόνα  που προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα και αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει για 7 ημέρες πριν την ημερομηνία του τεστ να μην έχουν λάβει αντιισταμινικά  χάπια (εμπορικές ονομασίες  Xozal, Ζιρτέκ, Kestine, Rupafin,Bilargen, Bilaz, Αtarax  κλπ)  ή κορτιζόνη (Medrol, Prezolon).

     Δίνεται προτεραιότητα σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική ή  ασφαλιστική  κάλυψη για έλεγχο σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό  κέντρο.