«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ο Απόστολος Κατσιφάρας παρέδωσε την προεδρία της Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική-Ιόνιο» της ΕτΠ (BINTEO)
Μετά από περίπου 2,5 χρόνια ολοκλήρωσε την θητεία στην προεδρία της Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική-Ιόνιο» της Επιτροπής των Περιφερειών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και κατά τη διάρκεια συνεδρίασης , σήμερα, στις Βρυξέλλες παρέδωσε την σκυτάλη στον...
Ιταλό συνάδελφό του Πάολο Ντι Λάουρα Φρατούρα, Περιφερειάρχη Μολίζε Ιταλίας, ενώ την αντιπροεδρία ανέλαβε ο Κροάτης Νίκολα Ντομπρόσλαβιτς, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ντουμπρόβνικ-Νερέτβα.
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό ο Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε μεταξύ άλλων:
Η Διαπεριφερειακή Ομάδα δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 με σκοπό να συμβάλλει στην διαμόρφωση και υλοποίηση της EUSAIR, προωθώντας τη φωνή των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών .
Η Ομάδα μας  λειτούργησε με άξονες προτεραιοτήτων . Όπως η συνεργασία με ευρωβουλευτές και  αξιωματούχους των γενικών διευθύνσεων. Παράλληλα έχουμε ήδη συντάξει έκθεση  προόδου με πλήρη κατάλογο, ενημερωμένο που επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι όλα τα μέλη γνωρίζουν, προτείνουν και κοινοποιούν με προτεραιότητες, ώστε να διευκολύνεται και να διευρύνεται η μεταξύ  μας συνεργασία.
Είμαι βέβαιος  ότι η ομάδα μας θα συνεχίσει να λειτουργεί με την ίδια και καλύτερη προοπτική .
Οι πολίτες των τοπικών και περιφερειακών κοινωνιών ζητούν απαντήσεις στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που έχουν. Οι θαλάσσιες μεταφορές, η προστασία του περιβάλλοντος , η τοπική οικονομική ανάπτυξη μέσα από τον τουρισμό, είναι μερικά από αυτά και σ’ αυτόν τον τομέα από την θέση που βρίσκομαι θα συνεχίσω να συμβάλλω τα μέγιστα.
Δείτε βίντεο με απόσπασμα της ομιλίας του Περιφερειάρχη στο σύνδεσμο  https://www.youtube.com/watch?v=FzaPUvdsPwk

 Εκδήλωση στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων
Στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας είχε σειρά συναντήσεων και συζητήσεων με ευρωβουλευτές,  μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκδηλώσεις της CPMR στην Πάτρα
Εξάλλου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου ,συναντήθηκαν με την Γενική Γραμματέα της CPMR Ελένη Μαριάνου και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη , όπου και συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση δύο εκδηλώσεων της CPMR (Διάσκεψη Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), στην Πάτρα.
Η πρώτη θα διοργανωθεί τον προσεχή Μάρτιο και η δεύτερη, που θα είναι και η γενική συνέλευση των μελών της CPMR, τον Ιούλιο.

***
Μαθητές σε ρόλο περιφερειακών συμβούλων
 παρουσία του αναπληρωτή υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη
Παρουσία του αναπληρωτή υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη, μαθητές του Γυμνασίου Καράτουλα από την Ηλεία θα αναλάβουν ρόλους περιφερειακών συμβούλων. Πρόκειται για τη δράση που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Πάτρας.
Ο αναπληρωτής υφυπουργός Παιδείας αποδέχτηκε την πρόσκληση και η ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 09.30 το πρωϊ, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου τους προσκεκλημένους θα υποδεχτεί ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου  Γιώργος Αγγελόπουλος.
Στόχος είναι, μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, να προωθηθεί  η συμμετοχικότητα των αυριανών ενεργών πολιτών και παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως κορυφαίο όργανο της Αυτοδιοίκησης, να αποτελέσει ένα ανοικτό βήμα για τους νέους.


***

Δωρεάν οφθαλμολογικός έλεγχος σε μαθητές Δημοτικού

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανέλαβαν την πρωτοβουλία, στα πλαίσια του Συμφώνου Συνεργασίας που έχουν μεταξύ τους ως συμβαλλόμενα μέρη  και με την συνεργασία της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και της 6ης Υ.Π.Ε. να πραγματοποιήσουν δωρεάν προληπτικό  οφθαλμιατρικό έλεγχο σε μαθητές Δημοτικών σχολείων της επαρχιακής Αιτωλοακαρνανίας.
Πιο αναλυτικά, από την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου ως και τις 17 Νοεμβρίου η οφθαλμιατρική κινητή μονάδα που διαθέτει ο σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που είναι κατάλληλα διαμορφωμένη πρόκειται  να επισκεφθεί τα κάτωθι  σχολεία διαδοχικά:
1ο Δημοτικό σχολείο Βόνιτσας,
2ο Δημοτικό σχολείο Βόνιτσας,
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου,
Δημοτικό σχολείο Χαλκιόπουλου,
Δημοτικό Σχολείο Αγγελοκάστρου,
 Δημοτικό σχολείο Καλυβίων,
 Δημοτικό Σχολείο Παραβόλας,
 1ο Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού,
2ο Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού,
 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού,
1ο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου και
2ο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου.
Τα παιδιά θα εξεταστούν από εθελοντές ιατρούς οφθαλμιάτρους, προερχόμενους από δημόσιους φορείς ή ιδιώτες. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων δεν θα εξετάζονται παιδιά που δεν φέρουν την συγκατάθεση γονέα.
Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζεται στις πολιτικές πρόληψης που εφαρμόζουν οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών της επαρχιακών περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, που στερούνται Παιδιατρικών Νοσοκομείων ή Γενικών Νοσοκομείων με οργανωμένα Παιδιατρικά Τμήματα και που η απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα καθιστά για κάποιες οικογένειες ανέφικτους τους τακτικούς ιατρικούς ελέγχους  των παιδιών τους δεδομένης και της δυσχερούς οικονομικοκοινωνικής κρίσης. 

***
Ημερίδα για τη Νοσηλευτική στην καθημερινή πράξη


Η Περιφέρεια Δ. Ελλάδος, το 3ο Π.Τ. της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και το Τμήμα Νοσηλευτικής του AΤΕΙ Δ.. Ελλάδας συνδιοργανώνουν  τις 12 και 13 Οκτωβρίου διημερίδα  με θέμα: «Προσεγγίζοντας τη Νοσηλευτική στην καθημερινή κλινική πράξη» που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του ΑΤΕΙ Δ. Ελλάδας και  ώρα έναρξης  9:00 στις 12 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια ,ελεύθερες ανακοινώσεις και κλινικά φροντιστήρια, από καταξιωμένα στελέχη του χώρου της υγείας και της πανεπιστημιακής κοινότητας, τα οποία θα αποτελέσουν εφαλτήριο για περαιτέρω επιμόρφωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. 
Παράλληλα με τις εργασίες της διημερίδας θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία, ενημέρωση από το Σύλλογο ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά» και από την εθελοντική ομάδα του ΚΕΔΜΟΠ θα πραγματοποιούνται εγγραφές εθελοντών δοτών μυελού των οστών.
            Τέλος θα αποτελέσει κάλεσμα ενότητας προς όλους τους Νοσηλευτές/τριες, ε στόχο την  αναβάθμιση του ρόλου του Νοσηλευτή τόσο στις δομές υγείας, όσο και στην Κοινωνία. 
     

***
Οι δράσεις τη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την επιχειρηματικότητα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τις πόλεις και τις περιφέρειες στις Βρυξέλλες

Το σχέδιο ολοκλήρωσης του έτους “Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017” παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συνάντησης δικτύων των Επιχειρηματικών Περιφερειών.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος ήταν παρών στην παρουσίαση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Δυτικής Ελλάδας στο συγκεκριμένο δίκτυο και ανέφερε: “Ο θεσμός των αιρετών Περιφερειών, είναι νέος στην Ελλάδα. Η Περιφέρειά μας, δύο χρόνια πριν, με πρωτοβουλία στελεχών της, που υποστηρίξαμε απόλυτα ως Αρχή, υπέβαλε μία, φιλόδοξη, τότε, ιδέα. Σχεδίασε μία πρόταση για την επιχειρηματικότητα. Διεκδίκησε, με ίσους όρους, ανταγωνιστικά, ευρωπαϊκές περιφέρειες με μεγάλη παράδοση και εμπειρία. Κέρδισε, ένα από τα τρία βραβεία. Και, σήμερα, υλοποιεί το  πρόγραμμα. Μετά από πρόσκληση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήμερα παρουσιάζουμε την ολοκλήρωση του σχεδίου, ενταγμένη στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Ένα διεθνές Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η ατζέντα του οποίου παρουσιάστηκε και εντάχθηκε στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.”

Παράλληλα, με τη συμμετοχή της Περιφέρειάς μας στις συγκεκριμένες συναντήσεις, δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης εξωστρέφειας, αναγνώρισης και ευκαιριών συνεργασίας. Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρειά Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει με δράσεις στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τις πόλεις και τις περιφέρειες στις Βρυξέλλες. “Με σχέδιο, διεκδίκηση και δράσεις έχουμε πια μια ισχυρή Περιφέρεια στην Ευρώπη”, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.
Τη φιλοσοφία και το σχέδιο του προγράμματος  του  Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο  "Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα", παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο Χρήστος Τζομάκας διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και μέλος της Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ανέλυσε την πλήρη ατζέντα, προκαλώντας το ενδιαφέρον.  

***
Παρέμβαση του Απόστολου Κατσιφάρα στην κοινή συνεδρίαση επιτροπών στις Βρυξέλλες (ΒΙΝΤΕΟ)
Παρέμβαση στην σημερινή ετήσια κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών COTER (Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμού της ΕΕ) της Επιτροπής των Περιφερειών και REGI (Περιφερειακή Ανάπτυξη)  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τονίζοντας: "Η Πολιτική Συνοχής - το κύριο εργαλείο επενδύσεων και αλληλεγγύης της ΕΕ - έχει μειώσει τις ανισότητες, εξαπλώνει την καινοτομία και φέρνει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί πυλώνα της ΕΕ στο μέλλον και να μην υπονομεύεται από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του Brexit ή από την ανάγκη χρηματοδότησης νέων καθηκόντων. Περισσότερο από ποτέ, σήμερα, η Ευρώπη και τα 500 εκατομμύρια κάτοικοι της χρειάζονται μια ισχυρή Πολιτική Συνοχής, που να εστιάζει στην άρση των ανισοτήτων και κυρίως σε ζητήματα ανεργίας, φτώχειας και νεολαίας".
Σημειώνεται ότι τα μέλη των δύο αυτών επιτροπών, μετά την παρουσίαση της 7ης Έκθεσης για την Οικονομική, Κοινωνική και Εδαφική Συνοχή και το μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ υπό τη σκιά του BREXIT, συζήτησαν με την Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, επί των κύριων ευρημάτων της Έκθεσης και για τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ μετά το 2020 θα ανταποκρίνεται στις νέες περιφερειακές και τοπικές προκλήσεις.
Δείτε το βίντεο με την παρέμβαση του Περιφερειάρχη στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=tDotbGwbKAo 

***

Στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης για την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπή των Περιφερειών

Σε ένα καθοριστικό τετραήμερο για το μέλλον της Ευρώπης συμμετέχει ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, στο πλαίσιο των εργασιών  της 125ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) και της 15ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων (European Week of Region and Cities EWRC).
  «Είναι ένα πολύ σημαντικό τετραήμερο, καθώς εντατικοποιείται ο διάλογος για το μέλλον της ΕΕ και κυρίως ο προβληματισμός για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ μετά το 2020» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και συμπληρώνει: «Η Πολιτική Συνοχής αποτελεί το βασικό ευρωπαϊκό μέσο για την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεδομένου ότι οι Πόλεις και οι Περιφέρειες είναι οι κύριοι δικαιούχοι της Πολιτικής Συνοχής, αποτελεί μία από τις πιο ορατές πολιτικές της ΕΕ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αποδεικνύοντας τα οφέλη της Ευρώπης στους πολίτες της. Ως εκ τούτου η εξασφάλιση μιας ισχυρής και αποτελεσματικής Πολιτικής Συνοχής για όλες τις Περιφέρειες μετά το 2020, αποτελεί βασικό πολιτικό στόχο της ΕτΠ. Θέλουμε να διατηρηθεί η βασική διάρθρωση της Πολιτικής Συνοχής με τις τρεις κατηγορίες της περιφερειών. Είναι επίσης σημαντικό να διαθέτει η Πολιτική Συνοχής επαρκή χρηματοδότηση. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτη».
Το μήνυμα ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πολιτική συνοχής  πέρασε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, που παρουσίασε την  «7η Έκθεση για την Οικονομική, Κοινωνική και Εδαφική Συνοχή». Ανέλυσε μια συνολική εικόνα της περιφερειακής και τοπικής οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής σύγκλισης, καθώς και ορισμένες λεπτομέρειες για τη μελλοντική πρόταση για την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ μετά το 2020. Στο πλαίσιο των εργασιών ο περιφερειάρχης είχε τη δυνατότητα να έχει ένα σύντομο διάλογο με την ευρωπαία επίτροπο.
Συνολικά, κατά την Ολομέλεια θα υπάρξουν 13 γνωμοδοτήσεις και 2 ψηφίσματα, από τα οποία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γνωμοδοτήσεις: «Ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων και Έγγραφο προβληματισμού για την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης» και «Η προστασία των παιδιών-μεταναστών», καθώς και τα ψηφίσματα: «Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2017 και ενόψει της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης για το 2018» και «Συστάσεις προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου 2017 για την πέμπτη διάσκεψη κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης».