«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σημαντικά  ύδρευσης και αποχέτευσης  στην Πάτρα χρηματοδοτεί η Περιφέρεια

 Συνάντηση εργασίας συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας με παράγοντες της ΔΕΥΑΠ,  με  αντικείμενο το συντονισμό των ενεργειών  ώστε να δημοπρατηθούν το συντομότερο δυνατό έργα της ΔΕΥΑΠ  τα οποία έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε...
την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, δεδομένου ότι  μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων  της Περιφέρειας εκτελείται ένα μεγάλο πρόγραμμα στην Πάτρα, που αποτελείται από έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, με υψηλό  προϋπολογισμό και φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΥΑ Πάτρας.
«Στόχος μας είναι η αποτελεσματικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας, εξηγώντας ότι χρειάζεται αγώνας δρόμου ώστε τα έργα να δημοπρατηθούν,   άμεσα να ξεκινήσει η υλοποίησή τους και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απορροφήσεις, προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια κονδυλίων, αλλά και να ολοκληρωθούν τα έργα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας αναφέρθηκε στις αντικειμενικές αδυναμίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΠ ως προς την επίσπευση των διαδικασιών, οι οποίες, πέρα από τις ελλείψεις σε προσωπικό, συνδέονται και με τις συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις.
Μέχρι σήμερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος 2014-2020 έχουν ενταχθεί δύο μεγάλα έργα και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η ένταξη άλλων δύο στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης Δήμου Πατρέων.

Δημοπρατήσεις μέσα στον Οκτώβριο
Στο πλαίσιο της συνεργασίας και του συντονισμού των ενεργειών προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω  καθυστερήσεις,  τα στελέχη της ΔΕΥΑΠ διαβεβαίωσαν τον Περιφερειάρχη ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για την προώθηση και του έργου  «Ολοκληρωμένη Διαχείριση λυμάτων Δήμου Πατρέων», προϋπολογισμού 25 εκατ ευρώ,  με προοπτική  στις 10 Οκτωβρίου να δημοπρατηθεί το τμήμα  που αφορά το έργο τα Μποζαϊτικα (Διγενή Ακρίτα) προϋπολογισμού 3.650.000€  και μέχρι τις 25 Οκτωβρίου να έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο  Αποχέτευση Οικισμών  Βραχνέϊκα, Παραλία, Οβρυά, προϋπολογισμού 15 εκατ ευρώ.
Εφαρμογή προγράμματος ελέγχου των διαρροών
 Στο μεταξύ, ο κ. Κατσιφάρας  ανακοίνωσε ότι δόθηκε από την Περιφέρεια προς  τη  ΔΕΥΑ Πάτρας, που είναι ο φορέας υλοποίησης,  προέγκριση για την δημοπράτηση που  αφορά στο έργο «Διαχείριση Πιέσεων - Διαρροών - Τηλεδιοίκηση Α και Γ τομέων»,  προϋπολογισμού 2.230.000 € που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.
Με το έργο αυτό επιδιώκεται η εφαρμογή προγράμματος ελέγχου των διαρροών σε ένα σημαντικό τμήμα του δικτύων των περιοχών των πρώην Δήμων Ρίου, Βραχνεϊκων και Μεσσάτιδας εφαρμόζοντας πρακτικές και οδηγίες της Παγκόσμιας Ένωσης Νερού για τον έλεγχο των διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης.
 Βασικά στοιχεία του έργου είναι:
-Εγκατάσταση οργάνων για την αδιάλειπτη παρακολούθηση της παροχής και πίεσης σε χαρακτηριστικά σημεία του δικτύου
-Εφαρμογή προγράμματος διαχείρισης πίεσης. Το δίκτυο θα χωριστεί σε ζώνες και σε καθεμία από αυτές θα εφαρμοστούν προηγμένες τεχνολογίες για τη ρύθμιση της πίεσης. Παράλληλα ο τηλεέλεγχος και τηλεχειρισμός των γεωτρήσεων και των δεξαμενών θα συμβάλει στη μείωση των απωλειών, ενώ φορητός εξοπλισμός θα λειτουργεί συμπληρωματικά για την έγκαιρη ανεύρεση αφανών διαρροών.
Στη συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο και τα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΠ εκ μέρους της Περιφέρειας συμμετείχαν ακόμη η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, η Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης  Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ‘Αλκηστις Σταθοπούλου, ο Προϊστάμενος Β1 ΕΥΔ ΠΔΕ Νίκος Θωμόπουλος και η Γλυκερία Κατηφόρη στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

***
Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Κ. Μητρόπουλου στο Δήμο Πηνειού για αγροτικά θέματα

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΔΕ Κώστας Μητρόπουλος με το Δήμαρχο Πηνειού Αλέξη Καστρινό και τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Αναστασόπουλο,  υπεύθυνο Αγροτικών θεμάτων του Δήμου Πηνειού, σχετικά με θέματα που αφορούν και απασχολούν τον αγροτικό τομέα στην ευρύτερη περιοχή του Πηνειού.
Στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, τέθηκε το θέμα της συμμετοχής του Δήμου Πηνειού στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της ΠΔΕ, όπου εδώ και δύο μήνες βρίσκεται σε λειτουργία με σκοπό την ανάδειξη, την προβολή και τη διάθεση των αγροδιατροφικών  προϊόντων που παράγονται στην περιοχή.
Επίσης σχολιάστηκαν θέματα φυτοπροστασίας των καλλιεργειών όπως ο δάκος της ελιάς, όπου ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση ψεκασμού στην παραθαλάσσια Ζώνη Λυγιάς -Γλύφας και το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί ψεκασμός και στις υπόλοιπες περιοχές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα δακοκτονίας(Βαρθολομιό-Μάχου-Δήμητρα-Καλύβια Μυρτουντίων) αλλά και ο Διαλευρώδης των εσπεριδοειδών όπου με σχετικές οδηγίες της ΔΑΟΚ δίνονται κατευθύνσεις στους παραγωγούς για την αντιμετώπιση του εχθρού.
“Είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία με το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο όπου συζητήσαμε όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής του Πηνειού.
Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η συμμετοχή του Δήμου Πηνειού στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της ΠΔΕ καθώς και μεταποιητικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενισχύοντας  την εξωστρέφεια και δίνοντας προστιθέμενη αξία στα αγροδιατροφικά προϊόντα.
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχουμε με το Δήμου Πηνειού θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο για τη δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου που βρίσκεται επί του επαρχιακού δρόμου Γαστούνης Βαρθολομιού και φιλοξενεί εδώ και καιρό το Περιφερειακό Κτηνιατρείο και το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού η περιοχή έχει μεγάλο ζωϊκό κεφάλαιο και αγροτική παραγωγή, εξοικονομώντας χρήματα τα οποία μπορούν να διατεθούν για άλλους σκοπούς στον πρωτογενή τομέα” δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος.

***
Κλείστε ραντεβού για δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο

Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη. Πρόκειται για μια δράση ευαισθητοποίησης που υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και την στήριξη του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, την  Κοινωφελή Επιχείρησης Δήμου Ξηρομέρου και το Δήμο Θέρμου,
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας που δημιουργήθηκε με χορηγία και συνεχή υποστήριξη της εταιρίας καλλυντικών AVON και εξοπλίστηκε με σύγχρονα μηχανήματα, θα περιοδεύει στην περιοχή μας.
H Μονάδα Μαστογράφου θα βρίσκεται:
•    Στη Βόνιτσα ( Κέντρο Υγείας Βόνιτσας)  9 και 10  Οκτωβρίου, τηλέφωνο για ραντεβού: 2643022222 (9.00-14.00).
•    Στον Αστακό (Δημαρχείο Ασττακού) 11 και 12 Οκτωβρίου, τηλέφωνο για ραντεβού: 2646041482 (9.00-14.00).
•    Στο Θέρμο (στο Δημαρχιακό Μέγαρο) 13 και 14 Οκτωβρίου, τηλέφωνο για ραντεβού: 2644360131 (9.00-14.00).
Είναι υποχρεωτικό να κλείσετε ραντεβού, τα οποία θα κλείνονται από 2 Οκτωβρίου με σειρά προτεραιότητας.
Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο:
•    Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
•    Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
•    Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
•    Η γυναίκα να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο), από 3 ημέρες πριν έως 5 ημέρες μετά.
Μαστογραφικός έλεγχος προσφέρεται μόνο σε γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

***
Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου αύριο Παρασκευή 6 Οκτωβρίου

Με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη  τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές που έπληξαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνεδριάζει  αύριο Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 15.00΄ στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου,  στην Πάτρα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τα τεράστια προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές, κύρια, στην Αχαϊα και την Ηλεία, αλλά και τις ζημιές που προκάλεσαν στην Αιτωλοακαρνανία.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αναμένεται να τονίσει ιδιαίτερα τις άμεσες ενέργειες που έγιναν και είχαν ως αποτέλεσμα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Ηλείας, αλλά και περιοχές της Δυτικής Αχαϊας. Ενώ πραγματοποιήθηκε και ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου και του Προέδρου του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία αντιπεριφερειαρχών, δημοτικών παραγόντων της Δυτικής Αχαϊας και πυρόπληκτων, όπου έγινε πλήρης καταγραφή των ζημιών και υπήρξε δέσμευση για καταβολή αποζημιώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο της Περιφέρειας με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα  βρέθηκε κοντά στους πληγέντες, τόσο στην Ηλεία , όσο και στη Δυτική Αχαϊα.
Εξάλλου, μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση είναι:
        -Έγκριση διαδικασίας δημοπράτησης της εργολαβίας : «Επισκευή – αποκατάσταση λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού φράγματος Πηνειού Π.Ε. Ηλείας» με  εγκεκριμένο προϋπολογισμό 1.049.272,01€.

-    Έγκριση της πρότασης για τροποποίηση του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ –ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Π.Δ.Ε.» με σκοπό τη συνολική αύξηση του προϋπολογισμού του έργου κατά 5.000.000,00 €

-    Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας- Π.Ε. Αχαΐας ως συνδιοργανωτής στα πλαίσια της υποστήριξης διεκδίκησης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019 που θα κορυφωθεί στις 13 Οκτωβρίου 2017 στην πόλη Tarragona της Ισπανίας.

-    Έγκριση ΣΤ’ τροποποίησης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έτους 2017.

-    Έγκριση της τροποποίησης και αύξηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του έργου με  τίτλο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ ετών 2015-2016».
                        
-    Καθορισμός των ειδικοτήτων για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών για την κάλυψη εποχικών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών.

-    Κατηγοριοποίηση  της αθλητικής Εγκατάστασης, ιδιοκτησίας ΠΔΕ, που βρίσκεται στη θέση Βάλτος της Βορείως Έξω Αγυιάς Πατρών.
          
***
Στην συνεδρίαση της ΕΝΠΕ ο Απόστολος Κατσιφάρας για την προστασία της οικογενειακής στέγης 

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας θα βρεθεί σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, προκειμένου να ενημερώσει για την κινηματική πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να προστατευθεί η οικογενειακή στέγη -ενόψει ηλεκτρονικών πλειστηριασμών- και να ζητήσει την στήριξη των Περιφερειαρχών της χώρας και την ενεργό συμμετοχή τους.
Ο Απόστολος Κατσιφάρας αναμένεται να υπογραμμίσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για κάθε πολίτη και κάθε οικογένεια.  Γιατί, όπως έχει κατ΄ επανάληψη τονίσει,  η οικογενειακή στέγη είναι ιερή και αποτελεί κύριο συστατικό της κοινωνικής συνοχής.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου , ο Απόστολος Κατσιφάρας ξεκίνησε κύκλο επαφών ώστε να υπάρξει συνένωση δυνάμεων και συμπαραταχθούν όλοι στην προσπάθεια υπεράσπισης της οικογενειακής στέγης , που οσονούπω θα κινδυνεύσει άμεσα.
Ενεργός συμμετοχή στην κινηματική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα υπάρχει από τους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας , μετά από σχετική απόφαση που έλαβε το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, καθώς θα εισηγηθούν το σοβαρό ζήτημα στα δημοτικά τους συμβούλια, για να αναληφθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
Αρωγός θα είναι και η Μητρόπολη Πατρών, όπως σημείωσε στον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
Εξάλλου ήδη ξεκίνησε και η συλλογή υπογραφών των πολιτών σε κείμενο που ζητείται η άμεση νομοθετική αλλαγή από την Κυβέρνηση.
Μεταξύ των πρώτων υπογραφών είναι και τους μεγάλου μουσικοσυνθέτη μας Γιάννη Μαρκόπουλου.
                 
                                          ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αφορούν:
Α) Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης μίας στέγης σε κάθε πολίτη.
Απαραίτητη κρίνεται ειδικά ενόψει της αναθεωρητικής απόπειρας που έχει ήδη ξεκινήσει, η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της στέγης με διατήρηση της κατοικίας επιφανείας ανάλογης των οικογενειακών αναγκών εκάστου νοικοκυριού.
Β) Δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας
Απαραίτητη προκρίνεται η δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετήματος, το οποίο:
Θα διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη και για οποιαδήποτε οφειλή.
Θα θέτει αντικειμενικά και προκαθορισμένα κριτήρια εφαρμογής, ώστε να αποφευχθεί η καταχρηστική της επίκληση και εφαρμογή από άτομα που δεν χρήζουν ανάλογης προστασίας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνεται:
i) Σαφής προσδιορισμός του ακινήτου που θα προστατευθεί ως κυρία κατοικία, ειδικά όταν υπάρχει πληθώρα επιλογών και ο οφειλέτης διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έτσι τα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη θα αφορούν τις στεγαστικές ανάγκες του οφειλέτη βάσει :
Του αριθμού των προστατευόμενων μελών της οικογένειας που θα πρέπει να αποδεικνύεται σε ανύποπτο χρόνο και όχι εξ’ αφορμής της αίτησης προστασίας.
ii) Σαφής προσδιορισμός οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη από κάθε αιτία (εργασία, μισθώματα από ακίνητα, κέρδη από επιχείρηση, συνεισφορά συζύγου, κλπ.) σε συνάρτηση με τις βιοτικές ανάγκες του οφειλέτη και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του (ανήλικα παιδιά, ενήλικα παιδιά που σπουδάζουν, προβλήματα υγείας κάποιου μέλους).
iii) Επαρκής απόδειξη της αδυναμίας του οφειλέτη να αποπληρώσει τις οφειλές του, ώστε να αποφύγει την επιβολή μέτρων δικονομικού καταναγκασμού εις βάρος του. του στην παρούσα κατάσταση.
Με βάση τα παραπάνω εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας (αριθμ. 128/17-07-2017) απόφαση:
Η πρωτοβουλία δικτύωσης φορέων αυτοδιοίκησης 2ου βαθμού πανελληνίως για την προστασία των στεγαστικών αναγκών κάθε οικογένειας από τους πλειστηριασμούς.
Η ενυπόγραφη έγκριση των πολιτών για την υποβολή πρότασης
α] Συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας μίας στέγης σε κάθε πολίτη.
β] Την δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της στέγης από την αναγκαστική εκτέλεση.

***
Σημαντική η απήχηση της ψηφιακής τουριστικής καμπάνιας της ΠΔΕ
Νέους …πιστούς  «ακόλουθους» απέκτησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την ψηφιακή καμπάνια της τουριστικής της ταυτότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Οι πρώτες ενδείξεις δημιουργούν προσδοκίες για σημαντική ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και δικαιώνουν τις στρατηγικές επιλογές της Περιφερειακής Αρχής.
«Από την πρώτη κιόλας θητεία μας ως Περιφερειακή Αρχή κάναμε την στρατηγική επιλογή και θέσαμε ως βασική προτεραιότητά μας την ανάδειξη της Δυτικής Ελλάδας ως τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών, ώστε να καταλάβει τη θέση που πραγματικά της αξίζει στον τουριστικό χάρτη. Το όραμά μας είναι η προώθηση του συνόλου του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, αγροτοδιατροφικού και τουριστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» προσδιόρισε τους στόχους ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και συνέχισε: «Ο τρόπος που επιλέξαμε να κινηθούμε ήταν να φέρουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματίες του χώρου στο ίδιο τραπέζι, να ανταλλάξουμε απόψεις, να διαβουλευθούμε, να πάρουμε αποφάσεις και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί, από κοινού».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, παρατήρησε: «Τα αποτελέσματα αυτά συνιστούν δικαίωση της στρατηγικής που ως Περιφέρεια προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε την στρατηγική της ένωσης δυνάμεων, της ευρείας σύνθεσης, των συνεργειών που γίνονται πράξη μέσα σε ένα κλίμα συνοχής, συνευθύνης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με συγκεκριμένο όραμα και σχέδιο. Με την καθοριστική συμβολή του ΣΕΤΕ και την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, θέλουμε να καταστήσουμε την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έναν ελκυστικό προορισμό που αναδεικνύει την τουριστική ταυτότητα της περιοχής, εκπεφρασμένη στο τρίπτυχο ανταγωνιστικότητα – ελκυστικότητα- επισκεψιμότητα».
Ενδιαφέροντα,   αναλυτικά στοιχεία για την απήχηση που έχει η καμπάνια  της τουριστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, παράθεσε ο Ιωσήφ Πάρσαλης, σύμβουλος του ΣΕΤΕ, στην εκδήλωση του προγράμματος «Σχεδιασμός και εφαρμογή δράσεων για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας», που έγινε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017 στη συνεδριακή αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας.
Σύμφωνα με αυτά, η Δυτική Ελλάδα έχει αποκτήσει 29.000 φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένου ότι η καμπάνια προώθησης της περιοχής «τρέχει» σε Facebook, Instagram και Youtube, κυκλοφορώντας σε 2 εκατ. αποδέκτες.  Περίπου 100.000 χρήστες αντέδρασαν στην ανάρτηση με σχόλιο ή “like” ενώ καταγράφηκαν ήδη 660.000 θεάσεις των βίντεο της Περιφέρειας. «Το νούμερο που αφορά τις προβολής των βίντεο είναι πολύ ψηλά. Το περιμέναμε αργότερα, το γεγονός ότι ήδη έχει τόσο σημαντική απήχηση, δείχνει και τη δυναμική» σχολίασε ο κ. Πάρσαλης.
Στη συνέχεια, ο  ίδιος αναφέρθηκε στην εκπόνηση στρατηγικής και σχεδιασμού ενεργειών συμμετοχής σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και ταξιδιών εξοικείωσης – φιλοξενίας επαγγελματιών του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκαν ταξίδια γνωριμίας – φιλοξενίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων ΜΜΕ της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Μ. Βρετανίας. Τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων, μεταξύ άλλων  ήταν:
-    Αναπαράχθηκε σε 70 τοπικές εφημερίδες της Γερμανίας, με συνολική κυκλοφορία  882.530 φύλλα,  άρθρο που περιγράφει το φυσικό, ειδυλλιακό τοπίο της Δυτικής Ελλάδας
-    Βρετανικό ταξιδιωτικό blog εστίασε σε Ναύπακτο και Μεσολόγγι
-    Φωτογράφηση μόδας για γερμανικό περιοδικό και blog σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο
-    Ισπανικές εφημερίδες κάλυψαν εκδηλώσεις της επετείου από  την αναπαράσταση από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. 
Όπως ανέφερε ο κ. Πάρσαλης η Δυτική Ελλάδα διαθέτει προορισμούς παγκόσμιας εμβελείας,  ανεξερεύνητη φύση, ζωντανές πόλεις,  δραστηριότητες, μοναδικά τοπία,  διαδρομές μέσα στο χρόνο που εν τέλει συνιστούν για τον επισκέπτη «μια συλλογή εμπειριών, μια συλλογή έμπνευσης».
Στα πλεονεκτήματά της είναι ότι είναι οι τουριστικοί της προορισμοί είναι επισκέψιμοι  και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Επίσης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος διαθέτει ισχυρό πρωτογενή τομέα με βαρύτητα στην παραγωγή προϊόντων. «Αυθεντικές εμπειρίες που σχετίζονται με το τοπικό προϊόν, κατά τις οποίες μπορεί να εμπλακεί ένας δυνητικός επισκέπτης γνωρίζοντας έτσι πολιτιστικά στοιχεία του προορισμού, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής και την ζεστή φιλοξενία των ντόπιων παραγωγών που διαθέτουν υποδομές διαμονής» παρατήρησε ο ίδιος.
«Το αποτέλεσμα είναι μια ολιστική προσέγγιση και μια σύγχρονη εικόνα προορισμού που μπορεί να λειτουργήσει για την τουριστική προβολή της Δυτικής Ελλάδας» παρατήρησε για το συνολικό σχεδιασμό δράσεων η Αγάπη Σμπώκου, μέλος ΔΣ ΣΕΤΕ μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.

***
Συνάντηση Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο

Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
Απόστολο Κατσιφάρα επισκέφθηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, ο γνωστός έλληνας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, συνοδευόμενος από τον Μο Σταύρο Σολωμό καλλιτεχνικό διευθυντή της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας.
Στη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε εν όψει της 25ης Μαρτίου 2018, με αφορμή την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, να πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου ο  μεγάλος μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος πρόκειται να παρουσιάσει και να  διευθύνει το εμβληματικό μουσικό του έργο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Στη  συναυλία που  οργανώνεται  από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Πολυφωνική, θα μετέχει η Χορωδία της Πολυφωνικής, Συμφωνική Ορχήστρα, καθώς επίσης γνωστοί μουσικοί και ερμηνευτές.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας και η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου. 

***
Ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος υπέγραψε για την προστασία της οικογενειακής στέγης
(Μπαίνει μπροστά στην προσπάθεια της Περιφέρειας)
Την υπογραφή του για την στήριξη της πρωτοβουλίας νέας νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου  να προστατευθεί η οικογενειακή στέγη , ενόψει των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, έθεσε σε σχετικό κείμενο ο διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, στο γραφείο του.
Όπως εξήγησε ο Απόστολος Κατσιφάρας στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τους πολίτες και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιβάλλεται να σταθεί κοντά τους και να τους υπερασπιστεί . Γιατί η οικογενειακή στέγη είναι ιερή και αποτελεί κύριο συστατικό της κοινωνικής συνοχής.
Στην συνάντηση παραβρέθηκε και  Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας Μο Σταύρος Σολωμός , που επίσης υπέγραψε το κείμενο.
Υπενθυμίζεται πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία της οικογενειακής στέγης.
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας άρχισε σειρά επαφών με φορείς της Αυτοδιοίκησης για να συμπαραταχθούν στην κινηματική πρωτοβουλία.
Μάλιστα αύριο Πέμπτη 5 Οκτωβρίου θα θέσει το ζήτημα στην συνεδρίασης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. 
Ενώ την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη  κ Χρυσόστομο, που δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας και την Τρίτη 2 Οκτωβρίου είχε συμμετάσχει σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας και οι Δήμαρχοι δήλωσαν πως θα ενεργοποιήσουν τα δημοτικά τους συμβούλια στην κατεύθυνση της αναγκαιότητας αλλαγής του νομού, για να σωθεί η οικογενειακή στέγη.

***
Επίσκεψη Απόστολου Κατσιφάρα  σε ΚΤΕΟ-Διεύθυνση Μεταφορών
(Ανησυχητικά στοιχεία για την αύξηση αφαίρεσης διπλωμάτων οδήγησης από νεαρά άτομα , λόγω μέθης )
Ανησυχητική είναι η αύξηση διπλωμάτων οδήγησης που αφαιρούνται λόγω μέθης και μάλιστα από οδηγούς νεαρής ηλικίας, όπως προέκυψε από τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα κατά την επίσκεψή του στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών ΠΕ Αχαϊας.
Περίπου 50 διπλώματα οδήγησης αφαιρούνται μηνιαίως από την Τροχαία , με το 70% αυτών να αφορά οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, 27%  σχετίζεται με ανασφάλιστα οχήματα και 3% για παράβαση ερυθρού σηματοδότη.
«Η αφαίρεση διπλωμάτων από νεαρά άτομα γιατί οδηγούσαν έχοντας καταναλώσει αλκοολούχα ποτά σε αυτή την έκταση είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα , που πρέπει να ενεργοποιήσει όλους μας» , σημείωσε ο Απόστολος Κατσιφάρας . Μάλιστα ο Περιφερειάρχης μετά και τον βαρύ φόρο αίματος  λόγω τροχαίων δυστυχημάτων στην περιοχή , αλλά και τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Μεταφορών, πρόκειται τις επόμενες ημέρες να επισκεφθεί το αστυνομικό μέγαρο και να έχει συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ.
Εξάλλου κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Μεταφορών ο Απόστολος Κατσιφάρας συναντήθηκε με τους υπαλλήλους τους οποίους και συνεχάρη, γιατί κάτω από αντίξοες συνθήκες, εκτελούν επάξια το έργο τους και ανταποκρίνονται με ιδιαίτερη ευθύνη , καθώς είναι υπηρεσία αιχμής για τον πολίτη που εξυπηρετείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ένα μόλις μήνα γίνεται πλέον η παραλαβή των νέων διπλωμάτων οδήγησης, όταν στο παρελθόν απαιτείτο διάστημα 6 μηνών. 
Παράλληλα κάθε μήνα διεξάγονται εξετάσεις για τον επανέλεγχο οδηγών , που τους αφαιρέθηκε το δίπλωμα για παραβάσεις του κοκ. Ενώ όπως ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κάθε μήνα 700-800 πολίτες δίνουν εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος οδήγησης και γίνονται περίπου 50 αναθεωρήσεις διπλωμάτων (70% λόγω γήρατος). 
Ενωρίτερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του δημοσίου ΚΤΕΟ , όπου παρουσιάζει μια εντυπωσιακή αύξηση στον έλεγχο οχημάτων περίπου 20%. Ο Απόστολος Κατσιφάρας κατόπιν συνεννόησης έδωσε εντολή και εντός 5μηνου θα ξεκινήσει και η διαδικασία ελέγχου δικύκλων για των εξυπηρέτηση των πολιτών.
Παράλληλα ενημερώθηκε για την λειτουργία από σήμερα της γεφυροπλάστιγγας που θα μπορεί  να ζυγίζει βαριά φορτηγά, δωρεάν, ενώ μέχρι τώρα οι οδηγοί αναγκάζονταν να μεταβούν σε ιδιώτες και να καταβάλουν χρηματικό τίμημα. 
Στις επισκέψεις του τον Περιφερειάρχη συνόδευαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών- Επικοινωνιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ιωάννης Μέγκας , η Γενική Διευθύντρια Διεύθυνσης Εσωτερικών  Γεωργία  Πλώτα και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.