«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τιμώμενη Περιφέρεια η ΠΔΕ στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας
Στην Έκθεση Μελισσοκομικών Προϊόντων και Εξοπλισμού που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2017, θα συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως τιμώμενη περιφέρεια με δικό της περίπτερο.
Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος  «η συγκεκριμένη  έκθεση αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ανάδειξης των επώνυμων συσκευασμένων Μελισσοκομικών προϊόντων της περιοχής μας, αλλά και συνέχεια των δράσεων προβολής των ποιοτικών τοπικών προϊόντων που έχει ξεκινήσει η Περιφερειακή Αρχή εδώ και πολλά χρόνια».
Για το σκοπό αυτό καλεί...
όσους μελισσοκόμους/μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς/  μελισσοκομικούς συλλόγους διαθέτουν επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα (μέλι και προϊόντα μέλισσας) να εξασφαλίσουν την  παρουσία τους στην Έκθεση, μέσω της συμμετοχής τους στο περίπτερο της Περιφέρειας.
Επισημαίνεται ότι δεν θα είναι δυνατή η πώληση προϊόντων  από το περίπτερο. Επιτυγχάνεται όμως με τη συμμετοχή,  η παρουσίαση των προϊόντων, η ενίσχυση της εταιρικής εικόνας και η σύναψη εμπορικών συμφωνιών.
Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να  δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο έως την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 στους αρμόδιους υπαλλήλους της Περιφέρειας, που είναι:
     
ΣΑΒΒΑΣ ΒΛΑΧΟΣ τηλ. 2631361114
ΑΝΔΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΚΡΙΒΗ  τηλ. 2613613216/276
ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ  τηλ. 2613613210
ΦΛΕΒΟΤΟΜΟΥ ΜΑΡΙΑ      τηλ.   2621360132

***
Σειρά επαφών του αντιπεριφεριάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μητρόπουλου
 για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα
Με κύρια θέματα τις αποζημιώσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και γενικότερα  θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης  Π.Δ.Ε και Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης  Κώστας Μητρόπουλος είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Χρήστο Νικολάου.
Στη συνάντηση εργασίας παρευρέθησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Ραυτακόπουλος, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σπύρος Τραχάνης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής και Περιφερειακός Σύμβουλος Σάκης Μαυρόγιαννης και ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας.
Έγινε ενημέρωση σχετικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (Νέοι Αγρότες-Σχέδια Βελτίωσης-Αγροτική Οδοποιία),το Εδαφολογικό Εργαστήριο καθώς και για τα προκηρυχθέντα προγράμματα του ΕΠΑΛΘ 2014-2020.
Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Γενικός Διευθυντής επισκέφθηκε το Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης και την ΚΟΤΥΧΙ ΑΕ, όπου με τον Δήμαρχο Ναμπίλ Μοράντ, τον Διονύση Μάλλιαρη αναπληρωτή Δήμαρχο και Δευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΟΤΥΧΙ ΑΕ, τον Αντιδήμαρχο Ανδρέα Μίγκο και δημοτικούς συμβούλους συζήτησαν θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, όπως είναι η δακοκτονία, τα Περιφερειακά Κτηνιατρεία Βάρδας και Ανδραβίδας, τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, καθώς και για την αξιοποίηση του ιχθυοτροφείου Κοτυχίου και την ένταξή του στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη, προκειμένου να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και η προστιθέμενη αξία των προϊόντων που παράγει, δηλαδή ψάρι και αυγοτάραχο καθώς επίσης η προσπάθεια ένταξής του σε επενδυτικά σχέδια του ΕΠΑΛΘ 2014-2020.
“Είχα διαδοχικές συναντήσεις με τις Δημοτικές Αρχές των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας - Κυλλήνης στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχει ξεκινήσει η περιφέρεια εδώ και καιρό.
 Οι συνέργειες μπορούν να δώσουν θετικά αποτελέσματα και διέξοδο από την κρίση με απώτερο στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής οικονομίας, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων της υπαίθρου” σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης  Π.Δ.Ε  Κώστας Μητρόπουλος.

 ***
Περιφερειακή Πρωτοβουλία για τον Πολιτισμό και τη Δημιουργικότητα – Πρόταση για ένταξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε ευρωπαϊκό δίκτυο

(Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχεδιάζει, συμμετέχει και υλοποιεί - Μια νέα πρόκληση, μια  νέα ευκαιρία)


Πρόταση για να ενταχθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο σημαντικό ευρωπαϊκό δίκτυο  «Περιφερειακή Πρωτοβουλία για τον Πολιτισμό και την Δημιουργικότητα - RICC» κατατέθηκε , κατά τη διάρκεια  ειδικής  εκδήλωσης,  από τους συντονιστές του δικτύου στις Βρυξέλλες .
Να σημειωθεί πως στο δίκτυο δεν περιλαμβάνεται καμιά ελληνική Περιφέρεια, ενώ από πλευράς Ευρώπης μετέχουν 27 Περιφέρειες , έχοντας τον συντονισμό δύο ιταλικές περιφέρειες και μια ισπανική.
Συγκεκριμένα η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι για το ρόλο των Περιφερειών, των πόλεων και άλλων εμπλεκομένων στην ενθάρρυνση του δυναμικού των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών για την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας και καινοτομίας στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας της EmiliaRomagna,  στις Βρυξέλλες, που είναι ένας εκ των συντονιστών του δικτύου «Περιφερειακή Πρωτοβουλία για τον Πολιτισμό και την Δημιουργικότητα - RICC», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων που διοργανώνει η Επιτροπή των Περιφερειών.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε τη σημασία του όρου Δημιουργικότητα, πώς δηλαδή προσδιορίζεται στην περιφέρειά μας  ο όρος δημιουργική βιομηχανία, ποια είναι τα στρατηγικά σημεία στα οποία έχει επιλέξει η Περιφέρειά μας και γιατί, τα δίκτυα στα οποία συμμετέχουμε, ενώ παρουσιάστηκαν και τα ισχυρά σημεία που θα πρέπει να εστιάσει κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να αναπτύξει τον τομέα αυτόν.
Η παρουσίαση έγινε από τον Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Χρήστο Τζομάκα.
Ειδικότερα τονίστηκε ότι  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει τεράστια πολιτιστική κληρονομιά (Αρχ. Ολυμπία, πληθώρα αρχαίων θεάτρων και λοιπών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων), διαθέτει μια ισχυρή βιοτεχνική παράδοση, η οποία υπέστη σοβαρό πλήγμα κατά τη δεκαετία της αποβιομηχανοποίησης της περιοχής (’80 και ‘90) αλλά και με την πρόσφατη οικονομική κρίση, η οποία επέφερε πέραν του κλεισίματος των επιχειρήσεων και πλήθος ανέργων.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα δυνατά σημεία μας που είναι η παρουσία πολλών και σημαντικών επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στην περιοχή, η εξειδίκευση που παρουσιάζεται στον κλάδο των Νέων Τεχνολογιών και ειδικότερα της πληροφορικής, η γνώση που προήλθε μέσα από τις διαδικασίες της έξυπνης εξειδίκευσης (διαβουλεύσεις με φορείς, κλπ) αλλά και η διάθεση των φορέων για συνεργασία σε θέματα δημιουργίας δικτύων, συνεργατικών σχηματισμών και μεταφοράς τεχνογνωσίας.
Επίσης,  τα πλεονεκτήματά μας αυτά, αποτελούν και την ευκαιρία μας  για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος, τη δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας για την περιφερειακή οικονομία και προπάντων την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
                                    ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Η ΠΔΕ, αξιοποιώντας τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα σχεδίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της σε σχέση με τη δημιουργική και Πολιτιστική βιομηχανία και εστίασε σε:
-          Ανάπτυξη τεχνολογικών συνεργατικών σχηματισμών (clusters) γύρω από τα οικοσυστήματα των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (κυρίως του Πανεπιστημίου Πατρών) στα οποία εντοπίζονται πολιτιστικές και δημιουργικές επιχειρήσεις στον κλάδο της ανάπτυξης λογισμικού με σημαντική εξωστρέφεια σε αρκετές περιπτώσεις.
-          Διασύνδεση των Πολιτιστικών Δημιουργικών Βιομηχανιών με τον πολιτισμό και τον τουρισμό καθώς απαιτείται ένα διαφοροποιημένο και εξειδικευμένο τουριστικό μοντέλο για την Περιφέρεια και αποτελεί αντικείμενο έρευνας για θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
-          Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί έναν αναδυόμενο κλάδο Πολιτιστικής Δημιουργικής Βιομηχανίας για την Περιφέρεια στο βαθμό που διασυνδέεται η διατροφή με την τοπική παράδοση και αποτελεί επίσης αντικείμενο έρευνας για θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
-          Ενίσχυση των ΜΜΕ με εξειδικευμένα προγράμματα και χρηματοδοτήσεις στα πλαίσια του SmallBusinessAct (SBA).
-          Διασύνδεση της κοινωνικής οικονομίας με τις Πολιτιστικές Δημιουργικές Βιομηχανίες.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας στο συγκεκριμένο πάνελ, αξιολογήθηκε μετά από σχετική πρόταση που υποβλήθηκε με τις άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες και έτυχε της έγκρισης της Επιτροπής. Εκτός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είχαν κληθεί να συμμετέχουν σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας εκπρόσωποι των Βάσκων (Ισπανία, συντονιστές του έργου CREADIS3), της επαρχίας Gipuzkoa (Ισπανία),της Περιφέρειας Απουλίας (Ιταλία), της Περιφέρειας Κεντρικής Φινλανδίας και της Βαλονίας (Βέλγιο).
Η συμμετοχή μας επιδιώχθηκε, προκειμένου  η στρατηγική μας να τύχει της υποστήριξης από την Ε.Ε. της διάδρασης (interaction) μεταξύ των περιφερειών για την αντικειμενικότερη αξιολόγηση (peerreviews) και ανατροφοδότηση των περιφερειακών σχεδίων RIS3 με πολύτιμες εμπειρίες.



***

Ημερίδα ΠΔΕ με Όμιλο ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Νομού Αχαΐας, ο Όμιλος Συναδελφικών Εκδηλώσεων Προσωπικού & Συνταξιούχων Ν. Αχαΐας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηπείρου & Ιονίων Νήσων και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα  Δυτικής Ελλάδας  συνδιοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Καρκίνος του Θυρεοειδούς, Καρκίνος της Στοματικής Κοιλότητας & Λέμφωμα».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00 στο Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ.
Ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι:
Ακτύπη Ανθή - Ειδική Αιματολόγος
Αλεξοπούλου Μιράντα - Διευθύντρια Γναθοπροσωπικού Χειρουργικού Τμήματος ΠΓΝΠ "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ"
Θεοδωροπούλου Αναστασία - Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΠΓΝΠ "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ"
Νταής Παναγιώτης - Επιμελητής Β' Γναθοπροσωπικού Χειρουργικού Τμήματος ΠΓΝΠ "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ"
Στρούζα Χρύσα - Λογοθεραπεύτρια ΠΑΝ.ΣΥ.ΛΑ
Χριστοπούλου Αθηνά - Διευθύντρια ΕΣΥ Ογκολογικής Μονάδας Γενικού Νοσοκομείου Πατρών "Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ"
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.