«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δηλώσεις συγκομιδής αμπελοκαλλιεργητών για το 2017

  Η ΔΑΟΚ Αιτωλoακαρνανίας ανακοινώνει ότι ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες κατάφερε να εντάξει για τους αμπελοκαλλιεργητές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, που κατέχουν άδεια φύτευσης, σαν επιτρεπόμενες ποικιλίες τις Γουστολίδι Β (Αυγουστολίδι, Βοστίλιδας), Βερτζαμί Ν, Μαυροδάφνη Ν και Μοσχάτο Αμβούργου Ν.
      Οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων των οποίων η σταφυλική παραγωγή προορίζεται για οινοποίηση, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να...
υποβάλλουν «ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ» σύμφωνα με τον Καν.(ΕΚ) 436/2009, όπως ισχύει κάθε φορά.
      Ειδικότερα για το έτος 2017, οι Δηλώσεις Συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ. WWW.MINAGRIC.GR. Η ψηφιακή υπηρεσία του Υπ.Α.Α.Τ. έχει ήδη ανοίξει και η υποβολή των Δηλώσεων Συγκομιδής λήγει στις 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017, όπου και η ψηφιακή υπηρεσία θα κλείσει.
      Για οποιαδήποτε διευκρινιστική πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στους υπαλλήλους της ΔΑΟΚ Αιτ/νίας Φλούντζη Κων/νο  και  Μπαρμπετάκη Αφροδίτη στα τηλέφωνα 26313-61619 και 26313-61664 αντίστοιχα. 

***
Στον ΕΛΓΑ Πάτρας ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μητρόπουλος για τις αποζημιώσεις των αγροτών


Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, πραγματοποίησε προγραμματισμένη επίσκεψη, τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 στα γραφεία του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πάτρας, συνοδευόμενος από στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκε με τον Διευθυντή του  ΕΛΓΑ Πάτρας Γεώργιο Κεχαγιά και στελέχη της Υπηρεσίας, όπου και συζητήθηκε τόσο η πορεία των εκτιμήσεων ζημιών που προκλήθηκαν κατά το άμεσο προηγούμενο χρονικό διάστημα, όσο και για την πιθανή ημερομηνία καταβολής των αντίστοιχων αποζημιώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ΕΛΓΑ Πάτρας συγκεντρώθηκαν περίπου 10.000 δηλώσεις ζημιάς προς εκτίμηση που αφορούσαν μόνο το διάστημα των καλοκαιρινών μηνών.
Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης  Κωνσταντίνος Μητρόπουλος επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι παραγωγοί της Περιφέρειάς μας δοκιμάζονται σκληρά το τελευταίο καλλιεργητικό διάστημα από τις άκαιρες κάθε φορά για την εποχή καιρικές συνθήκες. Οι έντονες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού, οι χαλαζοπτώσεις, ο καύσωνας και η παρατεταμένη ανομβρία των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου έχουν δράσει συσσωρευτικά όλο αυτό το διάστημα και έχουν φέρει τους παραγωγούς σε μεγάλη απόγνωση, διότι παρόλο που έχουν εκτελέσει όλες τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες διαπιστώνουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν την παραγωγή τους λίγο πριν την συγκομιδή. Αυτό αφορά κυρίως την ελαιοκαλλιέργεια στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας και Αχαΐας, αλλά και την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, που λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό ακαρπίας.
Στη συζήτηση, τονίστηκε ιδιαίτερα από την πλευρά της Περιφέρειας, το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον ΕΛΓΑ ως ασφαλιστικό φορέα με σύγχρονη ένταξη νέων αιτίων αποζημίωσης.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αφού ευχαρίστησε τα στελέχη του ΕΛΓΑ Πάτρας για το έργο τους και την προσπάθειά τους, τους παρακάλεσε όπως προχωρήσουν άμεσα στην ολοκλήρωση των εκτιμήσεων προκειμένου να καταβληθούν το γρηγορότερο δυνατό οι αντίστοιχες αποζημιώσεις στους παραγωγούς μας.

***
Νέο  οδοιπορικό του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα
σε μεταποιητικές μονάδες που αξιοποίησαν  το ΕΣΠΑ
Μεταποιητικές μονάδες που αξιοποίησαν το ΕΣΠΑ και αναπτύχθηκαν με στόχο να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας  την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο του οδοιπορικού του στους επιχειρηματικούς δρόμους του ΕΣΠΑ.


«Στηρίζουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Ελλάδας. Δίνουμε έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, με στόχο τα προϊόντα της περιοχής μας να είναι ανταγωνιστικά και να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζουν στις αγορές. Τα μηνύματα που εισπράττουμε είναι ενθαρρυντικά. Η στροφή των καταναλωτών στα τοπικά προϊόντα είναι εντυπωσιακή, κάτι που αναμφισβήτητα συνδέεται τόσο με την ποιοτική τους αναβάθμιση, αλλά και την πλήρη συναίσθηση των πολιτών ότι στηρίζοντας τον τόπο μας, ενισχύουμε την ύπαρξή μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Το οδοιπορικό στα έργα και τις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ ξεκίνησε  από τη «Φάρμα Ηλείας», στα Καβάσιλα του Δήμου Πηνειού. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πρότυπης μονάδας επεξεργασίας αγελαδινού γάλακτος που ανέπτυξαν οι Διονύσιος Μαρίνος και Κωνσταντίνος Τσάκωνας, υλοποιώντας επένδυση ύψους 673.619 ευρώ. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της η μονάδα επεξεργάζεται 3 τόνους γάλα την ημέρα παράγοντας φρέσκο γάλα, προϊόντα γάλακτος και διαρκώς διευρύνει την παραγωγή της.

Επόμενος σταθμός ήταν η «Αχαϊκή Φάρμα» στα Μποντέικα Αχαϊας, όπου ο Δημήτρης Αυγέρος ανέπτυξε μια σύγχρονη μονάδα για την παραγωγή και εμπορία ζώντων ζώων. Το συνολικό κόστος της επένδυσης έφθασε τα 780.000 ευρώ  και αφορά την  πλέον  σύγχρονη  καθετοποιημένη  μονάδα  παραγωγής γαλακτοκομικών  και  τυροκομικών  προϊόντων  αποκλειστικά  από  φρέσκο  πρόβειο  γάλα. Η  φάρμα  λειτουργεί  σε  σύγχρονες εγκαταστάσεις  με  μηχανήματα  τελευταίας  τεχνολογίας και  με  σύγχρονα  συστήματα ελέγχου  αποδόσεως του κοπαδιού. Η καθαριότητα στους χώρους εκτροφής και η άριστη φυσική κατάσταση των ζώων, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.
Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην «Πατραϊκή Ζυθοποιία» στα Βραχνέικα Πατρών, όπου παράγεται η μπύρα «Διώνη». Οι αδελφοί Γιώργος και Κωνσταντίνος Αντωνακόπουλος επέστρεψαν στην πατρίδα από τη Γερμανία όπου ζούσαν κι έβαλαν στόχος  να δημιουργήσουν μια μικροζυθοποιία, που θα κάνει την διαφορά. Υλοποίησαν επένδυση, η οποία  ξεπέρασε τα 300.000 ευρώ, δημιούργησαν τη δική τους ζυθοποιία, που ξεκίνησε με ημερήσια δυναμικότητα παραγωγής τα 20 εκατόλιτρα. Οι αδελφοί Αντωνακόπουλοι επεκτείνονται και άλλα είδη μπύρας, εδραιώνοντας στην αγορά  την παρουσία της «Πατραϊκής Ζυθοποιίας».
Με την ολοκλήρωση των επισκέψεων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος τόνισε: «Επισκεφθήκαμε παραγωγικές μονάδες της περιοχής που υλοποίησαν επενδύσεις σε δύσκολες εποχές. Απέδειξαν στην πράξη ότι ακόμη και σε εποχές κρίσης, ευκαιρίες υπάρχουν, αρκεί να τις αξιοποιούμε. Πρόκειται για σύγχρονες επιχειρήσεις που δημιούργησαν θέσεις εργασίας και παράγουν ποιοτικά προϊόντα, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στον τόπο μας».
Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, o αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής Σάκης Μαυρόγιαννης, ο περιφερειακός σύμβουλος (ΠΕ Ηλείας) Γιάννης Αρβανιτάκης, ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας και ο Γενικός  Διευθυντής  Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,  Περιβάλλοντος και Υποδομών Καραβίδας Δημήτριος.  

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα

***
Χιλιάδες νέους φίλους κερδίζει
το  τουριστικό πόρταλ
 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

Επισκέψιμος και εντυπωσιακός είναι ο επίσημος τουριστικός ιστότοπος www.western-greece.com  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχοντας ήδη αποκτήσει χιλιάδες νέους φίλους. Πρόκειται για ένα πληρέστατο τουριστικό οδηγό,  που αναδεικνύει τις αμέτρητες επιλογές που έχει ο επισκέπτης.  Τον  προκαλεί να εμπνευστεί και να εξερευνήσει την Περιφέρεια των τεσσάρων εποχών και των πολλαπλών συμβόλων, αποκομίζοντας μια συλλογή εμπειριών. Κεντρικό σύνθημα της σύγχρονης τουριστικής ταυτότητας της Δυτικής Ελλάδας είναι Be Inspired”, αντιπροσωπεύοντας ακριβώς τις δυνατότητες της περιοχής, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στο κεντρικό βίντεο (http://western-greece.com/videos/#videogallery-1)  που εστιάζει  στους θησαυρούς της Δυτικής Ελλάδας.
«Η διαμόρφωση του νέου τουριστικού προϊόντος για τη Δυτική Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, όπως επίσης τους παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών, να προσελκύει νέες επενδύσεις, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της περιοχής μας, να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Να δημιουργήσει  θέσεις εργασίας και να εξασφαλίσει βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη» τονίζει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο τουριστικό προϊόν της Δυτικής Ελλάδας.  
Με τη χρήση της τεχνολογίας και των σύγχρονων μέσων προβολής, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σε συνεργασία με το ΣΕΤΕ κατέληξαν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική προώθησης του τουριστικού προϊόντος. Ήδη, η Δυτική Ελλάδα κυκλοφορεί σε 2 εκατ. αποδέκτες με την προβολή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένου ότι η καμπάνια προώθησης της περιοχής «τρέχει» σε Facebook, Instagram και Youtube. Έχει αποκτήσει πάνω από 29.000 φίλους, 100.000 χρήστες αντέδρασαν στις αναρτήσεις με σχόλιο ή “like” ενώ καταγράφηκαν ήδη 660.000 θεάσεις των βίντεο της Περιφέρειας.