«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΚΚΕ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ στο Μεσολόγγι και ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για «ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ»

ΤΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας σε καλεί στην εκδήλωση με θέμα: ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ που διοργανώνει την Τρίτη 24/10 και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα του "Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου" στο Μεσολόγγι. Θα μιλήσει ο  Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος.

***
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΒ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
   Το τελευταίο διάστημα  στο Ευηνοχώρι και στο Μεσολόγγι προχωρά η εγκατάσταση, από ιδιώτες, 4 μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών. Αυτή η εγκατάσταση μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Οι 4 αυτές μονάδες παραγωγής ενέργειας κατασκευάζονται στα πλαίσια του προγράμματος «Ευρώπη 2014-2020», δηλαδή στα πλαίσια της πλήρους ιδιωτικοποίησης της παραγωγής και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει σαν στόχο να πλουτίζουν οι λίγοι και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.
   Στην Ελλάδα, ο στόχος αυτός προωθείται (από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις), με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, και την ανάθεση της παραγωγής και διαχείρισης Ενέργειας από νέες πηγές σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για την ενίσχυση των επιχειρηματιών και τον πλουτισμό τους και...
όχι για την προστασία του περιβάλλοντος, προωθείται η παραγωγή Ενέργειας από εναλλακτικές πηγές, τις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ: Από τον ήλιο, τον αέρα και από «βιομάζα» (όπως στην περίπτωσή μας).
  Έτσι οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κερδίζουν πολλαπλά με την επιδότηση τους (δηλαδή με τζάμπα χρήμα):
  1. για την εγκατάσταση της μονάδας,
  2. για την αξιοποίηση των σκουπιδιών των υπολειμμάτων και αποβλήτων από δραστηριότητες άλλων βιομηχανικών κλάδων και
  3. από την προνομιακή συμφωνημένη υψηλή τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος που πουλάνε στη ΔΕΗ (ν. 3851/2010, «από μονάδα βιομάζας ισχύος <1 span="">W 0,2 ευρώ/ΚWh», ενώ η ΔΕΗ πουλάει, το οικιακό 0,10252 ευρώ/KWh, το βιομηχανικό 0,13ευρώ/KWh). Φυσικά όλοι ξέρουμε από πού αφαιρούνται όλα αυτά τα χρήματα για να καταλήξουν στους επιχειρηματίες.
   Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ενέργεια είναι τεράστιες. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη "επένδυση" καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες, των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των άνεργων, των νέων, των γυναικών, οι οποίοι έτσι και αλλιώς, χτυπιούνται σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης- ΕΕ. Η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι πάνω από μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, κοινωνική πρόνοια, φτηνό ρεύμα. Σε όλη τη χώρα γίνεται σκληρός ανταγωνισμός, κυριολεκτικά αγώνας δρόμου μεταξύ των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα, να εξασφαλίσουν άδειες για να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ρεύματος με ΑΠΕ καθώς έχουν τεράστια οικονομικά κίνητρα.
   Το δεδομένο αυτό αποκαλύπτει το στρατηγικό σχεδιασμό του κεφαλαίου για την περιοχή. Επιπλέον, επιβεβαιώνει τη μεθόδευση επιβολής λύσεων που δε θα σέβονται ούτε τον άνθρωπο, ούτε το περιβάλλον, ούτε τις τοπικές κοινωνίες, ούτε τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων και την επιλογή μεθόδων με επιστημονικά κριτήρια. Ένα μόνο στόχο έχουν αυτοί οι σχεδιασμοί: ασύδοτη κερδοφορία των επενδυτών.
   Για το ΚΚΕ, υπάρχει ένα βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής και συνολικά και σε επιμέρους τομείς της. Το πώς απαντά κανείς στο κεντρικό ερώτημα, αν η αυτή η ενεργειακή πολιτική θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες ή την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.  Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων και επιχειρηματικά συμφέροντα δεν πάνε μαζί. Χρησιμοποιούν επιχειρήματα για την ανάπτυξη αλλά η έννοια της οικονομικής ανάπτυξης δεν είναι μια ουδέτερη, τεχνοκρατική έννοια, αλλά έχει βαθύτατο οικονομικό - πολιτικό- ταξικό περιεχόμενο και σχετίζεται άρρηκτα με το ερώτημα "για ποιον;". Στο όνομα της ανάπτυξης το μόνο που προωθείται είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων ενώ την ίδια στιγμή συνθλίβονται αλύπητα τα δικαιώματα, οι ανάγκες και οι ζωές των εργαζομένων, της λαϊκής οικογένειας. Χρησιμοποιούν επιχειρήματα όπως νέες θέσεις εργασίας και εννοούνε μερική απασχόληση, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, μισθούς πείνας και συμβάσεις με καθεστώς δουλοπαροικίας.
   Το ΚΚΕ αντιτίθεται στην εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου και βιομάζας , στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας.
   Για το ΚΚΕ κάθε λύση που προτείνεται πρέπει να στοχεύει στη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών όπως:
  • Της κατοχύρωσης του ενεργειακού προϊόντος σαν κοινωνικού αγαθού που παρέχεται φθηνά στο λαό (μέσα και από τη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής).
  • Της διαφύλαξης της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Της αξιοποίησης των εγχώριων πηγών, της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και της εξοικονόμησης ενέργειας.
Η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου αυτών των στόχων μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μοχλός αυτού του ενεργειακού σχεδιασμού θα είναι ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός ενεργειακός φορέας της λαϊκής οικονομίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να γίνει η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζομένους αξιοποίηση της ενέργειας. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής μπορεί να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.

   Δικαιολογημένα έχει ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία και έχει ισχυρές επιφυλάξεις για την ίδρυση και λειτουργία των μονάδων. Όχι μόνο θα επιβαρύνουν την υγεία, την αγροτική παραγωγή, τη λιμνοθάλασσα αλλά θα πληρώνουμε και για τη λειτουργία τους. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πολλούς λόγους να ματαιώσουν την κατασκευή και λειτουργία αυτών των μονάδων. Η οργανωμένη πάλη τους είναι ο αποφασιστικός παράγοντας στο να μπουν εμπόδια και να σταματήσουν αυτή την αρνητική εξέλιξη.                                                                                                                      
13/10/2017
ΚΟΒ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ του ΚΚΕ