«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τεράστιο πλήγμα δέχθηκε  Δυτική Ελλάδα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού

Με τη φράση «σταθήκαμε όρθιοι, με αξιοπρέπεια»  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, συνόψισε την αποτίμηση της  κατάστασης μετά τις φωτιές του καλοκαιριού, περιγράφοντας μια «εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, με εκτεταμένα πύρινα μέτωπα και πολλές φωτιές που ξέσπασαν την ίδια στιγμή. Αυτό που ζήσαμε φέτος δεν πρέπει να επαναληφθεί» τόνισε.
Οι συνέπειες από τις πρόσφατες πυρκαγιές απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνήλθε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017, όπου καταδείχθηκαν οι μεγάλες πληγές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα, αλλά και η τεράστια οικονομική ζημιά για τον κόσμο της υπαίθρου...

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στο συντονισμό των ενεργειών που ανέλαβε η Περιφέρεια και παρατήρησε ότι «από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα». Έθεσε σε προτεραιότητα την ενίσχυση της Πυροσβεστικής με σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, θυμίζοντας ότι η Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας έχει εντάξει στο πρόγραμμά της τη χρηματοδότησή τους, εξασφαλίζοντας κονδύλι ύψους 7 εκατ €. Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα Δασαρχεία και Δήμοι να ασχοληθούν διεξοδικά με τη δασική και την αγροτική οδοποιία, κάτι για το οποίο έχει ανοίξει σχετική πρόσκληση η Περιφέρεια.

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Κατσιφάρας, έκανε στις δραματικές επιπτώσεις που έχουν σημειωθεί στον πρωτογενή τομέα.  «Αιγοπρόβατα κάηκαν, καινοτόμες μελισσοκομικές μονάδες χάθηκαν, σταβλικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν. Δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί η φυτική και ζωϊκή παραγωγή» παρατήρησε, γι αυτό επισήμανε την αναγκαιότητα  να ξεκινήσουν  άμεσα οι  διαδικασίες αποζημίωσης σε  ελαιοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους δεδομένου ότι από το πλήγμα που δέχθηκαν οι παραγωγοί μηδενίστηκε το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν ακόμη και τις οικογένειές τους.
Στη Δυτική Ελλάδα σημειώθηκαν από τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες πυρκαγιές της χώρας. Σε τοπικές κοινότητες σημειώθηκαν πυρκαγιές που ήταν σε επαφή με οικισμούς, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Γι αυτό άλλωστε αποφασίστηκαν εκκενώσεις περιοχών. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας στους  νομούς  Αχαΐας και Ηλείας  καταστράφηκαν χιλιάδες  στρέμματα δασικής και αγροτογεωργικής έκτασης, ενώ μικρότερες εκτάσεις κάηκαν στην Αιτωλοακαρνανία.
Κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας διενεργούν ελέγχους για την καταλληλότητα των υποδομών, όπως επίσης συνεχίζεται η  καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις.
Τεράστιο πλήγμα δέχτηκε το  φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, με βάση τις δηλώσεις που έγιναν στον ΕΛΓΑ.
Στην Π.Ε Αχαΐας και την Π. Ε Ηλείας καταστράφηκαν  πάνω από 25.000 ελαιόδεντρα και άλλα 400 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης, κυρίως αμπέλια και σταφίδες.  Κάηκαν αιγοπρόβατα, έγιναν στάχτη μελισσοκομικές εγκαταστάσεις με μελισσοσμήνη, στάβλοι, αποθήκες και τόνοι  ζωοτροφών.                                                                                                                                                                         
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετείχαν ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Νώντας Παναγιωτόπουλος, ο γενικός γραμματέας  Λυκούργος Πολυχρονόπουλος, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας Χρήστος Νικολάου, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ραυτακόπουλος, ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος επιστημονικός υπεύθυνος Δήμου Δυτ. Αχαϊας,  ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Άρλας Αναστάσιος Σώρρας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ελαιοχωρίου Κων/νος Παναγόπουλος,  οι διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ν. Αχαϊας Νικόλαος Ρουμελιώτης, ν. Ηλείας Ιωάννης Πετρούτσος, ν. Αιτωλοακαρνανίας Χριστόφορος Μπόκας, από τη Διεύθυνση Δασών ο Χρήστος Δημόπουλος και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Νικόλαος Γυφτάκης (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας), Ιωάννης Τέγας (Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας), Σταύρος Βέρρας (Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), Δημήτρης Καραβίδας (Γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών), Λυκούργος Σταματελάτος (προϊστάμενος Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού).

***
Ενίσχυση της αστυνόμευσης ζήτησε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας

Την ανάγκη για ενίσχυση της αστυνόμευσης στους δρόμους των πόλεων, αλλά και τη διαρκή εποπτεία που απαιτείται στην Πατρών – Πύργου, επισήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Παρασκευή 6  Οκτωβρίου 2017 στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Αδαμάντιο Μητρόπουλο. 
Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια των ανησυχητικών στοιχείων που προέκυψαν από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών ΠΕ Αχαΐας, βάσει των οποίων κάθε μήνα καταγράφονται 50 επιστροφές διπλωμάτων στη Διεύθυνση Μεταφορών Αχαΐας. Εξ αυτών, η συντριπτική πλειοψηφία, το 70%, αφορά οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σε νεαρές ηλικίες, το 27%  ανασφάλιστα οχήματα και το 3% παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
«Είναι «καμπανάκι» αυτά τα στοιχεία που συλλέξαμε. Είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να ενισχυθεί η αστυνόμευση στους δρόμους των πόλεων,  ώστε να αντιμετωπιστεί ιδιαίτερα το φαινόμενο της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Να προστατευτούν με κάθε τρόπο οι νέοι μας» ζήτησε ο κ. Κατσιφάρας και ταυτόχρονα θεώρησε απαραίτητη τη  διαρκή, αστυνομική εποπτεία στην Πατρών – Πύργου με στόχο την αποτροπή των τροχαίων. «Γνωρίζω ότι καταβάλλετε προσπάθειες, αλλά το γεγονός ότι έχουμε διαρκώς θανατηφόρα τροχαία είναι σοκαριστικό» τόνισε χαρακτηριστικά.
 Βέβαια, αποσαφήνισε ότι η αστυνόμευση, μιας εθνικής οδού, δεν μπορεί να αποτελεί οριστική λύση και έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της ανακατασκευής της Πατρών – Πύργου. «Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης. Το παρακολουθούμε και το διεκδικούμε» πρόσθεσε για τη μετατροπή της Πατρών – Πύργου σε σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο.
Από την πλευρά του ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Αδαμάντιος Μητρόπουλος ανέφερε ότι οι αστυνομικοί έλεγχοι εντείνονται, ενώ το Νοέμβριο,  στο πλαίσιο του θεσμού «μήνας Τροχαίας» ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στους νέους, αυριανούς οδηγούς στους οποίους απευθύνεται ενημερωτική  που δίνει έμφαση  στην τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την οδική ασφάλεια.
Σε ό,τι αφορά την Πατρών – Πύργου κατέθεσε και ο ίδιος τον προβληματισμό του σε σχέση με την επικινδυνότητα του δρόμου  κι ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι από πλευράς της ΕΛΑΣ Δυτικής Ελλάδος υλοποιείται σχέδιο καταγραφής των πιο επικίνδυνων σημείων. Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα αποσταλούν στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ μαζί με προτάσεις για τη λήψη επιπλέον μέτρων αστυνόμευσης της οδού.
Κλείνοντας ο κ. Κατσιφάρας διαβεβαίωσε τον κ. Μητρόπουλο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, προτίθεται  να συνδράμει με κάθε τρόπο στην υλοποίηση του σχεδιασμού  της περιφερειακής ΕΛΑΣ.