«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Συνεδρίασε στην Λάρισα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων εξετάζοντας τον απολογισμό δράσης και προγραμμάτισε την δράση για το επόμενο διάστημα.

Χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του αγροτικού κινήματος μαζί με τα ταξικά σωματεία των εργατών και αυτοαπασχολούμενους στα περιφερειακά συνέδρια που οργανώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την στήριξη Περιφερειών και Δήμων. Στην Λάρισα με την συμμετοχή δεκάδων αγροτών με τρακτέρ αλλά και στο Ηράκλειο πριν λίγες ημέρες στείλαμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στο παραμύθι της περί δίκαιης ανάπτυξης. Η ανάπτυξη της αφορά...
τους εμποροβιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους και μεγαλοαγρότες, τους τραπεζίτες, αφού εμείς στον αντίποδα βιώνουμε την δραματική μείωση του εισοδήματος από την φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τα διάφορα χαράτσια, τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα και το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Απασχόλησε την συνεδρίαση το αίσχος των ανοιχτών και χαμηλών τιμών στα προϊόντα στο όνομα τις «ελεύθερης οικονομίας τις αγοράς» που είναι η ελευθερία μιας χούφτας μεγαλεμπόρων και βιομηχανιών να αρπάζουν κοψοχρονιά τη σοδειά τις και να διοχετεύουν στην λαϊκή κατανάλωση πανάκριβα τα προϊόντα 5-10 φορές πάνω από την τιμή παραγωγού κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτοκτηνοτρόφων και λαού.

Οι τεράστιες ζημιές στην παραγωγή που θα αποζημιωθούν με ψίχουλα ή και καθόλου από τον ΕΛΓΑ την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ, 1.8 εκατ. ευρώ για τους ξεπουλημένους της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Αναλυτική κουβέντα έγινε για το νέο νόμο για τα νωπά προϊόντα ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζει κατώτερες εγγυημένες τιμές ούτε και άμεση πληρωμή των παραγωγών. Δεν σταματάει τις αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τις ελληνοποιήσεις γάλατος και κρέατος που απορρέουν από την ΚΑΠ και τις υπογραφές των ελληνικών κυβερνήσεων στα πλαίσια των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Εκφράστηκε η αντίθεση μας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών, έχει δοθεί στην δημοσιότητα αναλυτική ανακοίνωση με τις θέσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα να δυναμώσει η οργάνωση του αγροτικού κινήματος με συγκρότηση νέων Συλλόγων σε χωριά και ομάδες χωριών, την ουσιαστική λειτουργία των Α.Σ με συνεδριάσεις, ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων με συσκέψεις και περιοδείες, οργάνωση αγωνιστικών διεκδικήσεων ανά περιοχή.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερα σημαντικά τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με την συγκρότηση Ομοσπονδιών στην Αιτωλοακαρνανία και την Άρτα καθώς και την ίδρυση της Ομοσπονδίας στην Φθιώτιδα ενώ το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία τις Ομοσπονδίες Καρδίτσας και Πρέβεζας και βρίσκονται σε διαδικασία συγκρότησης πάνω από 15 Α.Σ σε όλη την χώρα το Νοέμβριο.

Αποφασίστηκαν περιφερειακές συσκέψεις σε όλες τις περιοχές της χώρας τον Νοέμβριο, με πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε Ομοσπονδίες, Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές αγώνα στις οποίες θα επικαιροποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, θα προγραμματιστούν ενημερωτικές περιοδείες και συγκεντρώσεις μαζί με την προσπάθεια για συγκρότηση Αγροτικών Συλλόγων. Ως τώρα έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις στις εξής περιοχές:

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στην Ηλεία

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ την Κυριακή 12 Νοεμβρίου

Το επόμενο διάστημα οι τοπικές Ομοσπονδίες και Επιτροπές Αγώνα θα δώσουν στην δημοσιότητα την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής των συσκέψεων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Με την ολοκλήρωση των περιφερειακών συσκέψεων θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στην Λάρισα την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στην οποία θα οριστικοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και το χρονοδιάγραμμα των συντονισμένων πανελλαδικά κινητοποιήσεων.

Παράλληλα με τις συσκέψεις και τις ενημερωτικές περιοδείες, ανάλογα την περιοχή και την όξυνση των προβλημάτων θα αναπτύσσονται τοπικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.




Λάρισα 20 Οκτωβρίου 2017