«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η ΠΕΔ στηρίζει την πρωτοβουλία για την  προστασία της οικογενειακής στέγης

Με την στήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει την προσπάθειά της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την προστασία του δικαιώματος της στέγης σε κάθε πολίτη και σε κάθε οικογένεια.
Στην χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων -στην Πάτρα- στην οποία παρέστη ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας,  οι Δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας δήλωσαν αλληλέγγυοι στην πρωτοβουλία, σημειώνοντας την αναγκαιότητα της θωράκισης των πολιτών έναντι των πλειστηριασμών...


«Η οικογενειακή στέγη είναι ιερή και αποτελεί κύριο συστατικό της κοινωνικής συνοχής. Αποτελεί δε μείζον κοινωνικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα. Η στιγμή είναι καθοριστική για την συνένωση όλων των δυνάμεων, καθώς οι ηλεκτρικοί πλειστηριασμοί και η συνταγματική αναθεώρηση προχωρούν και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο το θέμα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό δίκτυ προστασίας των συμπολιτών μας», σημείωσε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
«Η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός δημοκρατικός και πρέπει να εκφράσει τις ανάγκες της κοινωνίας. Θα ήθελα την βοήθειά σας», τόνισε προς τους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας ο Απόστολος Κατσιφάρας και ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ , Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου μαζί να βρεθούν σε επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), ώστε να υπάρξει στήριξη και από όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της χώρας, στον αγώνα που έχει ξεκινήσει για την προστασία της κατοικίας.
«Είμαι απόλυτα σύμφωνος και θεωρώ την πρωτοβουλία της Περιφέρειας εξαιρετική» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Παπαναστασίου απευθυνόμενος στα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου.
Στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας παραβρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας  και η βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και ισότητας φύλων Αναστασία Τογιοπούλου, η οποία και στην σύντομη εισήγησή της ενημέρωσε τους Δημάρχους -από νομικής πλευράς-  για τους κινδύνους που ελλοχεύουν εάν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Όπως συμφωνήθηκε οι Δήμαρχοι θα εισηγηθούν άμεσα το θέμα στα δημοτικά τους συμβούλια. Ενώ ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας θα παραβρεθεί την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στην συνεδρίασης της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας , όπου και θα φέρει το ζήτημα.
Παράλληλα θυμίζουμε πως στην πρόσφατη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας.
Στο μεταξύ ξεκινά και η συλλογή υπογραφών ώστε να ζητηθεί από την Κυβέρνηση η νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της κατοικίας.
Τις επόμενες ημέρες , μάλιστα , θα ξεκινήσει η συγκέντρωση υπογραφών και μέσω του διαδικτύου.
Οι προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αφορούν: 

Α) Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης μίας στέγης σε κάθε πολίτη.
Απαραίτητη κρίνεται ειδικά ενόψει της αναθεωρητικής απόπειρας που έχει ήδη ξεκινήσει, η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της στέγης με διατήρηση της κατοικίας επιφανείας ανάλογης των οικογενειακών αναγκών εκάστου νοικοκυριού.
Β) Δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας
Απαραίτητη προκρίνεται η δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετήματος, το οποίο:
Θα διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη και για οποιαδήποτε οφειλή.
Θα θέτει αντικειμενικά και προκαθορισμένα κριτήρια εφαρμογής, ώστε να αποφευχθεί η καταχρηστική της επίκληση και εφαρμογή από άτομα που δεν χρήζουν ανάλογης προστασίας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνεται:
i) Σαφής προσδιορισμός του ακινήτου που θα προστατευθεί ως κυρία κατοικία, ειδικά όταν υπάρχει πληθώρα επιλογών και ο οφειλέτης διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έτσι τα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη θα αφορούν τις στεγαστικές ανάγκες του οφειλέτη βάσει :
Του αριθμού των προστατευόμενων μελών της οικογένειας που θα πρέπει να αποδεικνύεται σε ανύποπτο χρόνο και όχι εξ’ αφορμής της αίτησης προστασίας.
ii) Σαφής προσδιορισμός οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη από κάθε αιτία (εργασία, μισθώματα από ακίνητα, κέρδη από επιχείρηση, συνεισφορά συζύγου, κλπ.) σε συνάρτηση με τις βιοτικές ανάγκες του οφειλέτη και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του (ανήλικα παιδιά, ενήλικα παιδιά που σπουδάζουν, προβλήματα υγείας κάποιου μέλους).
iii) Επαρκής απόδειξη της αδυναμίας του οφειλέτη να αποπληρώσει τις οφειλές του, ώστε να αποφύγει την επιβολή μέτρων δικονομικού καταναγκασμού εις βάρος του. του στην παρούσα κατάσταση.
Με βάση τα παραπάνω εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας (αριθμ. 128/17-07-2017) απόφαση:
Η πρωτοβουλία δικτύωσης φορέων αυτοδιοίκησης 2ου βαθμού πανελληνίως για την προστασία των στεγαστικών αναγκών κάθε οικογένειας από τους πλειστηριασμούς.
Η ενυπόγραφη έγκριση των πολιτών για την υποβολή πρότασης
α] Συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας μίας στέγης σε κάθε πολίτη.
β] Την δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της στέγης από την αναγκαστική εκτέλεση.

       Απόσπασμα βίντεο από την εισήγηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα    στο συνδεσμο :     https://www.youtube.com/watch?v=JGAtyzjdqUU          


***
Εντυπωσιακή και σύγχρονη η νέα τουριστική ταυτότητα της ΠΔΕ
Με κεντρικό σύνθημα “Be Inspired” η Δυτική Ελλάδα αποκτά νέα, ανταγωνιστική  ταυτότητα, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και προκαλώντας τον επισκέπτη να εμπνευστεί και να εξερευνήσει, αποκομίζοντας μια «συλλογή εμπειριών».
Η Περιφέρεια των τεσσάρων εποχών και των πολλαπλών συμβόλων διαθέτει πλέον ένα ολοκληρωμένο  σχεδιασμό με τα πιο σύγχρονα μέσα για την τουριστικής της προβολής.  Το σύνολο των δράσεων παρουσιάστηκε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017, στη συνεδριακή αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους.
Ένας πολύγλωσσος ιστότοπος (western-greece.com), ένα 12σελιδο έντυπο σε πέντε γλώσσες, μία ταινία για τη Δυτική Ελλάδα, τρία βίντεο – ένα για κάθε περιφερειακή ενότητα- και 14 ακόμη μικρότερα για κάθε προορισμό και εμπειρία είναι ορισμένα από τα σύγχρονα εργαλεία που διαθέτει πλέον η Δυτική Ελλάδα στο  ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο εργαλείων επικοινωνίας και μάρκετινγκ.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας  της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που μετά από διαβούλευση και καταγραφή προτάσεων με τους κατά τόπους φορείς,  κατέληξαν σε μια ολιστική προσέγγιση του τουριστικού προϊόντος. 
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει έναν διακεκριμένο προορισμό και μια ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη. Και όλοι μαζί – Δημόσιος Τομέας, Ιδιωτικός Τομέας και Κοινωνία των Πολιτών – μπορούμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε τα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, βάσει των σύγχρονων αναγκών των ταξιδιωτών και των διεθνών τάσεων, με σεβασμό στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο τις αξίες της φιλοξενίας και της προσφερόμενης αυθεντικής εμπειρίας» τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στον χαιρετισμό του.
Επισήμανε  ακόμη ότι «η  διαμόρφωση ενός τέτοιου τουριστικού προϊόντος για τη Δυτική Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών, να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της περιοχής μας, να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να εξασφαλίσει βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».
Στην αξία των συνεργειών και της συνεργατικότητας,  με στόχο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να γίνει διακριτός  τουριστικός οδηγός,  εστίασε στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής  Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας  Κώστας Καρπέτας, καταθέτοντας την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των τοπικών παραγόντων στο συντονισμό δράσεων.  Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Καρπέτας έκανε στα φετινά στοιχεία από τα οποία καταδεικνύεται άνοδος της επισκεψιμότητας στις «πύλες» της Δυτικής Ελλάδας. Ειδικότερα, στο Λιμάνι της Πάτρας  καταγράφηκε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 12%, στο αεροδρόμιο του Ακτίου 21,2% , 13% στο  αεροδρόμιο Αράξου και 15% στο λιμάνι του Κατακόλου. «Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για  να χτίσουμε ένα σταθερό ρεύμα για την περιοχή μας με την προϋπόθεση πάντα της συνεργασίας και της συνεννόησης, προκειμένου να ενώσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις του τόπου μας» ανέφερε. 
Εκ μέρους του ΣΕΤΕ, το μέλος του ΔΣ Αγάπη Σμπώκου παρέπεμψε στην εξαιρετική συνεργασία που είχε ο ΣΕΤΕ με τουριστικούς, επαγγελματικούς και τοπικούς παράγοντες της περιοχής, προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες, αλλά και οι ιδιαιτερότητες  της κάθε περιφερειακής ενότητας.  Περιέγραψε «άρτια δομημένο και σύγχρονο το σχέδιο για την τουριστική προβολή της Δυτικής Ελλάδας», τονίζοντας ότι η υλοποίηση του αποτέλεσε σημαντική πρόκληση και για τον ΣΕΤΕ.
Τα βήματα που ακολουθήθηκαν μέχρι και το τελικό προϊόν παρουσίασε ο Ιωσήφ Πάρσαλης, σύμβουλος του ΣΕΤΕ, χαρακτηρίζοντας τον νέο τουριστικό  ισότοπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  ως τον καλύτερο που έχει διαμορφωθεί ως σήμερα στη χώρα, σε επίπεδο Περιφερειών. «Ουσιαστικά πρόκειται για τρία σάιτ σε ένα» παρατήρησε, αποσαφηνίζοντας ότι κάθε περιφερειακή ενότητα (Αχαϊα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) προβάλει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. «Δεν ισοπεδώνει, αλλά αναδεικνύει τους προορισμούς» τόνισε χαρακτηριστικά.
Την εκδήλωση  παρουσίασης του προγράμματος «Σχεδιασμός και εφαρμογή δράσεων για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», τίμησαν με την παρουσία τους Επιμελητηριακοί παράγοντες, επαγγελματίες του τουριστικού και ξενοδοχειακού τομέα, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων κ.α.

***
Εργασίες αποκατάστασης φωτεινής σηματοδότησης
Υπεγράφησαν  σήμερα Τρίτη (3/10) στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Γιάννη Λύτρα, τρεις συμβάσεις κατασκευής έργων, παρουσία του Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Λοτσάρη  και των  αναδόχων.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τις παρακάτω εργολαβίες:
1.    «Συντήρηση Ηλεκτροφωτισμού Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Π.Δ.Ε. για την περίοδο 2017-2018»  προϋπολογισμού 62.299,83  Ευρώ.
2.    «Συντήρηση  Ηλεκτροφωτισμού Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Π.Δ.Ε. για την περίοδο 2017-2018»  προϋπολογισμού 72.199,74 Ευρώ.
3.     «Εργασίες αποκατάστασης βλαβών φωτεινής σηματοδότησης αρμοδιότητας Π.Δ.Ε. περιόδου 2017-2018» προϋπολογισμού  143.806,06 Ευρώ.

Και τα τρία έργα  χρηματοδοτούνται  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λύτρας  μετά την υπογραφή των συμβάσεων, δήλωσε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε από την έλλειψη ρευστότητας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσουν τα έργα που έχουν ήδη προγραμματισθεί.
Εκφράζοντας και τη βούληση του ίδιου του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, ζήτησε από τους  αναδόχους  να   ξεκινήσουν   άμεσα τις εργασίες.