«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Συνεργασία ΠΔΕ – Δήμων  για να ολοκληρωθούν βιολογικοί καθαρισμοί

Τεχνική συνάντηση για το συντονισμό και την προώθηση έργων, κυρίως βιολογικών καθαρισμών, που  χρηματοδοτήθηκαν από το Γ΄ΚΠΣ και χαρακτηρίστηκαν ως έργα «Γέφυρες» για να  υπάρχει συνέχεια στη χρηματοδότησή τους  από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Η πορεία υλοποίησης  των έργων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων  ξεπερνά τα 10 εκατ ευρώ, τέθηκε επί τάπητος και υπήρξε διεξοδική διαδικασία, προκειμένου να υλοποιηθούν εντός των χρονικών πλαισίων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος απώλειας εξασφαλισμένων πόρων....
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ζήτησε από τους φορείς υλοποίησης επίσπευση των διαδικασιών  και συνεργασία  ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα στην ώρα  τους.
Εκ μέρους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης  ο αναπληρωτής προϊστάμενος Νίκος Μαμαλούγκας τόνισε προς τους Δημάρχους ότι οι συγκεκριμένοι βιολογικοί καθαρισμοί θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2018 και να έχουν τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία έως τον Φεβρουάριο του 2019.  Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης  Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΔΕ Άλκηστις Σταθοπούλου,  επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθούν σημαντικοί πόροι για έργα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, πρόκειται για έργα σε Γαστούνη – Βαρθολομιό, Αστακό, Βάρδα και Πάλαιρο.
Στην τεχνική συνάντηση συμμετείχαν ακόμη εκ μέρους της Περιφέρειας  ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Βασίλης Λοτσάρης, από την πλευρά των Δήμων παρόντες ήταν  ο Αλέξης Καστρινός Δήμαρχος Πηνειού, ο Ναμπίλ Μοράντ Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης καθώς επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες.

 ***
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ηλεία
Με λαμπρότητα πραγματοποιείται και φέτος ο εορτασμός για την εθνική επέτειο της «28ης Οκτωβρίου 1940» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Οι  εκδηλώσεις  κορυφώνονται αύριο  Σάββατο με την Επίσημη Δοξολογία, καθώς επίσης την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στον Πύργο ο υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Πάτρα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος θα βρίσκεται Γεωργιόπουλος στον Πύργο.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου
Γιώργος Αγγελόπουλος
θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Δήμο  Δυτικής Αχαϊας. .
Στην Ηλεία η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί ως εξής: ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος στη Ζαχάρω, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Παναγιώτης Μπράμος στον Πύργο, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Πλατανιάς στη Γαστούνη, Λάμπης Αριστειδόπουλος στα Λεχαινά, Μανώλης Αγιομυργιαννάκης στην Αμαλιάδα, Γιάννης Αρβανιτάκης στη Βάρδα και  Δημήτρης Κωσταριάς στην Αρχαία Ολυμπία.

Το πρόγραμμα για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

Αύριο Σάββατο στον Πύργο θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:
  • 7.00 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών.
  • 8.00 π.μ. Έπαρση της σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων».
  • 10.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανού (τέλος προσέλευσης επισήμων 09.59 π.μ). Μετά τη δοξολογία θα ακολουθήσει ομιλία από τον φιλόλογο καθηγητή του Γυμνασίου Καράτουλα    Γεώργιο Κουρκούτα.
  • 10.30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Ηρώων. Κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων.
  • 11.30 π.μ. Παρέλαση προ των επισήμων στην οδό Μανωλοπούλου των Σωματείων, Οργανώσεων, μαθητών, σπουδαστών, ΤΕΙ μαθητών, ΕΕΣ, Τμημάτων Στρατού, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το τέλος της παρέλασης ο λαογραφικός όμιλος Πύργου «Ηλείων παράδοσις» στην κεντρική πλατεία Πύργου θα πραγματοποιήσει χορευτική εκδήλωση, με παρουσίαση  εθνικών παραδοσιακών χορών ( με ευθύνη του Δήμου Πύργου).
  • 17.30 μ.μ. Υποστολή σημαίας.
 ***
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην  Αιτωλοακαρνανία
Με λαμπρότητα πραγματοποιείται και φέτος ο εορτασμός για την εθνική επέτειο της «28ης Οκτωβρίου 1940» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.  Οι  εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο Σάββατο με την Επίσημη Δοξολογία, καθώς επίσης με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στο Μεσολόγγι ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας  Παυσανίας Παπαγεωργίου.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Πάτρα.
Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά θα βρίσκεται στο Αγρίνιο.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου
Γιώργος Αγγελόπουλος
θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Δήμο  Δυτικής Αχαϊας.
Στην Αιτωλοακαρνανία η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί ως εξής: ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου και στο Αιτωλικό, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας στο Αγρίνιο, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σάββας Αυγέρης στο Θέρμο, Απόστολος Ευθυμίου στο Νεοχώρι, Αναστασία Κωνσταντοπούλου στη Ναύπακτο και Πολυδεύκης Κοκκινοβασίλης στην Παραβόλα.

Το πρόγραμμα για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

Στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου για αύριο Σάββατο οι ακόλουθες επετειακές εξδηλώσεις:
Σάββατο  28 Οκτωβρίου
  • 7.00 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών με φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.
  • 8.00 π.μ. Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.
  • 8.15 π.μ. Φιλαρμονικές θα περιέλθουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα εκτελούν θριαμβευτικά Θούρια και Εμβατήρια.
  • 10.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυριδώνος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Εκφώνηση Πανηγυρικού της ημέρας από την Ελευθερία Τσακανίκα Υποδιευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου.
  • 11.15 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο Πεσόντων των Τελευταίων Πολέμων (Τρίγωνο) και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων. Προσκλητήριο Πεσόντων Μεσολογγιτών κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο και σιγή ενός λεπτού.
  • 11.30 π.μ. Παρέλαση προ των επισήμων στην πλατεία Κέννεντυ, Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Σωματείων, Οργανώσεων, μαθητών, σπουδαστών, ΤΕΙ μαθητών, ΕΕΣ, Τμημάτων Στρατού.
  • 17.00 μ.μ. Επίσημη υποστολή σημαίας στην κεντρική πλατεία.


***
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Αχαΐα
Με λαμπρότητα πραγματοποιείται και φέτος ο εορτασμός για την εθνική επέτειο της «28ης Οκτωβρίου 1940» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο  Σάββατο με την Επίσημη Δοξολογία, καθώς επίσης την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου, την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην Πάτρα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης και στα Καλάβρυτα ο Γενικός  Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Πάτρα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις στο Αίγιο.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου
Γιώργος Αγγελόπουλος θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν
στο Δήμο  Δυτικής Αχαϊας.
Επίσης, στην Αχαΐα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος  θα εκπροσωπηθεί ως εξής: ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας στα Καλάβρυτα, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας στον Ερύμανθο, οι  περιφερειακοί σύμβουλοι Τρύφωνας Φωτόπουλος και Σπύρος Καπράλος στην Πάτρα,  Χρήστος Μπούνιας και  Αδαμαντία Ζαχαροπούλου – Στούμπου στο Αίγιο, Θεόδωρος Νασιώτης στα Καλάβρυτα.
Στην Πάτρα το  αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις πιο κάτω εκδηλώσεις:
Σάββατο  28 Οκτωβρίου
  • 7.30 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και οι Μουσικές του Δήμου θα περιέλθουν στους δρόμους της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.
  • 8.00 π.μ. Έπαρση της σημαίας.
  • 11.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου (τέλος προσέλευσης επισήμων 10.50 π.μ).
  • 11.30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο της Ελευθερίας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) όπου θα υπάρχει τιμητική φρουρά από σημαιοφόρους των Λυκείων και Γυμνασίων των Πατρών. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων.
  • 12.00 μ. Παρέλαση προ των επισήμων στην πλατεία Τριών Συμμάχων των Σωματείων, Οργανώσεων, Αντιπροσωπειών του Πανεπιστημίου Πατρών, ΤΕΙ μαθητών, ΕΕΣ, Τμημάτων Στρατού, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,
  • 17.31 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα, Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.


***
Συμπαραστάτης στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας για την προστασία της οικογενειακής στέγης ο Γιώργος Καμίνης

Στην κινηματική πρωτοβουλία για την προστασία της οικογενειακής στέγης από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς εντάχθηκε και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που υπέγραψε και το σχετικό έντυπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ο κ. Καμίνης ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο γραφείο του, στα πλαίσια περιοδείας του Δημάρχου Αθηναίων στην Πάτρα.
Στη συνάντηση ο Απόστολος Κατσιφάρας ανέλυσε τους στόχους της πρωτοβουλίας, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις ,αλλά και οι απαιτούμενες προσθήκες σε άρθρο του Συντάγματος, κατά την επικείμενη αναθεώρηση, προκειμένου να μην προκύψουν ανυπέρβλητα κοινωνικά ζητήματα.
«Η οικογενειακή στέγη είναι ιερή και αποτελεί κύριο συστατικό της κοινωνικής συνοχής. Η στιγμή είναι καθοριστική για την συνένωση όλων των δυνάμεων, καθώς οι ηλεκτρικοί πλειστηριασμοί και η συνταγματική αναθεώρηση προχωρούν και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο το θέμα» , σημείωσε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Κατσιφάρας.
Παράλληλα Απόστολος Κατσιφάρας και Γιώργος Καμίνης είχαν σε βάθος συζήτηση για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, ενώ συμφώνησαν για την ανάγκη άμεσων θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα.
Στην συνάντηση παρέστησαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας και ο Χρήστος Μπούνιας περιφερειακός σύμβουλος.


***
Κατανομή πιστώσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε προνοιακά ιδρύματα

Σημαντική οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε  προνοιακά ιδρύματα της Δυτικής Ελλάδας μετά από απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συνεδρίασε σήμερα και κατένειμε τα σχετικά κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί από το αρμόδιο υπουργείο.
Συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση   των   λειτουργικών  τους  δαπανών  , θα επιχορηγηθούν με ποσό  670.000 ευρώ (για το 2017) ιδρύματα της Αχαϊας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας .
Για την δαπάνη υπάρχει αντίστοιχη πίστωση της Διεύθυνσης   Οικονομικού -  Δημοσιονομικού    Ελέγχου   της   Περιφέρειας   Δυτικής Ελλάδας. Θα βαρύνει δε τον  εγκεκριμένο   προϋπολογισμού   της   Περιφέρειας Δυτικής    Ελλάδας   τρέχοντος   έτους.     
 Συνολικά θα δοθούν σε ιδρύματα της Αχαϊας  318.000 ευρώ, της Αιτωλοακαρνανίας    277.000 ευρώ και της Ηλείας   75.000 ευρώ.
Π.Ε Αχαϊας

·         ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ   ΕΣΤΙΑ   ΠΑΤΡΩΝ    << Η   ΑΓΙΑ   ΣΚΕΠΗ >>……….  45.000, 00    ΕΥΡΩ
·         ΚΑΛΛΙΜΑΝΟΠΟΥΛΕΙΟ   ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ   ΔΙΑΚΟΝΙΚΟ    ΚΕΝΤΡΟ  ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ………… 34.000, 00    ΕΥΡΩ
·         ΑΓΑΠΗΣ   ΜΕΛΑΘΡΟΝ  << Ο   ΑΓΙΟΣ  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ >>…… 24.000, 00   ΕΥΡΩ
·         ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ  ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΠΑΤΡΩΝ  << Η   ΜΕΡΙΜΝΑ >> ……….110.000, 00    ΕΥΡΩ
·         Μ.Φ.Η. <<  ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟΣ   ΟΙΚΟΣ   ΕΥΓΗΡΙΑΣ   ΚΑΙ   ΧΡΟΝΙΩΝ   ΠΑΘΗΣΕΩΝ  >> ………………. 80.000, 00   ΕΥΡΩ
·         ΕΙΔΙΚΟ    ΚΕΝΤΡΟ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ   ΚΑΙ   ΜΕΡΙΜΝΑΣ  ΑΜΕΑ  <<  Ε.ΚΑ.ΜΕ.   ΑΙΓΙΟΥ >> …………. 25.000, 00   ΕΥΡΩ 


Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας
·         ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ    ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ  ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ  << ΠΑΝΑΓΙΑ  ΕΛΕΟΥΣΑ  >>…. 80.000, 00   ΕΥΡΩ
·         ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΑΤΟΜΩΝ   ΜΕ  ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΓΟΝΕΩΝ  ΚΑΙ  ΦΙΛΩΝ  << ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ >> ………. 34.000, 00    ΕΥΡΩ
·         ΣΕΛΙΒΕΙΟ    ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ…….68.000, 00    ΕΥΡΩ
·         ΑΛΚΥΟΝΗ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ  ΑΝΑΓΚΕΣ  ΓΟΝΕΩΝ- ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ  ΑΥΤΩΝ …………..90.000 , 00   ΕΥΡΩ
·         ΣΥΛΛΟΓΟΣ    ΓΟΝΕΩΝ,  ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ  ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ  ΑΤΟΜΩΝ << ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ >> ….5.000, 00    ΕΥΡΩ

Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ
·         ΑΣΥΛΟ   ΑΝΙΑΤΩΝ  ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΙΤΩΝ   ΓΕΡΟΝΤΩΝ  <<  Η ΝΕΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ >>    ΛΑΣΤΕΙΚΩΝ   ΠΥΡΓΟΥ………. 20.000, 00   ΕΥΡΩ
·         ΑΣΥΛΟ    ΑΝΑΠΗΡΩΝ – ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ  << ΠΑΝΑΓΙΑ  ΚΑΘΟΛΙΚΗ >>  ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ   ΗΛΕΙΑΣ….. 20.000, 00    ΕΥΡΩ
·         ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ   ΙΔΡΥΜΑ  ΧΡΟΝΙΩΣ  ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ  ΚΑΤΑΚΟΙΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ  << Η   ΠΑΝΑΓΙΑ  Η   ΒΛΑΧΕΡΝΑ >>…. 20.000,00     ΕΥΡΩ
·         ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ << Ο   ΑΓΙΟΣ   ΝΙΚΟΛΑΟΣ  >> ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΗΝΕΙΑΣ Δ.Δ. ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ……. 15.000,00     ΕΥΡΩ


***
Συνεργασία  Αντιπεριφερειάρχη Ν. Μπαλαμπάνη
με Περιβαλλοντικές Οργανώσεις
Με εκπροσώπους των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Π.Ε. Αχαΐας  συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης στα Γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017.
Συζητήθηκαν θέματα αμιγώς περιβαλλοντικά θέματα. Οι εκπρόσωποι των φορέων ενημέρωσαν  τον Αντιπεριφερειάρχη για το πεδίο δράσης τους,  καθώς και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχουν λάβει, με κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο κύριος  Μπαλαμπάνης  τόνισε  στους παρευρισκόμενους για την σημασία της ενημέρωσης και της περιβαλλοντικής συνείδησης.   Επισήμανε ακόμη  πόσο σημαντική είναι η δραστηριοποίηση  όλων των αρμοδίων φορέων με κοινό στόχο την πρόληψη,  αλλά και την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής μας. 
Καταλήγοντας, πρότεινε  από κοινού δράσεις περιβαλλοντικής και οικολογικής εκπαίδευσης  των πολιτών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν φορείς με πολυετή δράση και  περιβαλλοντική ευαισθησία, οι οποίοι αριθμούν εκατοντάδες μέλη .  Παρόντες ήταν η Βάσω Μαρτίνη από την «Κοινοτοπία», η ιατρός Ιωάννα Θεοδωροπούλου από τον «Σύλλογο Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας», ο Νικόλαος Βουτσινάς από την «ΠΡΟΤΑΣΗ», ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος από την «Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου», η Νίκη  Τσάμη  από την «Οικολογική Κίνηση Πάτρας», καθώς και η Προϊσταμένη Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κυρία  Ελένη  Σπυράκη.

***
Εργα ασφάλειας και συντήρησης επαρχιακών οδών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σημαντικές αποφάσεις για έργα ασφάλειας και συντήρησης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας έλαβε σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Προ ημερησίας διάταξης εγκρίθηκαν δύο μελέτες που αφορούν έργα στην Ηλεία.  Συγκεκριμένα μελέτη για την σύνδεση του Λιμένα Κυλλήνης με την επαρχιακή Οδό Κυλλήνης – Ν.Ε.Ο. Πύργου- Πατρών και μελέτη για την ανακατασκευή της Γέφυρας του χειμάρρου Ρούσκουλα, στη Νέα Μανωλάδα, που είχε υποστεί ζημιές από πλημμύρες.
Στην συνέχεια η οικονομική επιτροπή αποφάσισε τα κάτωθι:
-Συντήρηση Οδική Ασφάλεια – αποκατάσταση κατολισθήσεων στο Ε.Ο. δίκτυο του Βορείου Τμήματος Ν. Ηλείας Εκτός της Δ.Ε. Πηνείας Δήμου Ήλιδας προϋπολογισμού : 2.400.000,00 € .
-Έγκριση διενέργειας ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού μέσω ΕΣΗΔΗΣ ,έγκριση της διακήρυξης  και του σχεδίου της προκήρυξης καθώς και Συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού του έργου: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ,ΠΡΩΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ» Προϋπολογισμού:  1.500.000,00 €.
-Έγκριση διενέργειας ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού μέσω ΕΣΗΔΗΣ ,έγκριση της διακήρυξης  και του σχεδίου της προκήρυξης καθώς και Συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού του έργου: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ,ΠΡΩΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ» Προϋπολογισμού:  1.500.000,00 €.
-Έγκριση διενέργειας ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού μέσω ΕΣΗΔΗΣ ,έγκριση της διακήρυξης  και του σχεδίου της προκήρυξης καθώς και Συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ 44ΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΥΛΙΑ-ΦΑΜΗΛΑ-ΡΙΓΑΝΙ» Προϋπολογισμού:  600.000,00 €.
-Εγκριση διενέργειας ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού μέσω ΕΣΗΔΗΣ ,έγκριση της διακήρυξης  και του σχεδίου της προκήρυξης καθώς και Συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού του έργου: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΡΥΜΩΝΑΣ ΝΕΡΟΣΥΡΤΗΣ ΣΤΟ Δ.ΘΕΡΜΟΥ» Προϋπολογισμού:  300.000,00 €.
-Έγκριση σχεδίου Διακήρυξης για τη διεξαγωγή δημοπρασίας του έργου: «Συντήρηση- Αποκατάσταση ζημιών, κοπή βλάστησης, καθαρισμοί τάφρων, πρανών ερεισμάτων στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο του Νομού Αχαΐας» προϋπολογισμού 810.000,00 €  (ΣΑΕΠ501/2014ΕΠ50100004)
-Έγκριση σχεδίου Διακήρυξης για τη διεξαγωγή δημοπρασίας του έργου: «Επείγουσες συντηρήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας » προϋπολογισμού 900.000,00 € (ΣΑΕΠ501/2014ΕΠ50100004)
-Έγκριση σχεδίου Διακήρυξης για τη διεξαγωγή δημοπρασίας του έργου: «Επείγουσες συντηρήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Πατρέων» προϋπολογισμού 900.000,00 €.

***
 Νέες δημοπρατήσεις από την ΠΔΕ
για συντήρηση – αποκατάσταση του οδικού δικτύου
H Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει τις παρεμβάσεις της  με  οδικά έργα για τη συντήρηση και αποκατάσταση τμημάτων  του εθνικού οδικού δικτύου Δυτικής Ελλάδας, με γνώμονα την άρση της επικινδυνότητας και τις ασφαλείς μετακινήσεις.
«Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα υλοποιούμε  το ολοκληρωμένο  στρατηγικό  σχέδιο παρεμβάσεων στο εθνικό οδικό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας.  Επιτελείται ένα τεράστιο έργο για την δρομολόγηση του οποίου αξίζουν συγχαρητήρια στο δυναμικό της  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας μας,  γιατί  αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το κονδύλι ύψους 35,5 εκατ ευρώ, το οποίο διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με σκοπό να παρέχουμε ασφαλείς και σύγχρονες οδικές υποδομές στους πολίτες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα θα διενεργηθούν οι παρακάτω δημοπρατήσεις:
-          Συντήρηση – βελτίωση και άρση της επικινδυνότητας της Ε.Ο. «Αντιρρίου – Ιωαννίνων» που αφορά τις περιοχές Αντίρριο – Μεσολόγγι – Αγρίνιο – Μενίδι. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ, που θα δημοπρατηθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2017.
-          Συντήρηση – αποκατάσταση και άρση της επικινδυνότητας της Ε.Ο. «Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Όρια νομού Ηλείας».   Το έργο έχει προϋπολογισμό  6.000.000 ευρώ και θα δημοπρατηθεί  επίσης στις 7 Δεκεμβρίου 2017.
Εξάλλου, στις 23 Νοεμβρίου, με  προϋπολογισμό  650.000 ευρώ δημοπρατείται το έργο «Εργασίες αντιμετώπισης κατολισθήσεων στην Ε.Ο «Αντίρριου – Ιωαννίνων», στη θέση Μακρυνόρος.  
«Με άρτια τεχνική προετοιμασία και σωστό σχεδιασμό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά σε δημοπρατήσεις που αναβαθμίζουν το οδικό δίκτυο στα όρια ευθύνης της. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα που έχει τεθεί από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη με σκοπό να αποκατασταθούν   προβλήματα δεκαετιών,  που όχι μόνο δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις, αλλά θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή. Συνεχίζουμε με στόχο μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ της χρηματοδότησης που εξασφαλίσαμε».  Πρόσθεσε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες σημαντικές  παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί στην  Ε.Ο. 33 «Πατρών – Τριπόλεως» (πρώην 111), για συντήρηση – βελτίωση και άρση της επικινδυνότητας, με προϋπολογισμό με  7.000.000 ευρώ, που δημοπρατείται   στις  5 Δεκεμβρίου.
 Επίσης,  τμηματικές ανακατασκευές ασφαλτοταπήτων – διαγραμμίσεις για την άρση της επικινδυνότητας επί της ΝΕΟ Αντιρρίου – Ιωαννίνων, με  προϋπολογισμό  2.100.000,00 , που δημοπρατείται   στις  21 Νοεμβρίου.

***

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας
στον εορτασμό του Πολιούχου της Ναυπάκτου
Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Ναυπάκτου πανηγύρισε σήμερα και παράλληλα η πόλη γιόρτασε  τον προστάτη της Άγιο Δημήτριο.
Το πρωί  τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. κ. Ιεροθέου, με τη  συμμετοχή ιερέων της  Μητροπόλεώς και πλήθος πιστών πού κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό.   Ακολούθησε πάνδημη λιτανεία.
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις  παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης.


***
Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και η Ένωση Τυφλών διοργάνωσαν δείπνο στο σκοτάδι

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν όσοι παραβρέθηκαν στο δείπνο στο σκοτάδι που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδας.
Δεκάδες πολίτες που μετείχαν βίωσαν, σε πραγματικές συνθήκες, πως μπορεί να δειπνήσουν σε απόλυτο σκότος.
Η δράση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, το βράδυ, στο εστιατόριο «SANTA ROSA», που βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου Πατρών (Νόρμαν Άστιγγος  και Σάντα Ρόσα).
Οι χώροι είχαν καλυφθεί, ούτως ώστε να μην υπάρχει καθόλου φως. Μάλιστα τυφλοί υποδέχονταν τους φιλοξενούμενους και τους οδηγούσαν αυοί στο τραπέζι τους.
Στην εκδήλωση μετείχε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας που σημείωσε πως η Περιφέρεια  στέκεται αρωγός , προωθώντας θέματα και πρωτοβουλίες φορέων που εκπροσωπούν τα Άτομα με Αναπηρία.
Ο βοηθός Περιφερειάρχη Αντώνης Χαροκόπος, που υπήρξε και πρωτεργάτης της εκδήλωσης, τόνισε πως ανάλογες δράσεις στέλνουν το μήνυμα για ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.


***
Συνδικαλιστικά όργανα της ΕΛΑΣ υπέρ της κινηματικής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας
Για την προστασία της οικογενειακής στέγης από τους πλειστηριασμούς 

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται από τα στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η συλλογή υπογραφών για την προστασία της οικογενειακής στέγης από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Η κινηματική πρωτοβουλία που ξεκίνησε μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, σκοπό έχει να πεισθεί η κυβέρνηση για την ανάγκη της νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των οικονομικά αδύνατων.
Χθες ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε θέματα Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων Αναστασία Τογιοπούλου, συναντήθηκαν με τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαϊας, που όπως δήλωσαν τάσσονται υπέρ της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας.
Μάλιστα σημείωσαν πως ανάλογες θέσεις για την προστασία των πολιτών από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχουν και τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Ηδη θα παραλάβουν τα έντυπα και θα τα προωθήσουν για υπογραφή τόσο στα μέλη τους , όσο και στις οικογένειές τους.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές στην κινηματική πρωτοβουλία της συλλογής υπογραφών εντάχθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος και οι ιερείς της Μητρόπολης, αλλά και ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, που θα προωθήσει το θέμα στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.
Παράλληλα προγραμματίζεται και ομαδική συλλογή υπογραφών σε κεντρικά σημεία των πόλεων της Δυτικής Ελλάδας.

***

Εθελοντική αιμοδοσία και ημερίδα για την ασφαλή οδήγηση
Η Περιφέρεια Δυτικής  Ελλάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, τον Δήμο Ερυμάνθου και το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας  οργανώνουν την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 9:00-13:00 εθελοντική Αιμοδοσία, στον χώρο του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας.
Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: «Ασφαλής Οδική Συμπεριφορά και Αιμοπροστασία» με ομιλητή τον γνωστό οδηγό αγώνων Αναστάσιο Μαρκουϊζο, «ΙΑΒΕΡΗ».

***
Οδοιπορικό του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα
σε μονάδες  της Αιτωλοακαρνανίας που αξιοποίησαν  τον επενδυτικό νόμο
Ένα πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα και ένα εργοστάσιο στην Αιτωλοακαρνανία που αξιοποίησαν τον επενδυτικό νόμο  και αναπτύχθηκαν περαιτέρω δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας  την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017. 
«Επισκεφθήκαμε δύο σημαντικές μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας, δείχνοντας για μία ακόμη φορά ότι πιστεύουμε τις δυνάμεις του τόπου μας. Συναντήσαμε επιχειρηματίες και στελέχη που τολμούν και επενδύουν σε περίοδο κρίσης, καταδεικνύοντας ότι οι ευκαιρίες υπάρχουν, αρκεί να τις αξιοποιούμε» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Η Αιτωλοακαρνανία έχει τη δική της δυναμική στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα.  Αυτές αναδεικνύουμε δείχνοντας τους δρόμους της ανάπτυξης. Επιπλέον ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε ως σταθερό μας προσανατολισμό την προέλκυση νέων επενδύσεων  και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας».
Το οδοιπορικό ξεκίνησε από το ξενοδοχείο «Βουνάκι». Πρόκειται για  ένα σύγχρονο θέρετρο με παραδοσιακή ελληνική ατμόσφαιρα στην  Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, που διαθέτει έως και ιδιωτική μαρίνα.  Εκεί υλοποιήθηκε   επενδυτικό  σχέδιο ύψους   1.573.103,00 για   τον εκσυγχρονισμό της  ξενοδοχειακής  μονάδας 4 αστέρων. Συγκεκριμένα έγιναν παρεμβάσεις στον  κτιριολογικό και τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό  των δωματίων,  του κεντρικού κτιρίου, ενώ αναπτύχθηκε κτίριο εξυπηρέτησης της ιδιωτικής μαρίνας. Προφέρει ιδανικό και ασφαλές καταφύγιο για σκάφη που συνδυάζουν εξορμήσεις σε Σκορπιό,  Μεγανήσι, Λευκάδα, Ιθάκη και Παξούς.  Στο πλαίσιο της επένδυσης, εγκαταστάθηκε επίσης  νέος εξοπλισμός μηχανοργάνωσης, τηλεπικοινωνιακού δορυφορικού εξοπλισμού, συστημάτων κλιματισμού θέρμανσης, ασφάλειας και πυροπροστασίας. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες διαμορφώσεις  στον περιβάλλοντα χώρο της μονάδας.  Μόνο για φέτος οι διανυκτερεύσεις στην ξενοδοχειακή μονάδα ανήλθαν σε 40.000. Χαρακτηριστικό είναι ότι και αυτήν την εποχή παρουσιάζει 100% πληρότητα.
Επόμενος σταθμός της περιοδείας ήταν το εργοστάσιο της γνώστης  εταιρίας ΓΙΩΤΗΣ στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στο Κεραμίδι Παναιτωλίου.  Πρόκειται για μια παραγωγική μονάδα που υλοποίησε επένδυση ύψους 1.825.000.000€, δημιουργώντας  15 νέες θέσεις εργασίας (δέκα επιπλέον, απ’ όσες προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό). Αντικείμενο της δραστηριότητας της μονάδας είναι η παραγωγή σιροπιών και προϊόντων ζαχαροπλαστικής.  Από τις πιο γνωστές και διακεκριμένες ελληνικές επιχειρήσεις, η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ, επέλεξε  να επεκταθεί στη Δυτική Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι του εργοστασίου ανέφεραν ότι στοχεύουν σε περαιτέρω ανάπτυξη της καινοτομίας, ενώ πρόσθεσαν ότι για την παραγωγή των προϊόντων της η εταιρεία  χρησιμοποιεί πρώτες ύλες από την περιοχή.
Ωστόσο,  τα στελέχη της ΓΙΩΤΗΣ επεσήμαναν τα προβλήματα που εντοπίζονται στον επενδυτικό νόμο και σχολίασαν το φορολογικό καθεστώς της  Ελλάδας, που –όπως τόνισαν- επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. 
Γεγονός είναι πάντως ότι τα στελέχη και των δύο μονάδων αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στη  λειτουργία των σύγχρονων οδικών αξόνων, τονίζοντας ότι συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους.
«Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι που στην Περιφέρειά μας έχουμε τέτοιες επενδύσεις. Στην περίπτωση της ξενοδοχειακής μονάδας επιβεβαιώνεται ότι η Αιτωλοακαρνανία έχει μοναδικές ομορφιές, αρκεί να τις εξερευνήσει  κανείς.  Μάλιστα διαθέτει  δυνατότητες για τουρισμό υψηλού επιπέδου» σχολίασε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Στον  τομέα της μεταποίησης, που είναι και το πιο δυναμικό κομμάτι της εθνικής μας οικονομίας, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που ευημερούν, αναπτύσσονται στην περιοχή μας και διαρκώς κερδίζουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς». 
Στο οδοιπορικό του στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, συνόδευαν η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας  Κώστας Καρπέτας, ο περιφερειακός σύμβουλος  (Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας)  Γεώργιος Τσόγκας, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου και ο  Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας.