«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ο Απ. Κατσιφάρας προήδρευσε στην Ολομέλεια της Διαμεσογειακής Επιτροπής στο Ελσίνκι

Την προεδρία της ολομέλειας της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR,  που   συνεδριάζει στο  Ελσίνκι, στα πλαίσια της 45ης γενικής συνέλευσης της  CPMR συντόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ως πρόεδρος της Επιτροπής.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κατσιφάρας στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο που έχει παραχθεί και για το οποίο η Επιτροπή βραβεύτηκε από το Μεσογειακό Ινστιτούτο με το αναγνωρισμένο διεθνές βραβείο του «Τοτέμ της Ειρήνης», για το εξαιρετικό της έργο, στην υποστήριξη της συνοχής και της περιφερειακής ανάπτυξης στη Μεσόγειο...
«Η Επιτροπή μας έχει αναπτύξει μια αξιοθαύμαστη δραστηριότητα παρεμβάσεων και συνεργασιών και κινείται στην ίδια κατεύθυνση και συμμετέχει ενεργά στις κεντρικές πρωτοβουλίες και δράσεις της CPMR πάνω στα θέματα που επηρεάζουν όλους μας.
Κατά το προηγούμενο έτος, η Επιτροπή μας εξέδωσε Πολιτικές Δηλώσεις, εκφράζοντας  έτσι τις απόψεις της στα κύρια ζητήματα πολιτικής που ενδιαφέρουν: την οικονομική και  κοινωνική συνοχή, την εδαφική συνεργασία και την ολοκληρωμένη εδαφική ανάπτυξη, αναδυόμενες στρατηγικές και πρωτοβουλίες, τις θαλάσσιες υποθέσεις, τον βιώσιμο τουρισμό, τις μεταφορές, την Πολιτική Γειτονίας, τη μετανάστευση, το νερό, την ενέργεια, το κλίμα, κλπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Αναφορά έκανε ο κ. Κατσιφάρας και στον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Μεσογείου, αλλά και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη:  «Η Μεσόγειος διαδραμάτιζε ανέκαθεν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του ευρύτερου περιβάλλοντος, αλλά και επηρεαζόταν πάντα από τις πολιτικές, τα συμφέροντα, τις δράσεις, τις συνεργασίες ή τις αντιπαραθέσεις των κρατών που την περιβάλλουν.  Από την άλλη, η Ευρώπη, εξασθενημένη από την οικονομική και πολιτική κρίση,  βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πολύπλοκες προκλήσεις, στο εσωτερικό αλλά και στο  εξωτερικό της, που την έχουν οδηγήσει σε αδράνεια, εσωστρέφεια και υποχώρηση ως  προς το στρατηγικό της ρόλο της και επιρροή της.  Παραμένει επιτακτική η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη στρατηγική της ΕΕ  στον τομέα της μετανάστευσης, η οποία θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στη λήψη μέτρων για την αποτελεσματική  προστασία των πλέον ευάλωτων μεταναστών, δηλαδή των παιδιών.  Έτσι, διαμορφώνεται ένα ασταθές και επισφαλές περιβάλλον, που ενισχύει την αβεβαιότητα, και τον φόβο. Επιπλέον, υπάρχει μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ των συζητήσεων στις Βρυξέλλες και των φόβων, των ονείρων και των δυνατοτήτων στη Καμπανία, στη Μούρθια, σχεδόν οπουδήποτε αλλού. Όλα αυτά, ρίχνουν καύσιμο στις μηχανές του ευρωσκεπτικισμού, του εθνικισμού, του  φονταμενταλισμού και του εξτρεμισμού, και θέτουν σε κίνδυνο βασικές αξίες και αρχές  πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη, από τις οποίες περισσότερο  πλήττεται αυτή της Αλληλεγγύης.

Στη σημερινή Ευρώπη οι Οικονομικοί κανόνες επιβάλλονται άμεσα και δεν υπάρχει  κανένα περιθώριο για να ξεφύγεις. Όταν όμως πρόκειται για τον κανόνα της  Αλληλεγγύης, τότε αρχίζουν να μπαίνουν εξαιρέσεις και ενστάσεις. Έτσι, αντί να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα σενάρια, πρέπει να αγωνιζόμαστε ώστε να αποτρέπονται τα χειρότερα σενάρια. Και πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να αγωνιζόμαστε μαζί!», κατέληξε ο Απόστολος Κατσιφάρας.
Το προεδρείο της ολομέλειας μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας αποτέλεσαν ο Ντάβιντε Στράνζις Εκτελεστικός Γραμματέας της Διαμεσογειακής και ο Γιώργος Αλεξάκης Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για διεθνείς και ευρωπαϊκές υποθέσεις. 

***
 Δίνουν πνοή στην ενδοχώρα 36 εκατ ευρώ από το νέο Leader

Ενεργοποιείται το πρόγραμμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Την απόφαση έναρξης υλοποίησης του  νέου LEADER  στη Δυτική Ελλάδα υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, εξέλιξη που σηματοδοτεί τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων στην επιχειρηματικότητα, όπως επίσης σε μικρά δημόσια έργα. Είναι μία από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας που ενεργοποιούν το πρόγραμμα, δημιουργώντας νέες προοπτικές. Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που θα δώσουν νέα πνοή σε μικρές πόλεις, παραδοσιακές οικισμούς, ορεινές περιοχές κ.α.
 Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 36.000.000 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 5.410.000 € εγκρίθηκε και διοχετεύεται ήδη  για την υποστήριξη των τεσσάρων Αναπτυξιακών Εταιρειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που υλοποιούν προγράμματα Leader, οι οποίες είναι οι εξής:
-Αχαϊκή ΑΕ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ
- Αναπτυξιακή Ολυμπίας - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ
- Αιτωλική - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ
- Τριχωνίδα Α.Ε
Πρόκειται για εταιρείες που έχουν πλούσια εμπειρία στη διαχείριση του LEADER, κάτι που αποτέλεσε βασική προϋπόθεση για την επιλογή  τους.
Η περιοχή παρέμβασης του LEADER αφορά όλες τις Δημοτικές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, εκτός από τα τρία μεγάλα αστικά κέντρα (Πάτρα, Πύργος, Αγρίνιο). Είναι μια ευκαιρία για χρηματοδότηση  αναπτυξιακών έργων και δράσεων στην ενδοχώρα.
 Σημαντικά κονδύλια  κατευθύνονται σε μικρά δημόσια έργα υποδομής (πλατείες, αναπλάσεις οικισμών, μικροί δρόμοι, μικρές υδρεύσεις  κ.α), κυρίως όμως αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δημιουργώντας προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας.  Ενδεικτικοί τομείς που επιδοτούνται είναι ο αγροτουρισμός, ο εναλλακτικός τουρισμός, τα παραδοσιακά καφενεία, παραδοσιακές ταβέρνες, οι μικρές βιοτεχνίες, η επεξεργασία παραδοσιακών προϊόντων, οι εκδηλώσεις πολιτισμού κ.α
«Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία  να  δώσουμε  χρώμα και ζωή σε ξεχασμένους τόπους της Περιφέρειάς μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι από τις πρώτες  που ενεργοποιούν το νέο LEADER , το οποίο με συνολικό προϋπολογισμό 36.000.000 ευρώ,  δίνει τη δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν σε παραδοσιακού οικισμούς ή ορεινές περιοχές, να κάνουν ένα σημαντικό βήμα, ενισχύοντας έτσι την τοπική ανάπτυξη και οικονομία. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι τα κονδύλια θα πιάσουν τόπο, δίνοντας πνοή στην ενδοχώρα και γιατί όχι, συγκρατώντας τους νέους στον τόπο τους» σχολίασε ο Περιφερειάρχης   Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μέσω των τεσσάρων Αναπτυξιακών Εταιρειών υλοποιεί πρόγραμμα LEADER, δεδομένου ότι Περιφέρειες  διεκδίκησαν από την κεντρική διοίκηση  τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.
Οι ενδιαφερόμενοι για  ένταξη στο νέο LEADER, για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται σε μία από τις τέσσερις Αναπτυξιακές Εταιρίες ή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


 ***

Ρευματοειδή νοσήματα και την σωστή διατροφή

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα «ΕΛΕΑΝΑ» Ν. Αχαΐας με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας οργανώνουν το Σάββατο  21 Οκτωβρίου και ώρα 10:00-12:30  διαδραστική ενημέρωση των πολιτών για τα ρευματοειδή νοσήματα και την σωστή διατροφή στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, στην συμβολή με την Παντανάσσης, από εξειδικευμένους ιατρούς και στελέχη του συλλόγου «ΕΛΕΑΝΑ».
Εκτός από την  ενημερωτική προσέγγιση των πολιτών στον πεζόδρομο θα ακολουθήσει ημερίδα με θέματα που άπτονται των πασχόντων με ρευματοειδή αρθρίτιδα  όπως η ψυχική υγεία, η κατάλληλη διατροφή, ο χρόνος διάγνωσης και η καθημερινότητά τους, στην αίθουσα ΙΕΚ EUROTEAM (Παντανάσσης 4).
Στη συνέχεια οι σπουδαστές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ  θα ετοιμάσουν υγιεινές συνταγές για το κοινό που θα παραβρεθεί και θα ενημερωθεί.

***

 Χορήγηση ή ανανέωση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2017

Από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαϊας ανακοινώθηκε ότι:
                                                                                                    
     -    Η χορήγηση ή ανανέωση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2017 αρχίζει στις
          26/10/2017 και λήγει στις 30/11/2017 και πραγματοποιείται από την Υπηρεσία μας
          (Π.Π. Γερμανού 98, 1ος όροφος, γραφείο 4) και τα κατά τόπους ΚΕΠ.
   
-          Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τους δικαιούχους Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ είναι:

1.      ΑΙΤΗΣΗ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ (ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ)


2.      ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 67% ΚΑΙ ΑΝΩ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΗΣ
 Ή ΑΠΟΦΑΣΗ  ΚΕ.Π.Α.    (ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ)

2α . ΟΣΟΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΜΕΑ (ΕΠΙΔΟΜΑ) ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ        
      ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ Ή ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ,  
      ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΡΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ.
      Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ  ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ       
      ΔΗΜΟΥΣ Ή ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ.

3.  ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

4.      ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ Δ.Ο.Υ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ  ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ  ΕΤΟΣ   2016. Οι δικαιούχοι οι οποίοι, με υπεύθυνη δήλωσή τους, δεν επιθυμούν την προμήθεια του σχετικού δελτίου για το Αστικό ΚΤΕΛ αλλά μόνο για το Υπεραστικό, δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν φορολογική δήλωση.

               
ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ  ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ  ΣΥΝ  ΔΥΟ (2)  ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε  στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας (Π.Π. Γερμανού 98, Πάτρα, τηλ. 2613620746 -2613620739 -717-731  ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).