«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Συνάντηση εργασίας του αντιπεριφερειάρχη  Ν. Μπαλαμπάνη για τον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με δημοτικούς παράγοντες, προκειμένου να ενημερωθεί  για την κατάσταση του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, κυρίως έπειτα από την  πρόσφατη πυρκαγιά (7/10/17) που ξέσπασε στο χώρο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2017, στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας...

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Δήμου, η πυρκαγιά ξεκίνησε από χαμηλό σημείο του υφισταμένου πληρωμένου κυττάρου και είχε πορεία προς τα πάνω.  Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με την συνδρομή των υπηρεσιών του Δήμου και των Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.  Τα πορίσματα των αιτιών της πυρκαγιάς αναμένονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος επίσης ενημερώθηκε για τις δύο εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δηλαδή, για την αποκατάσταση του πρώτου και δεύτερου κύτταρου μαζί με τις παράπλευρες εργασίες, όπως επίσης την κατασκευή του τρίτου και τέταρτου κυττάρου.
Ο κ. Μπαλαμπάνης  επισήμανε στους εκπροσώπους του Δήμου ότι απαιτείται να ολοκληρωθούν άμεσα και σωστά οι προαναφερόμενες εργολαβίες, ώστε ο ΧΥΤΑ να λειτουργεί κανονικά και να μην υπάρχουν προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής του  Δήμου Μεσολογγίου για την προστασία της διαβίωσης των πολιτών και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.
 Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης από το Δήμο  Ι.Π. Μεσολογγίου ο Πρόεδρος  του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου Λάμπρος Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νικόλαος Σολδάτος, ο Προϊστάμενος Τμήματος Υδραυλικών και Εγγειοβελτιωτικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθανάσιος Βάσσης και από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η Προϊσταμένη  της Δ/νσης  Ελένη Σπυράκη και η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας  Βασιλική Γαλούνη.

***
Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος στην Αιτωλοακαρνανία


Με αφορμή το δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στο Δήμο Ξηρομέρου, αποτέλεσμα συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και με τη στήριξη της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Ξηρομέρου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και περιοδεία της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στον Αστακό.
Στην επίσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, η Πρόεδρος του Παραρτήματος της Αντικαρκινικής Εταιρίας Αιτωλοακαρνανίας Αικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Ερωτόκριτος Γαλούνης, στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας και Αντιδήμαρχοι.
Το διήμερο 11 και 12 Οκτωβρίου  αναμένεται να εξεταστούν δωρεάν με μαστογραφία πάνω από εκατό γυναίκες στο Δήμο Ξηρομέρου. Το κλιμάκιο συνομίλησε με τους συμμετέχοντες και ενημερώθηκε από το επιστημονικό προσωπικό, καθώς πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη βοήθεια σε γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για την πολύ σημαντική αυτή εξέταση, η οποία σώζει ζωές.



***
Εκδήλωση από την ΠΔΕ και τον Ιατρικό Σύλλογο
για την  Παιδική Παχυσαρκία

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών οργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017,  στην Πάτρα (Ξενοδοχείο Patras Palace) και ώρα 7 μ.μ. με κεντρικό θέμα: «Η παιδική παχυσαρκία στο «κόκκινο».
Το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτεί την περαιτέρω προσοχή των πολιτικών, των επιστημόνων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πολιτών της ευρύτερης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η παιδική παχυσαρκία επιβάλλεται σήμερα να έχει ιδιαίτερη, άμεση και σοβαρή αντιμετώπιση επειδή:

·                     Έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις στον δυτικό κόσμο και στη χώρα μας
·                     Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας, αφού οι παρούσες αλλά και μελλοντικές συνέπειές της κοστίζουν αρκετά τόσο σε παθολογικές όσο και σε ψυχοκοινωνικές συνέπειες.
·                     Είναι χρόνια, νοσογόνος κατάσταση
·                     Έχει υψηλά ποσοστά υποτροπών μετά την αντιμετώπισή της
·                     Η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας εντείνει τον κίνδυνο αύξησης των περιστατικών παχυσαρκίας στους ενηλίκους στο μέλλον

Ομιλητές είναι  επιστήμονες που έχουν καταθέσει αξιόλογο έργο στον ακαδημαϊκό και κοινωνικό χώρο. Ειδικότερα θα αναπτύξουν εισηγήσεις οι:
-Βασιλική Ε. Γκρέκα – Σπηλιώτη, καθηγήτρια  Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Διευθύντρια της Μονάδας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, που θα αναπτύξει το θέμα «Αίτια Παχυσαρκίας στα Παιδιά και Έφηβους, Πρόληψη και Αντιμετώπιση.
-Μαρία Ηλιοπούλου, Διευθύντρια ΕΣΥ Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών, υπεύθυνη ιατρείου παιδικής ενδοκρινολογίας, μεταβολισμού και διαβήτη, που θα μιλήσει με θέμα «Η άσκηση στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας στα Παιδιά και Εφήβους».
- Γεώργιος Γεωργαντόπουλος, Ψυχίατρος – Γνωσιακός Ψυχοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης Α’ Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, Μονάδα Διαταραχών Πρόληψης Τροφής, μέλος ΔΣ Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, που θα αναφερθεί στο θέμα «Ψυχολογία και Παιδική Παχυσαρκία – Μια αμφίδρομη σχέση».
- Ουρανία Ανδρεοπούλου, μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Ψυχιατρική Κλινική ΠΓΝΠ, που θα αναφερθεί στο θέμα «Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην Παιδική Παχυσαρκία».
- Σοφία Χριστοπούλου, Προϊσταμένη επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, που θα αναπτύξει το θέμα «Η παιδική παχυσαρκία από την πλευρά της εκπαίδευσης».
- Φωτεινή Συριώτη – Κυπαραίου, Πρόεδρος Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων, που θα μιλήσει με θέμα «Γονείς και Διατροφή».
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των  ετησίων δράσεων του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, προς τιμή του προστάτη του  Αγίου, Ιατρού και Ευαγγελιστή Λουκά.