«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ν. Μωραΐτης: Να γίνουν υπόθεση του αγροτικού κινήματος οι αποζημιώσεις για τις πλημμύρες (VIDEO)


Την ανακούφιση των πληγέντων με την αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν στην Πελοπόννησο από τις πρόσφατες βροχές ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου να παραδέχεται ότι μέσω του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ δεν καλύπτεται το 100% των αποζημιώσεων.
Συγκεκριμένα...
ο Ευάγγελος Αποστόλου απάντησε πως ο ΕΛΓΑ καλύπτει συγκεκριμένους ασφαλίσιμους κινδύνους και κάποιους άλλους τα προγράμματα ΠΣΕΑ -που απαιτούν έγκριση της ΕΕ- και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να αναζητηθούν πόροι για το σύνολο των ζημιών. Συνεπώς ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ δεν καλύπτουν το 100% των αποζημιώσεων.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης έφερε χαρακτηριστικές περιπτώσεις πληγέντων προηγούμενων χρόνων που ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ και ανέφερε πως είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και σημείωσε πως αν πάρουν οι αγρότες κάποια στιγμή χρήματα αυτά θα είναι ψίχουλα και δεν θα ανταποκρίνονται στις ζημιές που έχουν υποστεί.
Για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θύμισε την πρόσφατη απάντηση που δόθηκε από την Κομισιόν σε Ερώτηση ευρωβουλευτών του ΚΚΕ πως τα προληπτικά μέτρα και η αποζημίωση ιδιωτών δεν είναι επιλέξιμα.
Να γίνει υπόθεση του αγροτικού κινήματος διότι διαφορετικά οι αγρότες δεν πρόκειται αν αποζημιωθούν και να διεκδικήσουν απαλλαγή των πληγέντων από ΕΝΦΙΑ, Δημοτικά Τέλη, πρόστιμα και προσαυξήσεις για χρέη σε Εφορία, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και να παγώσουν τα χρέη προς τις Τράπεζες.