«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 56ΧΡΟΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΟΥ ΕΝΕΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΑΤΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Υ.Α.ΠΑΤΡΩΝ 56ΧΡΟΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΜΕΛΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΝΕΧΕΤΑΙ ΣΕ 28 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΑΝ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΑΟΥΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ 350.000 ΕΥΡΩ. ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

***
Προφυλάκιση 33χρονου Αφγανού
Λόγω  δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, σας ενημερώνουμε ότι ο 33χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, που είχε  συλληφθεί την 19-09-2016 στην Πάτρα για ανθρωποκτονία από πρόθεση και...
παράνομη οπλοχρησία προφυλακίστηκε σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ

Σύλληψη ενός (1) αλλοδαπού για καταδικαστική απόφαση    
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ένας 22χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε  αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, με ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματική ποινή (1.500) ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Σύλληψη ενός (1) αλλοδαπού για καταδικαστική απόφαση   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Κάτω Αχαΐα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας,  ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε  αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του  εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία διατάχθηκε η ισόβια απέλασή του και η απαγόρευση της επανεισόδου του στη χώρα.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Σύλληψη μίας (1) ημεδαπής για 
κλοπή   
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα,  στον Πύργο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, μια 16χρονη ημεδαπή, για κλοπή, με την μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος 70χρονου ημεδαπού. Η δράστιδα αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των (2.500) ευρώ από το αυτοκίνητο του ηλικιωμένου


Σύλληψη ενός (1) αλλοδαπού για καταδικαστική απόφαση   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας, ένας 65χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμεί σε βάρος του  απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών Αχαΐας, με την οποία καταδικάστηκε, σε ποινή φυλακίσεως δεκαοκτώ (18) μηνών, για απάτη.


Σύλληψη ενός (1) αλλοδαπού υπηκόου Αλβανίας, για παράβαση του Νόμου Περί  Αλλοδαπών.
   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας  ένας 54χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, καθόσον σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε, ότι  παρέμενε παράνομα στην χώρα μας.


Σύλληψη μίας (1) ημεδαπής σε καταδικαστική απόφαση  για επαιτεία.
   
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα από αστυνομικούς  της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου μια 37χρονη ημεδαπή, καθόσον διεπιστώθη ότι  εκκρεμεί σε βάρος της απόφαση του Πταισματοδικείου  Πύργου Ηλείας,  σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κράτησης είκοσι (20) ημερών για επαιτεία.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

   

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Σύλληψη δυο  (2) ημεδαπών  για παράβαση του Νόμου περί Ναρκωτικών
   
Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Διεύθυνσης Αστυνομίας  Ακαρνανίας δυο ημεδαποί, ηλικίας 19 και 22 ετών, καθόσον σε γενόμενο έλεγχο διαπιστώθηκε να κατέχουν από κοινού μικροποσότητα κάνναβης.


Σύλληψη -1- ημεδαπού για  «απλή σωματική βλάβη»   
Συνελήφθη, σήμερα νωρίς το πρωί, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αγρινίου, ένας 34χρονος ημεδαπός,  διότι στις 21-9-2016 στον Αγ. Κων/νο Αγρινίου  προκάλεσε σωματικές βλάβες σε βάρος 27χρονου ημεδαπού.

***
Τροποποίηση Εβδομαδιαίου Δρομολογίου Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Αιτωλίας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, τροποποιεί για υπηρεσιακούς λόγους τα δρομολόγια της αύριο 23-09-2016, ημέρα Παρασκευή και μεθαύριο 24-09-2016, ημέρα Σάββατο ως εξής:

•    Την Παρασκευή 23-9-2016 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00  στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Μεσολογγίου, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ρέτσινα – Μούσουρα – Ελληνικά - Άγιος Γεώργιος – Κουτσοχέρι – Γαλατάς – Κρυονέρι – Γαβρολίμνη.
•    Το Σάββατο 24-9-2016 και κατά τις ώρες 08:00 έως 13:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Παλαιόπυργος – Περιβόλια – Σίμος – Ποκίστα – Δορβιτσά – Στράνωμα – Φαμίλα – Ριγάνη – Ναύπακτος.
***
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο εορτασμού της 52ης Επετείου Επανακομιδής Tιμίας Κάρας του Πολιούχου της  Πάτρας,  Αγίου Ανδρέα 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, ενημερώνει τους πολίτες ότι, στο πλαίσιο εορτασμού της 52ης επετείου Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Πολιούχου της  Πάτρας,  Αγίου Ανδρέα, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σκοπό την διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα,

1.    Απαγορεύεται η στάθμευση όλων των οχημάτων την 25.09.2016 και από ώρα 14.00 μέχρι την λήξη της λιτανείας και της τελετής:

•    Στην οδό Αγίου Ανδρέου από Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα μέχρι Κολοκοτρώνη,
•    Στην οδό Όθωνος Αμαλίας από το ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού ΟΣΕ έως το τέλος της πλατείας Τριών Συμμάχων και
•    Στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου,

    2. Διακόπτεται, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων την 25.09.2016 και από ώρα 17.30 έως την λήξη της λιτανείας και της τελετής, στην οδό Αγίου Ανδρέου από Κοραή έως Κολοκοτρώνη. 

Παρακαλούνται οι οδηγοί να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

***
Συνέντευξη Τύπου για την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας -Δημοσιογραφικές ερωτήσεις και απαντήσεις

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Πριν δώσουμε το λόγο, μπορεί να πει κάποιος, ωραία, ότι είναι απλοί εκσυγχρονισμοί, τι είναι αριστεροί, δεξιοί, δεν ξέρω τι είναι. Είναι απλά πράγματα, καμιά αντίρρηση. Είναι εκσυγχρονισμοί που θα έπρεπε να έχουν γίνει στον κρατικό μας μηχανισμό, στις υπηρεσίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια και έχουν σχέση όπως είπαμε με την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας και δεν ισχυριζόμαστε ότι τετραγωνίσαμε τον κύκλο, απλές δουλειές, εκσυγχρονισμοί που πιστεύουμε ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση.
Δημοσιογράφος: Το ερώτημα είναι το εξής: Ένας προκάτοχος σας είχε κάνει αναφορά στην υπάρχουσα δομή της αστυνομίας, ως ο Ηλίας του 16ου. Θεωρώ ότι ήταν από τα λίγα εύστοχα τα οποία είχε διατυπώσει, αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό κατά την άποψη μου. Σαφώς και αποσκοπείτε σε μια ποιοτική και σε μια ποσοτική αναβάθμιση και των υπηρεσιών και των στόχων και του αποτελέσματος. Όμως εδώ υπάρχει μια διάκριση, μια ειδοποιός διαφορά. Μπορεί για μας τα αποτελέσματα στο οργανωμένο έγκλημα και στην τρομοκρατία, να είναι αυτό το οποίο, για μας εννοώ και για την αστυνομία αλλά και για τους δημοσιογράφους, να είναι αυτό το οποίο, εμείς το χαρακτηρίζουμε ως ποιοτικό αποτέλεσμα, για τον πολίτη ωστόσο είναι ο ληστής, ο διαρρήκτης ο οποίος θα μπει στο σπίτι του, κ.ο.κ..

Εκεί έχουμε όμως μια φοβερά μεγάλη παθογένεια. Έχουμε ανακύκλωση της ίδιας ακριβώς μορφής του εγκλήματος. Δηλαδή η αστυνομία πιάνει κάποιους κακοποιούς, με το νέο μοντέλο εσείς ευελπιστείτε να πιάνετε και ακόμα περισσότερους, όμως οι Εισαγγελείς και η Δικαιοσύνη είτε τους αφήνουν ελεύθερους είτε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα προφυλάκισης απελευθερώνονται για λόγους αποσυμφόρησης των φυλακών.
Εκεί σκοπεύετε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνετε κάποια παρέμβαση για να αλλάξει το συγκεκριμένο μοντέλο απονομής δικαιοσύνης και το λέω γιατί θεωρώ ότι είναι σε απόλυτη συνάφεια με την προσπάθεια που κάνετε για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας. Ευχαριστώ. Και για τις Εσωτερικές Υποθέσεις θα ρωτήσω αν υπάρχει ζήτημα κατάργησης τους, με το νέο φορέα που θα δημιουργήσετε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς ξέρετε πως δουλεύει σε ένα δημοκρατικό κράτος η δικαιοσύνη, ξέρετε το διαχωρισμό μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Όλα τα θέματα αυτά και οι συνέργειες συζητιούνται προφανώς. Υπάρχουν προβλήματα και από τη μεριά μας και από τη μεριά της απονομής της δικαιοσύνης. Δεν είμαστε σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο. Τα συζητάμε με το συναρμόδιο υπουργείο, το υπουργείο Δικαιοσύνης και αποσκοπούμε φυσικά στο να λειτουργήσει το όλο πλαίσιο μέσα σε ένα κράτος δικαίου το οποίο εγκαθιδρύει η νομοθετική εξουσία και το οποίο υλοποιεί σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις και την απονομή των νόμων η Ελληνική Αστυνομία και οι άλλες αρχές. Έτσι; Δεν θέλω να ωραιοποιήσω καταστάσεις, προβλήματα υπάρχουν, γίνεται όμως συνεχής προσπάθεια να βελτιώσουμε την απόδοση της Αστυνομίας σε ότι με αφορά -και πιστεύω και το άλλο υπουργείο- την απόδοση της δικαιοσύνης.
Πιστεύουμε ότι αυτές οι ποσοτικές αλλαγές, αυτές φαίνονται με μια πρώτη ματιά ότι είναι ποσοτικές αλλαγές, κόβεις και ράβεις. Οι ποσοτικές αλλαγές έχουν ποιοτικές προεκτάσεις. Ξέρετε πολύ καλά και το αναφέρω πάλι το παράδειγμα που είπα στην αρχή, άλλο το αστυνομικό τμήμα με τους δέκα ανθρώπους, άλλο το αστυνομικό τμήμα με τους είκοσι ανθρώπους. Το πρώτο παίρνετε τηλέφωνο και δεν έρχεται ποτέ το περιπολικό ενώ το δεύτερο έρχεται. Έχει τη πρακτική του σημασία.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, βέβαια μπορεί να αναφερθεί και ο κύριος Αρχηγός, δεν είναι σκοπός μας να καταργήσουμε αυτή την υπηρεσία. Υπάρχουν όμως θέματα που θα πρέπει να εξετάσουμε, όπως είναι υπερπρονόμια που έχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί και κάποια άλλα ζητήματα που αυτά ναι θα πρέπει να τα εξετάσουμε, αλλά ο κύριος Αρχηγός μπορεί να πει… Κύριε Αρχηγέ αν θέλετε να συμπληρώσετε πάνω σε αυτό το θέμα της εσωτερικής υπηρεσίας.
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει λόγος που να θέτει σε αμφισβήτηση την λειτουργία, την υπηρεσία ο κύριος Καραϊβάζ σε ένα θέμα ύπαρξης και λειτουργίας. Εμείς πιστεύουμε ότι χρήζει περαιτέρω εκσυγχρονισμού και ουσιαστικά καλύτερης δομής και λειτουργίας όσον αφορά τον βασικό στόχο που είναι η καταπολέμηση της αυθαιρεσίας στο δημόσιο τομέα, γιατί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων στην Ελληνική Αστυνομία δεν έχει αρμοδιότητα μόνο την Αστυνομία αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θα κάνουμε βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της υπηρεσίας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Απλά να συμπληρώσω, πριν πάρει το λόγο κάποιος άλλος. Σε όποιες αλλαγές κάνουμε, δεν κοιτάζουμε μόνο τον εαυτό μας στον καθρέφτη και το τι θέλουμε αλλά εξετάζουμε τι γίνεται στο διεθνές περιβάλλον. Δεν προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τροχό εμείς. Υπάρχουν πολλοί τροχοί αποτελεσματικοί στις προηγμένες χώρες και στις χώρες της Ευρώπης. Επομένως εξετάζουμε και το διεθνές πλαίσιο, και παίρνουμε μαθήματα από εκεί. Δεν αντιγράφουμε, καλό όμως είναι να βλέπουμε και τι γίνεται γύρω μας.
Δημοσιογράφος: Εγώ θέλω λίγο, θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε κάτι που είπε ο κύριος Αναγνωστάκης το οποίο μου έκανε φοβερή εντύπωση. Αυτό θα το δούμε στην πράξη, θα δούμε πως θα περπατήσει, θα το δούμε. Κύριε Αναγνωστάκη, είπατε ότι πληρώναμε μισθώματα για σταθμούς που δεν λειτουργούσαν. Άκουσα καλά;
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης: Ακριβώς.
Δημοσιογράφος: Ωραία. Θέλω λοιπόν να μου πείτε, πόσοι ήταν αυτοί οι σταθμοί, πόσα ήταν τα χρήματα που έδωσε το ελληνικό κράτος για τμήματα που δεν λειτουργούσαν που ήταν δηλαδή κλειστά και θέλω επίσης, επειδή η οικονομία παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στις μέρες μας, θέλω να σας ρωτήσω και το εξής: Κοστολογήσατε αυτό το νέο εγχείρημα και πόσα χρήματα θα εξοικονομήσουμε με αυτό το καινούργιο σχέδιο, με αυτό το καινούργιο project για την Ελληνική Αστυνομία;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βλέπετε ότι δουλεύουμε μετωπικά εδώ, πάντα πίστευα σε αυτή τη τακτική από τα χρόνια που ήμουν στο στρατό, χρησιμοποιείς ότι δυνάμεις έχεις πολύ περισσότερο όταν αυτές τις δυνάμεις είναι της αξίας των Γενικών Γραμματέων, του Αρχηγού και των άλλων επιτελών. Δεν μονοπωλώ καταστάσεις, εδώ έχει γίνει τεράστια δουλειά χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους που ξέρουν και τις λεπτομέρειες καλύτερα από μένα.
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης: Όταν λοιπόν έπεσε στην αντίληψη μου, απαντώ στο πρώτο ερώτημα σας, όταν έπεσε στην αντίληψη μου σε συνεργασία με του επιτελείς τότε, ζήτησα να μου δώσουν συγκεκριμένη κατάσταση, με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο και αναλαμβάνοντας απόλυτα την ευθύνη των όσων καταθέτω μπροστά σας σε όλους σας. Δεκαοχτώ Αστυνομικοί Σταθμοί λειτουργούσαν, όχι δεν λειτουργούσαν με την έννοια … ήταν κλειστοί και τους πληρώναμε, ως ελληνικό κράτος. Δεκαοχτώ κτήρια ανά την Ελλάδα. Σε μία εκτίμηση ήταν περίπου στις 350.000 ετησίως η δαπάνη που πλήρωνε η ελληνική πολιτεία χωρίς να χρησιμοποιούνται. Να το επαναλάβω, χωρίς να χρησιμοποιούνται, κλειδωμένοι.  Κάποιοι και για πάνω από τέσσερα χρόνια. Δυστυχώς.
Αυτό ήταν το πρώτο. Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω είναι να ότι, ναι, υπάρχει κοστολόγηση, αλλά δεν το είπα στη πρωτολογία μου, το είπα όμως στη διαβούλευση και το επικαλούμαι προς όσους και όσες από εσάς παρευρεθήκατε. Ότι πρωταρχικό δεν ήταν το δημοσιονομικό όφελος, το πρωταρχικό, το μείζον ήταν η καλύτερη, αποτελεσματικότερη εμφανής αστυνόμευση. Σίγουρα 10% είναι περίπου αλλά δεν είναι όμως 10%, θέλω να είμαι καθαρός απέναντι σας, αυτό το ποσό θα δαπανηθεί για τα πετρέλαια, για την βενζίνη, για τη συντήρηση των δικύκλων, των οχημάτων που θα κάνουν περισσότερες περιπολίες γιατί ουαί και αλίμονο αν αυτοί που εξοικονομηθούν δεν θα διατεθούν στους δρόμους, στις πλατείες, στις γειτονιές. Αυτός είναι ο στόχος, για αυτό μίλησα με πολιτική βούληση.
Δράττομαι της ευκαιρίας να πω και δύο ακόμη στοιχεία που δεν τα είπα, τα θεωρώ σημαντικά. Γίνεται μία προσπάθεια μετά από εντολή του Υπουργού, από την φυσική ηγεσία να εξοικονομηθούν περίπου στους 700 και πλέον ανθρώπους που είναι σε φύλαξη-συνοδεία. Αυτοί θα διατεθούν σε συγκεκριμένες περιοχές, επαναλαμβάνω για πεζές περιπολίες. Μάλιστα μία πρώτη αρχική πρόταση, συγχωρέστε με αν προτρέχω, είναι αυτοί οι άνθρωποι να δημιουργήσουν Ο.Π.Κ.Ε., Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε όλη την Αττική και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουμε τσίμπημα κάποιων δεικτών και σε αυτό σημειώστε επίσης, είναι σε κοινωνική διαβούλευση και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα που μας πέρασε, το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και που εμείς συμμετέχουμε σε αυτό για την αξιοποίηση πρώην Δημοτικών Αστυνομικών, οι οποίοι και αυτοί θα διατεθούν στην Αττική και στην λογική που σας είπα προηγουμένως. Συγχωρέστε με αν μακρηγόρησα.
Δημοσιογράφος: Αυτή ήταν η είδηση. Δεκαοχτώ κτίρια κλειστά και πληρώνουμε 350.000…
Δημοσιογράφος: Να το υποβάλλουμε καλύτερα το ερώτημα να θέλετε;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Παρακαλώ.
Δημοσιογράφος: Να ξεκινήσω εγώ. Ζητώ συγγνώμη το πήρα αυθαίρετα αλλά να συνεχίσουμε το θεωρώ σημαντικό. Από το 1993 που τουλάχιστον εγώ κάνω αυτό το ρεπορτάζ έχω ακούσει πολλούς υπουργούς ότι θα πάρουμε από τους επίσημους και θα τους ρίξουμε στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Περνάει ο καιρός, οι επίσημοι μένουν εκεί που βρίσκονται και ο προκάτοχος σας ο κ. Πανούσης επισήμως μας είχε πει τις δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει και εσείς ευθαρσώς μας είπατε τώρα ότι βουίζουν τα τηλέφωνα και μας λέτε τώρα και τις κλήσεις. Τί έχει αλλάξει; Εσείς πώς θα το αντιμετωπίσετε αυτό; Πώς θα τους τραβήξουμε τους 700; Και νομίζω πως ολόκληρος ο ελληνικός λαός σαφώς και δεν θέλει να υπάρχουν αστυνομικοί ορντινάτσες να πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ, όπου κάνω λάθος με διορθώνετε, λοιπόν τί θα αλλάξει με εσάς; Πως θα το καταφέρετε αυτό; Από το ΄92 το ακούμε έχουμε 2016 -τουλάχιστον το ακούω εγώ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχετε δίκιο, ότι δεν έχει αλλάξει η αντίδραση αυτών οι οποίοι δεν θέλουν να χάσουν τους αστυνομικούς, έχει αλλάξει η δράση από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας. Εγώ θα δώσω τον αριθμό των αστυνομικών οι οποίοι όχι βέβαια από πού έφυγαν αλλά πού πήγαν. Εντάξει; Πήγαν τόσοι αστυνομικοί στην Άμεση Δράση, τόσοι αστυνομικοί στην ΔΙ.ΑΣ. σε αυτές τις περιοχές, τόσοι αστυνομικοί σε αυτό το αστυνομικό τμήμα.
Δημοσιογράφος: Έχετε αυτά τα νούμερα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όταν τελειώσει η προσπάθεια εγώ θα σας δώσω τα νούμερα και μπορείτε να ελέγξετε εσείς στη συνέχεια, οπότε θα δείτε αν έχει αλλάξει ή δεν έχει αλλάξει. Ξέρετε κάτι; Οι αστυνομικοί δεν είναι ιδιοκτησία δική μου, δεν είναι ιδιοκτησία ούτε αυτών στους οποίους παρέχουν προστασία. Οι αστυνομικοί είναι όργανα του κρατικού μηχανισμού, κάνουν τη δουλειά τους σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας. Είναι υποτιμητικό να χρησιμοποιούνται σαν ορντινάτσες ή να χρησιμοποιούνται σε άλλες δουλειές ή στη διάρκεια της υποτιθέμενης υπηρεσίας να κάνουν, να ασχολούνται με άλλες δουλειές, τώρα να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα έτσι; Θα δείτε το αποτέλεσμα και θα δώσω τους αριθμούς οπότε μπορείτε να ελέγξετε, οπότε θα δείτε αν έχει αλλάξει κάτι ή όχι. Κοντός ψαλμός.
Δημοσιογράφος: Σε τι βάθος χρόνου το συζητούμε αυτό;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχω πει μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν εκδοθεί όλες οι διαταγές και τις επόμενες μέρες θα έχουν παρουσιαστεί στα Αστυνομικά Τμήματα. Δεν με ενδιαφέρει αν αυτός που παίρνει τηλέφωνο είναι φίλος, γνωστός ή οτιδήποτε άλλο. Εάν υπάρχει κάποιο πολύ μεγάλο λάθος που έχει γίνει από τις Υπηρεσίες, η αρμόδια επιτροπή της αστυνομίας και όχι εγώ, ας επανακαθορίσει την ανάγκη.
Δημοσιογράφος: Θέλω να ρωτήσω κάτι λίγο διαφορετικό, αν υπάρχει δυνατότητα να μας δώσετε με περισσότερη λεπτομέρεια το τι ακριβώς θα γίνει στην Αττική, σε σχέση με την κατάργηση των περιφερειακών Αστυνομικών Τμημάτων κ.λπ. Ήθελα να ρωτήσω αν ο κ. Αρχηγός μίλησε όχι μόνο για αναδιάταξη, αλλά και για αναδιοργάνωση. Αν το σχέδιο περιλαμβάνει δομικές αλλαγές στις κεντρικές Υπηρεσίες της ΓΑΔΑ και αν μου επιτρέπετε μία ελαφρώς προβοκατόρικη ερώτηση, αν θα καταργήσετε το Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων. Αν είναι στο πλάνο.
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Δεν καταργείται το αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων. Όσον αφορά την διαφοροποίηση που έκανα ήταν για να οριοθετήσω νοηματικά την λέξη αναδιάταξη και αναδιοργάνωση. Ουσιαστικά δηλαδή το ένα έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και το άλλο έχει μία μόχλευση ποιοτική, εσωτερική και αυτό είναι γεγονός στην Άμεση Δράση Αττικής γίνονται δύο Υποδιευθύνσεις Επιχειρησιακές, τετράτροχα περιπολικά, δίκυκλη αστυνόμευση, ΔΙ.ΑΣ., ΖΗΤΑ, κατανέμονται σε πέντε τμήματα όσες και οι Διευθύνσεις Αστυνομίας και τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλα, υπό την έννοια αυτή είναι μία υπηρεσία. Η στρατηγική, επιχειρησιακή δραστηριότητα, έχουμε αναγωγή στην Άμεση Δράση, δεν έχουμε υπαγωγή στις Διευθύνσεις Αστυνομίας που ανησύχησαν οι συνάδελφοι μου, οι υπηρετούντες στην Άμεση Δράση και αυτή είναι μία ποιοτική παρέμβαση που δεν αφορά ουσιαστικά χωροταξικά την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας αλλά είναι εσωτερική ποιοτική μόχλευση για καλύτερη αποτελεσματικότητα με την έννοια ότι πρέπει να βγαίνουν και δίκυκλα ΔΙ.ΑΣ., ΖΗΤΑ και περιπολικά και στη Νοτιοανατολική Αττική και στη Βορειοανατολική και στη Δυτική, υπό την έννοια αυτή επεξηγώ πως εννοούσα την γενική παρουσίαση της λέξης αναδιάταξη και αναδιοργάνωση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συγνώμη, να συμπληρώσω. Στο θέμα της αναδιοργάνωσης, ένα θέμα για το οποίο μπορούμε να συζητάμε βέβαια μέρες, υπάρχουν πολλοί παράγοντες, υπάρχουν και πολλές δικαιολογίες για να διατηρήσεις κάτι. Για παράδειγμα, έτσι και λίγο, για να βάλουμε και λίγο χιούμορ στη συζήτησή μας, ήρθε εδώ στην περιοχή του Παπάγου ένας πρώην συνάδελφος και μου λέει "Ξέρεις. Μα είναι κοντά στο βουνό". Του λέω "γιατί θα κατέβει ο Νταβέλης από κει;" Δηλαδή, πάντα υπάρχουν κάποιοι λόγοι για να στηρίξεις κάτι και υπάρχουν προτεραιότητες σε όλα τα πράγματα.
Έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό αστυνομικών, σε σχέση με τον πληθυσμό, ίσως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, όμως έχουμε τη γεωγραφική ιδιορρυθμία, τη γεωγραφική ιδιομορφία που μας υποχρεώνει να έχουμε μεγάλη διασπορά, αλλά τόσα χρόνια ξέρετε καλά ότι τα αστυνομικά Τμήματα δημιουργούνταν περισσότερο από κομματικές ανάγκες, πιέσεις και οτιδήποτε άλλο, παρά τις ανάγκες της καθαρής αστυνόμευσης. Τώρα βάλαμε καθαρά το θέμα το επιχειρησιακό και εκτός από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν μεγάλους προσφυγικούς πληθυσμούς που εκεί για την ώρα το αφήσαμε όπως είναι για το λόγο που σας είπα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, Σύρος από το STAR. Θα ήθελα να ρωτήσω καταρχάς, αν σε αυτή την αναδιάρθρωση έχουν ληφθεί υπόψιν και ηλικιακά κριτήρια. Και εξηγώ, ηλικιακά κριτήρια. Υπάρχουν Αστυνομικές Διευθύνσεις που ο μέσος όρος ηλικίας είναι αρκετά μεγαλύτερος από ό,τι θα θέλαμε για να βγουν στο δρόμο και τα λοιπά. Εδώ αν κάνουμε μια βόλτα μαζί, ανοίγοντας πόρτες -πόρτες, θα δούμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας ενδεχομένως θα είναι πολύ μικρότερος, και να εκπλαγείτε κι εσείς κι εγώ. Υπάρχει κάποια σκέψη του να βγουν οι νέοι στο δρόμο και να μην είναι στα γραφεία του Υπουργείου; Ξεκινώντας από εδώ πέρα θα δείτε ότι τώρα έχει είκοσι άτομα, είναι κάτω των εικοσιπέντε ετών. Κάποια σκέψη λοιπόν, κλείνοντας βέβαια κάποιες υπηρεσίες συγχωνεύοντας τες για την εξοικονόμηση και τα λοιπά του έμψυχου δυναμικού. Αν αυτοί που πρέπει να βγουν, οι νεαροί, οι πιτσιρικάδες επιτρέψτε μου την έκφραση, θα βγουν στο δρόμο και οι μεγαλύτερες ηλικίες οι οποίες σε είναι σε κάποιες υπηρεσίες και τα λοιπά, θα αντικαταστήσουν το κενό, το ηλικιακό αυτό; Μια ερώτηση είναι αυτή. Μία δεύτερη που προέκυψε όσον αφορά, τώρα που μιλάγαμε για τις υπηρέτριες των μεγαλόσχημων και τα λοιπά, τις ορντινάτσες. Αν έχετε γίνει δέκτης παραπόνων από ορντινάτσες που δουλεύουν εκεί. Δηλαδή, ότι μας βάζουν ψωνίζουμε, κάνουμε και τα λοιπά, και γιατί δε φεύγετε ρε παιδιά, γιατί δε μας αφήνουν οι μεγαλόσχημοι. Αυτό προέκυψε εμβόλιμα, ως ερώτηση. Και αν σε μεγάλους Δήμους, όπως είναι ας πούμε στο Δήμο Λαυρεωτικής, θα υπάρχουν δύο αστυνομικά τμήματα, Λαύριο-Κερατέα, γιατί είναι οι αποστάσεις είναι  τεράστιες παρότι είναι δύο Δήμοι και γνωρίζω πάρα πολύ καλά και γνωρίζει και ο κύριος Αττικάρχης για την κίνηση της Άμεσης Δράσης ότι είναι ελάχιστα τα περιπολικά, δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και το να φύγεις από το Σούνιο να πας στην Κακιά Θάλασσα θέλεις περίπου σαράντα πέντε λεπτά για να πας μόνο.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η απάντηση για συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να σας δοθεί από το Γενικό Γραμματέα ή από τον Αρχηγό τώρα ή στη συνέχεια. Σε ό,τι αφορά τα περιπολικά, ακριβώς γίνεται προσπάθεια, με τα 400 περιπολικά και μοτοσικλέτες που αγοράζουμε τώρα από εκτροπή ευρωπαϊκών κονδυλίων -δυστυχώς τα περισσότερα περιπολικά έχουν πάνω από τριακόσιες χιλιάδες χιλιόμετρα και νομίζω δεν είναι κανένας από εμάς, όσο και αδύναμος οικονομικά να είναι, που να έχει τόσο παλιά αυτοκίνητα στη κατοχή του. Είναι τεράστιο πρόβλημα, κακώς αφέθηκε τόσα χρόνια. Κι εμείς δεν έχουμε χρήματα, αλλά όταν μου είπαν ότι υπάρχει κονδύλιο για συγκεκριμένη δαπάνη, που θα έβαζε κάμερες στο να μην έρχονται από βορρά προς νότο στα βόρεια σύνορα, πρόσφυγες, μάλλον έχει αλλάξει το πράγμα απ' ό,τι ξέρουμε τώρα, έτσι; Ε, λέω αυτό να το πάρουμε να το κάνουμε τίποτα άλλο χρήσιμο. Μα είναι ευρωπαϊκό κονδύλιο δεν αλλάζει και τα λοιπά. Και αλλάζουν με επιμονή και προσπάθεια όλα άλλαξαν. Βγήκε ο διαγωνισμός, προχωράμε. Τετρακόσια, τετρακόσια. Έχουμε βρει και κάτι άλλα χρήματα από κάτι άλλα κονδύλια, πιστεύουμε ότι άλλα τόσα θα πάρουμε σύντομα. Δεν θα τα έχουμε αύριο το πρωί, ο διαγωνισμός παίρνει έξι μήνες, αλλά τέλος πάντων θα μπει το νερό στο αυλάκι. Κάνουμε την προσπάθειά μας. Το άλλο που μου είπατε για τα ηλικιακά κριτήρια, βέβαια.. ο κύριος Αρχηγός καλύτερα.
Δημοσιογράφος: (ακατάληπτο)
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε αυτό που είπατε, έχουμε ηθική υποχρέωση σαν Ηγεσίες, πολιτικές, αστυνομικές, να διαπαιδαγωγούμε το προσωπικό. Το προσωπικό όταν πηγαίνει και κάθεται για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον Χ επίσημο, δεν ξέρω όπως θέλετε βαφτίστε τον, χάνει την επαφή του με το αστυνομικό Σώμα, χάνει την επαφή με τη δουλειά του και μπορεί παράλληλα να κακομαθαίνει να το πω απλά, επομένως εμείς έχουμε την υποχρέωση αυτόν τον άνθρωπο όχι να τον κακομαθαίνουμε αλλά να πηγαίνει εκεί εφόσον χρειάζεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μετά να γυρίζει στην καθαυτό δουλειά του γιατί αυτό δεν έχει μόνο επαγγελματικές συνέπειες, έχει και άλλες συνέπειες.
Δημοσιογράφος: (ακατάληπτο)

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα έχουμε την υποχρέωση εμείς να μην αφήνουμε να είναι ορτινάντζα και είναι και ντροπή.
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης: Δεν είναι ορτινάτζα ο αστυνομικός όμως, επιτρέψτε μου. Δεν είναι ορτινάντζα. Κάποιοι θέλουν να κάνουν χρέη ορτινάντζας. Ο αστυνομικός δεν είναι ορτινάντζα.
Δημοσιογράφος: (ακατάληπτο)
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς. Δεν σημαίνει ότι κάθε αστυνομικός που παρέχει ασφάλεια σε κάποιο επίσημο πρόσωπο είναι ορτινάντζα. Νομίζω αυτά είναι ξεκάθαρα, έτσι;
Δημοσιογράφος: Και τα ηλικιακά κριτήρια.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο κύριος Αρχηγός στα ηλικιακά.
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Επικουρικά κύριε Υπουργέ, αν επιτρέπεται, στο τελευταίο θέμα που θίξατε και απαντήσατε, θα ήθελα να πω το εξής. Πραγματικά αυτή η διαδικασία, επιτρέψτε μου να τολμήσω να πω, έχει επιχειρηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά όμως έχει κάποια πιο επαγγελματικά στοιχεία υπό την έννοια την εξής, τα επαγγελματικά εντός εισαγωγικών, θα εξηγήσω αμέσως. Γίνεται με μια αξιοπρόσεκτη συνέπεια.
Υπήρξε η πενταμελής επιτροπή, η προβλεπόμενη, γνωμοδότησε, ήρθε στο Αρχηγείο, έγινε εισήγηση, αποφάσισε ο Αρχηγός ως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Βγαίνουν οι διαταγές σταδιακά. Παράλληλα ταχυδρομούνται προσωπικές επιστολές στα πρόσωπα στα οποία παρέχονται υπηρεσίες ασφαλείας. Πρώτα φεύγει η επιστολή, ταυτόχρονα κοινοποιείται η διαταγή, γίνεται μία διαδικασία. Τυχόν ενστάσεις, επιφυλάξεις, αιρέσεις από τα πρόσωπα αυτά, θα τις επανεξετάσει πάλι η επιτροπή και θα ακολουθηθεί μία διαδικασία. Ουσιαστικά δηλαδή, δεν έχουμε μια διαταγή, η οποία ενδεχομένως στην πορεία της μέχρι την υλοποίηση να χρειάζεται να τροποποιηθεί πάλι, θα ακολουθηθεί μία διαδικασία.
Εδώ αξίζει να τονίσω ότι η υλοποίηση της διαταγής θα λαμβάνει χώρα με την κοινοποίηση της επιστολής, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, ανεξαρτήτως του ενδεχομένου υποβολής ενστάσεων και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα ακολουθηθεί πάλι η ίδια διαδικασία και μάλιστα, επιτρέψτε μου να πω, με αμιγώς υπηρεσιακά κριτήρια, δηλαδή ο Αρχηγός έχει τρεις αστυνομικούς, αποφασίζεται να αφαιρεθούν οι δύο αστυνομικοί, θα αφαιρεθούν αυτοί οι δύο που έχουν τα λιγότερα χρόνια υπηρεσίας, που μας είναι απαραίτητοι εμάς σήμερα ουσιαστικά για να μετακινηθούν σε μια επιχειρησιακή μορφή της αστυνομίας όπως είναι οι ομάδες πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας, τις οποίες φιλοδοξούμε να στελεχώσουμε στην Αττική κυρίαρχα. Υπό την έννοια αυτήν, πιστεύω ότι ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται αυτή η διαδικασία έχει μια συνέπεια που δεν παρατηρείτο, θα μου επιτρέψετε να πω, σε όλα τα προηγούμενα εγχειρήματα. Στο θέμα της Λαυρεωτικής διατηρείται. Παρακαλώ.
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης: Να μου επιτρέψετε κύριε Αρχηγέ, γιατί θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό και είναι σε συνέχεια. Ήδη υπάρχει η πολιτική κατεύθυνση και αποδοχή της Φυσικής Ηγεσίας να υπάρχει μια δεξαμενή που θα στέλνει υπηρεσία τον αστυνομικό ή την αστυνομικό που πρέπει να φυλάξει το πρόσωπο και όχι να επιλέγει το πρόσωπο και αυτό δίνει απάντηση στο ερώτημα σας.
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Και απόδειξη των λεγομένων του κυρίου Γενικού, είναι ότι για πρώτη φορά μετακινήθηκε όλη η δύναμη του Υ.Κ.Α. 5 της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του 5ου Τμήματος στη Γενική Ευπαθών Στόχων και Επισήμων, πράγμα το οποίο ήταν σε εκκρεμότητα εδώ και περίπου ένα-ενάμιση χρόνο. Θέμα Λαυρεωτικής. Διατήρηση Α.Τ. Λαυρίου, διατήρηση Α.Τ. Κερατέας, συν Τ.Τ. Τροχαίας Κερατέας. Τρίτο θέμα η ηλικία και η δομή και μεταχείριση. Ο Ν. 4249 έχει κάποιες δεσμεύσεις όσον αφορά τη μετακίνηση του προσωπικού σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας, σε κάποια άλλη Διεύθυνση Αστυνομίας. Το φαινόμενο όμως που μπορεί κανείς εύκολα να παρατηρήσει στο Αρχηγείο μέσα να υπηρετεί ηλικιακά νέο προσωπικό είναι μια πραγματικότητα.
Προσπαθούμε όμως αυτό να είναι στον απολύτως απαραίτητο αριθμό, δεδομένου του γεγονότος ότι οι νέοι κυρίως συνάδελφοι έχουν εξειδικεύσεις και γνώσεις που είναι απαραίτητες στη δομή του Επιτελείου. Προσπαθούμε, λοιπόν, στο απολύτως απαραίτητο όριο να τηρείται αυτή η διαδικασία και όλοι αυτοί που είναι εδώ να έχουν κάποιες ειδικές γνώσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν σε μεγαλύτερες ηλικιακές δομές στην αστυνομία. Πάντως, πρόθεση της Φυσικής Ηγεσίας και πιστεύω σε αυτό, δεν το έχω συζητήσει με την Πολιτική Ηγεσία αλλά πιστεύω, τεκμαίρω τη συναίνεση τους, είναι ότι οι νέοι αστυνομικοί που εξέρχονται των Σχολών, είτε αυτή είναι Σχολή Αξιωματικών, είτε Σχολή Αστυφυλάκων, θα μυούνται στο αστυνομικό επάγγελμα στην Αττική και οι νέοι θα έρχονται όλοι εδώ. Εδώ είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο πρόβλημα της αστυνομίας, εδώ θα παίρνουν αστυνομική παιδεία στην πράξη και μετά θα μπαίνουν σε μια διαδικασία να φεύγουν ανά την Ελλάδα με το σύστημα μοριοδότησης των μεταθέσεων, για να έχουμε ένα δικαιότερο σύστημα και να έχουμε καλύτερους αστυνομικούς στην πρακτική αστυνομία. Ευχαριστώ.
Δημοσιογράφος: Δεν μας είπατε τί έφταιξε για τριάντα χρόνια, τριανταπέντε, που έρχομαι εγώ σε αυτό το Υπουργείο που έγραφα από το 1985 στο «Ριζοσπάστη» για παράδειγμα ότι υπήρχαν τότε 800 άχρηστοι Αστυνομικοί Σταθμοί. Τί έφταιξε τόσα χρόνια και δεν γινόταν αυτή η πρόοδος εκσυγχρονισμού του κράτους και των λειτουργιών του βασικού πυρήνα που είναι η αστυνομία, ας πούμε. Εκτός και αν απαντήσατε και εγώ δεν το κατάλαβα. Εγώ για παράδειγμα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αμέσως αμέσως, έγραφα ότι η Ελληνική Αστυνομία ήταν κλινικά νεκρή από τότε και ο κύριος Αρχηγός θα το θυμάται διότι τα δημοσιεύματα εκείνα στον ιστορικό «Επενδυτή» είχαν γράψει ιστορία, αλλά μακρηγορώ και θέλω να περάσω στα ερωτήματα.
Ένα νομίζω είναι αυτό που ήδη σας διατύπωσα με αυτόν τον τρόπο, αν εν πάση περιπτώσει νομίζετε ότι κάποια διαπλοκή άλλου τύπου εμπόδιζε τον εκσυγχρονισμό της αστυνομίας και τί έχετε εξασφαλίσει ότι σήμερα δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, αυτή η γάγγραινα που δεν θα σας το ξαναμπλοκάρει το σύστημα.
Μετά, προς τον κύριο Γενικό, αν άφησε κάτι υπονοούμενο όσον αφορά τους συνδικαλιστές. Αν οι συνδικαλιστές, οι δομές οι επίσημες εν πάση περιπτώσει, των αστυνομικών, είναι υπέρ ή κατά αυτού του εγχειρήματος σας. Αφήσατε κάποια αιχμή ότι ενδεχομένως οι συνδικαλιστές είναι κατά του εγχειρήματος; Δεν το κατάλαβα καλά αυτό. Και το τρίτο, ήθελα να ξεκαθαρίσουμε, αν κουράζω να σταματήσω.
Το τρίτο που ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι το θέμα της οργανικής δύναμης τελικά, επειδή καταργήθηκαν εν μία νύκτα, 10.000 οργανικές θέσεις επί Δένδια, συγνώμη έχετε δίκιο, 7 ή 6,5 και τότε υπήρχε ένα ζήτημα πως θα αναπληρωθούν αυτές οι θέσεις διότι υπήρχε ελλειμματική δύναμη. Εσείς σήμερα παρουσιάζοντας αυτό το νέο οργανόγραμμα, θεωρείται ότι η δύναμη είναι επαρκής ή προγραμματίζονται και κάποιες προσλήψεις; Διότι προφανώς πρέπει να μπει και νέο αίμα στην Αστυνομία, πέρα από τα οργανωτικά σχήματα και όλα αυτά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αν κατάλαβα καλά, λέτε ότι πρέπει να κάνουμε και πιο δραστικές περικοπές. Οι περικοπές εάν θέλαμε να είμαστε απόλυτα συνεπείς με την αναγκαιότητα, σε πολλές περιπτώσεις θα έπρεπε να είναι πιο ριζοσπαστικές, πλην όμως, έχουμε τις ιδιαιτερότητες τις γεωγραφικές, έχουμε τις ιδιαιτερότητες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που είπα ότι δεν το αγγίξαμε, θα το αγγίξουμε όταν πάψει το πρόβλημα και τολμούμε κάτι το οποίο δεν τόλμησαν τόσα χρόνια. Ας ξεκινήσουμε από δω, τα υπόλοιπα νομίζω.
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης: Για τις συνδικαλιστικές εκφράσεις θα σας καταθέσω πάλι την άποψη μου, να την επαναφέρω δηλαδή. Είπα ότι σε όλες τις συναντήσεις μας στις έδρες των Περιφερειών, οι τοπικές Ενώσεις παρευρέθησαν και έκαναν ξεχωριστή διαδικασία σε αυτή την αίθουσα σε επίπεδο Ομοσπονδιών ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΑΣΥ. Η εκτίμηση η δική μου, εδραιωμένη πεποίθηση είναι, εδραιωμένη, η συντριπτική πλειοψηφία αποδέχεται το σχέδιο της αναδιάταξης και αναδιοργάνωσης. Υπάρχουν όμως φωνές, που για λόγους συγκεκριμένους δημιουργούν κάποια προσχήματα. Να το πω για να μην κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου, κάποιοι στη λογική της συνδικαλιστικής αντίληψης, μιας παλαιοτέρου τύπου συνδικαλιστικής αντίληψης ήρθαν να υπερασπιστούν τα κεκτημένα. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι οι ανάγκες δε συνάδουν με κεκτημένα. Θα πρέπει να προσαρμοστούν.
Πρέπει να εξορθολογήσουμε, θα πρέπει να βελτιώσουμε το μοντέλο του οργανογράμματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό και καμία άλλη υπόνοια ή νύξη εναντίον των συνδικαλιστών εκφράσεων.   Κύριε Σταυρακάκη, οι οργανικές θέσεις. Σποραδικά τα τελευταία 20 χρόνια  γίνονταν μεταβολές όσον αφορά το οργανόγραμμα της Υπηρεσίας, στη δομή της, την αριθμητική του δομή. Είναι γεγονός ότι οι κατηργημένες 6.700 θέσεις με το 42/49 ήταν θέσεις μη στελεχωμένες, θεωρητικές. Ποτέ δεν κλήθηκε η Αστυνομία να προσεγγίσει τις πραγματικές ανάγκες του αστυνομικού σώματος σε οργανικές θέσεις. Αυτό επιτρέψτε μου να πω, επιχειρείται τον χρόνο που μιλούμε σήμερα.
Έχουμε ζητήσει από τις Υπηρεσίες σε επίπεδο Διεύθυνσης και Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης να μας γνωρίσουν ποιες είναι οι πραγματικές οργανικές θέσεις κάθε Υπηρεσίας σύμφωνα με το σχέδιο οργανογράμματος που επιχειρούμε με το παρόν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Αυτό σημαίνει , λοιπόν, ότι επιθυμούμε με απόλυτο ρεαλισμό  να καταγραφεί σε κάθε Διεύθυνση της χώρας η πραγματική διάσταση και αναγκαιότητα για να μπορούμε να πούμε, να μην έχουμε αποκλείσεις μεγάλες όσον αφορά την οργανική δύναμη αυτή που  θεωρητικά είναι η ανάγκη στελέχωσης μιας Υπηρεσίας, την υπάρχουσα δύναμη που έχει μετακινηθεί ένας αριθμός αστυνομικός σε μία Υπηρεσία και την παρούσα δύναμη, την παρατακτή, υπαρκτή, παρούσα δύναμη με απόκλιση και στις τρεις μεταβολές. Η οργανική πάντα ήταν μεγαλύτερη, η υπάρχουσα μικρότερη και πολύ μικρότερη της υπάρχουσας και της οργανικής η παρούσα παρατακτή δύναμη σε κάθε Αστυνομική Υπηρεσία.
Τώρα επιχειρείται αυτό και έχω ζητήσει σε τηλεδιάσκεψη που έκανα με τους Γενικούς όλους να έχουν οι ίδιοι την εποπτεία και τον έλεγχο των προτάσεων που θα έρθουν στο Αρχηγείο, γιατί μετά το Προεδρικό Διάταγμα τη δημοσίευσή του, έχουμε δύο επιμέρους διαδικασίες. Η πρώτη είναι ο καθορισμός της περιοχής που αστυνομεύει κάθε Υπηρεσία και ουσιαστικά η οργανική δύναμη που εκεί θα είναι το κομβικό σημείο όλου του εγχειρήματος είναι ο προσδιορισμός των νέων οργανικών θέσεων σε συνάρτηση με τη δυνατότητα που έχει η Υπηρεσία εντός του επιπέδου Διεύθυνσης να ανακατανέμει το προσωπικό για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ.
Δημοσιογράφος: Γεια σας και από μένα Κώστας Τομαράς  από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ήθελα να ρωτήσω αν έχουμε κάποια νούμερα να ξέρουμε περίπου πόσα τμήματα καταργούνται στην Αττική για παράδειγμα στο πλαίσιο της συγχώνευσης με τα άλλα και συνολικά σε όλη την Ελλάδα και αν δημιουργούνται καινούργια τμήματα σε περιοχές που δεν υπήρχαν έναν αριθμό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν μιλούμε στην Αττική για κατάργηση Αστυνομικών Υπηρεσιών μιλούμε για συγχώνευση στα όρια των δομών των καλλικρατικών δήμων στην Περιφέρεια της Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας που έχουμε περίπου την ίδια δομή. Καταργούνται κάποιες Υπηρεσίες  οι οποίες είχαν συσταθεί στο σχέδιο, στα Προεδρικά Διατάγματα, πλην όμως δεν είχαν λειτουργήσει. Δηλαδή θα σας δώσω σε επίπεδο Τμημάτων η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση είχε 246 και τώρα μένουν 188. Εννοούμε ουσιαστικά για συγχώνευση Υπηρεσιών, όπως το τμήμα Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης ενιαίο τμήμα, όπως μιλάμε Νέα Χαλκηδόνα, Φιλαδέλφεια, όπως μιλάμε Παπάγου, Χολαργός, όπως μιλάμε Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, όπως μιλάμε Σπάτα, Αρτέμιδα σε αυτήν την περίπτωση μιλούμε για ενσωμάτωση συγχώνευση υπηρεσιών και όχι για κατάργηση υπηρεσιών. Σε ένα σύνολο 258 οργανωτικών δομών που μειώνεται η Ελληνική Αστυνομία σε όλη την περιφέρεια στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη δε μιλούμε για κατάργηση, αλλά ουσιαστικά για συγχώνευση Αστυνομικών Υπηρεσιών και σε ένα επίπεδο τάξης και σε ένα επίπεδο ασφάλειας. Σε ένα επίπεδο Τροχαίας στην Αττική έχουμε κάποιες καταργήσεις με ύπαρξη μεγαλύτερων δομών σε σχέση με τις 5 Διευθύνσεις της Αστυνομίας.
Δημοσιογράφος: Θοδωρής Παναγιωτίδης από news247.gr. Δύο ερωτήσεις αν είναι εύκολο. Μία είναι για την Άμεση Δράση. Είπατε υπάρχει πρόβλεψη για 400 οχήματα, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που θα διατεθούν. Εάν έχουμε μια εικόνα, τα υφιστάμενα νούμερα εντάξει λίγο πολύ τα γνωρίζουμε όλοι και σε προσωπικό και σε οχήματα, όπως και πως διανέμεται η δύναμη αυτή καθημερινά με τις διαφοροποιήσεις. Αν υπάρχει μία πρόβλεψη μέχρι να τακτοποιηθεί αυτό το ζήτημα με τα οχήματα; Άμεσα πόσο αυτοί οι αριθμοί μπορούν να αυξηθούν ή μπορεί να κατανεμηθούν; Πώς αυτό λειτουργικά θα είναι πλέον, η Άμεση Δράση που είναι πλέον η πιο αναγνωρίσιμη Υπηρεσία  στην κοινωνία έτσι; Γιατί άκουσα ότι θα υπάρχει σε 4 ή 5 τμήματα στην Αττική θα χωριστεί; Πώς αυτό λειτουργικά πιστεύετε ότι μπορεί να προχωρήσει; Και τώρα μία άλλη ερώτηση πέρα από την Άμεση Δράση μάλλον πολύ εξειδικευμένη, αλλά με την αφορμή της όλης της γενικότερης αναδιάρθρωσης. Είναι ένα γενικότερο κενό αν θέλετε ή αίτημα ετών στο κομμάτι που αφορά τις εξαφανίσεις αναζητήσεις, δηλαδή αν υπάρχει μία πρόβλεψη, αν υπάρχει  μία κοινή δεξαμενή πληροφοριών, αναζητήσεων, εξαφανίσεων ψηφιακή, την οποία θα ενημερώνετε κάθε Αστυνομική Υπηρεσία από το Νότο μέχρι το Βορρά σε real time.
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Κάπου το δεύτερο, τελειώσατε;
Δημοσιογράφος: Ναι.
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ: Πιστεύω πως υπάρχει δεξαμενή σε πραγματικό χρόνο ενημέρωσης βεβαίως. Δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά το σύστημα όταν ζητούμε από την Αστυνομική Υπηρεσία να καταγράφει και να αναφέρει αμέσως την εξαφάνιση ενός προσώπου ανά την επικράτεια. Το δεύτερο θέμα που θίξατε η παρουσίαση σήμερα του νέου οργανογράμματος.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Για το θέμα της Διεύθυνσης Πληροφοριών να πάω λίγο στις πληροφορίες γενικότερα, γιατί ο κύριος Αρχηγός σωστά δίνει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της καλής λειτουργίας της Διεύθυνσης Πληροφοριών. Χωρίς πληροφορίες κακά τα ψέματα δεν μπορεί να κάνεις τίποτα. Έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος, όπως είπα. Έχει ενεργοποιηθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό αυτή η Διεύθυνση Πληροφοριών και το αποτέλεσμα φάνηκε στην επιχείρηση που έγινε για την αλβανική μαφία στα Εξάρχεια, γιατί χωρίς πληροφορίες δε θα μπορούσε να ‘χε γίνει τίποτα και δεν υπήρχαν μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησε η προσπάθεια πληροφορίες, αλλά αυτό δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για επιχειρησιακά θέματα.
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Επιτρέψτε μου, κύριε Υπουργέ, να συνεπικουρήσω λίγο την τοποθέτησή σας αναφορικά με τη Διεύθυνση Ανάλυσης Διαχείρισης Πληροφοριών. Η τελευταία επιτυχία της Αστυνομίας στη Μεσσηνία με ένα κύκλωμα μεικτής φύσεως, παραβατικότητας, λαθροδιακίνησης, ναρκωτικών και ληστειών είχε αποκλειστικά συνδρομή της Διεύθυνσης Ανάλυσης Διαχείρισης Πληροφοριών. Φιλοδοξεί η τωρινή φυσική ηγεσία σε συλλογικό επίπεδο, επιτρέψτε μου, την αναβάθμιση αυτής της Υπηρεσίας σε κομβικό ρόλο κυρίαρχο ρόλο ανάλυσης διαχείρισης των πληροφοριών σε όλη την Ελλάδα. Προσωπική επιλογή ως Αρχηγού του Σώματος είναι ότι μία είναι η Υπηρεσία μία πρέπει να είναι και μία θα είναι η Υπηρεσία που θα διαχειρίζεται τις πληροφορίες στην Ελληνική Αστυνομία.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Φυσικά αναφερόμαστε στις πληροφορίες για το κοινό έγκλημα έτσι για να μην παρεξηγηθούμε.
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Μην μπούμε σε λεπτομέρειες.  Μίλησα για ενιαία διαχείριση ανάλυσης και διαχείριση των πληροφοριών σε επίπεδο Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτή η Υπηρεσία επιτρέψτε μου να τολμήσω να προδικάσω ότι το μέλλον της τα επόμενα 2, 3 χρόνια θα είναι εξαιρετικά σημαντικό και κομβικό για την βοήθεια του επιχειρησιακού βραχίονα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πάλι να σας διακόψω δεύτερη φορά και συγγνώμη Αρχηγέ. Ως τώρα και αυτό ήταν και το τεράστιο έλλειμμα, το πρόβλημα των Υπηρεσιών Πληροφοριών σε όλο τον κόσμο. Νόμιζαν ότι με τεχνικά μέσα, μέσω των υποκλοπών, μπορεί να έχουμε σοβαρές πληροφορίες. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το άλλο σκέλος, που διεθνώς λέγεται Human Intelligence, δηλαδή ο άνθρωπος που περπατάει στο πεζοδρόμιο, ο αστυνομικός που περπατάει στο πεζοδρόμιο και λέει «καλημέρα» στο γείτονα και παράλληλα μαθαίνει πού υπάρχουν αυτοί που συμμετέχουν στο έγκλημα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και εκεί αποσκοπούμε.
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Να ολοκληρώσω την απάντησή μου για την Άμεση Δράση. Δυστυχώς η σημερινή παρουσίαση δεν έχει έναν, θα ήμουν σε ευχάριστη θέση να σας πω ότι η μηχανοκίνητη δύναμη της Αμέσου Δράσεως θα βελτιωθεί με το παρόν σχέδιο. Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα αυτό. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοντέλο, όσο αφορά την Άμεση Δράση Αττικής και ειδικά για τα αυτοκίνητα και για τα δίτροχα. Η ΔΙ.ΑΣ. σε κάθε περίπτωση όμως, επιτρέψτε μου να πω επικουρικά πάλι, ότι η αποδέσμευση μηχανοκίνητου στόλου από τις Υπηρεσίες παροχής προστασίας σε φυσικά πρόσωπα θα μας δώσει τη δυνατότητα να στελεχώσουμε, έχω την αίσθηση 30 με 50 ΟΠΚΕ στην Αττική με αποτέλεσμα να έχουμε τη δυνατότητα σε κάθε διαμέρισμα επιπέδου Διεύθυνσης Αστυνομίας να έχουμε τουλάχιστον μία και στη καλύτερη περίπτωση δύο ΟΠΚΕ το οκτάωρο στην Αττική.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δηλαδή διπλασιάζεται περίπου ο αριθμός των διαθεσίμων ΟΠΚΕ, αυτό σας λέει ο κ. Αρχηγός γιατί έχει αποδειχτεί ότι οι μονάδες αυτές, τα τμήματα αυτά τα οποία έχουν την μεγαλύτερη αποδοτικότητα εκεί που υπάρχει το σκληρό έγκλημα είναι η ΟΠΚΕ. Αυξάνουμε αυτούς που είναι οι πιο αποτελεσματικοί.
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης: Ένα λεπτό για να σας συμπληρώσω κάτι, γιατί αν κατάλαβα καλά η αγωνία σας είναι αν υπάρχει ομογενοποίηση. Σε ότι αφορά τα δίκυκλα είναι η Διεύθυνση Άμεσης Επέμβασης και υπάρχουν η πρώτη και η δεύτερη Υποδιεύθυνση.
Στη πρώτη βάζουμε τα δίκυκλα. Τα δίκυκλα έχουν δύο Τμήματα: Το ένα Τμήμα είναι η Ομάδα ΖΗΤΑ που είναι για όλη τη ΓΑΔΑ και τα δίκυκλα ΔΙΑΣ πηγαίνουν πέντε ανά Διεύθυνση. Ενώ τα αυτοκίνητα δεν έχει η ΓΑΔΑ και πηγαίνουν απευθείας στις Αστυνομικές Διευθύνσεις, πέντε δηλαδή Τμήματα ανά Διεύθυνση.
Δημοσιογράφος: Εγώ θα ήθελα να μου πείτε με λίγες περισσότερες λεπτομέρειες, για αυτήν την τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης των αστυνομικών, αν έχει προέλθει από την αύξηση των περιστατικών αυτοχειρίας των αστυνομικών το τελευταίο χρονικό διάστημα και ένα δεύτερο ποια είναι η στόχευση κατάργησης των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών στη Περιφέρεια και μετατροπή τους σε γραφεία κάτι το οποίο στο παρελθόν δεν είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Ευχαριστώ.
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Ο Ν.2226/98 προέβλεπε τη δυνατότητα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, σήμερα τα λέμε  Διαχείρισης Μετανάστευσης, Νομίμου και Παρανόμου Μεταναστεύσεως είτε είναι παράτυπη είτε είναι νόμιμη είτε είναι παράνομη ή οτιδήποτε. Πέρασαν περίπου δεκαοκτώ-είκοσι χρόνια. Οι ροές τότε, η συγκρότηση των δυνάμεων αυτών και των υπηρεσιών στην παραμεθόριο και στην πρώτη δεύτερη και στην τρίτη ζώνη είχε σκοπό να αποτρέψει την είσοδο ανθρώπων προς το νότιο κομμάτι της Ελλάδος. Σήμερα λοιπόν έχουν αλλάξει τα πράγματα και ουσιαστικά αυτοί αποτρέπουν την έξοδο από την Ελλάδα προς τα βόρεια σύνορα. Μου είναι αδιανόητο ως Αρχηγού της αστυνομίας να έχω στη Λάρισα ένα τμήμα διαχείρισης μετανάστευσης με 70 ανθρώπους και ένας πολίτης να προσεγγίζει την αστυνομική υπηρεσία για ένα θέμα που τον απασχολεί και η απάντηση που παίρνει από την υπηρεσία είναι ότι λυπούμεθα εμείς δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε πηγαίνετε στο αστυνομικό τμήμα το οποίο απέχει 15-20-25 χ.λ.μ.
Δημοσιογράφος: (Ακατάληπτο)

Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Συγγνώμη με συγχωρείτε. Ενσωματώνουμε τα τμήματα δίωξης ναρκωτικών στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας. Ποιος είναι ο σκοπός που κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Θα σας αναφέρω δύο παραδείγματα. Στην Αχαΐα η υποδιεύθυνση ασφαλείας έχει 128 άτομα παρούσα δύναμη. Το τμήμα δίωξης ναρκωτικών έχει 21 άτομα προσωπικό. Στην Καστοριά σε μια πόλη 20.000 κατοίκων έχουμε υποδιεύθυνση ασφαλείας με 46 αριθμό προσωπικού και τμήμα δίωξης ναρκωτικών με 16 αστυνομικούς.
Ερωτώ. Σήμερα ποια είναι η πολυτέλεια να υπάρχουν δύο δομές στη Καστοριά ή στην Αχαΐα όταν δεν μιλούμε περί καταργήσεως και εδώ  έρχομαι να αφαιρέσω το φόβο των συναδέλφων μου ότι εντασσόμενοι ως τμήμα δίωξης ναρκωτικών υποδιεύθυνσης ασφαλείας ενδεχομένως να ασχοληθούν με αλλότρια του αμιγούς αντικειμένου που είχαν μέχρι σήμερα. Όχι βέβαια. Είναι διακριτός ο ρόλος, η δομή είναι συγκεκριμένη μέσα στην υποδιεύθυνση ασφαλείας. Όταν όμως παρατηρούμε ότι πολλές επιχειρήσεις σήμερα ναρκωτικών, δεν είναι αμιγώς ναρκωτικών έχουμε εμπορία όπλων, έχουμε μεταφορά όπλων, έχουμε οργανωμένο έγκλημα εκτιμούμε λοιπόν ότι η ενσωμάτωση των τμημάτων ναρκωτικών στις υποδιευθύνσεις ασφαλείας στις περιπτώσεις αυτές που είναι ελάχιστες θα έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα και μεγαλύτερη παραγωγή ποσοτικού και ποιοτικού έργου. Δε θα απασχολούνται οι αστυνομικοί.
Όταν όμως δεν υπάρχει αντικείμενο, ή πληροφορία για διακίνηση ναρκωτικών, είναι κακό να εργάζονται και να υπηρετούν στο ευρύτερο που είναι η υποδιεύθυνση δημόσιας ασφάλειας; Πιστεύουμε ότι σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια ουσιαστικά να έχουμε κάποια τμήματα έστω και περιστασιακά για μέρες ή για ώρες μη αξιοποιήσιμα στο μέγιστο δυνατό για το αποτέλεσμα. Δεν έχουμε περίσσευμα στελεχιακού δυναμικού και επιτρέψτε μου να πω ότι δεν θα χαθεί καμία δυνατότητα καταπολέμησης των ναρκωτικών. Εξάλλου επιτρέψτε μου να σας πω κάτι που είπε ο κύριος Υπουργός στην αρχή και δεν το σχολίασα αλλά είναι μια μεγάλη αλήθεια: Τον τελευταίο καιρό παρατηρείτε σε όλη την Ελλάδα υπηρεσίες μικτής δομής τα παλιά παραδοσιακά αστυνομικά τμήματα να έχουν εξαιρετικές επιτυχίες και στα ναρκωτικά και στο παράνομο στοίχημα. Σε διαδικασίες που ήταν αδιανόητο πριν κάποιο καιρό να έχει αποτελεσματικότητα και παραγωγή έργου μικτό αστυνομικό τμήμα.
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι πιστεύουμε  ότι αυτό το εγχείρημα θα έχει προσδοκώμενη ωφέλεια για την υπηρεσία και για το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα. Συγγνώμη που έκανα λάθος κύριε Σπυρόπουλε την παρατήρηση αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό το επιχείρημα η ίδια φιλοσοφία είναι περίπου και στα τμήματα δίωξης μετανάστευσης τα οποία ως αμιγείς υπηρεσίες 60-70 ανθρώπων ένας πολίτης προσερχόταν και το έλεγε ο αστυνομικός. Είμαστε αναρμόδιοι για αυτή τη δουλειά πηγαίνετε 20 χλμ. στο αστυνομικό τμήμα. Στη δεύτερη και τρίτη ζώνη όμως όταν δεν υπάρχει δυνατότητα μεταναστευτικής διαχείρισης, μπορούν να μένουν ανενεργοί 60, 50, 70 αστυνομικοί όταν το διπλανό τμήμα έχει 15 άτομα προσωπικό; Δεν έχω ηθικό δικαίωμα να διατηρήσω τέτοιες Υπηρεσίες αμιγούς φύσεως σήμερα. Σας ευχαριστώ.
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης: Και εγώ μια απάντηση στον κ. Σπυρόπουλο. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί από την πλευρά μας είναι η πλήρης αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που δίνουμε έτσι ώστε να έχουμε την υποστήριξη σε ένα στρεσογόνο επάγγελμα, όπως είναι αυτό του αστυνομικού και πέρα από το χρονικό έργο το οποίο έτσι και αλλιώς είναι σε εξέλιξη να πάμε και μια περαιτέρω υποβοήθηση των καθηκόντων τους μέσω αυτής της γραμμής. Τι πλεονεκτήματα μας δίνει; Είναι ανώνυμο, μπορεί να γίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή ακόμα και όταν υπάρχει κρίση. Αυτό θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και βεβαίως κ. Σπυρόπουλε, η ευαισθησία και της πολιτικής και της φυσικής Ηγεσίας είναι τεράστια. Γιατί όπως και εσείς δεν θέλετε να θρηνείτε απώλειες στη δημοσιογραφική οικογένεια, φανταστείτε πόσο μάλλον εμείς που αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν βοηθηθεί και δεν το πράξαμε. Και να πω και ένα τελευταίο. Ήδη στις επικοινωνίες που έχουμε κάνει με όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες σε όλες τις περιφέρειες  υπάρχει αποστολή πλέον ψυχολόγων και μιλούν με κάποιους ανθρώπους που θα ήθελαν να νιώσουν πιο ασφαλείς σε μία τέτοια διαδικασία.
Δημοσιογράφος: Μου είχατε πει κύριε Υπουργέ στο διάδρομο αυτό πως στη Δυτική Αττική θα κριθούμε. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια πρόθεση ενίσχυσης της Δυτικής Αττικής μέσα από αυτό το σχέδιο και με ποιο τρόπο γίνετε αυτό αν οι σταθμοί που κλείνουν της Κινέττας για παράδειγμα τα άτομα αυτά θα διατεθούν στο αστυνομικό τμήμα Μεγάρων. Αν ισχύει βασικά αυτό που έχουμε διαβάσει από τη διαρροή πως κλείνει ο αστυνομικός σταθμός της Κινέττας. Αν ισχύσει η παραμονή του αστυνομικού σταθμού της Νέας Περάμου, είναι ένας σταθμός με 6 άτομα φαντάζομαι πως έγινε για πολιτικά άτυπους λόγους η διατήρηση του. Και να ρωτήσω και αν υπάρχει πρόθεση μετακίνησης της έδρας της υποδιεύθυνση ασφαλείας Δυτικής Αττικής στο Ζεφύρι παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους αστυνομικούς.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε σε όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία θίγουμε στην αναδιοργάνωση δεν περιμένουμε να είναι όλοι ευχαριστημένοι έτσι; Κοιτάζουμε το μεγάλο καλό, όλα παίζονται στις προτεραιότητες. Κοιτάζουμε εκεί που υπάρχει το σοβαρότερο πρόβλημα. Σωστά ξέρετε το ζήτημα της Δυτικής Αττικής. Οι κατευθύνσεις οι οποίες έχω δώσει σε ότι αφορά τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων, αυτής της δεξαμενής των ανθρώπων των οποίων δεν μας φταίνε επειδή ήταν στους επισήμους, απλά πάνε να καλύψουν κάποια κενά και να ενισχύσουν τις προσπάθειες με βάση τις προτεραιότητες. Οι οποίες προτεραιότητες καθορίζονται από τις ανάγκες. Είναι λοιπόν Δυτική Αττική, κέντρο της Αθήνας, Άμεση δράση, ΔΙ.ΑΣ. αν ξέχασα κάτι. Αυτές είναι οι κύριες προτεραιότητες. Επομένως θα ενισχυθεί η Δυτική Αττική, προβληματική περιοχή και θα ενισχυθεί. Θα το δείτε στη συνέχεια πόσο θα ενισχυθεί και κάποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτά τα συγκεκριμένα θα σας τα πουν εδώ.
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής η μεταφορά της έδρας της  στη Φυλή καθώς επίσης ο σχεδιασμός για τρεις ομάδες επιπλέον ΟΠΚΕ ανά οκτάωρο για όλες τις βάρδιες στη Δυτική Αττική εκτιμούμε θα είναι ισχυρή δύναμη πυρός για τη βαριά εγκληματικότητα στη Δυτική Αττική που ξεκινά από τις Αχαρνές και φτάνει μέχρι τον Ασπρόπυργο.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αν κατάλαβα ότι τελειώσαμε εκτός αν θέλει κάποιος να ρωτήσει κάτι στη συνέχεια που μπορεί είτε την ιεραρχία της αστυνομίας είτε εμένα να ρωτήσει. Όπως καταλάβατε ανοίγουμε πολλά μέτωπα, δεν τα φοβόμαστε τα πολλά μέτωπα, όχι γιατί έχουμε τόσες πολλές δυνατότητες αλλά γιατί πιστεύουμε ότι είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να ανοιχτούν και στη συνέχει να λυθούν. Πιστεύουμε ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχτεί αυτές τις αλλαγές και υπάρχει και ανάγκη να επιληφθούν. Ποιο μοντέλο λέτε της αναδιοργάνωσης.
Κοιτάξτε, στην παρουσίαση δυστυχώς από λάθος δεν παρουσιάστηκε το πέμπτο βήμα που είχε σημειώσει στην παρουσίασή του ο κύριος Αρχηγός που λέει ακριβώς ότι είναι το επεξεργασμένο προσχέδιο του Π.Δ. που βρίσκεται  στο ΣΤΕ μετά από ελάχιστες επουσιώδεις. Αυτό που έχει νόημα είναι ότι εκδίδεται Π.Δ. μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας όχι πάνω από 15-20 μέρες θέλω να πιστεύω και είμαι αισιόδοξος από τη θέση μου. Άρα ο Αρχηγός ήδη επειδή το έχω παρακολουθήσει έχει δώσει εντολή σε όλους τους Γενικούς και στους Αστυνομικούς Διευθυντές να ξεκινήσουν τη διαδικασία για τη μεταστέγαση για όλα όσα χρειάζονται και βεβαίως αν έχουμε τελειώσει να πούμε και ένα ευχαριστώ δημόσια σε τρεις ανθρώπους. Στο Στέλιο το ΒΟΛΥΡΑΚΗ τον Ταξίαρχο και στους δύο διευθυντές, τον κύριο ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ και στον κύριο ΜΠΑΚΟΛΑ οι οποίοι τράβηξαν τα πάνδεινα με την προσπάθεια αυτή δημόσια συγχαίρω και ευχαριστώ.