«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:Τα χρήματα του λαού να δωθούν στους πυρόπληκτους - Να υπάρξει πραγματική αποκατάσταση των καταστροφών.

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνεδρίασε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.  Εκτός των άλλων θεμάτων, συζήτησε την ένταξη έργων για τις περιοχές που είχαν πληγεί  από τις πυρκαγιές το 2007, χρηματοδοτούμενα από το πρώην “Ταμείο Μολυβιάτη”.

Με την τοποθέτηση της η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε το γεγονός πως 10 ολόκληρα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα, δεν υπάρχει απολογισμός για τις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ενίσχυση των πληγέντων, την αποκατάσταση των καταστροφών.
Και αυτό γιατί είναι προφανές πως...
στην ουσία δεν έχει γίνει τίποτα, παρά και το γεγονός πως  μετά τις φονικές πυρκαγιές, οι περιοχές που επλήγησαν, παρουσιάζουν μείωση στον πληθυσμό τους.  
Σχετικά με τα χρήματα του επονομαζόμενου “Ταμείο Μολυβιάτη”, που ως ένδειξη αλληλεγγύης προσέφερε από το υστέρημά του ο λαός όλης της χώρας και στο οποίο απέμειναν για αξιοποιήση μόλις 24,7 εκατομμύρια ευρώ από τα αρχικά 215 εκατομμύρια ευρώ, σημειώσαμε πως μαζεύτηκαν για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Σε αυτούς πρέπει να κατευθυνθούν τα χρήματα, που άλλωστε δεν αποζημιώθηκαν  ποτέ από το κεντρικό κράτος.
             Στη συνέχεια τονίσαμε πως τα αναγκαία έργα για την αποκατάσταση των καταστροφών πρέπει να υλοποιηθούν μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τους Κ.Α.Π., ενώ ο προγραμματισμός των έργων που παρουσιάστηκε στο συμβούλιο είναι λειψός και αποσπασματικός. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην εισήγηση, είναι πίσω από τις ανάγκες του λαού των περιοχών, δεν υπάρχει πραγματική αποκατάσταση των καταστροφών.
Άλλωστε και μια σειρά απαραίτητα έργα που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις πυρκαγιές, δεν έγιναν ποτέ (αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντιπυρικής προστασίας,αναδασώσεις,  έργα αντιμετώπισης κατολισθήσεων αποζημιώσεις). Αντίθετα χόρτασε ο λαός από μεγάλα λόγια κυβερνήσεων - περιφέρειας και σχέδια επί σχεδίων για το θεαθήναι, ενώ συνεχίστηκε η υποβάθμιση των περιοχών μετά τις πυρκαγιές προκειμένου να υπηρετηθούν αντιλαϊκοί σχεδιασμοί.
Το ειδικό πρόγραμμα που έχει εγκρίνει το περιφερειακό συμβούλιο, τον Μάρτιο του 2015 οι στόχοι και οι σκοποί του για παρέμβαση στις πληγείσες περιοχές, συμβατά με το 5ετες επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας, το ΕΣΠΑ 2014-2020, τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό, στόχο έχουν την ενίσχυση των επιχειρηματικών κερδών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την εισήγηση, αφού και στο παρελθόν είχε αποκαλύψει πως ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων της Περιφερειακής Αρχής, με την σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-(πρώην ΣΥΡΙΖΑ)ΛΑΕ-ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΛ-Χ.Α.-Οικολόγοι στις πυρόπληκτες περιοχές, δεν έχει στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού των περιοχών.
            Αντίθετα, η αποκαλούμενη ανασυγκρότηση στις πληγείσες περιοχές, θα γίνει σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την στήριξη της επιχειρηματικότητας που με ζήλο και επιμονή παλεύει η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου μαζί με τις παρατάξεις που τάσσονται στο πλευρό της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
21.9.2016