«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Ν. ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (VIDEO)


ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ Ν. Μωραΐτης: Μακριά από τα συμφέροντα των φτωχομεσαίων ψαράδων 
Το νομοσχέδιο «είναι μακριά από τα συμφέροντα των φτωχομεσαίων ψαράδων των δύο χωρών, εξυπηρετεί τα σχέδια και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών». Τα παραπάνω τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, αναφερόμενος στην Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου «για συνεργασία στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας», από την Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι...
το Μνημόνιο Κατανόησης εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης Ελλάδας και Αιγύπτου. «Είναι αυτοί που θα λυμαίνονται το θαλάσσιο πλούτο των δύο χωρών μεγαλώνοντας τα κέρδη τους και πολλές φορές θα οδηγούν στην καταστροφή το θαλάσσιο περιβάλλον, τα οικοσυστήματα», ανέφερε.

Με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου ενθαρρύνονται ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ το άρθρο 5 διασφαλίζει την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ.

«Για την ΕΕ των μονοπωλίων και τις αστικές κυβερνήσεις ‘’βιώσιμη’’ και ‘’επιτυχημένη’’ αλιεία είναι αυτή που ασκείται από μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Συμπλήρωσε πως αυτού του είδους οι συμφωνίες βαθαίνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι οι αλιεργάτες που κάνουν βαριά χειρονακτική συμφωνία είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και όχι στο ΙΚΑ. Επίσης αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες που είχε για τους φτωχομεσαίους ψαράδες η εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ.

Ο Ν. Μωραΐτης ανέφερε πως το ΚΚΕ καταψηφίζει το Μνημόνιο Κατανόησης, ενώ συμφωνεί με τις τροπολογίες για τις σταβλικές εγκαταστάσεις και για την αποζημίωση αγροτών της Ρόδου από τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια.