«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 19 Σεπτέμβρη 2016

Πλέγμα δράσεων ολοκληρωμένης παρέμβασης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - 39 έργα ύψους 15,8 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εφαρμόζοντας ένα νέο μοντέλο αλλαγής σκέψης και φιλοσοφίας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά στην ένταξη και χρηματοδότηση 39 νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 15.829.657,02 ευρώ από τη ΣΑΕΠ 401 (πρώην Ταμείο Μολυβιάτη) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το «πράσινο φως» δόθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα...
αφορούν στην αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου του 2007 και θα υλοποιηθούν από τους Δήμους των πυρόπληκτων περιοχών.
Συνολικά για τις τρείς Περιφερειακές Ενότητες (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία) κατατέθηκαν προτάσεις για 52 έργα και από αυτά αξιολογήθηκαν θετικά και εγκρίθηκαν για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας 36 έργα ύψους 14.279.657,02 ευρώ, για την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ένα έργο προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, και για την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας 2 προτάσεις έργων προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ.
Πρόκειται για έργα που προκρίνονται μετά τις προτάσεις που υπεβλήθησαν από τους δικαιούχους Δήμους και οι οποίες εξετάστηκαν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την Επιτροπή Αξιολόγησης.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη της αρμοδιότητας διαχείρισης των πόρων του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη, υλοποιεί τη διαδικασία ένταξης και χρηματοδότησης έργων εξασφαλίζοντας την εκπλήρωση των κριτηρίων της χρηστής και αποτελεσματικής διάθεσης των κονδυλίων που προέρχονται από εισφορές ιδιωτών» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «εργαζόμαστε επίμονα και συστηματικά μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον. Δείχνουμε έμπρακτο ενδιαφέρον με την ένταξη έργων αποκατάστασης των πυρόπληκτων με προστιθέμενη επενδυτική αξία και ειδικότερα για την Π.Ε. Ηλείας, η οποία υπέστη τις σοβαρότερες συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών, βάσει του εκπονηθέντος Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ) «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – ΗλείαΘέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στα κρίσιμα. Και για αυτό σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και διεκδικούμε ακόμα περισσότερα με επίκεντρο πάντα τον πολίτη».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος τόνισε στην εισήγησή του πως «για πρώτη φορά αυτοδιοίκηση παίρνει τέτοια πρωτοβουλία, δηλαδή την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου αλλαγής σκέψης αλλά και φιλοσοφίας. Με ίδιες δυνάμεις, με επιμονή σε αυτό, συντάσσει το ΕΑΠ στο οποίο περιέχεται πλέγμα δράσεων που στοχεύει στην ολοκληρωμένη παρέμβαση με έργα υποδομών, δίκτυα τουριστικών υποδομών και ενίσχυση επιχειρηματικότητας. Ως Περιφέρεια εξαντλήσαμε κάθε ελαστικότητα ώστε τα προτεινόμενα έργα να μπουν στη διαδικασία αξιολόγησης.  Πολλές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν και αναλύθηκαν οι υποχρεώσεις με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση και με την πολύτιμη συμβουλή του ΚΕΠΕ».

Τα έργα στην Ηλεία
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η ένταξη και χρηματοδότηση 36 νέων έργων της ΠΕ Ηλείας, στη ΣΑΕΠ 401 του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2016, συνολικού προϋπολογισμού  14.279.657,02 ευρώ ως εξής:
Δήμος                                   Αριθμός Έργων                 Προϋπολογισμός
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ- ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ      8                              4.026.000,00
ΖΑΧΑΡΩΣ                                             12                           3.696.157,02
ΗΛΙΔΑΣ 3.000.000                             6                              2.435.500,00
ΠΥΡΓΟΥ                3.000.000                             2                              1.250.000,00
ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ                       3                              1.650.000,00
ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ - ΚΥΛΛΗΝΗΣ           1                              300.000,00
ΠΗΝΕΙΟΥ                                             4                              922.000,00
ΣΥΝΟΛΑ                                              36                           14.279.657,02

Τα έργα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία
Ειδικότερα, εγκρίθηκε η πρόταση για ένταξη και χρηματοδότηση 3 νέων έργων των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας, στη ΣΑΕΠ 401 του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2016, συνολικού Προϋπολογισμού  1.550.000,00 ευρώ ως εξής:
Δήμος                                   Αριθμός Έργων                 Προϋπολογισμός
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ                                         1                              350.000
ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ      300.000 1                              300.000
ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ                           1                              900.000
ΣΥΝΟΛΑ                                              3                              1.550.000

***


Συνάντηση Απ. Κατσιφάρα με τον νέο Διοικητή της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου

Με τον νέο Διοικητή της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου Παναγιώτη Τριαντόπουλο συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Η συνάντηση έγινε με αφορμή την ανάληψη των νέων του καθηκόντων με τον Περιφερειάρχη να του εύχεται «καλή επιτυχία και καλή δύναμη» στα νέα του καθήκοντά και στο τόσο σημαντικό έργο του.
Στο επίκεντρο της σημερινής εθιμοτυπικής συνάντησης τέθηκε η διαρκής επικοινωνία και η αγαστή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου.


***

Απ. Κατσιφάρας: Να δημιουργηθεί και στην Ηλεία Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ)

Παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γεώργιο Σταθάκη και τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξανδρο Χαρίτση έκανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σχετικά με την μη λειτουργία Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) στην Π.Ε. Ηλείας.
Όπως τονίζει σε επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας «η Πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στους πολίτες που έχουν πληγεί και η δημιουργία μιας δομής που θα συμβάλλει στην καλύτερη και εγκυρότερη πληροφόρηση των δανειοληπτών και στην Ηλεία, είμαι σίγουρος ότι θα αποδείξει την βούληση για βοήθεια από την πλευρά του κράτους».
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Ενημερωθήκαμε για την πρόσκληση που αφορά τη λειτουργία 30 Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) στην Ελλάδα και τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.
Πριν δύο χρόνια η Περιφέρεια, βλέποντας την έκρηξη του προβλήματος της υπερχρέωσης των πολιτών καθώς και την αδυναμία τους να διαχειριστούν μόνοι τους την κατάσταση, είχε αναλάβει πρωτοβουλία με κοινωνικούς φορείς κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για το νέο ΕΣΠΑ την επιλεξιμότητα αντίστοιχων δομών.
 Ο Θεσμός των Κέντρων είναι αναγκαίος γιατί θα αποτελούν τον οικονομικό και νομικό σύμβουλο των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών ως προς την διαχείριση των χρεών τους προς τις τράπεζες .
Ωστόσο, παρ’ ότι δημιουργούνται 30 τέτοια Κέντρα που θα παρέχουν συμβουλές σε δανειολήπτες, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πολίτες της χώρας, που έχουν λάβει δάνειο και αδυνατούν να το εξυπηρετήσουν, δυστυχώς, η Ηλεία (σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας) δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των προς λειτουργία Κέντρων.
Κύριοι Υπουργοί,
Θα επιθυμούσατε να επανεξετάσετε το θέμα και να συμπεριληφθεί και η Ηλεία στον κατάλογο των φορέων, επειδή οι πολίτες της έχουν πολλές πληγές ανοιχτές και πολλές οικονομικές εκκρεμότητες.
Η Πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στους πολίτες που έχουν πληγεί και η δημιουργία μιας δομής που θα συμβάλλει στην καλύτερη και εγκυρότερη πληροφόρηση των δανειοληπτών και στην Ηλεία, είμαι σίγουρος ότι θα αποδείξει την βούληση για βοήθεια από την πλευρά του κράτους».