«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Δήμος Αγρινίου: Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για την 94η επέτειο από την Μικρασιατική καταστροφή

Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για την 94η επέτειο από την Μικρασιατική καταστροφή
Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν ο Σύλλογος Μικρασιατών προσφύγων Νομού Αιτ/νιας, το Τοπικό συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου. 
Συγκεκριμένα...
την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού δημοτικού σχολείου, που χτίστηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, θα πραγματοποιηθούν τα  Εγκαίνια της  έκθεσης ενθυμημάτων και κειμηλίων, όπως επίσης και τα Εγκαίνια έκθεσης αγγειοπλαστικής των Νατάσα Κοτσοβού και Γιάννη Μαυρόπουλου.
Οι δύο εκθέσεις θα παραμείνουν ανοιχτές έως την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016.
Την ίδια μέρα και στην ίδια αίθουσα, στις  7.30 μ.μ.  θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού ΄΄Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης ΄΄, ενώ θα υπάρξει αφιέρωμα στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, την πορεία και το μαρτύριο του.
Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016, στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, στις 7.30 μ.μ.  θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον διδάκτορα πανεπιστημίου, σχολικό σύμβουλο φιλολόγων κ. Ιωάννη Νερατζή με θέμα ΄΄Νουθεσίες – παραινέσεις προς τους αυριανούς ακαδημαϊκούς πολίτες΄΄.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με βραβεύσεις εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα ολοκληρωθούν με Χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Μικρασιατών προσφύγων Ν. Αιτ/νίας και του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Αγρινίου ΄΄Συντροφιά με την Παράδοση΄΄, με μουσικό πρόγραμμα και μικρασιάτικα τραγούδια.

Το Σάββατο  17 Σεπτεμβρίου 2016, στις 5 μ.μ. το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δράση « Καθαρίζουμε, ομορφαίνουμε, δίνουμε ζωή στο χώρο της βρύσης ΄΄Κιούγκι΄΄».
Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις 9 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα : ΄΄Ταξίδια της μνήμης΄΄ από τον κ. Χρήστο Τσαρούχη, εκπαιδευτικό. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.
Στις 7 μ.μ. της ίδιας μέρας, στη βρύση ΄΄Κιούγκι΄΄, θα πραγματοποιηθεί γλέντι με Μικρασιάτες να θυμούνται, να αφηγούνται, να τραγουδούν και να διδάσκουν. Με παραδοσιακούς χορούς γύρω από τη βρύση και τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του συνοικισμού.
Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 10 και την  Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 ο Σύλλογος Μικρασιατών παραβρέθηκε στα θυρανοίξια του Ιερού Ναού αφιερωμένου στη μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Δράμα, κατόπιν πρόσκλησης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου. Ενώ χορευτικός σύλλογος Μικρασιατών συμμετείχε  στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ακριτική πόλη.