«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ «ΛΑ Σ» Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ (ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ) ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πάτρα 9/9/2016

    Προς την κ.Αναστασία Τογιοπούλου,

    Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

Αίτημα για συζήτηση θέματος προ ημερησίας διάταξης:

«Οι καταστροφές στον Νομό Ηλείας από τα καιρικά φαινόμενα στις 6 και 8/9/2016, και μέτρα για την ενίσχυση-αποζημίωση των πληγέντων, καθώς και μέτρα για την αντιπλημμυρική  θωράκιση της Περιφέρειας».
Οι πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες, που σημειώθηκαν στις 6 και 8/9/2016 σε περιοχές του νομού Ηλείας, αναδεικνύουν για ακόμα μία φορά τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερα επλήγησαν...
η περιοχή του πρώην δήμου Ωλένης, αλλά και η  περιοχή του κάμπου (Βαρθολομιό κ.α.).

Μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχτηκαν οι μικρομεσαίοι αγρότες του νομού, και συγκεκριμένα οι σταφιδοπαραγωγοί του πρώην δήμου Ωλένης. Ενδεικτικά στις περιοχές Σώπι, Χειμαδιό και αλλού οι αγρότες, είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται από την ανυπαρξία αποστραγγιστικών έργων. Η καταστροφή είναι τεράστια και υπάρχει ζήτημα πλέον για την ίδια την επιβίωση των καλλιεργητών και των οικογενειών τους, αφού δεν θα μπορέσουν να διαθέσουν την παραγωγή τους, ώστε να εισπράξουν το εισοδημά τους.
   
    Την κατάσταση επιδεινώνει και το γεγονός πως μιλάμε για μονοκαλλιεργητές, που δεν έχουν από κάπου αλλού να εισπράξουν εισόδημα,  ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα (πανιά, δίκτυα,  κτλ)  έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, και μάλιστα στο 100% και οι καλλιεργητές τα χρωστάνε.
       
    Και δεν φτάνουν όλα αυτά, έρχεται και ο απαράδεκτος κανονισμός του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον οποίο οι σταφιδοπαραγωγοί δεν δικαιούνται αποζημίωση επειδή η σταφίδα ήταν τοποθετημένη στο αλώνι, στο χώμα δηλαδή, και όχι στο κλήμα!Δηλαδή με βάση το σκεπτικό του κανονισμού, το προϊόν βρισκότανε στο σταδιο της μεταποίησης!

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων, καθώς και των τοπικών αρχών (Περιφέρειας, δήμων), που τοποθετούν τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα εκτός προτεραιοτήτων.
   
    Μετά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ε.Ε., την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, που χτυπάει σκληρά τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας, όπως έγινε και με την πρόσφατη ψήφιση των νόμων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, έρχεται και η βροχή, λόγω των ελλείψεων, να ολοκληρώσει την καταστροφή.

    Χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, καθώς βρισκόμαστε μόλις στις αρχές του φθινοπώρου απαιτούμε:

•    Να καταγραφούν ΤΩΡΑ οι καταστροφές, και να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες για το σύνολο (100%) των ζημιών που υπέστησαν.
•    Να προχωρήσει η συντήρηση και η ενίσχυση των όποιων αντιπλημμυρικών υποδομών υπάρχουν.
•    Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχεδίο αντιπλημμυρικής προστασίας του λαού μας.
•    Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται άμεσα οι πληγέντες αγρότες και στο 100% των καταστροφών.


Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Ελλάδας
Κων/νος Κοτσιλιάνος