«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 16 Σεπτέμβρη 2016

Απ. Κατσιφάρας: Να κηρυχθούν θεομηνιόπληκτες οι πληγείσες περιοχές της Π.Ε. Ηλείας – Αυτοψία με τον Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου

Την κήρυξη των περιοχών που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα ως θεομηνιόπληκτες και ιδίως τους Δήμους Πύργου, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας...

Ο κ. Κατσιφάρας μαζί με τους φορείς και τους παραγωγούς της περιοχής, ενημέρωσαν αναλυτικά τον Υπουργό για τα προβλήματα και τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και τους υδροστρόβιλους, ενώ του παρέδωσε και επιστολή στην οποία τονίζει πως «κρίνεται αναγκαίο να αναληφθεί από την Κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία με δέσμη μέτρων που θα καλύπτουν το σύνολο των ζημιών».
Εκτός των συσκέψεων που έγιναν με τους φορείς στα δημαρχεία Πηνειού στο Βαρθολομιό και Ανδραβίδας – Κυλλήνης στα Λεχαινά, έγινε και επιτόπια αυτοψία σε καλλιέργειες και θερμοκήπια που καταστράφηκαν ολοσχερώς από την κακοκαιρία.
Μαζί με τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος και Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, διευθυντές και στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ολόκληρη η επιστολή προς τον Υπουργό Ε. Αποστόλου έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η πλέον παραγωγική περιοχή της Δυτικής Ελλάδας επλήγη σοβαρά από ακραίες καιρικές συνθήκες για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Προηγήθηκαν έντονες χαλαζοπτώσεις και άκαιρες βροχοπτώσεις εντός του καλοκαιριού, φθάνοντας πριν λίγες ημέρες να έχουμε υπερβολικές βροχοπτώσεις με την συνδυασμένη εμφάνιση πλημμυρών και υδροστρόβιλων, που επέφεραν εκτεταμένες καταστροφές εκτός από το φυτικό κεφάλαιο και σε πάγια στοιχεία (πλήρης καταστροφή θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, υλικές ζημιές σε σταβλικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.).
ΟΙ Δήμοι Πύργου, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας –Κυλλήνης κηρύχθηκαν άμεσα σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης για να μπορούν να γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας. Είναι άμεση προτεραιότητα να κηρυχθούν και θεομηνιόπληκτοι προκειμένου να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι οι αποκαταστάσεις και οι αποζημιώσεις.
Ήδη κλιμάκια των Υπηρεσιών μας έχουν προβεί σε εκτεταμένους ελέγχους στις αγροτικές περιοχές των Δήμων για να γίνει αποτίμηση του είδους και του μεγέθους των ζημιών.
Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Ηλείας στους  Δήμους: Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού αναφέρουν έκταση ζημιάς που ξεπερνά τα 1.700 στρέμματα σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις (πάγιο κεφάλαιο).
Οι κατασκευές που επλήγησαν είναι στην πλειονότητα τους  υψηλά τολ μονά και πολλαπλά κατά περίπτωση. Πέραν της καταστροφής του πλαστικού υλικού κάλυψης, λόγω της φύσης και της έντασης του φαινομένου είχαμε ως αποτέλεσμα να συνθλιβεί  ο σκελετός των θερμοκηπίων, σε βαθμό που είναι άσκοπη και άκαρπη  κάθε απόπειρα επιδιόρθωσης.
Το κόστος κατασκευής για τα υψηλά τολ, σύμφωνα και με τις επιλέξιμες δαπάνες για τα προγράμματα του ΠΑΑ κυμαίνεται από 3.000 έως 5.700 € ανά στρέμμα κατά περίπτωση (μονό ή πολλαπλό κλπ). Φυσικά το κόστος ανακατασκευής λόγω των πρόσθετων εργατικών για την αποσυναρμολόγηση κλπ είναι υψηλότερο. Στα υψηλά τολ καλλιεργείται πρώιμο καρπούζι και στη συνέχεια, μετά το καλοκαίρι, συνήθως κολοκύθι ή κάποιο άλλο κηπευτικό.
Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες στις περιοχές των Δήμων Πύργου και Ήλιδας, προξένησαν σημαντικές ζημιές, μέχρι του σημείου πλήρους απώλειας της παραγωγής της Κορινθιακής Σταφίδας,  η ξήρανση γίνεται της οποίας γίνεται με την παραδοσιακή τεχνική του απλώματος στα σταφιδάλωνα. Η σταφίδα είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερη οικονομική σημασία, με την παραγωγή του οποίου ασχολούνται μονοκαλλιεργητές, χωρίς άλλα αγροτικά  εισοδήματα.
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 5 παράγραφος 7 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής από τον ΕΛ.Γ.Α. (αριθμ. Κ.Υ.Α. 157502/2011, Φ.Ε.Κ. 1668/τ.Β´/27-07-2011) καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. «Οι καλλιέργειες εκείνες για τις οποίες η καλλιεργητική τεχνική ή ο τρόπος συγκομιδής επιβάλλει την παραμονή της παραγωγής ή των φυτών στο έδαφος για ορισμένο χρονικό διάστημα (αρωματικά φυτά, μηδική, κλπ σανοδοτικά φυτά, όσπρια, σύκα, μαστίχα, ξηρά κρεμμύδια και σκόρδα). Εννοείται ότι για τις καλλιέργειες αυτές η ασφαλιστική κάλυψη λήγει με το πέρας της έγκαιρης συλλογής από το έδαφος ή της δεματοποίησης».
Οι παραγωγοί ενημερώθηκαν από τον  ΕΛ.Γ.Α. ενημερώθηκαν ότι η απώλεια παραγωγής τους δεν καλύπτεται από το συγκεκριμένο ζημιογόνο αίτιο.
Σύμφωνα με όσα σας εκτέθηκαν κρίνεται αναγκαίο να αναληφθεί από την Κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία με δέσμη μέτρων που θα καλύπτουν το σύνολο των ζημιών. Ειδικότερα:
- Ταχεία κάλυψη των δαπανών αποκατάστασης όλων των παγίων στοιχείων (θερμοκήπια, στάβλοι, αποθήκες κλπ), της ανασύστασης του ζημιωμένου κεφαλαίου (φυτικό, ζωικό,) και του εξοπλισμου των γεωργικών & κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων τους
-  Άμεση εκτίμηση των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και έκδοση πορισμάτων από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ.  Ενίσχυση των κλιμακίων του Οργανισμού λόγω του όγκου των δηλώσεων ζημίας από πλευράς παραγωγών και οριστική επίλυση των ζητημάτων μετακινήσεων των εκτιμητών.
-  Άμεση αποζημίωση των πληγέντων σταφιδοπαραγωγών εκτός της ιδιαιτέρως χρονοβόρας διαδικασίας των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.
- Ειδική μέριμνα για τους αγρότες που είχαν ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης και επλήγησαν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν σε σχέδια βελτίωσης την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, χωρίς περιορισμούς.
- Ειδική μέριμνα για τις μονάδες αγροδιατροφής (μεταποιητικές μονάδες), οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου, που δεν έχουν ολοκληρωθεί και παραληφθεί.
-  Εκσυγχρονισμός και επικαιροποίηση του υφιστάμενου Κανονισμού  του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος αφενός ισχύει από το 2011, αφετέρου δεν έχει λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας, τις ιδιαίτερες καλλιεργητικές μεθόδους κάθε φυτού, τις παραδοσιακές τεχνικές και τις ανάγκες ασφαλιστικής κάλυψης των παγίων στοιχείων των εκμεταλλεύσεων.
- Ένταξη της Κορινθιακής Σταφίδας, στον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής από τον ΕΛ.Γ.Α.,  διότι ο τρόπος συγκομιδής επιβάλλει την παραμονή της παραγωγής στο έδαφος και στα αλώνια για ορισμένο χρονικό διάστημα.
- Επίσπευση των διαδικασιών εφαρμογής του Μέτρου 5 του Προγράμματος  Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με αντικείμενο την Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων
- Διευκόλυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των κατοίκων πληγεισών περιοχών.
Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει η Περιφέρεια μας στον αγροδιατροφικό τομέα, της παρούσας κρίσιμης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, στην έξοδο από την οποία δύναται να συμβάλει η αγροτική οικονομία μέσα από τη στήριξη και την ενίσχυσή της, των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ευελπιστούμε στην έγκαιρη και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων και την ανακούφιση των πληγέντων».


***
 «Περπατώντας, μαθαίνω για το Διαβήτη» - Πεζοπορία, εξετάσεις και ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιεί δράσεις και εκδηλώσεις σε πόλεις και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα και συγκεκριμένα σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο.
Οι δράσεις γίνονται γίνεται με τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας, του Χαμόγελου του Παιδιού, του Δήμου Πατρέων, του Δήμου Πύργου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Ειδικότερα, στην Πάτρα η εκδήλωση με τίτλο «Περπατώντας, μαθαίνω για το Διαβήτη» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου και ώρες 10:00 -   13:30 στην περιοχή της Πλαζ του ΕΟΤ στο Αλσύλλιο.
Θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία μέσα στο δασάκι, στην οποία ανά κάποια μέτρα θα υπάρχουν ενημερωτικά περίπτερα όπου θα παρέχονται πληροφορίες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ στο τέλος της διαδρομής θα γίνονται προληπτικές εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, καθώς και οφθαλμολογική εξέταση με την κινητή μονάδα του «Χαμόγελου του παιδιού».
Τέλος, θα υπάρχει και διατροφικό εργαστήρι όπου θα γίνεται διαδραστική ενημέρωση των παιδιών σχετικά με την υγιεινή διατροφή.
Επιπλέον, το διήμερο 26-27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στις πόλεις του Αγρινίου και του Πύργου αντίστοιχα, ενημερωτικές ημερίδες με τον τίτλο «Μαθαίνω το Διαβήτη».
Στο Αγρίνιο η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00- 21:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.
Οι ομιλητές που θα στελεχώσουν την ημερίδα θα είναι:
- Ξυλωμένος Απόστολος ,Παθολόγος -Διαβητολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας,
- Γκέρκη Ελευθερία, Διαιτολόγος –Διατροφολόγος,
- Γούλα Βασιλική, Πρόεδρος του "Γλυκιά Ζωή" Πάτρας.
Στον Πύργο η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00- 21:00 στην αίθουσα του Διοικητηρίου της Περιφέρειας (Μανωλοπούλου 31).
Οι ομιλητές που θα στελεχώσουν την ημερίδα θα είναι:
- Καλαπόδη Μαρία ,Παθολόγος –Διαβητολόγος του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ηλείας,
- Φουντουλάκης Στυλιανός , Ενδροκρινολόγος,
- Ανδριοπούλου Παναγιώτα , Διαιτολόγος –Διατροφολόγος. 

«Ο Διαβήτης ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα»
«Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα ιατρο-κοινωνικο-οικονομικά  προβλήματα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, καθιστώντας τον μια «μάστιγα» της εποχής μας που απαιτεί εγρήγορση των κρατικών και κοινωνικών φορέων υγείας, ευαισθητοποίηση του κοινού και των ιατρικών υπηρεσιών και προσπάθεια κατάρτισης προγραμμάτων ενημέρωσης και πρόληψης στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού για να περιοριστεί η εντυπωσιακή ανάπτυξη της σύγχρονης αυτής επιδημίας» σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος συμπληρώνοντας πως «η Περιφέρεια θα συνεχίζει να στηρίζει δράσεις που αφορούν την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε θέματα δημόσιας υγείας και να συνεργάζεται με φορείς της κοινωνίας».
Από την πλευρά της η Αθανασία Καρούνου, πρώην Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και νυν μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Συλλόγου της στην Πάτρα "Ζωή Γλυκιά", ο οποίος στα δύο χρόνια ύπαρξής του έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στο Δήμο Πατρέων.
«Ιδιαίτερη σημασία για τα άτομα με Διαβήτη έχει η εκδήλωση που πραγματοποιεί ο Σύλλογος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την ερχόμενη Κυριακή, στην οποία αναδεικνύεται η σημασία της άθλησης και της καθημερινής άσκησης. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στους πολίτες, γενικότερα είναι: “ΒΑΛΤΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ” για καλύτερη υγεία, καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και καλύτερη ποιότητα ζωής» επεσήμανε μεταξύ άλλων, δίνοντας θερμά συγχαρητήρια στην πρόεδρο Βάσω Γούλα και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. για την άψογη διοργάνωση, καθώς και τις θερμότατες ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα και στον Αντιπεριφερειάρχη Αντ. Χαροκόπο, για την πολύτιμη στήριξή τους στον αγώνα κατά του Διαβήτη.
Κύριος σκοπός της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ,  20 χρόνια τώρα, αλλά και των 25 Συλλόγων της είναι μέσα από αγώνες και δράσεις να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Με συνεχείς παρεμβάσεις και διεκδικήσεις για τα αυτονόητα δικαιώματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία έχει καταφέρει πολλά στη διάρκεια των χρόνων και συνεχίζει με πολλή ένταση και πάθος.
Η Βασιλική Γούλα, πρόεδρος του Συλλόγου ατόμων με Σ.Δ. διαβήτη Πάτρας ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ , δήλωσε με τη σειρά της πως ο Σύλλογος θέλει να ευχαριστήσει την Περιφέρεια και την Πανελλήνια Ομοσπονδία για τη στήριξη των δράσεων του συλλόγου που αφορούν την ενημέρωση, την πρόληψη και την εκπαίδευση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
«Καθημερινά οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αυξάνονται ραγδαία και γι’ αυτό εμείς αισθανόμαστε την ηθική υποχρέωση ,ως πάσχοντες και οι ίδιοι να ενημερώσουμε το κοινό για το σακχαρώδη διαβήτη, να προλάβουμε σε κάποιες περιπτώσεις την εξέλιξη της νόσου και να εκπαιδεύσουμε όλους για τη σωστή διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη και των ασθενών» κατέληξε η κυρία Γούλα.