«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

(ΑΡ.ΠΑ.): Η ρητορεία της «Ανάπτυξης» και τα βαθιά προβλήματα της Δυτικής Ελλάδας

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018
Η ρητορεία της «Ανάπτυξης» και τα βαθιά προβλήματα της Δυτικής Ελλάδας
Ήρθε η σειρά της Δυτικής Ελλάδας και της Πάτρας, στις 5 και 6 Φεβρουαρίου, να φιλοξενήσει το «9ο Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προβάλουν ως αντίμετρο στο ισοπεδωτικό 4ο Μνημόνιο το ευφυολόγημα της «Δίκαιας Ανάπτυξης». Όμως το μέλλον των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων και των συνταξιούχων δεν προβλέπεται ιδιαίτερα «αναπτυξιακό». Ειδικά στην Δυτική Ελλάδα, την Περιφέρεια με τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη ανεργίας, με έντονα φαινόμενα ακραίας φτώχιας και περιθωριοποίησης, με τραγικές ελλείψεις σε υποδομές, τους αγρότες να δοκιμάζονται, τους ελεύθερους επαγγελματίες σε απόγνωση και τους νέους σε μετανάστευση τι έχει να προσφέρει το «Αναπτυξιακό Συνέδριο» πέρα από...
κυβερνητικές εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα;
Όσο για τον συνδιοργανωτή του συνεδρίου, την Περιφερειακή Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αυτή ανέλαβε πλήρως τον ρόλο του συντονιστή και εγγυητή της διοργάνωσης του συνεδρίου σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική πολιτική και τους στόχους της, και μάλιστα ερήμην του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο ουδέποτε συνεδρίασε για τη διοργάνωση και περιεχόμενο του συνεδρίου, τα αιτήματα θα μπορούσε να προτάξει.
Η Αριστερή Παρέμβαση Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα θυμίζει ότι για τα καυτά προβλήματα της περιοχής μας καμιά ουσιαστική απάντηση δεν θα δοθεί:
-          Η αγροτική παραγωγή, μια από τις πιο δυναμικές δραστηριότητες της περιοχής περιορίζεται αντί να ακμάζει λόγω της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ, της υπέρμετρης φορολόγησης αλλά και της προσπάθειας συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγους μεγαλοπαραγωγούς.
-          Το «αναπτυξιακό» όραμα κυβέρνησης και περιφέρειας που εξαγγέλλει επιδοτήσεις ΕΣΠΑ, φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις και σύνδεση με το Πανεπιστήμιο και τα Επιστημονικά Ιδρύματα της περιοχής για δωρεάν εκμετάλλευση της έρευνας και της τεχνολογίας, θα στηριχθεί σε εργασία με νέους όρους: χαμηλές αμοιβές, ολιγόμηνες συμβάσεις, μερική απασχόληση.
-          Στον τομέα των συγκοινωνιών και υποδομών η Δυτική Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στο περιθώριο. Η Πατρών-Πύργου δεν έχει καν εξασφαλίσει χρηματοδότηση, ούτε έχει αρχίσει η κατασκευή της, ενώ δεν υπάρχει επίσημος προγραμματισμός για να φτάσει έως Καλό Νερό-Τσακώνα. Η σύνδεση του Ακτίου και της βόρειας Ακαρνανίας με την Ιόνια Οδό παραμένει έργο βαλτωμένο, ενώ το Αγρίνιο παραμένει χωρίς προγραμματισμό σύνδεσης με την Ιόνια Οδό. Ζητούμενο βέβαια δεν είναι μόνο η κατασκευή των παραπάνω έργων αλλά και η ελεύθερη χρήση τους χωρίς διόδια.
-          Η πόλη της Πάτρας κινδυνεύει να χωριστεί στα δύο από τη διέλευση του τρένου και να αποκοπεί από το θαλάσσιο μέτωπο. Ζητάμε άμεσα, είτε να εξασφαλιστεί η περιμετρική διέλευση της γραμμής, είτε να οριστικοποιηθεί η υπόγεια διέλευση του τρένου σε όλη την πορεία του μέσα από την πόλη της Πάτρας και μέχρι το νέο λιμάνι. Άμεση και χωρίς όρους και προϋποθέσεις απόδοση όλου του Θαλάσσιου Μετώπου και του συνόλου του παλαιού λιμανιού της Πάτρας στον δήμο ώστε αυτή να αξιοποιηθεί για δημόσιες εγκαταστάσεις πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού.
-          Η φτώχια και οι κοινωνικός αποκλεισμός δεν αντιμετωπίζονται με την ελεημοσύνη της ΕΕ (ΤΕΒΑ). Χρειάζονται άμεσα μέτρα: επανασύνδεση ρεύματος και νερού στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, δομές στέγης για άστεγους ή όσους μένουν σε ακατάλληλα σπίτια, ουσιαστική υποστήριξη των απόρων, των ανέργων και των χαμηλόμισθων με εξασφάλιση των βασικών αγαθών διαβίωσης.
-          Χρειάζεται άμεση στελέχωση, παροχή εξοπλισμού και πλήρης λειτουργία σε όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας: Αμαλιάδας, Πύργου, Κρεστένων, Αιγίου, Καλαβρύτων, Μεσολογγίου και Αγρινίου και ενίσχυση των νοσοκομείων Ρίου και Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα. Στελέχωση και οργάνωση του πρωτοβάθμιου δικτύου περίθαλψης που είναι απολύτως απαραίτητο για την άμεση πρόσβαση όλων στη δημόσια υγεία. Ενίσχυση μονάδων και δομών για ΑΜΕΑ, ψυχική υγεία, τοξικομανείς, ηλικιωμένους.
-          Η λύση για την αποσυμφόρηση της Ξερόλακκας αλλά και των άλλων ΧΥΤΑ σε όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, στηρίζεται στην κατασκευή εργοστασίων με ΣΔΙΤ. Ζητάμε τον επαπροσδιορισμό του ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας και την χρηματοδότηση μονάδων διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης μέσα από δημόσιο φορέα.
Ο μόνος τρόπος για την διεκδίκηση των παραπάνω είναι οι νέοι μαχητικοί αγώνες του λαού ενάντια στη μόνιμη επίβλεψη και το διαχρονικό μνημόνιο, που θα αμφισβητήσουν την πολιτική όλων των μνημονιακών κομμάτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα διεκδικήσουν παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, δουλειά με πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, διαγραφή του χρέους και ριζική ανακατανομή του πλούτου.
Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε τους εργαζόμενους, ανέργους, νεολαία σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια το «Αναπτυξιακό Συνέδριο»
ΟΛΟΙ-ΕΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 6.00ΜΜ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ