«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Εκδήλωση συζήτηση από την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ στο Αγρίνιο

Εκδήλωση συζήτηση (κοπή βασιλόπιτας) έγινε στην Ερυθραία στον Άγιο Κωνσταντίνο από τη ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ με την συμμέτοχη συνδικαλιστών διαφόρων σωματείων έχοντας μια πλούσια συζήτηση.
Την συζήτηση άνοιξε ο Κοκκινοβασίλης  Πολυδεύκης μέλος του Δ.Σ. του σωματείου Ένωση Οικοδόμων και μέλος του Δ.Σ του Ε.Κ.Α. Έγινε αναφορά στην περίοδο που διανύουμε, εκτίμηση των δυο απεργιών που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις 14 Δεκεμβρίου και 12 Γενάρη. Εκτιμάται ότι η συμμετοχή στην πρώτη απεργία ήταν σε ένα βαθμό ικανοποιητική με βάση την κατάσταση που υπάρχει στο εργατικό κίνημα....


Η δεύτερη απεργία στις 12 Γενάρη θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη απήχηση αν είχε κηρυχτεί από την ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που δεν συμμετείχαν θεωρώντας ότι  τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης  είναι ήπια, δείχνοντας άλλη μια φορά ότι εκπροσωπούν τον κυβερνητικό και αστικοποιημένο συνδικαλισμό των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Θετικό είναι ότι η απεργία έγινε στις 12 Γενάρη και όχι τη μέρα ψήφισης των μέτρων που αρχικά πρότεινε το ΠΑΜΕ, γεγονός για το οποίο είχαμε διαφωνήσει στην σύσκεψη του ΕΚΑ στις 27 Δεκέμβρη. 
Βέβαια θετικά κρίνεται η συμμετοχή του ΠΑΜΕ στην  απεργία γιατί γνωρίζουμε ότι χωρίς την παρουσία τους δεν θα γινόταν η απεργία. Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ και το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  με ανάλογες ανεξάρτητες παρατάξεις από άλλα εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα (συμπεριλαμβανομένου αυτό της Αθήνας) είχαμε καταθέσει πρόταση για πανελλαδική απεργία στο συμβούλιο της ΓΣΕΕ, αλλά η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεχτή.
Έγινε αναφορά στα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, στον περιορισμό κατάργησης της απεργίας, την ψήφιση του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τη φορολογία για στόχο πλεονάσματος στο 3.5 %, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και των επαγγελαματοβιοτεχνών και πως πρέπει να επιδιωχθεί κοινό μέτωπο των δυνάμεων αυτών με την εργατική τάξη. Τα μέτρα αυτά μπορούν να ανατραπούν με τους αγώνες του λαού, με την μαζικοποίηση τους προκειμένου να μην εφαρμοστούν όλα αυτά που προβλέπονται ενάντια στην λαϊκή περιουσία. Τονίστηκε ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί , ότι τα περί τέλος των μνημονίων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι ψέματα για να κερδίσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν για να παραμείνουν στην κυβέρνηση, ενώ οι δηλώσεις των ευρωπαίων για συνέχιση των μνημονίων μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους δείχνουν τη ετοιμάζουν για το μέλλον.
Δεν μπορούσε να λείψει από την εισήγηση αναφορά για το Μακεδονικό ζήτημα. Βασικό ζήτημα δεν είναι το όνομα και η σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού, αλλά οι όροι αλυτρωτισμού, επεκτατισμού που υπάρχουν στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας ότι Μακεδονία είναι μόνο αυτή. Τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ενισχύονται από ακραίες δυνάμεις που μιλάνε για μια και μοναδική Ελληνική Μακεδονία και ενώνουν όχι μόνο την Μακεδονία που βρίσκεται στον ελληνικό χώρο αλλά και τα υπόλοιπα κομμάτια που υπάρχουν στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες. 
Αυτό καλλιεργεί το μίσος και μας φέρνει ποιο κοντά στον πόλεμο. Όλη η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί  τον ανταγωνισμό μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας στα βαλκάνια, για την προώθηση αγωγών πετρελαίου προς την Ευρώπη και δεν διστάζουν να ανάβουν πολέμους όπου τους συμφέρει. Οι εργαζόμενοι υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της χώρας μας, δεν παραχωρούμε σπιθαμή των εδαφών μας, δεν έχουμε καμία επιθετικότητα απέναντι στους γείτονες μας, και το ίδιο απαιτούμε από την εργατική τάξη και το λαό αυτών των χωρών προς εμάς. Οι φασίστες Γρουεφσκι να απομονωθούν όπως και οι φασίστες της χώρας μας. Γνωρίζουμε όλοι ιστορικά ποιος είναι ο ρόλος των φασιστών και ποιος υπερασπίζεται τη χώρα του σε κατάσταση ανάγκης.
Το λόγο στη συνέχεια  πήρε ο Γιάννης Παπαδόπουλος από το σύλλογο φοιτητών του πανεπιστημίου, τονίζοντας την ανάγκη σύνδεσης των φοιτητικών αγώνων με τους  εργατικούς αγώνες, μίλησε για την συνεχή υποβάθμιση των πανεπιστημίων, την οικονομική δυσκολία που υπάρχει στα παιδιά των εργατών να σπουδάσουν τη σημερινή εποχή, στους μορφωμένους μετανάστες στην Ευρώπη και επίσης επεσήμανε το ζήτημα του Μακεδονικού στηρίζοντας την άποψη της εισήγησης.
Ακολούθησε ο Σοφοκλής Τσιακανίκας από το χώρο του φαρμάκου, μας ανέπτυξε τις δυσκολίες του κλάδου, με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, τον περιορισμό φαρμάκων μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και τα συνεχώς αυξανόμενα κοστολόγια για τα φάρμακα που χρειάζεται ο πολίτης, μίλησε για την μαζικοποίηση των σωματείων και του κινήματος. Στη θέση του για το Μακεδονικό αναφέρθηκε στους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής, στους πόλεμους του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, στην επέμβαση στην Λιβύη, τον πόλεμο ως μόνιμο όπλο των ιμπεριαλιστών για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, μέσω υποδαύλισης, δημιουργώντας εξεγέρσεις στις μειονότητες των κρατών. Θέλουν να μας διαλύσουν επεσήμανε κλείνοντας.
Στην τοποθέτηση του ο Χρήστος Χατζιευσταθίου, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Οικοδόμων, μίλησε για την διαχρονική αξία της Εργατικής Πάλης Οικοδόμων  αποτελώντας ζωντανό κομμάτι των οικοδόμων. Παραδέχτηκε ως λάθος του την αποχώρηση του στο παρελθόν, παρότι έχει  εκλεγεί με την Πανοικοδομική Ενότητα τόνισε την ανάγκη για συνεργασία και την καλή σχέση μεταξύ των οικοδόμων. Αναφέρθηκε ακόμη στις δυσκολίες που περνούν σήμερα όσοι εργάζονται στον κλάδο της οικοδομής, την ανεργία, τα φθηνά μεροκάματα, την φτώχεια και την εξαθλίωση και κάλεσε τους οικοδόμους να συμμετέχουν μαζικά στους αγώνες.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και  ο Νίκος Στυλιαράς πρόεδρος του σωματείου μετάλλου και μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΑ.
Η συζήτηση τελείωσε μετά από τοποθετήσεις μελών και φίλων της Εργατικής Πάλης Οικοδόμων, ενώ στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας και γλέντι με τον Γιώργο Αριστόπουλο που με το κλαρίνο  του έπαιξε παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια μέχρι αργά την νύχτα, με την συμμετοχή να κρίνεται θετική καθώς παραβρέθηκαν περίπου40 οικοδόμοι και εργαζόμενοι. Συζειτήθηκε η  σημετωχή στο συλλαλιτήριο την Τρίτη 5:30 μμ στο Άγιο Αντρέα Πάτρας, που έχει αποφασιστεί απο το εργατικό κέντρο και το σωματείο μας. Το συλλαλιτήριο γίνεται στο πλαίσιο του περιφεριακού συνεδρίου δυτικής Ελλάδας παρουσία του προθυπουργου Α. Τσίπρα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα την ανεργία την φτώχεια , την εξαθλίωση.

από την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ