«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

(Α.Σ.Υ.) : Να πως το φάρμακο γίνεται «φαρμάκι»...και το σκάνδαλο «Novartis»

Να πως το φάρμακο γίνεται «φαρμάκι»...

και το σκάνδαλο «Novartis»

Εκεί που χιλιάδες ασθενείς, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, την ίδια ώρα που ζουν τον Γολγοθά για να εκτελέσουν την πιο απλή συνταγή γιατρού, συνωστίζονται σε «κοινωνικά φαρμακεία» ή καταχρεώνονται για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη φαρμακευτική θεραπεία, ακούνε ξανά για «βαλίτσες» γεμάτες με εκατομμύρια ευρώ που διακινούν φαρμακοβιομήχανοι.

 Ζάλη προκαλούν τα τεράστια ποσά που συνοδεύουν τις σχετικές αναφορές, με επίκεντρο την υπόθεση «Novartis», με τις μίζες (υπολογίζονται σε 50 εκατ. ευρώ) που λέγεται ότι...
πήραν στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων, προκειμένου να «διευκολύνουν» την πολυεθνική να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά του φαρμάκου, έναντι των ανταγωνιστών της.

Πάνω σ' αυτό το έδαφος ξεδιπλώνεται ο σφοδρός ανταγωνισμός ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, που ελέγχουν την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνηση, για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά φαρμάκου, μια «πίτα» 1,5 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως. 

Παράλληλα, η σκανδαλολογία λειτουργεί καταλυτικά και ως προς την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, σε μια περίοδο που τέτοιες διεργασίες συντελούνταν ούτως ή άλλως. Δεν περνάει απαρατήρητο ότι στο στόχαστρο των καταγγελιών βρίσκονται πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έπαιξαν κεντρικό ρόλο σε προηγούμενες κυβερνήσεις και σήμερα, ορισμένοι απ' αυτούς, επηρεάζουν εξελίξεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, στο πλαίσιο της αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων, που θυμίζει κινούμενη άμμο.

Μόνος σίγουρα χαμένος είναι ο λαός, που καλείται να βάλει όλο και βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, για να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες περίθαλψης και Υγείας.

Το φάρμακο γίνεται «φαρμάκι»...

Η περικοπή και τα «πλαφόν» της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη των πληρωμών των ασθενών μεσοσταθμικά, από το 9% το 2009, στο 30% περίπου σήμερα, υπολογίζοντας μάλιστα μόνο τα φάρμακα της «θετικής λίστας», δηλαδή αυτά που συνταγογραφούνται και ο ΕΟΠΥΥ συμμετέχει στην αποζημίωσή τους.

 Στα παραπάνω πρέπει να υπολογιστούν επίσης τα φάρμακα της λεγόμενης «αρνητικής λίστας» (συνταγογραφούνται, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ).

 Επιπλέον τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), των οποίων η τιμή πρόσφατα «απελευθερώθηκε» και πληρώνονται 100% από τους ασθενείς,

Επίσης και τα 10 ευρώ που έχει γίνει καθεστώς να πληρώνουν οι ασθενείς για τη συνταγογράφηση στους γιατρούς, καθώς θεωρούνται ότι είναι εκτός των «δωρεάν επισκέψεων».

Με όλα αυτά κατέληξε το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν κατά 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν συμμετοχή κατά 43,1% περισσότερα σε σχέση με το 2009. 

Κι έπεται συνέχεια! Οι προκαθορισμένοι και πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη υπαγορεύουν για κάθε φάρμακο που εισάγεται στη λίστα των φαρμάκων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ να αφαιρούνται φάρμακα ίσης αξίας, τα οποία θα πληρώνονται εξολοκλήρου από τους ασθενείς.

Προωθούνται επίσης κλειστοί προϋπολογισμοί στη συνταγογράφηση ανά θεραπευτική κατηγορία, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Όλα αυτά, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των επιστημόνων και των φορέων τους, συντελούν ώστε χιλιάδες ασθενείς να διακόπτουν τη θεραπεία τους, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αγορά των πανάκριβων φαρμάκων.

Το χειροκρότημα των βιομηχάνων στην κυβέρνηση!!!

Και μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την υπόθεση, κραδαίνοντας τη ρομφαία της κάθαρσης, δεν μπορεί όμως να κρύψει πως το έδαφος πάνω στο οποίο «ανθίζει» ένα ακόμα σκάνδαλο, η εξέλιξη του οποίου μένει να φανεί, ακούει στο όνομα «φάρμακο-εμπόρευμα», εμπορευματοποίηση συνολικά της Υγείας.

Αναγορεύει τη φαρμακοβιομηχανία σε έναν από τους κλάδους- «ατμομηχανές» της καπιταλιστικής ανάπτυξης και διαμορφώνει γι' αυτήν ευνοϊκό έδαφος επενδύσεων, αποψιλωμένο από τα δικαιώματα των εργαζομένων, «δώρο» που προσφέρει συνολικά στο εγχώριο κεφάλαιο, χτυπώντας ανελέητα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα.

Εισπράττει γι' αυτό, τα «μπράβο» των βιομηχάνων, με τον ΣΕΒ να αναφέρει σε δελτίο του τον περασμένο Δεκέμβρη:

 «Το σύστημα ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας έχει νοικοκυρευθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια».

 Παράλληλα, θέτοντας το πλέγμα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων για την «επόμενη μέρα» του εγχώριου κεφαλαίου, ο ΣΕΒ υποδεικνύει ως προς τη λειτουργία των νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, τα «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», έτσι ώστε «να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος» σε παρεμβάσεις τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα λειτουργικά πλεονάσματα των νοσοκομείων, για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση, είναι η άλλη όψη των ελλείψεων, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι ασθενείς. Αντικατοπτρίζουν τις «κολοβές» υπηρεσίες Υγείας που τους παρέχονται, όχι με επιστημονικά κριτήρια ή με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης, αλλά με λογιστικά κριτήρια, σφιχτό δημοσιονομικό «κορσέ» και τα όσα υπαγορεύουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Αυτό επιβεβαιώνει η τεράστια μείωση στην κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, όπως η νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων και των μονάδων ΠΦΥ κατά 360 εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

Η σκανδαλολογία αξιοποιείται ακόμη, για να φορτωθεί στα «σκάνδαλα», στη «διαφθορά» και στις «μίζες» όλη η κακοδαιμονία που ζουν οι εργαζόμενοι, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Οι επιπτώσεις της κρίσης, η αντιλαϊκή επίθεση, τα μνημόνια, οι άμεσες επιπτώσεις τους στο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας με τις δραματικές περικοπές, που διαμορφώνουν άθλιες συνθήκες. Μάλιστα, διαβάσαμε στον φιλοκυβερνητικό Τύπο ότι το σκάνδαλο που αποκαλύπτεται είναι τόσο μεγάλο, που ο λαός δεν θα είχε φορτωθεί το ένα μνημόνιο από τα τρία, αν οι πολιτικοί έλεγαν όχι σε αυτές τις μίζες!

 Με τέτοιες ανοησίες προσπαθούν να κουκουλώσουν για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική των μνημονίων εφαρμόζεται παντού σε όλα τα κράτη της ΕΕ και όχι μόνο, ότι τα μεγαλύτερα «μνημόνια» απ' όλα είναι το καπιταλιστικό κέρδος, η ΕΕ και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Να κουκουλώσουν επίσης το γεγονός ότι ο καπιταλισμός δεν είναι πουθενά «υγιής» και «αδιάφθορος», παντού βρωμάει και ζέχνει από σκάνδαλα, αφού το σκάνδαλο των σκανδάλων είναι το κέρδος για λογαριασμό των ομίλων που βγαίνει από το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Η λαϊκή απάντηση ο μόνος δρόμος...

Όσο σημαντικό είναι για το λαό να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και κανένας υπεύθυνος να μην πέσει στα μαλακά, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μη λειτουργήσει ως βολικό άλλοθι κάλυψης αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αυτόν το φαύλο κύκλο μόνο ο λαός μπορεί και πρέπει να τον σπάσει. Με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και πάλη με κριτήριο τις δικές του ανάγκες, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς περικοπές και πλαφόν, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Για καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα σε Υγεία και Φάρμακο. Για λειτουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα Φαρμάκου, που θα σχεδιάζει και θα οργανώνει την έρευνα, παραγωγή, εισαγωγή και δωρεάν διάθεση ποιοτικών και αποτελεσματικών φαρμάκων, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, κατάργηση των διαφόρων λιστών φαρμάκων και όλα τα φάρμακα να χορηγούνται και να αποζημιώνονται με κρατική χρηματοδότηση κ.ά.

Και κυρίως να μην επιτρέψει ο λαός σε όλη αυτήν την μπόχα που αναδύεται, να σκεπάσει το μέγα σκάνδαλο, που είναι η παραγωγή και εμπορία του Φαρμάκου με σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος. Όσο συμβαίνει αυτό, το Φάρμακο θα είναι απλησίαστο για την εργατική τάξη και ταυτόχρονα θα μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στις πολυεθνικές για το ποια θα κυριαρχήσει, θα αναπαράγεται η διαφθορά. Βλέποντας αυτήν τη μεγάλη εικόνα, οι εργαζόμενοι αντί να ψάχνουν «ουτοπικά» έναν καπιταλισμό χωρίς διαφθορά, να παλέψουν για να ξηλώσουν την αιτία της διαφθοράς και των σκανδάλων, που είναι η ίδια η καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Έτσι ώστε με άλλη οργάνωση της παραγωγής, κοινωνικοποίηση της καπιταλιστικής φαρμακοβιομηχανίας και όλων των μέσων παραγωγής και κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, να φύγει οριστικά από τη μέση η πηγή του κακού, που δεν είναι άλλη από το καπιταλιστικό κέρδος.

                                                                                    Αγρίνιο 10 Φλεβάρη 2018

                                                               ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.)