«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ  & ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (Π.Ε.Α.Ε.Α. – Δ.Σ.Ε.) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ  ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ
    Το παράρτημα Μεσολογγίου-Αιτωλικού της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, διαμαρτύρεται, καταδικάζει και καταγγέλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τη βεβήλωση του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στο Αιτωλικό και τη μετατροπή του σε...μαντρί, όπως φαίνεται από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες.
   Η βεβήλωση αυτή είναι αποτέλεσμα της σημερινής πολιτικής και πνευματικής εξαχρείωσης, που έχει επιφέρει την πλήρη απαξίωση και ισοπέδωση της ιστορικής κληρονομιάς και των αξιών της κοινωνίας. Συνδέεται άμεσα με τους μηχανισμούς της αστικής εξουσίας και ειδικότερα, στην περίπτωση αυτή, με τη λεγόμενη «τοπική αυτοδιοίκηση» και την προκλητική αδιαφορία κι απραξία της...

 

 Γιατί είναι αυτή η «τοπική αυτοδιοίκηση», που έκοψε τα κάγκελα του μνημείου και που μέχρι τώρα δεν τα έχει αποκαταστήσει.
   Γιατί είναι αυτή η «τοπική αυτοδιοίκηση», που παρά τα επανειλημμένα αιτήματα μας για τακτικό καθαρισμό, επιδιόρθωση των ζημιών κι έλεγχο κατά διαστήματα του χώρου, δεν κάνει απολύτως τίποτα.
   Γιατί είναι αυτή η «τοπική αυτοδιοίκηση» που, δια των αντιπροσώπων της στο Αιτωλικό, περνάει καθημερινά από το χώρο, αλλά δεν νιώθει την ανάγκη να σταματήσει αυτό το αίσχος.
   Γνωρίζετε, κύριε Δήμαρχε, πως το συγκεκριμένο Μνημείο στήθηκε προς τιμήν των πεσόντων στην περίφημη μάχη της ανατίναξης του γερμανικού τραίνου και της απελευθέρωσης των ομήρων που μετέφεραν;
   Γνωρίζετε, κύριε Δήμαρχε, πως οι συγκεκριμένοι πεσόντες ήταν νέοι άνθρωποι της περιοχής μας, από το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό και το Ευηνοχώρι και πέθαναν αγωνιζόμενοι ενάντια στους Ναζί και στο φασισμό;
   Δεν πολέμησαν, κύριε Δήμαρχε, για συμφέροντα άλλων, ντόπιων και ξένων, για αγωγούς, πετρέλαια, φυσικά αέρια, ούτε στη Κορέα, ούτε στο Αφγανιστάν, αλλά εδώ στην Ελλάδα, υπερασπιζόμενοι τη γη μας, τις πεζούλες μας, τις καλύβες μας!
  Και σεις, ως ανταμοιβή για τη φιλοπατρία και τον ηρωισμό τους, αντί να τους περιβάλλετε με τις ύψιστες τιμές, μετατρέψατε το μνημείο τους σε μαντρί…!
  Σας καλούμε τώρα, χωρίς καμιά χρονοτριβή, να αποκαταστήσετε και να αναβαθμίσετε το χώρο του Μνημείου, κάνοντας όλες τις απαραίτητες γι αυτό ενέργειες, καθώς επίσης να μεριμνήσετε για την καθημερινή προστασία του από κάθε πιθανή ή απίθανη, στο μέλλον, βεβήλωση και επιβουλή.

                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

             ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΑΧΠΑΖΙΔΗΣ                                                       ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΛΙΑΠΗΣ