«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

(Α.Σ.Υ.): Ρεσιτάλ υποκρισίας της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αγρινίου

σχετικά με τις «ατομικές συμβάσεις» των εργολαβικών εργαζομένων

Ρεσιτάλ υποκρισίας και αποπροσανατολισμού δίνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου στηρίζοντας  την κυβερνητική πολιτική και θριαμβολογώντας περί «απομάκρυνσης των εργολάβων από τα Δημόσια Νοσοκομεία», έχοντας μάλιστα το θράσος να μιλάει για «εργασία με αξιοπρέπεια και δίκαιη αμοιβή» την ώρα που οι εργαζόμενοι στους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης στα νοσοκομεία περνούν στην πραγματικότητα από τη μια αθλιότητα στην άλλη!!!

Τί δεν τολμάει να ξεστομίσει η Διοίκηση του Νοσοκομείου;

·      Ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν ημερομηνία λήξης.

·      Ότι οδηγούν στην ανεργία αφού δεν μπορούν να υπερβούν τους 24 μήνες.

·      Ότι ο ίδιος ο νόμος απαγορεύει τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου.

·      Δεν λέει ότι...
η εμπειρία από άλλες περιοχές δείχνει ότι οι ατομικές συμβάσεις συνδέονται με την απληρωσιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

·      Δεν λέει ότι προϋπόθεση για την καταβολή των μισθών είναι τα έσοδα του Νοσοκομείου. Δηλαδή ότι το νοσοκομείο-εργολάβος πληρώνει εφόσον επαρκούν οι πιστώσεις του. Άρα, η παραπομπή είναι σαφής: «Φέρτε έσοδα στο νοσοκομείο (από μπίζνες, εταιρείες και ασθενείς-πελάτες), για να 'χει να πληρώνει»!

·      Δεν λέει ότι στις συμβάσεις αυτές αναφέρεται ρητά ότι η διοίκηση έχει το δικαίωμα να απολύει τους εργαζόμενους για οποιοδήποτε λόγο κ.ά.

·      Κρύβει ότι οι συμβάσεις εργασίας είναι «στον αέρα», όπως θα είναι και οι εργαζόμενοι, αφού οι εργολάβοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χτυπώντας τον νόμο για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στην καρδιά του: Στο ότι το υπουργείο προσλαμβάνει με βάση το νόμο του 1994 για απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες, ενώ η καθαριότητα και η εστίαση είναι μόνιμες και προβλέψιμες».

·      Ότι ο αριθμός που προσλαμβάνεται είναι πολύ μικρότερος από τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να δουλεύουν οι εργαζόμενοι σε πολλαπλά πόστα (π.χ. από την καθαριότητα, σε βοηθός θαλάμου), με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος μεταφοράς μικροβίων από κλινικές σε μονάδες ή στα χειρουργεία.

·      Ότι μιλάει για δουλειά χωρίς «δώρα», χωρίς πρόσθετη αποζημίωση για νυχτερινά και αργίες, ενώ παράλληλα δεν προβλέπονται και άδειες (κανονικές, αναρρωτικές), αφού κάθε απουσία θεωρείται «ανενεργός» εργασιακά χρόνος!

·      Ότι η επιπλέον άδεια μητρότητας δεν προβλέπεται σύμφωνα με τη νομοθεσία στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι τα Νοσοκομεία.

·      Ότι δεν γίνεται κουβέντα για ένταξη στα «Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».

Το νοσοκομείο-επιχείρηση είναι ο νέος εργολάβος

Βήμα-βήμα διευρύνεται η υλοποίηση των Ευρωενωσιακών επιταγών για μετατροπή των Δημόσιων Νοσοκομείων σε μεγάλες εργολαβίες, με φθηνό «ευέλικτο» προσωπικό και ασθενείς-πελάτες. Εκατοντάδες θέσεις που καλύπτουν βασικές ανάγκες σε νευραλγικούς τομείς μένουν κενές, με επιπτώσεις στους εργαζόμενους αλλά και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι ατομικές συμβάσεις που προωθούνται, μάλιστα, λειτουργούν ως μεταβατικό στάδιο ανοίγοντας το δρόμο για τις ΚΟΙΝΣΕΠ, όπου επί της ουσίας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γίνονται εργολάβοι του εαυτού τους, επενδύοντας κεφάλαια που δεν έχουν. Ανοίγουν δηλαδή το δρόμο για μία άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης και προώθησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας και το παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων.





Ο ρόλος παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού…

Πολύτιμες υπηρεσίες στα κυβερνητικά σχέδια προσφέρουν συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που στα περισσότερα Νοσοκομεία αρνούνται να εγγραφούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, οι συμβασιούχοι και οι επικουρικοί στα σωματεία, βάζοντας εμπόδια στο να οργανωθεί κοινός αγώνας μονίμων-συμβασιούχων-εργολαβικών-επικουρικών ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Αδιαφορούν ή περιορίζονται σε δηλώσεις «συμπόνοιας και συμπαράστασης» στους εργολαβικούς συναδέλφους, χωρίς να παίρνουν την παραμικρή πρωτοβουλία στήριξης του αγώνα τους.

Απάντηση  στα κυβερνητικά σχέδια μπορεί να δώσει ο ενιαίος αγώνας

όλων  των  συναδέλφων,  μονίμων,  συμβασιούχων  και  εργολαβικών

Η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και το τσάκισμα όσων δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει, είναι βασική απαίτηση των επιχειρηματικών  ομίλων για να ξαναρχίσει η καπιταλιστική ανάπτυξη και να εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους. Γι’ αυτό, για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση – ΔΝΤ  που τους στηρίζουν.

Αυτός ο προσανατολισμός θα δώσει στον αγώνα μας το κατάλληλο περιεχόμενο και την προοπτική που χρειαζόμαστε για να αποκρούσουμε την επίθεση, να ανακτήσουμε τις απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα και να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές, ώστε να αξιοποιούνται οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας και τα επιτεύγματα της επιστήμης για την κάλυψη των αναγκών μας, μέσα από ένα Σύγχρονο, Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

Να προσπεράσουμε τις φωνές του συμβιβασμού και της υποταγής. Το μέλλον και η ζωή μας δε μπορεί να συμπιέζεται στην ανάπτυξη που ευαγγελίζονται. Η «ανάπτυξη» τους θα ποτιστεί με το αίμα μας, με τη φθηνή εργασία και την δουλειά-λάστιχο, τη συνεχή ομηρία μας!

Αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Απέναντι στην εκμετάλλευση και τον εμπαιγμό, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στη σίτιση, στη φύλαξη των νοσοκομείων έχουν μόνο ένα δρόμο: Να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, όπως είναι αναγκαίο για τους ίδιους και συνολικά για το λαό, σε αυτό τον σημαντικό κρίκο για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση όλων εκείνων των δυνάμεων που στηρίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, τη στρατηγική του κεφαλαίου.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ να απορρίψουν τα κυβερνητικά σχέδια και να στηρίξουν τον αγώνα των εργολαβικών και των συμβασιούχων.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ να συσπειρωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς και να οργανώσουν την πάλη τους, μαζί με τα ταξικά σωματεία, διεκδικώντας:
Μαζικές προσλήψεις και απορρόφηση όλων των εργαζομένων, με σταθερή σχέση                   εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους, καθώς και νέες αντίστοιχες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών των Νοσοκομείων.
Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.
Να φύγουν τα συνεργεία - εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία.
Ένταξη όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων.
Ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα χρόνια της κρίσης.

                                                                                                                                                                                                                                       Αγρίνιο 30 Γενάρη 2018