«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Μέσα από την συνεργασία αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους από δασικές πυρκαγιές – Εγκρίθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή το Σχέδιο για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Έναν ολοκληρωμένο και στρατηγικό σχεδιασμό σχετικά με την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό, ο οποίος απαντά στις πραγματικές ανάγκες που έχει η περιοχή μας και...
λαμβάνει υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση με τις τυχόν αδυναμίες που έχει κάθε φορέας και οργανισμός, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας, εγκρίθηκε η εισήγηση της επικαιροποίησης του «Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών για το έτος 2017» στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Όλος ο σχεδιασμός μας βασίζεται στη στενή συνεργασία της Περιφέρειάς μας με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τους Δήμους, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που κάθε χρονιά, σε κάθε ανάγκη συμβάλλουν τα μέγιστα για να μειωθεί κάθε κίνδυνος για τους συμπολίτες μας» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Στο πάγιο αίτημα της Περιφέρειας για την ύπαρξη πυροσβεστικών αεροσκαφών Πετζετέλ (PZL), στο Αγρίνιο, που βρίσκεται στο κέντρο του νομού, αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ώστε να μην δημιουργείται οποιαδήποτε καθυστέρηση παρέμβασης σε τυχόν δασικές πυρκαγιές.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος επεσήμανε πως χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη όσον αφορά στην έγκαιρη χρηματοδότηση για αντιπυρικά έργα, για καθαρισμούς δρόμων ώστε να διευκολύνεται και η δουλειά των πυροσβεστών όταν χρειαστεί, συμπληρώνοντας πως η Περιφέρεια διεκδικεί πόρους για να μπορεί να προφυλάσσει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος μιλώντας στην Εκτελεστική Επιτροπή τόνισε πως αποτελεί πάγιο αίτημα το ελικόπτερο Erickson να βρίσκεται μόνιμα στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και ζητά να εγκατασταθεί άμεσα, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα λόγω της έλλειψης εναέριων μέσων στην περιοχή, αφού η Ηλεία αποτελεί το πιο επικίνδυνο σημείο σε ολόκληρη τη χώρα λόγω της σύστασης χλωρίδας και πανίδας.
Ήδη, να σημειωθεί, πως έχει συγκληθεί και συνεδριάσει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, που εστίασαν στις προετοιμασίες που πρέπει έγκαιρα να γίνουν λόγω της αντιπυρικής περιόδου.

Ποιοι συμμετείχαν
Στη συνεδρίαση, εκτός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα, έλαβαν μέρος επίσης, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, καθώς επίσης και οι Κώστας Καρπέτας, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Δημήτρης Δριβίλας, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης, Παναγιώτης Μπράμος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Νίκος Μπαλαμπάνης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Μητρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Λύτρας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος.
Επίσης συμμετείχαν, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Νικόλαος Γυφτάκης, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας, κ.α.

***

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:
«Ξεκινά μια δύσκολη δοκιμασία για όλους εσάς, τους μαθητές μας, που διεκδικείτε και διαγωνίζεσθε για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δοκιμασία όμως και αγωνία και για τις οικογένειές σας που σας στηρίζουν καθημερινά και είναι δίπλα σας σε κάθε σας βήμα.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ένας αγώνας απαιτητικός, ο οποίος χρειάζεται ψυχραιμία και θάρρος, γιατί ανοίγει για όλους εσάς έναν νέο δρόμο γεμάτο με προκλήσεις για το μέλλον σας.
Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής, το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελεί μια πολύτιμη εμπειρία για όλους σας και θα σας γεμίσει εφόδια για τη ζωή σας από εδώ και πέρα.
Εύχομαι σε όλους τους μαθητές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέσα από την καρδιά μου, καλή επιτυχία!».

***

Οι μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών έγιναν Περιφερειακοί Σύμβουλοι για μία ημέρα

Στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κάθισαν οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Πατρών και συμμετείχαν σε μια διαφορετική συνεδρίαση, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα πράγματα για την αιρετή Περιφέρεια.
Οι μαθητές μπήκαν στο ρόλο των Περιφερειακών Συμβούλων και άρχισαν τις ερωτήσεις προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργο Αγγελόπουλο, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν και τους ξενάγησαν στην αίθουσα.
Οι μικροί Περιφερειακοί Σύμβουλοι παρακολούθησαν το ενημερωτικό βίντεο «Η Περιφέρεια στο Κέντρο», με τον συμπατριώτη μας ηθοποιό, Γιάννη Τσιμιτσέλη σε σκηνοθεσία του Πατρινού Παναγιώτη Φαφούτη, όπου εξηγεί σε στυλ τηλε-παιχνιδιού γνώσεων τον ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Τα ζητήματα που έθεσαν προς τον Περιφερειάρχη οι μικροί μαθητές, αφορούσαν κυρίως τις σχολικές υποδομές, τα πάρκα, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα μεγάλα έργα στην περιοχή, τις πεζοδρομήσεις, τους ποδηλατόδρομους, αλλά και θέματα καθημερινότητας.
Παράλληλα, στο επίκεντρο τέθηκαν και οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πως γίνεται η εκλογή της Περιφερειακής Αρχής και των Περιφερειακών Συμβούλων, αλλά και οι επόμενοι στόχοι κ.α.
«Σκοπός της προσπάθειάς μας αυτής είναι να δώσουμε βήμα και λόγο στους αυριανούς πολίτες, αφού τα παιδιά μας είναι το μέλλον της Περιφέρειάς μας, της χώρας μας. Πρέπει να έχουν άποψη, να έχουν γνώμη, να ξέρουν ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στην επιτυχία του εγχειρήματος για το «άνοιγμα» της αίθουσας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Πάτρας.
Εκτός από τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γ. Αγγελόπουλο, το παρών έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, ενώ τους μαθητές συνόδευαν οι δασκάλες Αθηνά Τσέζου και Παρασκευή Παναγάκη.

                                     ***

Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος σε κάθε Περιφέρεια
Προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης σήμερα στους Περιφερειάρχες
Οι Περιφερειάρχες ιεράρχησαν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία και επιτυχία του Παρατηρητηρίου την έγκαιρη στελέχωσή του με το απαραίτητο προσωπικό και την επαρκή χρηματοδότησή του και κατέθεσαν προτάσεις και παρατηρήσεις, τις οποίες το Υπουργείο προτίθεται να αξιοποιήσει
Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη συναντήθηκαν, σήμερα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου εκπροσωπώντας την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου.
Ο Υπουργός παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, τις νέες αρμοδιότητες και τους πόρους που αυτό μεταβιβάζει από την κεντρική Διοίκηση στις αιρετές Περιφερειακές Αρχές. Ειδική αναφορά έκανε στη διάταξη για τη σύσταση Διεύθυνσης Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος στην έδρα κάθε Περιφέρειας και τη διάρθρωσή του σε επίπεδο τμήματος στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
Από την πλευρά τους οι Περιφερειάρχες ιεράρχησαν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία και επιτυχία του Παρατηρητηρίου την έγκαιρη στελέχωσή του με το απαραίτητο προσωπικό και την επαρκή χρηματοδότησή του και κατέθεσαν προτάσεις και παρατηρήσεις, τις οποίες το Υπουργείο προτίθεται να αξιοποιήσει στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση πριν προωθηθεί στη Βουλή.
Μετά τη συνάντηση έγιναν οι εξής δηλώσεις:
Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
«Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών κ. Κ. Αγοραστό και τους Περιφερειάρχες το νομοσχέδιο που είναι έτοιμο πλέον προς κατάθεση στη Βουλή και αφορά την οργανωμένη δόμηση, την πολεοδομική αδειοδότηση, την τακτοποίηση αυθαιρέτων και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τους ελέγχους στο μέλλον.
Αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει. Πρόθεσή μας είναι όσο το δυνατόν να υπάρξει μεγαλύτερη αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ Βαθμού. Ο διάλογος είναι ανοιχτός και θα συνεχίσουμε σε καλό πνεύμα για να φθάσουμε στο τέλος της ημέρας σε σωστή απόφαση από κοινού με τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Το κομμάτι που αφορά την αυθαίρετη δόμηση δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το νομοσχέδιο που προϋπήρχε και είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Άρα, με μικρές αλλαγές σ’ αυτά που υπήρχαν ως δεδομένα, θα καταλήξουμε στο ίδιο πλαίσιο».
Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:
«Είναι σημαντική η πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Γ.  Σταθάκη να μας καλέσει να συζητήσουμε και να εμπιστευτεί τις αιρετές Περιφέρειες. Είναι ξεκάθαρο ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον και να άρουμε οποιαδήποτε ανισότητα δημιουργούσε προβλήματα στο παρελθόν και τα οποία επωμίζονται οι πολίτες.
Συζητήσαμε για το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος το οποίο πρέπει και πρόκειται να στελεχωθεί και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της απρόσωπης δημόσιας διοίκησης, που είναι το ζητούμενο σ’ ένα σύγχρονο κράτος.
Αυτό το νομοσχέδιο άμα τη εφαρμογή του βάζει κανόνες, όρους και διαδικασίες, οι οποίες χρειάζονται για την προστασία και τη γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους στα γκισέ των υπηρεσιών».
Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας:
«Μία ακόμη αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους, μετά τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, μεταφέρεται στις Περιφέρειες από κατ’ αρχήν αδυναμία στη λειτουργία και ευθύνη της διαχείρισης της αρμοδιότητας αυτής από το κεντρικό κράτος.
Εμείς θέλουμε τη χωροταξία αλλά θέλουμε προσωπικό και πόρους. Θα είναι μεγάλο πολιτικό λάθος αυτή η τομή-μεταρρύθμιση να μη συνοδευτεί από την αντίστοιχη στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους.
Οι Περιφέρειες έχουν σηκώσει ένα μεγάλο βάρος σε δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας έχει προοπτική αρκεί όλοι να τη στηρίξουμε και όχι να μεταφέρουμε μόνο τις αδυναμίες του κεντρικού κράτους».
Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου:
«Σήμερα είχαμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος. Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται σε εξαιρετικά σωστό δρόμο. Ιδιαίτερα, για πρώτη φορά, η ευθύνη του δομημένου περιβάλλοντος περνά στην αιρετή Περιφέρεια κι αυτό θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική μεταρρύθμιση που ενισχύει τον θεσμό.
Από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι εφ’ όσον λυθούν και τα σημαντικά προβλήματα προκειμένου να λειτουργήσει εξαιρετικά αυτή η καινούργια Διεύθυνση στις Περιφέρειες θα δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στην προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.
Είναι καθαρώς μια αναπτυξιακή προοπτική κι ευελπιστούμε ότι και αυτή θα συμβάλλει πάρα πολύ στην ενίσχυση του περιφερειακού θεσμού, που αποτελεί την ελπίδα αυτού του τόπου για ανάπτυξη, για συγκροτημένη προστασία και στο περιβάλλον και στο χωρικό σχεδιασμό που ήταν πάντοτε τα ζητούμενα σ’ αυτόν τον τόπο».