«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σωστή προετοιμασία και συνεργασία για την εξάλειψη των κινδύνων από δασικές πυρκαγιέςΣε ετοιμότητα για το φετινό καλοκαίρι – Προχωρά η ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου από το ΠΕΠ 2014-2020


Μέσα από τη συνέργεια, τη στενή συνεργασία, τη διαλειτουργικότητα, ίδια μέσα και ελάχιστους πόρους, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Πολιτική Προστασία και οι εμπλεκόμενοι φορείς επιδιώκουν την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, λόγω των δασικών πυρκαγιών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους.
Αυτός είναι και ο σκοπός του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, εξαιτίας δασικών πυρκαγιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2017, η επικαιροποίηση του οποίου εγκρίθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε πως «πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο και στρατηγικό σχεδιασμό, τον οποίο διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Έναν σχεδιασμό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχει η περιοχή, με τις όποιες ελλείψεις τυχόν υπάρχουν σε έμψυχο δυναμικό, αλλά και τεχνικά μέσα, λόγω της οικονομικής κρίσης»...

Μάλιστα, ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε και στην ανανέωση του πεπαλαιωμένου στόλου οχημάτων της Πυροσβεστικής, καθώς προχωρά με γοργούς ρυθμούς το έργο «Εξοπλισμός Πυροσβεστικού Σώματος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» με κωδικό ΟΠΣ 5001851 στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», που αφορά στην προμήθεια συνολικά 29 πυροσβεστικών οχημάτων (28 υδροφόρες και 1 βυτιοφόρο), συνολικού προϋπολογισμού του κόστους πράξης 6.997.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις από το Αρχηγείο Πυροσβεστικής, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2017 και η συμβασιοποίηση μέχρι τέλος του 2017. Εκτιμάται ότι ο εξοπλισμός θα είναι διαθέσιμος εντός του 1ου εξαμήνου του 2018.
«Οι πυρκαγιές αποτελούν ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί έως ένα βαθμό να προληφθεί. Όταν ωστόσο ξεσπάσει δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός. Είμαστε εδώ και σχεδιάζουμε με ψυχραιμία και γνώση τις απαραίτητες ενέργειες για την κατά το δυνατόν ταχύτερη και καλύτερη αποκατάσταση της καταστροφής» προσέθεσε χαρακτηριστικά ο Απ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Κάθε χρόνο προετοιμαζόμαστε και συνεργαζόμαστε στενά με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τους Δήμους, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για το καλύτερο δυνατόν, για να μειώσουμε τους κινδύνους για τους συμπολίτες μας».
Υπερτονίστηκε το πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ύπαρξη πυροσβεστικών αεροσκαφών Πετζετέλ (PZL) στο Αγρίνιο, που βρίσκεται στο κέντρο του νομού, καθώς και η αντίστοιχη ανάγκη για μόνιμη εγκατάσταση του ελικόπτερου Erickson στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, ώστε να μην δημιουργείται οποιαδήποτε καθυστέρηση παρέμβασης σε τυχόν δασικές πυρκαγιές. Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης όσον αφορά στην έγκαιρη χρηματοδότηση για αντιπυρικά έργα, για καθαρισμούς δρόμων ώστε να διευκολύνεται και η δουλειά των πυροσβεστών όταν χρειαστεί.
Η σημερινή συνεδρίαση έγινε με την παρουσία εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Διευθύνσεων Δασών, των Δήμων, των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, εθελοντών, Συλλόγων, Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας κ.α.

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο
Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκε αναλυτικά στο Σώμα, το -217 σελίδων- Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων για το 2017, το οποίο περιγράφει όλες τις φάσεις κινητοποίησης του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.
Είναι εναρμονισμένο με το «ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έχει εξειδικευτεί ως προς το προσωπικό και τα μέσα, έχει υποβληθεί και εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έχει ως βασική αρχή τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη συντονισμένη δράση τους προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί της Πολιτικής Προστασίας που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και η προστασία της περιουσίας των πολιτών.
Νωρίτερα είχαν συγκληθεί και συνεδριάσει και τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, που εστίασαν στις προετοιμασίες που πρέπει έγκαιρα να γίνουν λόγω της αντιπυρικής περιόδου.
Το Σχέδιο της ΠΔΕ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έναρξη ισχύος και εξουσιοδότηση εφαρμογής του Σχεδίου, τις οδηγίες για την ενεργοποίηση και εφαρμογή του, την ετοιμότητα των Αρχών, την άμεση κινητοποίησή τους, την επέμβαση, την αποτίμηση, την αποκατάσταση, τις λειτουργίες συστήματος κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας, τη διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και Υλικών Πόρων, τις κατευθυντήριες οδηγίες και τις διαδικασίες επιχειρήσεων κ.α.

***

Στην Πάτρα η 3η Συνάντηση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020»

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φιλοξενεί τη ερχόμενη εβδομάδα, στην Πάτρα, την 3η Συνάντηση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».
Η συνάντηση θα γίνει στις 20-21 Ιουνίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής), με ώρα έναρξης την ερχόμενη Τρίτη στις 2 το μεσημέρι.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει ανοικτή σε τέτοιου είδους συνεδριάσεις που ως μόνο σκοπό έχουν την εξωστρέφεια και τη διαρκή ροή ευρωπαϊκών πόρων στην περιοχή μας» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή Παρακολούθησης.
Στο Πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου από την Ελλάδα, καθώς και η Περιφέρεια Απουλίας από την Ιταλία.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα «Interreg» έχει προκηρύξει τρεις άξονες προτεραιότητας και συγκεκριμένα:
Άξονας Προτεραιότητας 1: «Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα»
Άξονας Προτεραιότητας 2: «Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση»
Άξονας Προτεραιότητας 3: «Πολυτροπικό Σύστημα Αειφόρου Μεταφοράς».

***

Πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα για ελεύθερη διέλευση ΑμεΑ από την Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου – Θετική ανταπόκριση από την ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Σε συνέχεια πρωτοβουλιών που είχαν ληφθεί στο πρόσφατο, αλλά και το απώτερο παρελθόν από τον ίδιο και αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, απέστειλε στις 22 του περασμένου Μαΐου επιστολή στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργο Δέδε, επιστολή μέσω της οποίας εισηγείται «να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εφαρμόζεται το μέτρο της ελεύθερης διέλευσης των αυτοκινήτων ατόμων με αναπηρία από τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου», επισημαίνοντας ότι «η εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. έχει δείξει θετική διάθεση προς αυτό το μέτρο, αρκεί να υπάρξει στήριξη από την Πολιτεία».  
Λαμβάνοντας κοινοποίηση της επιστολής του Περιφερειάρχη, η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. επιβεβαίωσε εγγράφως -μέσω του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της, Παναγιώτη Παπανικόλα- «τη βούληση της εταιρείας να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα». 
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στέκεται αρωγός στο πλευρό των συμπολιτών μας που έχουν περισσότερο αυτή τη στιγμή ανάγκη. Στην πολύπλευρη αυτή κρίση, πλήττονται περισσότερο οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οι οποίες και χρειάζονται στήριξη με κάθε τρόπο. Η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουμε, έχει επίκεντρο τον άνθρωπο που θέλει και χρειάζεται την αιρετή Περιφέρεια να σταθεί δίπλα του, όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις. Και αυτό κάνουμε» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Η εξέλιξη αυτή, σχετικά με το αίτημα, αποτελεί φυσική συνέχεια σχετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε επίσημα ο Περιφερειάρχης, συναντώντας τον κ. Παπανικόλα τα γραφεία της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. στο Αντίρριο, στις αρχές του έτους.   
Κατά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Παπανικόλας είχε επαναλάβει ότι ήδη από το 2009, παρακινούμενη από αυτονόητο ανθρωπιστικό αίσθημα, η εταιρεία είχε έλθει σε επαφή με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννη Βαρδακαστάνη, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στα γραφεία της ΕΣΑΜΕΑ στην Ηλιούπολη, μαζί με τον Αντώνη Χαροκόπο -τότε Πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ- και νυν Βοηθό Περιφερειάρχη και Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο στον τομέα της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ήδη από τότε η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είχε αντίρρηση για την ατελή διέλευση, εφόσον κάτι τέτοιο γινόταν με τρόπο νόμιμο, ο οποίος θα εξασφάλιζε και την ταυτοποίηση των διερχομένων συνανθρώπων με αναπηρίες. Στη συνέχεια η ΕΣΑΜΕΑ είχε κάνει σχετικά διαβήματα προς την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών του Δημοσίου.
Επιπλέον, η νομότυπη ελεύθερη διέλευση των ΑΜΕΑ από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» αποτελούσε ανέκαθεν θέση και της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ», έχοντας επαναληφθεί πολλάκις κατά τη διάρκεια της δράσης της από το 2010. Ήταν ως εκ τούτου γνωστή στις αναπηρικές συλλογικότητες της Δυτικής Ελλάδας.
Όλες οι πλευρές που έχουν ιστορικά συνεργαστεί στην κατεύθυνση της ρύθμισης του ζητήματος, γνωρίζουν τη δεδηλωμένη ευαισθησία της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για τη διευκόλυνση των ΑΜΕΑ και ευελπιστούν για τη συντομότερη δυνατή δρομολόγηση της κατάλληλης θεσμικής ρύθμισης.   

***
 «Άνοιξε» η πρώτη πρόσκληση για τις στρατηγικές ΟΧΕ Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου και Μεσολογγίου-Αιτωλικού – Καλούνται οι δικαιούχοι να υποβάλουν προτάσεις έργων


Μετά την έγκριση των Στρατηγικών Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων των Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας και Μεσολογγίου – Αιτωλικού και μετά την ευρεία διαβούλευση που έγινε με τους αρμόδιους φορείς και την συνεργασία των Δήμων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε την πρώτη από τις προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα», από τους δυνητικούς δικαιούχους οι οποίοι είναι: Δασαρχείο Πύργου Ηλείας, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Δήμος Πύργου και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Οι προτάσεις που θα υποβάλλονται, θα αξιολογούνται άμεσα, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο Περιβάλλον» και 3 «Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός – Συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών».
Οι στρατηγικές Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) είναι ένα εργαλείο διαχείρισης και συντονισμού επενδύσεων στις επιλεγμένες περιοχές και στόχος μας από την πρώτη στιγμή, είναι η στενή συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δήμων και των φορέων για ένα πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και στην προστασία του περιβάλλοντος.
«Δίνουμε αναπτυξιακή πνοή σε σημεία της Περιφέρειάς μας που δικαιούνται να αντιμετωπίζονται ισότιμα με άλλες περιοχές της χώρας, σχεδιάζοντας δράσεις, έργα, προγράμματα για τους πολίτες της Περιφέρειάς μας. Στόχος μας είναι να υλοποιούμε και να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τους, διεκδικώντας πάντα το καλύτερο δυνατό για την περιοχή μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας:
«Με την κατάλληλη προετοιμασία, με μεθοδικότητα και συνεργασία προχωράμε με την πρόσκληση και καλούμε τους δυνητικούς δικαιούχους να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τα έργα που θα γίνουν και γρήγορα να προχωρήσουμε όλες τις διαδικασίες. Είναι μια αναπτυξιακή ευκαιρία που πρέπει να τρέξουμε όλοι για να την αξιοποιήσουμε».

Αρχαία Ολυμπία – Κατάκολο
Το όραμα της στρατηγικής ΟΧΕ Αρχαίας Ολυμπίας – Κατακόλου είναι:
«Η παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της ανάδειξης της παγκόσμιας ταυτότητάς της, με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον».
Ειδικότερα, η πρόσκληση περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις για την περιοχή:
1. Υποδομές αστικών αναπλάσεων, ιστορικών και εμπορικών κέντρων, ποδηλατόδρομους κ.α.
2. Αύξηση της ελκυστικότητας των φυσικών και πολιτιστικών περιοχών / Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάδειξή τους με τρόπους που ενισχύει το τουριστικό απόθεμα.
3. Έργα συμπλήρωσης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, που υποστηρίζουν τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και τη σύνδεσή τους με παραγωγικές δραστηριότητες.
4. Αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών αστικών μεταφορών φιλικών προς το περιβάλλον.

Μεσολόγγι – Αιτωλικό
Το όραμα της στρατηγικής ΟΧΕ Μεσολόγγι – Αιτωλικό είναι:
«Η καθιέρωση ενός νέου οικο-αναπτυξιακού και χωροταξικού προτύπου βασισμένου στο ενδογενές ανθρώπινο, φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη συμβολή του υδάτινου στοιχείου στην ταυτότητα και οικονομία της περιοχής».
Ειδικότερα, η πρόσκληση περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις για την περιοχή:
1. Υποδομές αστικών αναπλάσεων, ιστορικών και εμπορικών κέντρων, ποδηλατόδρομους κ.α.
2. Προστασία των φυσικών τοπίων και ανάδειξή τους με τρόπους που ενισχύουν τον τουρισμό / Δράσεις ανάπτυξης οικοτουρισμού και πράσινου τουρισμού.
3. Αύξηση της ελκυστικότητας των φυσικών και πολιτιστικών περιοχών / Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάδειξή τους με τρόπους που ενισχύει το τουριστικό απόθεμα.