«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης 3 θεμάτων στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

  •  "Για το πρόβλημα των απλήρωτων καπνοπαραγωγών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας"


Προς τον κ. Αγγελόπουλο Γεώργιο,

            Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

Αίτημα για συζήτηση θέματος προ ημερησίας διάταξης:

Για το πρόβλημα των απλήρωτων καπνοπαραγωγών του νομού Αιτωλοακαρνανίας

            Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες καπνοπαραγωγοί στην Αιτωλοακαρνανία, συγκεκριμένα στην περιοχή της Μακρυνείας, αφού παραμένουν απλήρωτοι πάνω από 6 μήνες από την παράδοση των περσινών ποσοτήτων καπνού στην εταιρεία “Καπνική Μιχαηλίδης Α.Ε.

            Για τους παραγωγούς τίθεται πραγματικά θέμα επιβίωσης αφού έχει ήδη ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος με τα έξοδα να τρέχουν. Εξαιτίας της κυρίαρχης πολιτικής που εξοντώνει τους μικρομεσαίους παραγωγούς και....
ακολουθεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο, η φορολογία βρίσκεται στα ύψη, ακόμα και για χρήματα που δεν έχουν εισπραχθεί από τους παραγωγούς.


             Οι ήδη υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές συνεχώς αυξάνονται, ενώ νέο χτύπημα θα δοθεί και με την τελευταία εξέλιξη για την τιμολόγηση του νερού τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση που θα πέσει σαν πέλεκυς στις πλάτες αγροτών και κτηνοτρόφων, θέμα το οποίο η Περιφερειακή Αρχή είχε αρνηθεί να καταδικάσει μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, με την αιτιολογία την καλύτερη ενημέρωση της.

            Η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί από την Περιφερειακή Αρχή και γενικότερα την τοπική διοίκηση, να απαιτήσει άμεσα να παγώσουν δάνεια και ασφαλιστικές εισφορές, να μην προχωρήσει καμία κατάσχεση, να μην υπάρξει καμία διακοπή σε φως- νερό και τηλέφωνο, να μην καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ και τα δημοτικά τέλη για όσο διάστημα οι παραγωγοί θα είναι απλήρωτοι.




                                                                         Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Ελλάδας
                                                                                                                                         
Κων/νος Κοτσιλιάνος
*** 
"Για το πρόβλημα των σταφιδοπαραγωγών του Νομού Ηλείας"
Προς τον κ. Αγγελόπουλο Γεώργιο,



            Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας


Αίτημα για συζήτηση θέματος προ ημερησίας διάταξης:

“Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί του Νομού Ηλείας”

            Σε ανησυχία βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί του Ν. Ηλείας εξαιτίας του προβλήματος που έχει παρουσιαστεί, αφού ξεραίνονται τα κλήματα σταφίδας.

            Τα κλήματα φέτος παρουσιάζουν μειωμένη βλάστηση που σημαίνει ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη ενώ υπάρχει κίνδυνος του χρόνου τα ίδια φυτά να μην μπορέσουν να καρπίσουν. Σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός των φυτών που έχουν ξεραθεί τελείως.

            Το φαινόμενο παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2016 και φέτος έχει πολλαπλασιαστεί. Εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο, υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση και η σταφίδα να εξαφανιστεί τελείως από τις συγκεκριμένες περιοχές αλλά και από ολόκληρο το νομό Ηλείας.

            Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στο δήμο Πύργου (πρώην δήμοι Ωλένης και Ιάρδανου), ενώ κρούσματα έχουν παρουσιαστεί και σε σταφίδες σε περιοχές των δήμων Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας. Οι περιοχές αυτές είναι οι ίδιες που επλήγησαν πέρυσι από πλημμύρες και δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί οι παραγωγοί.

            Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλλιέργειες αυτές είναι 15ετίας που σημαίνει ότι οι παραγωγοί πριν λίγα χρόνια διέθεσαν ένα κεφάλαιο προκειμένου να αλλάξουν τα φυτά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της φυλλοξέρας.

            Και ενώ η κατάσταση μέρα με την μέρα επιδεινώνεται, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμιά ουσιαστική απάντηση ή οδηγία, ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί τι πρέπει να κάνουν. Αντίθετα, όχι μόνο δεν απαντά στους παραγωγούς αλλά δίνει και νέα χτυπήματα στο εισόδημα του συνόλου των μικρομεσαίων αγροτών και με την επιβολή του νέου τέλους στο νερό, με την ευθύνη να βαραίνει και όσους στηρίζουν αυτή την πολιτική.
            Η Περιφέρεια γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα τουλάχιστον ένα μήνα τώρα και  παρόλα αυτά δεν υπάρχει ακόμα καμιά επίσημη ενημέρωση στους σταφιδοπαραγωγούς.

            Θεωρούμε ότι άμεσα – τώρα κλιμάκια ειδικών (γεωπόνοι - εκτιμητές) της περιφέρειας και των δήμων πρέπει να επισκεφθούν τις περιοχές και να υπάρξει απάντηση για την αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα και λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί.

            Αφού εκτιμηθεί η ζημιά να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί στο 100% των ζημιών.


                                                     Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Ελλάδας
                                                                                               
                                                                                                         Κων/νος Κοτσιλιάνος

*** 
"Για το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών που προκαλείται από μονάδα επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων"
Πάτρα 7/6/2017



            Προς τον κ. Αγγελόπουλο Γεώργιο,

            Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

Αίτημα για συζήτηση θέματος προ ημερησίας διάταξης:

“Για το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών που προκαλείται από μονάδα επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων”


            Σε απελπισία και αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων στα Λεχαινά της Ηλείας, αφού έχουν υποχρεωθεί από το 2011 ζουν σ’ ένα δραματικά υποβαθμισμένο περιβάλλον από την αφόρητη δυσοσμία που παράγεται από ζωικά υποπροϊόντα, τα οποία διαχειρίζεται η εταιρεία FARGECO HELLAS που λειτουργεί στην περιοχή.

            Οι συνέπειες από την λειτουργία του εργοστασίου είναι τραγικές αφού πέρα από την  μόλυνση του αέρα και την αφόρητη κατάσταση που αυτή δημιουργεί, υπάρχει μόλυνση και στον υδροφόρο ορίζοντα, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για έντονη δυσοσμία και στο νερό της περιοχής.

            Από τη δραστηριότητα της μονάδας χαρακτηριστική είναι η εικόνα που δίνεται μέσα από τις περιβαλλοντολογικές εκθέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, με κόκαλα, εντόσθια, δέρματα, διασκορπισμένα σε τσιμέντα και ένα ρέμα υγρών αποβλήτων να μολύνει το παρακείμενο λαγκάδι, γνωστό ως ρέμα του Βροντού.

            Στις δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων, η εταιρεία απάντησε με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον τους προκειμένου να τους τρομοκρατήσει.
           
            Σε πρόσφατη επερώτηση που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος παραδέχθηκε, προς δικαίωση των κατοίκων, οτι υπάρχει μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα και ότι η όλη κατάσταση προκαλεί ερωτηματικά και παρέπεμψε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει τις αρμοδιότητες για την άδεια λειτουργίας και τον έλεγχο.

            Να σημειωθεί πως την ευθύνη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση την έχει η Αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία έχει εκδώσει μέχρι σήμερα, τέσσερις τροποποιήσεις περιβαλλοντικών όρων για την συγκεκριμένη εταιρεία, με την πιο πρόσφατη να δίνει έγκριση για την διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων στον βιολογικό καθαρισμό του δήμου Ήλιδας, τη στιγμή που τα απόβλητα υπερβαίνουν τα όρια των προδιαγραφών του βιολογικού.
            Οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής είναι μεγάλες για την όλη κατάσταση, αφού έχει την ευθύνη για την άδεια και τον έλεγχο λειτουργίας της επιχείρησης, άφησε το πρόβλημα να χρονίζει, χωρίς να παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα που θα πίεζαν την εταιρεία να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ ενέκρινε και την χρηματοδότηση της συγκεκριμένης εταιρείας από το Πρόγραμμα ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

            Απαιτούμε η Περιφέρεια να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να σταματήσουν οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και στο περιβάλλον από την λειτουργία των εγκαταστάσεων της συγκεκριμένης εταιρείας.


                                                                       

                                                  Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Ελλάδας
                                                                                                                                 
                                                                                                                  Κων/νος Κοτσιλιάνος