«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Ενημέρωση απο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας για ένταξη σύνδεσης Αγρινίου με Ιόνια Οδό – Πρόταση Απ. Κατσιφάρα στην αναθεώρηση του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών


Πρόταση για την ένταξη του οδικού έργου της σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό στην επικείμενη αναθεώρηση του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών, βασική προϋπόθεση για τροποποίηση του έργου, κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Το αίτημα έκανε μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π., ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, σημειώνοντας πως το Αγρίνιο είναι το μεγαλύτερο αστικό, παραγωγικό και οικονομικό κέντρο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας με πληθυσμό μεγαλύτερο από 70.000 κατοίκους και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άμεση σύνδεσή της πόλης με την Ιόνια Οδό.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να διεκδικεί έργα σημαντικά για τους πολίτες, βήμα – βήμα, μεθοδικά και χωρίς πολλά λόγια.
Μόλις το έργο αυτό θα είναι ώριμο από πλευράς μελετών, η Περιφέρεια θα εξετάσει την εξεύρεση πόρων, τώρα όμως απαιτείται δουλειά και σωστή διεκδίκηση» υπογράμμισε ο Απόστολος Κατσιφάρας.


***

Απ. Κατσιφάρας: Διαβούλευση με τους Δημάρχους για την αγροτική οδοποιία, μόλις 4,1  εκατ. ευρώ στη Δυτική Ελλάδα

Ανοικτή διαβούλευση με τους Δημάρχους για την προετοιμασία των Δήμων σχετικά με την υποβολή προτάσεων έργων για ένταξη και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, στο πλαίσιο της Δράσης «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, που είχε αποστείλει και την πρόσκληση, δεσμεύτηκε πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει, όπως γίνεται πάντα, πριν βγει κάθε πρόσκληση, να κάνει τη σχετική διαβούλευση με τους δικαιούχους και τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε...
να υπάρχει η δυνατότητα της καλύτερης προετοιμασίας.
«Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε ρουσφέτια ή να εξυπηρετήσουμε τοπικισμούς. Έχουμε ένα πρόγραμμα με στρατηγική και κανόνες και η ένταξη των έργων γίνεται με αντικειμενική αξιολόγηση και κριτήρια. Θέλουμε να υπάρχει σωστή προετοιμασία για να προχωράμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις διαδικασίες και να αποφεύγουμε καθυστερήσεις», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.
Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα καθαρά ανταγωνιστικό πρόγραμμα και οι προτάσεις θα αξιολογηθούν. Προτεραιότητα για εμάς παραμένει ο πρωτογενής τομέας και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο».
Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς, Ανδραβίδας – Λεχαινών Ναμπίλ Μοράντ, Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι των Δήμων Πατρέων, Αμφιλοχίας, Ακτίου – Βόνιτσας, Πύργου, Ναυπακτίας, Ήλιδας, Ξηρομέρου, Ι.Π. Μεσολογγίου.
«Πρέπει να τρέξουμε το πρόγραμμα. Οι Υπηρεσίες μας είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια. Δυστυχώς οι καιροί είναι δύσκολοι και σε αυτή τη συγκυρία, εμείς πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και με τα λίγα να πετύχουμε περισσότερα. Από τους ελάχιστους πόρους που έχει εκχωρήσει το Υπουργείο, είμαστε ανάμεσα στις τρεις περιφέρειες που παίρνουν τα περισσότερα χρήματα» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, ενώ αναφέρθηκε και στον αγροτικό εξηλεκτρισμό, σημειώνοντας πως σε μια εποχή παρατεταμένης κρίσης, που ο αγροδιατροφικός τομέας είναι προτεραιότητα, διεκδικούμε, επίσης, ένα στοχευμένο πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού, αφού το Υπουργείο δεν το ενέταξε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας δεσμεύτηκε να εξεταστεί η δυνατότητα να χαμηλώσει το κατώτατο όριο προϋπολογισμού πράξης, αλλά και να μπορεί να περιέχει περισσότερα υποέργα, έτσι ώστε με λιγότερα χρήματα να γίνονται περισσότεροι και μικρότεροι σε μήκος αγροτικοί δρόμοι σε πιο κρίσιμες περιοχές.
Τέλος, από τη διαβούλευση προέκυψε η ανάγκη και για τη δασική οδοποιία. Ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε πως θα εξεταστεί η δυνατότητα, στην πρόσκληση που θα εκδοθεί για την δασική οδοποιία, να μπορούν να ενταχθούν τέτοιου είδους έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί από τις προηγούμενες περιόδους.
«Όπως είναι εγκαταλελειμμένη η αγροτική και δασική οδοποιία, σε λίγο δε θα περνά ούτε πυροσβεστικό όχημα. Το είδαμε στις πρόσφατες πλημμύρες που οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να πάνε με τα αυτοκίνητά τους στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους για να σώσουν τα υπάρχοντά τους. Η αγροτική οδοποιία είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Περιφέρειάς μας, καθώς έχουν χιλιάδες χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων και δυστυχώς ο προϋπολογισμός είναι πολύ μικρός» κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας.

Προϋποθέσεις και κριτήρια της Δράσης
Την παρουσίαση της Δράσης, των προϋποθέσεων και των κριτηρίων ένταξης έκανε το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Θανάσης Πετρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ποσό των 4,1 εκατ. ευρώ που έχει εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το ΠΑΑ 2014-2020, ποσοστό 10,4% που αντιστοιχεί στον συνολικό προϋπολογισμό της χώρας, που φέρνει την Περιφέρειάς στις πρώτες που λαμβάνουν τα περισσότερα χρήματα.
Αφορά, παράλληλα, όπως τόνισε, την κατασκευή έργων πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση, με υποχρεωτική την ασφαλτόστρωση ή τσιμεντόστρωση, με τη διαφορά από την «κοινή» οδοποιία να είναι πως ως κύριο ωφελούμενο έχει το γεωργό – κτηνοτρόφο και στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασής του στην αγροτική εκμετάλλευση ή τη μεταποιητική του μονάδα.
Σημείωσε, δε, πως δεν είναι επιλέξιμη η συντήρηση υφιστάμενων δρόμων που εξυπηρετούν το γενικό πληθυσμό ή ενώνουν οικισμούς.
Η πρόσκληση, όπως τονίστηκε, θα ανοίξει στις αρχές του επόμενου μήνα και αναμένεται να παραμείνει ανοικτή μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.
Εκτός των προαναφερθέντων, συμμετείχαν στη σύσκεψη οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Άλκηστις Σταθοπούλου, στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας, ΤΟΕΒ και της ΕΥΔ/ΕΠ.

***

Στο νεοϊδρυθέν Τμήμα Ασφαλείας της Δυτικής Αχαΐας ο Αντιπεριφερειάρχης Δ. Δριβίλας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αστυνομίας και ο τρόπος λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών στη Δυτική Αχαΐα, μετά την ίδρυση του νέου Τμήματος Ασφαλείας, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Σχεδιασμού και Διοίκησης Δημήτριος Δριβίλας με τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην περιοχή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που έκανε στην Κάτω Αχαΐα.
«Είναι ιδιαίτερα θετική η ίδρυση του νέου Τμήματος Ασφαλείας στη Δυτική Αχαΐα, διότι καλύπτει ένα κενό ασφάλειας, το οποίο ίσως υπήρχε στην περιοχή και βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη» επεσήμανε ο κ. Δριβίλας και συνέχισε:
«Είμαι σίγουρος ότι οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας και του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας, θα ανταποκριθούν επάξια στα καθήκοντα τους και θα συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα στους κατοίκους της περιοχής. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όσο και εγώ προσωπικά, που προέρχομαι από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, αναγνωρίζουμε την προσφορά των αστυνομικών και θα είμαστε αρωγοί στο καθημερινό τους αγώνα».

***

«Πράσινο φως» για τη σύνδεση της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών και της Πατρών-Τριπόλεως με τον κόμβο Κ7 – Εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Η σύνδεση της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών με την Εθνική Οδό Πατρών – Τριπόλεως (πρώην «111») με έναν νέο κόμβο, ο οποίος θα παρακάμπτει την -υπερχρησιμοποιημένη από τους οδηγούς- κεντρική οδό Δημοκρατίας που περνά μέσα από τους οικισμούς της Οβρυάς και των Δεμενίκων και θα συμβάλλει στην άμεση αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και στην ενίσχυση της ασφάλειας των κατοίκων που καθημερινά κινδυνεύουν από τη διαρκή διέλευση πολλών οχημάτων, ιδίως βαρέως τύπου.
Σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε την ένταξη της Πράξης «Διάνοιξη και κατασκευή νέας συνδετήριας οδού από τον Κόμβο Κ7 της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών (ΕΠΠ) έως την Ε.Ο. Πατρών – Τριπόλεως (Ε.Ο. 33) στην περιοχή Λαμπρέικα» με κωδικό ΟΠΣ 5007745 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Το έργο αυτό έχει συνολικό κόστος Πράξης 8.025.000 ευρώ και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός – Συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών».
«Μετά από συστηματική δουλειά, κόπους και μεγάλη προσπάθεια κατορθώσαμε σήμερα να είμαστε στην ευχάριστη θέση να εντάσσουμε τον κόμβο Κ7 που θα συνδέσει την Περιμετρική της Πάτρας με τον δρόμο που οδηγεί στα ορεινά της Αχαΐας. Πρόκειται για μία στοχευμένη παρέμβαση» επεσήμανε ο Απ. Κατσιφάρας και κατέληξε:
«Χάρη σε αυτό το έργο, όλοι οι συμπολίτες μας, οδηγοί και επισκέπτες, θα έχουν πρόσβαση στην Ε.Ο. Πατρών - Τριπόλεως χωρίς να κινούνται σε Μιντιλόγλι, Φιλοθέη ή Οβρυά. Παράλληλα θα διευκολύνονται όσοι από την Ε.Ο. θέλουν να μεταβούν στο νέο λιμάνι ή την λαχαναγορά».
Κόμβος Κ7
Το έργο αφορά τη διάνοιξη και κατασκευή νέας συνδετήριας οδού από τον Κόμβο Κ7, συνολικού προϋπολογισμού 8.025.000 ευρώ. Ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 10-06-2017 και ημερομηνία λήξης η 25-11-2021.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την κατασκευή της νέας συνδετήριας οδού, τη διαμόρφωση δύο ισόπεδων κυκλικών κόμβων σπειροειδούς δακτυλίου κυκλοφορίας, στην αρχή και το τέλος της νέας οδού, τα κατάλληλα έργα αποχέτευσης των ομβρίων των κυκλοφοριακών έργων και τη διευθέτηση του ρέματος «Μανωλιά», όπου είναι απαραίτητη λόγω των νέων οδικών έργων. Επίσης, προβλέπεται και η αποκατάσταση των οδικών συνδέσεων που διακόπτονται από την αρτηρία.
Το έργο αποτελεί συνέχεια του κάθετου άξονα της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών, που στις σχετικές προϋπάρχουσες μελέτες για το σχεδιασμό του έργου, αναφέρεται ως «Αρτηρία Νερομάνας». Η «Αρτηρία Νερομάνας», ξεκινά από την Παραλία Πατρών, οδεύει παράλληλα με τη διευθετημένη κοίτη του ρέματος και καταλήγει στον κόμβο Κ7 (κλάδοι Πύργος – Παραλία και Παραλία – Κόρινθος).
Με το έργο επιτυγχάνεται μέσω της νέας χάραξης, η παράκαμψη του οικισμού της Οβρυάς μετατρέποντας όλες τις διαμπερείς κινήσεις σε περιφερειακές μέσω ενός αξιόπιστου οδικού διαδρόμου με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, ο οποίος και θα αποτελέσει τη συνέχεια του αυτοκινητόδρομου της Ε.Π.Π. έως την Ε.Ο. Πατρών-Τριπόλεως (Ε.Ο. 33).

***

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα με τους προέδρους του ΣΚΕΑΝΑ και του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι απολύτως συνδεδεμένη με την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αυτό γίνεται εφικτό, μόνο μέσα από τη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα με τον πρόεδρο του Δ.Σ του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητήριου Αθηνών Ιωάννη Τσαμίχα και τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) Γιώργο Κοτοπούλη.
Κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα αποτελέσματα της κλαδικής έκθεσης WESTIA 2017 με την αύξηση της συμμετοχής των επαγγελματιών κατά 77% σε σύγκριση με πέρσι να τίθεται στο επίκεντρο, αφού πρόκειται για μία έκθεση, η οποία, όπως τονίστηκε, συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Μάλιστα, συζητήθηκε η υψηλή συμμετοχή και από τα μέλη του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου στη συγκεκριμένη έκθεση, ενώ έγινε παρουσίαση και των εκθέσεων στην Ιταλία που θα συμμετέχει ο ΣΚΕΑΝΑ και ζητήθηκε από τους δύο φορείς η στενότερη συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Η Περιφέρεια έχει αποδείξει εμπράκτως και διαρκώς πως είναι αρωγός στη διοργάνωση εκθέσεων, αφού τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τέτοιες διοργανώσεις είναι μόνο πολλαπλάσια για την περιοχή μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και κατέληξε:
«Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε για το καλό της περιοχής μας. Θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με τη λογική της συνέργιας και ο κάθε φορέας αλλά και όλοι μας να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της Περιφέρειας».
Στη συνάντηση εκτός των παραπάνω, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας καθώς και συνεργάτες του ΣΚΕΑΝΑ, του Επιμελητηρίου και της Περιφέρειας.