«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Το 2ο Φεστιβάλ Υγείας με πρόληψη, ενημέρωση, δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Πλαζ – Πάνω από 30 φορείς συμμετέχουν

Η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), την Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπισης της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΕΕΑΣΚΠ) και τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», συνδιοργανώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο 10-11 Ιουνίου, το 2ο Φεστιβάλ Υγείας με τη στήριξη των Πυλώνων Αλληλεγγύης «Κωστής Στεφανόπουλος» και του Δήμου Πατρέων που διαθέτει τον χώρο της Πλαζ του ΕΟΤ.
«Μαζί με όλους τους εταίρους μας έχουμε χτίσει ένα πρόγραμμα πρόληψης και ενημέρωσης. Η πρόληψη είναι σημαντική για την υγεία μας και...
σε αυτή την εποχή που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, ρόλος μας είναι να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Στηρίζουμε και μας στηρίζουν οι φορείς, οι οποίοι συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου ιδίως στο θέμα της ενημέρωσης, της πρόληψης και της προαγωγής υγείας. Το Φεστιβάλ μέσα από πλούσιες δράσεις και εκδηλώσεις είναι μια ευκαιρία για όλους μας για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την υγεία μας» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Και συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης, πως «χρέος μας είναι να προσφέρουμε στον συμπολίτη μας και αυτό το κάνουμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς», καλώντας παράλληλα όλους τους πολίτες να επισκεφθούν αυτές τις ημέρες την περιοχή της Πλαζ, η οποία θα έχει εκτός από περίπτερα, δράσεις, εκδηλώσεις, θα γίνεται και δωρεάν προληπτικός παιδιατρικός έλεγχος, καθώς και έλεγχος από διάφορες ειδικότητες ιατρών, όπως επίσης και συλλογή φαρμάκων.
Από την πλευρά του ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, σημείωσε πως «στόχος της διοργάνωσης που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι η ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας για χρόνια ή μη νοσήματα και υλοποιείται στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου δράσης με τίτλο «Έγκριση ετήσιου Σχεδίου Δράσης  Πρόληψης- Ενημέρωσης-Προαγωγής Υγείας για το έτος 2017».
«Για τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. το «2ο Φεστιβάλ Υγείας» αποτελεί τη σημαντικότερη μαζική εκδήλωση της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης – Κωστής Στεφανόπουλος», για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στο φετινό Φεστιβάλ συμμετέχει μία εικοσάδα μελών της Ένωσης, ενώ και στο περυσινό, πάλι οι «Πυλώνες» αποτέλεσαν κεντρικό και «ιδρυτικό» οργανωτικό εταίρο» τόνισε ο Γιάννης Φρέρης, Διευθυντή Εταιρικής Επικοινωνίας και Αειφόρου Ανάπτυξης ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και Γενικός Συντονιστής της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων, ανακοινώνοντας και την επόμενη εκδήλωση που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, την «Κοινωνική Συντακτική Συνέλευση Δυτικής Ελλάδας».
Και συμπλήρωσε: «Σκοπός της η σύνθεση και η κατάληξη σε ένα πλαίσιο αρχών, το οποίο θα αποτελεί ένα οικειοθελώς δεσμευτικό πρότυπο για την έδραση αειφορικών σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνικών φορέων, με στόχο την καλύτερη δυνατή επιδίωξη της αλληλεγγύης. Μέχρι τότε, θα πορευτούμε με βάση την πάγια στρατηγική μας επιλογή: Να είμαστε «εμψυχωτές των εμψυχωτών της κοινωνίας και χρήσιμοι στους χρήσιμους».
«Θα πρέπει να ανοίξουμε μια τεράστια αγκαλιά και να μπουν από κάτω όλοι οι Σύλλογοι» σημείωσε η Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη, πρόεδρος του Παραρτήματος Ν. Αχαΐας του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω» και πρόσθεσε: «Η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση είναι ζήτημα ζωής».
Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» Ευαγγελία Μαλαμάκη δήλωσε πως «για μία ακόμη χρονιά ενωνόμαστε για έναν κοινό σκοπό, για να ενώσουμε τα χέρια μας για το παιδί, τον ενήλικα, τον ασθενή, τον ηλικιωμένο, για αυτόν που πονά, για όλο τον κόσμο».
«Θα προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε το πνεύμα αλληλεγγύης, αγάπης και ενότητας. Η διάγνωση είναι δύναμη και είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε» τόνισε η Μαργαρίτα Καραγιώργου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας.
Η υπεύθυνη του Παραρτήματος Πάτρας της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) Μάχη Σαλαμαλίκη αναφέρθηκε στην ιδέα που είχαν οι τρεις Σύλλογοι πριν από δύο χρόνια για να κάνουν αυτό το Φεστιβάλ και τα ευήκοα ώτα που βρήκαν στην Περιφέρεια και τους Πυλώνες Αλληλεγγύης, προς ένα κοινό σκοπό αυτό της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, σημειώνοντας επίσης, πως «έχουν φθάσει οι Σύλλογοι να αντικαθιστούν τις δομές του κράτους, όμως δεν πρέπει να περάσουμε αυτή τη δικλείδα ασφαλείας».
Κατά το διήμερο Φεστιβάλ θα υπάρχουν ενημερωτικά περίπτερα από τους φορείς Υγείας που συμμετέχουν, ψυχαγωγικά και πολιτιστικά δρώμενα, όπως θέατρο Σκιών, παραδοσιακούς χορούς, λαϊκές βραδιές, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν δράσεις, όπως Face Painting, σκάκι, αφήγηση παραμυθιών, επιτραπέζια παιχνίδια, μοντέρνους χορούς κ.α.
Παράλληλα, και τις δύο ημέρες θα βρίσκεται στον χώρο της Πλαζ, η κινητή μονάδα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για δωρεάν προληπτικό παιδιατρικό έλεγχο (ώρες εξέτασης 10:00-13:00 και 18:00-21:00).
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί προληπτικός ιατρικός έλεγχος, κατά τις πρωινές ώρες από δερματολόγο, γενικό χειρουργό για ψηλάφηση μαστού, ρευματολόγο.

Ποιοι φορείς συμμετέχουν
Στο διήμερο Φεστιβάλ συμμετέχουν με περίπτερα:
Ε.Λ.Ε.Α.Ν.Α., ΑΓΚΑΛΙΑ-ΖΩ, ΕΕΕΚΠΠ, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Πατρών, Ε.Ε.Σ., ΦΛΟΓΑ, Ζωή Γλυκιά, Ν. CROHN, Π.Ο.Σ.Ε.Α, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Στυλιανός», ΚΕΔΜΟΠ, Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», Σύλλογος Οικογένειας Θεραπευτικής Κοινότητας ΓΕΦΥΡΑ του ΟΚΑΝΑ, «Καλλίπολις», Άλμα Ζωής, Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, Σωματείο Ίκελλος, «ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ», ΣΟΨΥ, Κοι.σ.π.ε. «Φάρος», «ΓΕΦΥΡΕΣ», ΕΨΥΕΠΕΑ, Σύλλογος Γονέων για την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση ατόμων με νοητική στέρηση «Μαχητές», Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πάτρας «Μέριμνα», Φωτεινό Αστέρι, Ανώνυμοι Υπερφάγοι, Χαμόγελο του Παιδιού (Μονάδα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»), Σύλλογος Ατόμων Α.με.Α Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας «Ο Απόστολος Λουκάς».
Αναλυτικά το Πρόγραμμα
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ
9:30-13:30: ενημέρωση του κοινού από τα περίπτερα των φορέων Υγείας
18:00-21:00: ενημέρωση του κοινού από τα περίπτερα των φορέων Υγείας
20:00: επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ Υγείας
21:00: παράσταση θεάτρου Σκιών του Χρήστου Καλπουζάνη «Ο θρίαμβος του Καραγκιόζη»
22:00: παραδοσιακοί χοροί από τον  Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο
22:30: λαϊκή βραδιά με την ορχήστρα του Ν. Λέκκα
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
18:00-21:00: Face Painting, Σκάκι, Αφήγηση Παραμυθιών, Επιτραπέζια Παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ
10:00-13:30: ενημέρωση του κοινού από τα περίπτερα των φορέων Υγείας
18:00-21:00: ενημέρωση του κοινού από τα περίπτερα των φορέων Υγείας
21:00: παράσταση θεάτρου Σκιών του Κωνσταντίνου Μακρή « Ο Καραγκιόζης γιατρός»
21:30: παραδοσιακοί χοροί από τον Φάρο Ποντίων
22:00: λαϊκή βραδιά με την Ορχήστρα του Χορευτικού Τμήματος Δήμου Πατρών
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
18:00-21:00: Face Painting, Σκάκι, Αφήγηση Παραμυθιών,  Επιτραπέζια Παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους
20:00-20:30:  μοντέρνοι χοροί (με τη συμμετοχή μικρών μας φίλων) από το Εκπολιτιστικό Σύλλογο «ΡΥΘΜΟΣ-ΚΙΝΗΣΗ»


***
Εβδομάδα ενημέρωσης και προληπτικών εξετάσεων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διαβητικών «ΓΛΥΚΙΑ ΖΩΗ», οργανώνουν από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Ιουνίου, μία εβδομάδα ενημέρωσης και  προληπτικών εξετάσεων για τον σακχαρώδη διαβήτη.
Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ενημέρωση, πρόληψη και Προαγωγή Υγείας των πολιτών για το 2017.
Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν εξετάσεις σακχάρου, και αν κριθεί απαραίτητο και γλυκοζηλιωμένης αιμοσφαιρίνης, με την συνδρομή της κινητής μονάδας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, σε πολίτες που επιθυμούν να εξεταστούν.
Οι πόλεις που έχουν επιλεγεί για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος σακχάρου αίματος είναι το Μεσολόγγι, η Ναύπακτος, η Αμαλιάδα, η Βάρδα, η Ερυμάνθεια και η Κλειτορία.

Οι ημερομηνίες και οι ώρες εξέτασης είναι:
Μεσολόγγι
12 Ιουνίου, 10:00-13:30 (πλατεία Μ. Μπότσαρη)
Ναύπακτος
12 Ιουνίου, 17:30-20:00 (πλατεία Φαρμάκη)
Αμαλιάδα
13 Ιουνίου, 10:00-13:30 (πεζόδρομος, Όθωνος Αμαλίας έναντι Ο.Τ.Ε.)
Βάρδα
13 Ιουνίου, 17:30-20:00 (έξω από το Κ.Α.Π.Η.)
Ερυμάνθεια
14 Ιουνίου, 10:00-13:30 (κεντρική πλατεία)
Κλειτορία
15 Ιουνίου, 10:00-13:30 (κεντρική πλατεία).

***
Εργασίες συντήρησης στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κάτω Αχαΐας και η επέκταση της Διώρυγας του Πηνειού στη συνάντηση του Απ. Κατσιφάρα με τον Δήμαρχο Χρ. Νικολάου

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Χρήστο Νικολάου είχε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα του έργου συντήρησης της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών Πύργου, στα όρια του Δήμου.
Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των εργασιών στο τμήμα από την Παραλία Πατρών έως την Κάτω Αχαΐα, έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 501) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με προϋπολογισμό 3.200.000 ευρώ.
«Η παρέμβαση είναι ολοκληρωμένη και περιλαμβάνει εργασίες σημαντικές όπως είναι ασφαλτόστρωση, σήμανση, διαγράμμιση, καθαρισμό, σε έναν σημαντικό άξονα. Σε δύσκολους καιρούς προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε όσο περισσότερους πόρους μπορούμε για τέτοια έργα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Παράλληλα, στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και το ζήτημα της Επέκτασης της κεντρικής διώρυγας του ποταμού Πηνειού για την άρδευση εκτάσεων στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.
Άμεσα υπήρξε επικοινωνία με τον αρμόδιο Διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών, ο οποίος και ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και τον Δήμαρχο Χρ. Νικολάου, πως μόλις σήμερα δημοσιεύθηκε η έγκριση της διακήρυξης με ανοικτή διαδικασία δημοπράτησης για την «Παροχή Τεχνικών και λοιπών συναφών Επιστημονικών Υπηρεσιών για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων στις δράσεις ωρίμανσης και διαχείρισης υδραυλικών υποδομών του Προγράμματός της».
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή, καθώς η Δυτική Αχαΐα είναι μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή στην οποία η Περιφέρειά μας στηρίζει σημαντικό κομμάτι της περιφερειακής οικονομίας της» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «η ανησυχία μας είναι έντονη. Δε θα σταματούμε να πιέζουμε για να προχωρήσει σύντομα. Θα είμαστε εδώ και θα το παρακολουθούμε στενά».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χρ. Νικολάου σημείωσε πως «η επέκταση της διώρυγας θα διασφαλίσει το γεωργικό εισόδημα της περιοχής, αλλά και την αειφορία των φυσικών της πόρων, αφού τα αρδευτικά δίκτυα που θα δημιουργηθούν θα βοηθήσουν τους παραγωγούς μας σημαντικά».
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου και ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας.

***
Ευχαριστήριο του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα προς τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Αχαΐας

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας εκφράζει δημοσίως τις ευχαριστίες του, στους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Αχαΐας για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει.
«Οι εργαζόμενοί μας είναι αξιέπαινοι, καθώς δεν διέκοψαν ούτε για μία ημέρα τις διαδικασίες των εξετάσεων για διπλώματα οδήγησης, παρά το γεγονός πως δεν υπήρχε πρόβλεψη στο Νόμο για εκτός ωραρίου εργασίας μέχρι την ψήφιση της σχετικής Τροπολογίας από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2017, η ρύθμιση για την καταβολή προς αυτούς, της μηνιαίας αποζημίωσης για τις υπερωρίες των εξεταστών υποψηφίων οδηγών και οδηγών» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας:
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποδεικνύει καθημερινά το υψηλό επίπεδο των εργαζομένων της.
Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εντατικά με το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να εξευρεθεί άμεσα οριστική λύση του προβλήματος, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των Υπηρεσιών μας και να μην δημιουργούνται συχνά προσχώματα στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας».