«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Αγρότες - Συνεδρίαση και αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ιούνιος 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΙΟΥΝΗ

 Συνεδρίασε στην Λάρισα η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στην οποία συζητήθηκαν τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση με το 4ο Μνημόνιο την 18η Μάη και επιβαρύνουν δραματικά το ήδη μειωμένο εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων.
Με τα νέα μέτρα το αφορολόγητο εισόδημα που κερδίσαμε στα μπλόκα το 2016 κουτσουρεύεται από 8600€ στα 5600€, οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο ποσό όπως θα ισχύσει φέτος και με μια έκπτωση 15% για το 2018 που σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει την επιβάρυνση στις εισφορές και την φοροληστεία που θα υποστούμε, ψηφίστηκε νέο χαράτσι για το νερό ύδρευσης και άρδευσης, μειώνει τις συντάξεις από το 2019, κόβει μια σειρά επιδόματα στην σύνταξη.
Τα «περίφημα» αντίμετρα της κυβέρνησης είναι ψίχουλα που σε καμιά περίπτωση δεν...
αντισταθμίζουν τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημα μας. Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για την αγορά ορισμένων μέσων και εφοδίων για τους αγρότες δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στην τσέπη μας ούτε θα σταματήσει την επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης που θα συνεχίσει να αγοράζει πανάκριβα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ενώ πουλάμε σε εξευτελιστικές τιμές την σοδειά μας.
Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων προβάλει ένα δίκαιο και αναγκαίο πλαίσιο αιτημάτων, διεκδικούμε ουσιαστικό εισόδημα και ελάφρυνση από τα χαράτσια και την άγρια φορολογία, μέτρα που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να παράγουμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με την σφαγή μας ούτε με τα ψίχουλα της κυβέρνησης.
·        Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12000€ προσαυξημένο με 3000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα αγρότη και κτηνοτρόφου. Σταδιακή αύξηση της φορολογίας ως 45% για τα μεγάλα εισοδήματα.
·        Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για την υγεία (6.95%) επειδή η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αναβάθμιση και στελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια.
·        Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
·        Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στα μέσα και εφόδια καθώς ο ΦΠΑ είναι ουδέτερος φόρος.
·        Λέμε όχι σε κάθε παλιό και νέο χαράτσι, να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την δημιούργησαν, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες.
Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε να διοργανωθεί πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη Ιούνη από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, τις ενωτικές αγωνιστικές Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή με στόχο να αναδείξουμε τα έντονα προβλήματα και να διεκδικήσουμε λύσεις. Καλούμε τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων να συνεδριάσουν, να πάρουν αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις, να οργανώσουν την ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων και να εξασφαλίσουν την μαζική συμμετοχή στο 10ήμερο δράσης.
Επίσης αποφασίστηκε η συμμετοχή της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στην διαβαλκανική κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διοργανώνουν τα ταξικά εργατικά σωματεία στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 24 Ιουνίου στη 1 το μεσημέρι στην πλ. Αριστοτέλους.
 Απαιτούμε εδώ και τώρα:
·                                 Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
·                                 Όχι πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Όχι στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.
·                                 Όχι στο εθνικιστικό μίσος. Απομόνωση της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής
·                                 Να κλείσουν οι ΝΑΤΟΪΚΕΣ και ξένες βάσεις.

Το επόμενο διάστημα με την δράση μας, μέσα από συσκέψεις και περιοδείες, αναδείχνουμε τα οξυμμένα προβλήματα που μας απασχολούν και οργανώνουμε τις αγωνιστικές παρεμβάσεις μας:

ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ: Αγκαλιάζει το σύνολο των προϊόντων που ως τώρα έχουν δοθεί στην κατανάλωση. Γάλα, Κεράσια, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Πατάτες ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί στο σιτάρι που ξεκίνησαν τα αλώνια. Παλεύουμε για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους παραγωγούς.
ΕΛΓΑ: Υπάρχουν τεράστιες καταστροφές σε όλη την χώρα από παγετό, χαλάζι, βροχοπτώσεις και ξηρασία που αγκαλιάζουν σχεδόν το σύνολο των προϊόντων. Κάποιες από αυτές εντάσσονται στα ΠΣΕΑ με αποζημιώσεις-ψίχουλα που θα δοθούν σε βάθος τριετίας ενώ τα καλλιεργητικά και οικογενειακά έξοδα επιβίωσης «τρέχουν» καθημερινά και δεν υπάρχει εισόδημα για να καλυφτούν. Σε κάθε περιοχή, κάθε Ομοσπονδία, Α.Σ, Επιτροπή Αγώνα, πρέπει να δει πως θα παρέμβει και θα αναδείξει αυτά τα προβλήματα. Για την ξηρασία στο σιτάρι που μείωσε την παραγωγή να υπάρχει αποζημίωση μέσω της διαδικασίας του ΕΛΓΑ.
            Παλεύουμε και διεκδικούμε άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου και του οργανισμού δίνονται με καθυστέρηση και πάνω από ένα χρόνο σε αρκετές περιπτώσεις. Δεν πρόκειται όμως να είναι δίκαιες και ουσιαστικές οι αποζημιώσεις όσο ισχύει ο αναχρονιστικός και αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Άμεση διεκδίκηση μας είναι η αλλαγή κανονισμού, να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΑΛΑΤΟΣ: οι βιομηχανίες λειτουργούν ως καρτέλ για μια ακόμη φορά μειώνοντας συνεχώς την τιμή στο γάλα.  Η μέση μείωση της τιμής είναι περίπου στα 7 λεπτά σε πανελλαδικό επίπεδο με διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή. Ήδη προετοιμάζουν το έδαφος, με πρόσχημα ότι δεν παράγουν και δεν διακινούν φέτα μετά την συμφωνία της CETA, για ακόμη μεγαλύτερη μείωση την νέα χρονιά. Παράλληλα μεγάλες ποσότητες γάλατος είναι εισαγόμενο υλοποιώντας τις συμφωνίες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων με  την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ για την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων χωρίς δασμούς άρα είναι πιο φτηνά και πιο ανταγωνιστικά από τα ελληνικά μεγαλώνοντας την κερδοφορία των βιομηχάνων και εμπόρων. Οργανώνουμε συσκέψεις με κτηνοτρόφους και διεκδικήσεις, πολλοί είναι απλήρωτοι εδώ και καιρό και ευάλωτοι στους εκβιασμούς  των βιομηχανιών που τους μειώνουν την τιμή αφού δεν μπορούν να βρουν αλλού δυνατότητες για διαθέσουν το γάλα.
ΝΕΡΟ-«ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΛΟΣ»: ένα ακόμη χαράτσι για τους αγρότες αλλά και συνολικά τα λαϊκά στρώματα αφού αφορά και στο νερό ύδρευσης. Είναι εφαρμογή της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ που αφορά στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στην χρήση του ως εμπορικό προϊόν και όχι ως κοινωνικού αγαθού. Θα επιβαρύνει με εκατοντάδες ευρώ τους αγρότες με τοποθέτηση υδρομετρητών στα χωράφια, σταθερό μόνιμο τέλος επιβάρυνσης ανά στρέμμα και μεταβλητό τέλος ανά κυβικό νερού σε κάθε πότισμα. Ήδη είναι πανάκριβο το νερό και με εμφανή την απουσία έργων υποδομής. Ζητάμε από τα Δημοτικά Συμβούλια να μην δεχτούν να γίνουν οι φοροεισπράκτορες του «πράσινου τέλους» για το νερό. Να μην ισχύσει η απόφαση που την εντάσσουν ως μνημονιακή υποχρέωση αλλά την ίδια στιγμή μεγάλες βιομηχανίες που έχουν βιολογικό καθαρισμό εξαιρούνται από το τέλος.
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: είναι ένα μεγάλο χαράτσι για αγρότες και κτηνοτρόφους με τοπογραφικά, αντιρρήσεις και εξαγορά γης ή της χρήσης γης.
ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ: Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
 Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
ΜΙΧΑΙΛΙΔΗΣ-ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΊ:. Αφορά σε 7 περίπου εκατ. Ευρώ που χρωστά σε πολλούς παραγωγούς σε όλη την χώρα αφού ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία που υπήρχε. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι παραγωγοί είναι έρμαια στην ασυδοσία των εμπόρων και καμιά προστασία δεν  υπάρχει από το κράτος. Αναδείχνεται η ορθότητα της θέσης μας ότι η διεπαγγελματική που συγκροτήθηκε σε καμιά περίπτωση δεν λειτουργεί προς όφελος των παραγωγών και ούτε διασφαλίζει την πληρωμή τους παρά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης που ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες την συγκρότηση της.
Θα γίνουν συσκέψεις σε καπνοπαραγωγικές περιοχές  το επόμενο διάστημα με στόχο να συγκροτηθεί πανελλαδικό μέτωπο διεκδίκησης για την άμεση και ολοκληρωτική εξόφληση των παραγωγών και κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ: παίρνουμε πρωτοβουλίες ώστε γίνει καταγραφή των ελλείψεων και των αναγκών σε μηχανήματα, ειδικότητες και προσωπικό σε Κέντρα Υγείας-Νοσοκομεία και  μαζικές παραστάσεις με πρωτοβουλία των Α.Σ και όποιων άλλων φορέων υπάρχουν στην ύπαιθρο. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις παρά τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουμε και με  τις περικοπές τέτοιων κοινωνικών δαπανών όπως η υγεία-πρόνοια δημιουργούνται  τα «ματωμένα» πλεονάσματα για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ Α.Σ: Ο μόνος σίγουρος δρόμος ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων μας, όπως έχει δείξει η πολύχρονη εμπειρία, στηρίζεται στην οργάνωση σε Αγροτικούς Συλλόγους, στην ουσιαστική λειτουργία τους, στην κινητοποίηση και μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές παρεμβάσεις.  Δίνουμε την μάχη των αρχαιρεσιών και της συγκρότησης νέων Α.Σ σε κάθε περιοχή, σε χωριά ή ομάδες γειτονικών χωριών.  Το επόμενο διάστημα θα συγκροτηθούν νέες Ομοσπονδίες σε Νομούς της χώρας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΜΠΛΟΚΩΝ