«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Ανακοίνωση του Συλλόγου Αλιέων «Το Αιτωλικό»

Ανακοίνωση για τη συνάντηση του Συλλόγου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις τροποποιήσεις του νέου ΠΔ που διέπει τη λειτουργία της λιμνοθάλασσας. 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Του Συλλόγου «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ “ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ”», εδρεύοντος στο Αιτωλικό, νομίμως εκπροσωπουμένου
.//.
Την Τρίτη 20/06/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συλλόγου μας, καθώς και των υπολοίπων Αλιευτικών Σωματείων των Ελεύθερων Αλιέων της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Απόστολου.

Η συνάντηση αυτή είχε ως βασικό θέμα...
τις επιτακτικές τροποποιήσεις στο ΠΔ 40/2016 (ΦΕΚ Α αρ.61/2016), ώστε αυτό να γίνει λειτουργικό και να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία, όχι μόνο της αλιείας εντός της Λιμνοθάλασσας, αλλά και στη συνοχή του κοινωνικού ιστού, μέσω της διασφάλισης του εισοδήματος των 500 και πλέων οικογενειών που ασχολούνται σε καθημερινή βάση με την αλιεία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πολιτευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ευάγγελος Παπαγεωργίου στο νομό μας και η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου.

Το νέο προεδρικό διάταγμα 40/2016 ήρθε για να αντικαταστήσει το Βασιλικό Διάταγμα 435/1970 το οποίο όλα αυτά τα χρόνια είχε αποδείξει ότι θέτει τα ζητήματα διαχείρισης και λειτουργίας της Ελεύθερης Αλιείας εντός της Λιμνοθάλασσας σε σωστή βάση, γι’ αυτό άλλωστε διατηρήθηκε στη ζωή τόσες δεκαετίες.

Όμως με ευθύνη των τοπικών αρμόδιων υπηρεσιών, το Βασιλικό Διάταγμα παραμερίστηκε και επήλθε αναρχία, μετατρέποντας τη Λιμνοθάλασσα σε πεδίο δοσοληψίας μεταξύ κράτους και αλιέων, με τα γνωστά αποτελέσματα, των κομματικών προέδρων στα Ιβάρια και την χρήση παράνομων αλιευτικών εργαλείων από τους αλιείς, με την ευλογία κάθε αρμόδιου πολιτικού ή θεσμικού παράγοντα.

Τα δεδομένα αυτά εκμεταλλεύτηκε και μια ομάδα δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι παρότι ευθύνονταν για τη μη εφαρμογή του ΒΔ 435, κίνησαν τις απαραίτητες διαδικασίες – χωρίς την σύμφωνη γνώμη των άμεσα θιγομένων – ώστε να αντικατασταθεί αυτό με το νέο ΠΔ 40, το οποίο αν εφαρμόζονταν θα έριχνε στην ανεργία, σχεδόν το σύνολο των αλιέων της Λιμνοθάλασσας. Εξαίρεση θα αποτελούσαν τα μέλη των συνεταιρισμών, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 35 άτομα.

Το νέο ΠΔ 40, άλλαζε άρδην τις ημερομηνίες ψαρέματος, τα αλιευτικά εργαλεία και την ιπποδύναμη των μηχανών εντός των σκαφών καθιστώντας αδύνατη την άσκηση του επαγγέλματος του αλιέα στη Λιμνοθάλασσα. Επίσης απαγόρευε την αλιεία σε όλους τους αλιείς που μέχρι σήμερα είχαν άδεια αλιείας σκάφους για όλη την επικράτεια. 

Το τραγικό του σχεδιασμού των ιθυνόντων ήταν ότι προέβλεψαν το κύμα κοινωνικής αναταραχής που θα προέκυπτε και επέτρεψαν σε όλους τους αλιείς που θα έχαναν τη δουλειά τους, να μπορούν να ψαρέψουν μόνο κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο εντός της Λιμνοθάλασσας, χωρίς να τηρούν τις προϋποθέσεις του νέου ΠΔ,, δηλαδή το νέο ΠΔ θα ετίθετο αφ’ εαυτού σε μη ισχύ το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το πλέον επικίνδυνο ήταν η ευχέρεια που δίνονταν μέσο του νέου ΠΔ, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και πλειοδοτούν στις δημοπρασίες για την ενοικίαση των Ιβαριών εταιρείες, οι οποίες βέβαια διέπονται από άλλο φορολογικό και εργασιακό καθεστώς.

Η εξαφάνιση του επαγγέλματος του αλιέα και ο κοινωνικός μαρασμός από την απώλεια του εισοδήματος που διασφαλίζει η Λιμνοθάλασσα, θα ήταν πλέον θέμα χρόνου.

Καθήκον του Συλλόγου μας είναι η αποκάλυψη όλων εκείνων των υπαλλήλων που οδήγησαν σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις και η διερεύνηση από τη μεριά της δικαιοσύνης αν όλες αυτές οι ενέργειες υπέκρυπταν δόλο, ώστε να προωθηθούν άλλου είδους συμφέροντα εις βάρος των θεσμοθετημένων δικαιούχων στη Λιμνοθάλασσα που είναι μόνο οι εγχώριοι αλιείς.
 Επίσης θα πρέπει να ερευνηθούν όλες οι πράξεις ανάθεσης ή δημοπρασίας που έχουν λάβει χώρα στη Λιμνοθάλασσα τα τελευταία χρόνια.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά και τον κ. Παπαγεωργίου (πολιτευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο νομό μας) ο οποίος συνέβαλε στην προσπάθειά μας από τη πρώτη στιγμή, τόσο ανθρώπινα όσο και με την επαγγελματική του ιδιότητα ως δικηγόρου και μας εφοδίασε με όλα τα νομικά μέσα που απαιτούνται για την εφαρμογή των προτεινόμενων τροποποιήσεων στο νέο ΠΔ.
 Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε και την κ. Τριανταφύλλου (βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ), η οποία από τη πρώτη στιγμή της υπογραφής του νέου ΠΔ παρακολουθούσε το θέμα και πίεζε τις εξελίξεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Καλούμε και τους υπόλοιπους βουλευτές του νομού να συνδράμουν την προσπάθειά μας, μιας και το πρόβλημα είναι κοινωνικό και ως εκ τούτου, δεν έχει ούτε χρώματα, ούτε σημαίες.

 Ενημερώνουμε, εν προκειμένω ότι ο Σύλλογός μας έχει προσφύγει στο ΣτΕ με απώτερο σκοπό την κατάργηση του νέου ΠΔ., ήδη δε έχει κινηθεί τόσο ποινικά όσο και αστικά στα Δικαστήρια του Μεσολογγίου για την αποκατάσταση κάθε αδικίας προερχομένης από την εφαρμογή αυτού του άδικου Π.Δ και από την προσπάθεια των λίγων να εκμεταλλευθούν τον βιοποριστικό αγώνα των ελεύθερων αλιέων.

Μεσολόγγι 26 Ιουνίου 2017