«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Μεγάλοι οδικοί άξονες, αντιπλημμυρικά και τα αναπτυξιακά έργα Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας στη συνάντηση Απ. Κατσιφάρα και Γ. Δέδε

Οι μεγάλοι οδικοί άξονες της Ολυμπίας και της Ιόνιας Οδού και η άμεση ολοκλήρωσή τους στο σύνολο του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου τους, τέθηκε στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων.
Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την πρώτη προτεραιότητα για την Δυτική Ελλάδα που είναι...
το σύνολο του έργου της Ολυμπίας Οδού, ένα έργο που είναι και εθνική προτεραιότητα. Ειδικότερα για το τμήμα Πάτρα – Πύργος, ζήτησε να γίνει γρήγορα η προετοιμασία και και να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Παράλληλα, για το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό, ο κ. Κατσιφάρας μιλώντας με τον Γ.Γ. Υποδομών, τόνισε την ανάγκη άμεσης ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα του Υπουργείου στο πλαίσιο του άξονα Οδικής Ασφάλειας, όπως έχει συμφωνηθεί, σημειώνοντας πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διεκδικεί την ολοκλήρωση του συνόλου του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου της Ολυμπίας Οδού». Ο κ. Δέδες ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι το Υπουργείο ξεκινά τη διαδικασία πρόσληψης Συμβούλου, έως το τέλος Ιουνίου. Στόχος είναι το φθινόπωρο να γίνει η ένταξη του έργου του Τμήματος Πύργος – Καλό Νερό στο ΕΣΠΑ για αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.
Σημαντικό θέμα που συζητήθηκε ήταν και αυτό της αντιπλημμυρικής θωράκισης των πόλεων και των οικισμών που βρίσκονται στο τμήμα Πάτρα – Αίγιο – Ακράτα της Ολυμπίας Οδού, αλλά και στην Ιόνια Οδό – περιοχή  του Μεσολογγίου, για τα οποία πρέπει να υπάρχει άμεση μέριμνα ώστε να μην κινδυνεύσουν οι συμπολίτες μας και οι περιουσίες τους.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ώστε να άρουμε τις ανισότητες που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Τα νέα έργα που υλοποιούνται στην περιφέρειά μας, δημιουργούν κάποια προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν τώρα που είναι αρχή. Εμείς, θεωρούμε ότι με πρόγραμμα, οργάνωση, συνέπεια και με πολύ δουλειά μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Η αντιμετώπιση τω προβλημάτων από τα μεγάλα έργα είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου. Εμείς θα ενημερώνουμε το Υπουργείο για τα προβλήματα αυτά και σε στενή συνεργασία θα διεκδικούμε την επίλυσή τους» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και κατέληξε: Ζητάμε αυτά που δικαιούται η Δυτική Ελλάδα για την Περιφέρειά μας, για τους πολίτες μας».

Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: Αμβρακία Οδός, Αγρίνιο – Καρπενήσι, Πογωνιά – Πλαγιά, Ιόνια Οδός – Αγρίνιο
Το μεγάλο οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας, τα ιδιαίτερα προβλήματά του και  τα «μισά έργα», όπως συνηθίζει να αποκαλεί τις εκκρεμότητες ο Περιφερειάρχης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.
Ειδικότερα:
Σύνδεση της Ιόνιας οδού με το Αγρίνιο. Υπάρχει αναγκαιότητα για το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας. Η μελέτη για το έργο αυτό πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, όπως έχει επανειλημμένα δεσμευτεί το Υπουργείο.
Το έργο της Αμβρακίας Οδού. Τέσσερις εργολαβίες έχουν σταματήσει. Για τη μία από αυτές προχωρά η συμπληρωματική Σύμβαση, ενώ για τις άλλες τρεις θα ξεκινήσει μία εργολαβία που θα καλύπτει τι εργασίες που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Το έργο Πογωνιά – Πλαγιά, ένα σημαντικό έργο για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης των δυτικών παραλίων της Αιτωλοακαρνανίας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει έτοιμη τη μελέτη και τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει πρόταση για ένταξη στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών.
Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της αναβάθμισης και συντήρησης της Εθνικής Οδού στο τμήμα Αγγελόκαστρο – Αγρίνιο – Κουβαράς, που σήμερα παραμένει η κύρια σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Επίσης τις επόμενες ημέρες θα σταλεί φάκελος προετοιμασμένος για ένταξη στο πρόγραμμα του Υπουργείου.
Τέλος, επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας είναι κρίσιμης σημασίας η επίσπευση των τεχνικών μελετών για τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή από το Υπουργείο, όπως είναι τα τμήματα Πλατυγιάλι – Ιόνια Οδός, Αγρίνιο – Καρπενήσι, έτσι ώστε να δοθούν προς ένταξη στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
Π.Ε. Αχαΐας: Σύνδεση λιμένα Αιγίου με Ολυμπία Οδό, βελτίωση πρώην «111»
Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας έκανε ειδική αναφορά στη συνάντηση με τον Γ.Γ. για ένα από τα έργα προτεραιότητες που έχει θέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το οποίο είναι η σύνδεση του νέου λιμένα Αιγίου με την Ολυμπία Οδό. Το έργο αυτό, όπως τόνισε, θα σημάνει την πλήρη λειτουργία ενός σημαντικού αναπτυξιακού πόλου στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας.
Επίσης, αναφέρθηκε και στη σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας σε έναν δρόμο που χρησιμοποιείται κατά κόρον και συνδέει τα ορεινά της Αχαΐας, μιλώντας για το έργο βελτίωσης και συντήρησης της Εθνικής Οδού Πατρών – Τριπόλεως (πρώην 111).

Π.Ε. Ηλείας: Σύνδεση Κυλλήνης – Πηνεία και οδικός άξονας Αρχαία Ολυμπία – Τρίπολη
Για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που θα συμβάλει στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και συγκεκριμένα στη σύνδεση της παραλιακής οδού από την Κυλλήνη έως την Πηνεία.
Είναι ένας δρόμος, ο οποίος όπως είπε ο Περιφερειάρχης, θα συνδέει τα τουριστικά μέρη της περιοχής με τις υπέροχες ακτές της.
Κλείνοντας, ζήτησε άμεση παρέμβαση και κινητοποίηση του Υπουργείου για το πάγιο αίτημα των κατοίκων της Ηλείας που είναι η βελτίωση και αναβάθμιση της οδικής αρτηρίας που συνδέει την Αρχαία Ολυμπία με την Τρίπολη.

***

Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Δύο νέες Κινητές Μονάδες Αιμοληψίας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας

«Δε θα αφήσουμε κανέναν συνάνθρωπό μας μόνον του. Είμαστε εδώ και θα είμαστε δίπλα σε αυτούς που μας έχουν ανάγκη».
Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια σύσκεψης – συζήτησης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με την συμμετοχή φορέων, ανακοινώνοντας παράλληλα, πως έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η αγορά δύο νέων Κινητών Μονάδων Εθελοντικής Αιμοληψίας πλήρως εξοπλισμένων, με συνολικό κόστος 170.000 ευρώ.
«Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα αρχίσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε του χρόνου να τις έχουμε ήδη παραλάβει και να λειτουργούν κανονικά αυτές οι δύο υπερσύγχρονες μονάδες αιμοδοσίας, οι οποίες θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην ενίσχυση του έργου της εθελοντικής αιμοδοσίας» συμπλήρωσε ο Απ. Κατσιφάρας και κατέληξε:
«Είμαστε η Περιφέρεια πρότυπο εθελοντικής αιμοδοσίας και αυτό που στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε πως με το να δώσεις λίγο αίμα δεν κοστίζει τίποτα. Αντίθετα με μια καλή πράξη, δίνεις ελπίδα, στο συνάνθρωπό σου».
Μιλώντας οι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπάρχουν, τόσο στη στελέχωση από προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και στις ελλείψεις υποδομών, τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια η συλλογή αίματος σε ολόκληρη τη χώρα, στηρίζεται στη στενή συνεργασία που έχουν οι υπηρεσίες αιμοδοσίας με τους συλλόγους.
Μάλιστα, από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) έγινε πρόταση με θετική ανταπόκριση από όλους, για καταγραφή των σοβαρών ελλείψεων, ώστε στη συνέχεια να γίνει σχετική παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο.
Ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος επεσήμανε πως «οι ποσότητες αίματος στα Νοσοκομεία και τις Μονάδες Υγείας δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών που χρήζουν μεταγγίσεων. Η αναγκαιότητα σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα είναι πολύ μεγάλη, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο που παρατηρούνται ελλείψεις», ενώ αναφέρθηκε στο ετήσιο σχέδιο δράσης προαγωγής υγείας, πρόληψης και ευαισθητοποίησης του πολίτη που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας και στις εκδηλώσεις και προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.
Από την πλευρά του ο γιατρός και Περιφερειακός Σύμβουλος Σπύρος Καπράλος, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση σημείωσε πως «η ευαισθησία όλων των φορέων είναι μεγάλη, είτε μιλάμε για νοσοκομεία, κέντρα αιμοδοσίας, είτε για συλλόγους και τράπεζες αίματος. Όμως ένας στρατηγικός σχεδιασμός ιδιαίτερα για περιόδους αυξημένων αναγκών όπως η θερινή, αποτελεί σημείο που πρέπει να σταθούμε και να συμβάλλουμε όλοι. Η συνεργασία της πολιτείας με τα νοσοκομεία, τους συλλόγους και γενικά όλων όσων ασχολούνται με τον εθελοντισμό, επιβάλλεται» και συμπλήρωσε: «Τουλάχιστον στους τρεις νομούς της ΠΔΕ η επάρκεια αίματος και η εθελοντική προσφορά, βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από άλλες περιφέρειες της χώρας και σε αυτό συμβάλει εκτός από το προσωπικό των νοσοκομείων και οι σύλλογοι των εθελοντών αιμοδοτών, δημιουργώντας μια κουλτούρα εθελοντισμού από τους πρώτους που υπήρξαν στη χώρα και φυσικά αναφέρομαι στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Ο Αιμοδότης» και στον αείμνηστο Γ. Σιμιγιάτο».

Ποιοι συμμετείχαν
Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκ μέρους της Περιφέρειας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας.
Φορείς που συμμετείχαν μεταξύ άλλων: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Γενική Γραμματεία – Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας), Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Πύργου, Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Ν. Αιτωλοακαρνανίας, ΟΕΒΕΣΝΑ, Ιατρικός Σύλλογος Πύργου, Υπηρεσία Αιμοδοσίας Πύργου, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαΐας «Ο Αιμοδότης», Αιμοδοτικός Σύλλογος Ανδραβίδας «Η Ζωή», Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Αιγιάλειας «Ο Δεσμός», Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, Αχαϊκός Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Κέντρο Αίματος – Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγ. Ανδρέας», Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Σύλλογος Αιμοδοτών ΚΥΧ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.), ΣΕΑ Καραμανδανείου.

Αναλυτικά οι δράσεις
Η σημερινή σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και των δράσεων που υλοποιούνται από σήμερα σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας με πλήθος εθελοντικών αιμοδοσιών, εκδηλώσεων, συσκέψεων, συζητήσεων και γενικότερα δράσεων δράσεις που έχουν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προσφορά αιμοδοσίας.
Συγκεκριμένα, εκτός από την σημερινή σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, έχουν προγραμματιστεί:
·         Από την Δευτέρα 12 Ιουνίου έως το Σάββατο 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν αιμοδοσίες στην πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα καθημερινά από τις 09:30 έως τις 13:30, ενώ την Τρίτη και Πέμπτη και το απόγευμα από τις 17:30 έως τις 20:30 σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» και την στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πατρών, του Εμπορικού- Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Αχαΐας  
·         Την Τρίτη 13 Ιουνίου και ώρες 10:00- 12:00 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας στο Διοικητήριο της Ι.Π. Μεσολογγίου θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου.
·         Την Τετάρτη 14 Ιουνίου, ώρες 08:00 έως 14:00 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου, την υποστήριξη της υπηρεσίας της Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου και την συμμετοχή του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας «Απόστολος Λουκάς», του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου» και του Συλλόγου Αγραφιωτών Σαρακατσαναίων Αιτωλοακαρνανίας.
·         Την Τετάρτη 14 Ιουνίου, ώρες 09:00-13:00 θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στο συνεδριακό κέντρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Ηλείας, στον Πύργο, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας και την συνδρομή του τμήματος αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου
·         Διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας στο Δημαρχείο Αμαλιάδας την Τετάρτη 14 Ιουνίου από τις 10:00 έως τη 13:00 και στο τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας από τις 17:30 έως τις 19:30 από τον Σύλλογο «Δίνω Ζωή» με την συνδρομή του Γενικού Νοσοκομείου Αμαλιάδας.