«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες από έντονα καιρικά φαινόμενα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες από έντονα καιρικά φαινόμενα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες του Νομού Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μακρυνείας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ανεμοθύελλα - βροχόπτωση - χαλαζόπτωση) της Κυριακής 11/6.
Από την χαλαζόπτωση και τον δυνατό αέρα καταστράφηκαν ολοσχερώς καλλιέργειες καπνού, τριφυλλιού, καλαμποκιού και οπωροφόρων. Σημαντικές ζημιές έπαθαν και οι ελιές, εσπεριδοειδή και διάφορα άλλα δέντρα.
Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των αγροτών από την απώλεια της παραγωγής τους. Ιδιαίτερα...
για 100 και πλέον καπνοπαραγωγούς στην περιοχή της Μακρυνείας που είναι απλήρωτοι για μήνες, παρότι έχουν παραδώσει την περσινή παραγωγή τους στην εταιρεία με Επωνυμία «ΚΑΠΝΙΚΗ Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α. Ε.» από το περασμένο Δεκέμβρη.
Το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, από τα χαράτσια και τους φόρους, αλλά από τις επαναλαμβανόμενες ζημιές που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί και για τις οποίες δεν αποζημιώνονται  για το σύνολο τους.
Ειδικότερα στα πλαίσια της αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, με την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ κ.ά., που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική.
Ο ΕΛΓΑ με τον αντιασφαλιστικό και φοροεισπραχτικό κανονισμό του, δημιούργησε αποθεματικό "χαρατσώνοντας" και τους καλλιεργητές της περιοχής, χωρίς να διασφαλίζει τις παραγωγές τους από όλες τις φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου:
·      Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
·      Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν αφού το εισόδημα συνεχώς μειώνεται και δυσκολεύονται να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα. 

Οι Βουλευτές

Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος