«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Αγροδιατροφική Σύμπραξη: «Ατμομηχανή» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα, εργαλείο ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με τους παραγωγικούς, τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς και τις επιχειρήσεις της αγροδιατροφής, συμπράττουν και συνεργάζονται. Στόχος μας και επιθυμία μας είναι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη να αποτελέσει την «ατμομηχανή» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα, καθώς και ένα εργαλείο ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας»...

Αυτό υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ανοίγοντας τις εργασίες της πρώτης τακτικής Γενικής Συνέλευσης της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στην κοινή προσπάθεια πρέπει να σταθούν τα μέλη της Σύμπραξης, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, καλώντας τους όλους να ανταποκριθούν στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει καθένας: «Ενώνουμε δυνάμεις, πάμε όλοι μαζί. Δίνουμε προτεραιότητα στις μεγάλες δυνάμεις που έχουμε στον αγροδιατροφικό τομέα. Βρίσκεται υψηλά στην αναπτυξιακή ατζέντα μας και εκεί στηριζόμαστε».
Και κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας: «Είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε πως αυτό το νέο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, θα το στηρίξουμε όλοι μας, θα φέρει νέο οξυγόνο σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Η χώρα μας σε παρατεταμένη κρίση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της πολυδιάσπασης, αντίθετα έχουμε χρέος να ενώσουμε τις προσπάθειές μας. Δεν είναι εποχή να παρατηρούμε άλλο και να περιμένουμε από τους άλλους τα πάντα. Είναι η ώρα που βγαίνουμε μπροστά συντεταγμένα με σχέδιο, καλή πρόθεση και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος επεσήμανε πως «οι επιχειρήσεις του πρωτογενή και μεταποιητικού τομέα αναμένεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης εκμεταλλευόμενοι στο μέγιστο την ευχέρεια που δίνεται στους επιστημονικούς και ερευνητικούς μας φορείς να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα της έρευνας και της καινοτομίας στην παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία των αγροδιατροφικών μας προϊόντων».

Συστάθηκε το Δ.Σ. της Εταιρείας
Η Περιφερειακή Αρχή έκανε την αρχή για την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, όπως τόνισε ο Απ. Κατσιφάρας ορίζοντας ως μέλη της Αγροδιατροφικής, τρεις Περιφερειακούς Συμβούλους από την αντιπολίτευση, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να δείξουν την ίδια καλή διάθεση και να προχωρήσουν όλοι μαζί, χέρι – χέρι, ενώ κατά τη σημερινή συνεδρίαση εκλέχθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με τους αναπληρωματικούς τους.
Αναλυτικά τα μέλη που ορίστηκαν από την Περιφερειακή Αρχή και όσα εκλέχθηκαν είναι τα εξής:
Πρόεδρος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης
Μέλη ορίστηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ανδρέας Κατσανιώτης, Γεράσιμος Παρασκευόπουλος, Απόστολος Ευθυμίου και ο Βασίλης Μιχαλόπουλος – προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αδαμαντία Ζαχαροπούλου – Στούμπου, Γεωργία Παπαναγιώτου – Μαρτζάκλη, Χρήστος Μπούνιας, Παναγιώτης Λαλιώτης, Κωνσταντίνος Κούστας.
Εκλέχθηκαν επίσης, σήμερα από τους Δήμους – Αναπτυξιακές ως τακτικό μέλος ο Βασίλης Χριστόπουλος – Δήμος Αιγιαλείας και αναπληρωματικό Χαρίκλεια Γεωργακοπούλου – Δήμος Καλαβρύτων.
Από τις Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις εκλέχθηκε τακτικό μέλος ο Ιωάννης Καλλίμωρος – Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και αναπληρωματικό ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος – Ομάδα Παραγωγών «Μονοπάτι Α.Ε.»
Από τα Επιμελητήρια – Επιχειρήσεις τακτικό μέλος ο Παναγιώτης Τσιχριτζής – πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωματικό ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας – πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας
Από τους Επιστημονικούς φορείς εκλέχθηκε τακτικό μέλος ο Γιώργος Σαλάχας – ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και αναπληρωματικός Αθανάσιος Καλογεράς – ΙΝΒΙΣ.
Στόχος της Σύμπραξης
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι Δήμοι, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, φορείς και επιχειρήσεις της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού και της εστίασης που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αγροδιατροφικών προϊόντων και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Επιμελητήρια που δραστηριοποιούνται σε γνωστικά και ερευνητικά πεδία στον τομέα της Αγροδιατροφής, Συμπράττουν και Συνεργάζονται με στόχο:
1. Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας με την διάχυση της έρευνας και της καινοτομίας τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στην εμπορία (marketing)
2. Την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών μας προϊόντων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές και
3. Την παροχή υπηρεσιών τεκμηρίωσης υποστήριξης και προώθησης των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας.

***

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ο Βιολογικός Καθαρισμός Παλαίρου αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και συμβάλλει στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής


Ένα μείζονος σημασίας έργο, που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και παράλληλα, συμβάλλει στην τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής, λειτουργεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή της Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας.
Πρόκειται για το έργο «Αποχετευτικό Δίκτυο και Βιολογικός Καθαρισμός Παλαίρου», συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013, για το οποίο πραγματοποιήθηκε η διοικητική παράδοση – παραλαβή του έργου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας.
Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας «το έργο αυτό ήταν αναγκαίο για την περιοχή, συμβάλλοντας έτσι στην περιβαλλοντική αναβάθμισή της. Μία περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλος και με μεγάλες προοπτικές» ενώ μάλιστα εξέφρασε και την ιδιαίτερη ευαισθησία που δείχνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, εκτός από την βελτίωση της ζωής των κατοίκων, για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, υπενθυμίζοντας το σημαντικό έργο «Πογωνιά – Πλαγιά», για το οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει έτοιμη τη μελέτη και τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει πρόταση για ένταξη στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ακτίου - Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης ζήτησε από την ανάδοχο εταιρεία να συμβάλλει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, κάτι που έγινε άμεσα αποδεκτό.
Εκτός του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου, παρόντες ήταν ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βασίλης Λοτσάρης, στελέχη των Υπηρεσιών, καθώς και εκπρόσωπος της αναδόχου Εταιρείας.



***

Σχεδιασμός, προετοιμασία και διεκδίκηση για εγγειοβελτιωτικά και έργα Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού - Συνάντηση του Περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα με τον Χ. Κασίμη


Με στόχο τη διεκδίκηση πόρων από τομεακά ΕΣΠΑ 2014 -2020, με στρατηγική σχέδιο και ετοιμότητα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη στην Αθήνα, για ζητήματα παρεμβάσεων βελτίωσης, διατήρησης και διασφάλισης της ποιότητας των υδάτων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, αλλά και για έγκαιρο σχεδιασμό και προετοιμασία των εγγειοβελτιωτικών έργων.
Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, μιλώντας ο Περιφερειάρχης, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει στρατηγική για την αναβάθμιση της περιοχής της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Αιτωλικού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται δύο έργα που έχουν προταθεί για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020.
«Υπάρχει πολύ σωστή προετοιμασία εγκαίρως από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και μέσα από τη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με το Γενικό Γραμματέα κ. Κασίμη, εδώ και περίπου ένα χρόνο, συνεχίζουμε για την υλοποίηση δύο σημαντικών παρεμβάσεων για την περιοχή της λιμνοθάλασσας» σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας.
Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε το Περιφερειάρχη ότι η πρόσκληση για την ένταξη των έργων αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα το φθινόπωρο, με την Αντιπεριφερειάρχη κυρία Σταρακά να επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της Περιφέρειας για υποβολή των έργων.
Πρόκειται για συμπληρωματικά έργα για την αναβάθμιση των υδατικών οικοσυστημάτων ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας και τα έργα αποχέτευσης-αποστράγγισης αντλιοστασίων D1,D2 D6 και συναφών έργων στις Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού, τις οριστικές μελέτες των οποίων έχει κάνει η Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, υπήρχε επικοινωνία των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Υπουργείου, υπό την εποπτεία της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνας Σταρακά, για την επικαιροποίηση των μελετών.

Σωστή προετοιμασία για τα εγγειοβελτιωτικά
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στην ίδια συνάντηση, που συμμετείχε επιπλέον και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, είναι το θέμα της βελτίωσης των υφιστάμενων εγγειοβελτιωτικών υποδομών και του εκσυγχρονισμού των υφισταμένων αρδευτικών δικτύων, κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, που έχουν και τα μεγαλύτερα δίκτυα.
«Υπάρχουν έτοιμες μελέτες, υπάρχει η σωστή προετοιμασία για να προχωρήσουμε με έργα στον εκσυγχρονισμό των δικτύων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα συμβάλλουν σημαντικά στη λειτουργία του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου. Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τα εγγειοβελτιωτικά και οι πόροι είναι συγκεκριμένοι. Αποτελεί προτεραιότητα για εμάς» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.
Κλείνοντας, ο Απ. Κατσιφάρας σημείωσε πως η Περιφέρεια βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για αυτό το μείζονος σημασίας θέμα και υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία των φακέλων και κατέληξε: «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα έργα που δικαιούται η Δυτική Ελλάδα, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ενίσχυση των υποδομών, μα κυρίως, για την άρση των ανισοτήτων που αυτό πρέπει να αλλάξει και άμεσα».
«Διεκδικούμε πόρους και έργα για τη Δυτική Ελλάδα, σχεδιάζουμε και προετοιμαζόμαστε έγκαιρα. Δεν επαναπαυόμαστε στους πόρους του περιφερειακού ΕΣΠΑ, αλλά με σχέδιο, δουλειά και όραμα, συνεργαζόμαστε για να αλλάξουμε τον τόπο μας» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης μετά την επίσκεψη.
Εκτός του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και του Γενικού Γραμματέα Χ. Κασίμη, στη συνάντηση συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, καθώς και στελέχη του Υπουργείου και των Υπηρεσιών της Περιφέρειας.