«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η κτηνοτροφία στο επίκεντρο σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στελέχη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Ο κλάδος της κτηνοτροφίας, σημαντικός τομέας της πρωτογενούς παραγωγής, ο οποίος κατέχει εξέχουσα σημασία, λόγω της σημαντικής συνεισφοράς τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στην περιφερειακή οικονομία, καθώς και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.
Συμμετείχαν...
ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής Θωμάς Αλεξανδρόπουλος μαζί με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στελέχη των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.
Αναδείχθηκε, κατά τη συζήτηση ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο, έχει προχωρήσει σε αναβαθμισμένες ενέργειες για τη διασφάλιση της ευζωίας των ζώων κατά τις εισαγωγές μέσω του λιμανιού της Πάτρας, ώστε να ισχυροποιηθεί και η θέση της χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, συζητήθηκε το πρόγραμμα του μελιταίου πυρετού και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής και που είχαν σαν αποτέλεσμα σήμερα το πρόγραμμα να πραγματοποιείται κατά βάση με έξοδα των ιδίων των κτηνοτρόφων. 
Τέθηκε, παράλληλα, το θέμα της ταλαιπωρίας των κτηνοτρόφων για την έκδοση των αδειών λειτουργίας των στάβλων και συζητήθηκαν πιθανές λύσεις που προτείνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το εν λόγω πρόβλημα.
«Το κόστος εφαρμογής του προγράμματος του μελιταίου πυρετού έχει δυστυχώς ανατεθεί στους ώμους των κτηνοτρόφων, που εκτός από τον πόλεμο στις τιμές του γάλακτος που δέχονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες έχουν άλλον έναν παράγοντα να επιβαρύνει το κόστος της παραγωγής» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Μητρόπουλος, συμπληρώνοντας πως το πρόγραμμα του μελιταίου πυρετού αφορά τη Δημόσια Υγεία και άποψη της Περιφέρειας είναι ότι πρέπει να πραγματοποιείται με έξοδα του Υπουργείου και όχι των κτηνοτρόφων.
Κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως «οι διαδικασίες έκδοσης αδειών σταβλικών εγκαταστάσεων είναι κοστοβόρες και χρονοβόρες και επιπλέον παράλογες, αν αναλογιστούμε ότι μόλις πριν από μερικές μέρες το ίδιο Υπουργείο απλοποίησε τις διαδικασίες λειτουργίας των εγκαταστάσεων παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων. Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος της παραγωγής των κτηνοτρόφων, που ως γνωστό έχουν να αντιμετωπίσουν και περεταίρω προβλήματα με τις τιμές των ζωοτροφών, για τις οποίες επιβάλλεται να ισχύσει οριζόντια συντελεστής  Φ.Π.Α 13%».


***

Δημιουργικές Πολιτιστικές Βιομηχανίες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Συνάντηση φορέων στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Έργου

Η πρώτη συνάντηση των τοπικών εταίρων για το ευρωπαϊκό έργο «Δημιουργικές Περιοχές έξυπνης εξειδίκευσης (Smart Specialisation Creative Districts) – CREADIS3» του προγράμματος ΙΝΤΕRREG Europe, πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Το έργο «CREADIS3», στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, έχει ως κύριο αντικείμενο την υποστήριξη και προώθηση αποδοτικών στρατηγικών για τις πολιτιστικές/δημιουργικές βιομηχανίες σε συνάφεια με την προαγωγή της έρευνας και την τόνωση της  οικονομίας.
Μέσω του έργου επιδιώκεται, ιδιαίτερα, η βελτίωση των συνεργασιών στους τομείς πολιτισμού και τεχνολογίας, προκειμένου να προωθηθεί η καινοτομία μέσω των υφιστάμενων τοπικών συστημάτων (συνεργατικοί σχηματισμοί, εργαστήρια, πανεπιστήμια, επιστημονικά πάρκα κλπ.), και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στην ανάπτυξη νέων δημιουργικών προτύπων στον τομέα των πολιτιστικών βιομηχανιών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
Η 1η συνάντηση των τοπικών εταίρων του έργου ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Κώστα Καρπέτα, ο οποίος τόνισε ότι «ο κλάδος των δημιουργικών πολιτιστικών βιομηχανιών σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Δυτικής Ελλάδας», ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του έργου «CREADIS3» από την ομάδα έργου.
Το στέλεχος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ιωάννα Κολώκα, παρουσίασε τα αποτελέσματα της πλέον πρόσφατης μελέτης για την Χαρτογράφηση των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών στην Ελλάδα και ο Κωνσταντίνος Τσεκούρας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του στη Διασύνδεση της Καινοτόμας Επιχειρηματικότητας και των Δημιουργικών  Βιομηχανιών. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, Ιωάννης Ζηρίνης παρουσίασε το Σωματείο ως μια πρωτοβουλία στον χώρο του πολιτισμού.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες και κατατέθηκαν προτάσεις, σκέψεις και εμπειρίες από το πεδίο των πολιτιστικών/δημιουργικών βιομηχανιών.
Από τη συζήτηση αναδείχθηκε σε πρώτο επίπεδο το πολιτιστικό απόθεμα της Δυτικής Ελλάδας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για τομείς όπως σχεδιασμός, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φεστιβάλ, γαστρονομία, νέες τεχνολογίες, καλές τέχνες κ.α. και όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες, απαιτείται η ανάδειξη συνολικά του πεδίου ακριβώς λόγω της μεγάλης ποικιλότητας των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει.
Στην συνάντηση συμμετείχαν
• το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας με την επιμελήτρια Αρχαιολογικού Μουσείου Έλενα Παρτίδα και τον Κυριάκο Λουκάκη,
• το  ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με τον Αντιπρόεδρο Σπύρο Συρμακέση και την Γεωργία Γαλάνη,
• το επιμελητήριο Αχαΐας με τον Παναγιώτη Βαφείδη,
• το επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με τον Γιώργο Ρόμπολα,
• το Πανεπιστήμιο Πατρών με τον καθηγητή Χρήστο Μπούρα και τον Βασίλειο Κόκκινο,
• το ΙΤΥΕ Διόφαντος με τον Σωτήρη Μιχαλόπουλο,
• η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗΚΕΠΑ) με τον Σωτήρη Μπόλη και την Αθανασία Χαριτωνίδου,
• η ΑΧΑΙΑ ΑΕ με τον Παναγιώτη Μπουτόπουλο,
• το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας με τον Αντώνη Κορκόντζηλα,
• ο Σύνδεσμος Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας (ΣΤΕΔΕ) με τον Μιχάλη Χρηστάκη,
• η Διαχειριστική Αρχή Δυτικής Ελλάδας με τον Άρη Μαμασιούλα,
• η επιτελική  Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Ανδρομάχη Βασιλοπούλου,
• η Διεύθυνση Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΔΕ με τον προϊστάμενο Ανδρέα Ματθιόπουλο,
Καθώς και στελέχη από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Οι επόμενες συναντήσεις, στο πλαίσιο του έργου, έχουν ήδη προγραμματιστεί για το β’ εξάμηνο του 2017 σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.


***

Σε νέα γραφεία στην οδό Γερμανού μεταφέρεται η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Σε νέα γραφεία στην οδό Γερμανού 98 (κοντά στην Λόντου), στην άνω πόλη της Πάτρας, μεταφέρεται η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Λόγω της μετακόμισης των Υπηρεσιών (από το κτίριο της οδού Κανάρη 44), η οποία θα ξεκινήσει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου, οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από την ερχόμενη Παρασκευή 9 Ιουνίου, από τα νέα μας γραφεία.
Πρόκειται για τις εξής Υπηρεσίες: Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.
Για το λόγο αυτό, για έκτακτες περιπτώσεις θα μπορείτε να απευθύνεστε, από αύριο μέχρι και τις 9 Ιουνίου, στα τηλέφωνα 2613-613334 και 2613-613336.
Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η μεταφορά των υπηρεσιών, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ζητά την κατανόηση των συμπολιτών μας για τυχόν αναστάτωση.