«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Την Κυριακή 26 Απριλίου 2009 θα εορτασθεί για πρώτη φορά, η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με το Π.Δ. 130/2008 καθιερώθηκε η 19η Απριλίου ως Hμέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.
Η 19η Απριλίου είναι επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν.
Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.
Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα παραμένει ζωντανή και το μήνυμά του διαχρονικό.
Αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «πολίτης του κόσμου», συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών.
Ο πρώτος εορτασμός της ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης συμπίπτει με την συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα, το έτος 1809.
Ο φετινός εορτασμός, κατ’ εφαρμογή των αναφερομένων στην αριθμ. 19633/31-03-2009 σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, λόγω της εορτής του Πάσχα θα γίνει την 26η Απριλίου 2009, ημέρα Κυριακή.

Σε συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας και της Βυρωνικής Εταιρείας της Ι.Π. Μεσολογγίου θα πραγματοποιηθούν κατά την ημέρα αυτή οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Κυριακή 26 Απριλίου 2009:
Ώρα 10.30 π.μ.:- Τέλεση Δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
Ώρα 11.00 π.μ.:- Κατάθεση στεφάνων στο χώρο του τόπου θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (έναντι Παλαμαϊκής Σχολής).
Ώρα 11.30 π.μ.: Εκδήλωση στο Βυρώνειο Κτίριο (Πλώσταινα) για τον εορτασμό της ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης (Διοργάνωση της Βυρωνικής Εταιρείας Ι.Π. Μεσολογγίου), η οποία περιλαμβάνει:
- Ομιλία με θέμα «Η έξοδος του Μεσολογγίου και το Φιλελληνικό Κίνημα» από την πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Ροδάνθη Φλώρου.
- Παρουσίαση με προβολή διαφανειών του θέματος «Το Μεσολόγγι πηγή έμπνευσης για Έλληνες και Φιλέλληνες ζωγράφους» από τη φιλόλογο καθηγήτρια και μέλος του Δ.Σ. της Βυρωνικής Εταιρείας Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Έλενα Ζαβιτσανάκη.