«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ξεκίνησε το 9ο Συνέδριο του Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου στο Αγρίνιο!

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Αγρίνιο 28 Απριλίου 2009
Με τη συνάντηση των μελών του στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ξεκίνησε το συνέδριο του Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου τη Δευτέρα 27 Απριλίου.
Το Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου ( AIC FORUM) αποτελεί μία διασυνοριακή ένωση που λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεταξύ Εμπορικών και Οικονομικών Επιμελητηρίων επτά χωρών από την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου.
Η ένωση αυτή δημιουργήθηκε το 2001 με βάση ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας με στόχο να βρεθούν λύσεις σε κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην διασυνοριακή περιοχή και να ξεκινήσουν από κοινού έργα συνεργασίας.
Σήμερα το φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου (AIC FORUM) έχει 31 μέλη από επτά χώρες της περιοχής που είναι η Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα, Σλοβενία, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία Ερζεγοβίνη.
Το Φόρουμ στοχεύει στην κατοχύρωση και υποστήριξη της οικονομικής, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής ολοκλήρωσης των πληθυσμών της περιοχής αυτής.
Μετά τη θερμή υποδοχή που αναγνώρισαν οι επισκέπτες της πόλης του Αγρινίου ακολούθησαν οι εργασίες της πρώτης μέρας που περιελάμβαναν Διοικητικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο των Ελεγκτών και το διεθνές Δικαστήριο Αδριατικής και Ιονίου. Η πρώτη μέρα έκλεισε με δείπνο σε εστιατόριο κοντά στην Τριχωνίδα.
Ακολούθησαν οι εργασίες της δεύτερης μέρας στο Παπαστράτειο Μέγαρο του Αγρινίου που περιελάμβαναν χαιρετισμούς από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή, την πρόεδρο του Φόρουμ κα Ζαντράνκα Ραντοβάνιτς και τον κ. Ιωάννη Μπούγα Υφυπουργό Ανάπτυξης. Χαιρετισμούς στο συνέδριο απέστειλαν ακόμη σημαντικοί πολιτειακοί παράγοντες της χώρας όπως ο πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας, οι υπουργοί και υφυπουργοί κ.κ. Παπαληγούρας και Βαληνάκης, ο υφυπουργός κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπεύθυνος της Πρωτοβουλίας για την Αδριατική και το Ιόνιο εκ μέρους της προεδρεύουσας Ελλάδας και ο ευρωβουλευτής κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Σώκο, το δήμαρχο Αγρινίου κ. Μοσχολιό και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Μακρυνικόλα, τη νομάρχη Αγκόνας Κ. Καζαγκράντε, τον αντιπρόεδρο του Φορουμ κ. Τζιαμπάολι και τον κ. Μπόκα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φόρουμ και αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. Ακόμη χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης κ. Παπασημακόπουλος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Περιφέρειας των Μάρκε κ. Μπουτσιαρέλλι.
Στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένες δύο θεματικές ενότητες συνεδριάσεων με πρώτη εκείνη για την «Επίδραση της Παγκόσμιας Κρίσης στις χώρας της Αδριατικής και του Ιονίου» την οποία άνοιξε ο ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Σταυρόπουλος και ακολούθησαν οι κ.κ. Αγνιάδης, Γ.Γ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και Αλεξανδρίδης, αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Μετά το γεύμα εργασίας επρόκειτο να ακολουθήσει η δεύτερη συνεδρίαση με θέμα«Οι πιθανές ευκαιρίες δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Μεσογείου».
Να σημειωθεί ότι μετά το πέρας των εργασιών της ημέρας και τη συζήτηση στο συνεδριακό χώρο του Παπαστράτειου Μεγάρου θα ακολουθούσε δεξίωση προς τιμήν των προσκεκλημένων σε εστιατόριο της περιοχής της Τριχωνίδας.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ