«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Κατάσταση...... των αθλητικών υποδομών του Νομού μας!!!

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009
Ομόφωνα δεκτή έγινε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, η εισήγηση του Αντινομάρχη Παναγιώτη Κατσούλη, η οποία αφορούσε στην κατάσταση των αθλητικών υποδομών του Νομού μας και στη διεκδίκηση των απαραίτητων πόρων από το αρμόδιο υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό τους.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών εγκαταστάσεων βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, η οποία καθίσταται σχεδόν απαγορευτική για την άθληση της νεολαίας του νομού.
Συγκεκριμένα η κατάσταση των αθλητικών υποδομών ανά δήμο έχει ως εξής:
1. ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ
Υπάρχουν έξι γήπεδα ποδοσφαίρου και ένα κλειστό γυμναστήριο. Το Εθνικό στάδιο Βόνιτσας απαιτεί χρηματοδότηση της τάξης του 1.500.000 ευρώ, για κατασκευή εξέδρας, συνθετικού χλοοτάπητα, αποδυτήριων και ταρτάν στίβου. Το δημοτικό στάδιο Βόνιτσας χρίζει άμεσης επισκευής του χλοοτάπητα, ενώ τα γήπεδα του Αγ. Νικολάου, του Θύρρειου, του Δρυμού, των Παλιάμπελων και του Μοναστηρακίου, στερούνται περίφραξης, φωτισμού, εξεδρών και χρειάζονται μερική βελτίωση των αποδυτηρίων. To κλειστό γυμναστήριο Βόνιτσας χρειάζεται βάψιμο, συντήρηση των αποδυτηρίων, εξωτερικό φωτισμό και ανάπλαση του εξωτερικού του χώρου. Στο ναυταθλητικό όμιλο χρειάζεται κατασκευή αποθηκευτικού χώρου και στην Νέα Καμαρίνα κατασκευή γηπέδων μπάσκετ-βόλεϊ.
2. ΔΗΜΟΣ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
Υπάρχουν τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, στο Αγγελόκαστρο, στη Λυσιμαχία και στα Κλεισορρεύματα, στα οποία δεν υπάρχουν εξέδρες, χλοοτάπητας, ενώ είναι κακός ο αγωνιστικός χώρος και η περίφραξη τους. Αποδυτήρια υφίστανται μόνο στο γήπεδο του Αγγελοκάστρου, το οποίο όμως στερείται ηλεκτροφωτισμού.
3. ΔΗΜΟΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Υπάρχουν τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, εκ των οποίων τα τρία ( Κεφαλόβρυσο, Σταμνά, Χρυσοβέργι) έχουν απλή περίφραξη, δεν έχουν χλοοτάπητα και χρήζουν άμεσης επέμβασης στα αποδυτήρια και τους χώρους υγιεινής. Το Δημοτικό Στάδιο Αιτωλικού χρειάζεται ηλεκτροφωτισμό.
Στο σχολικό συγκρότημα γυμνασίου-λυκείου Αιτωλικού, υπάρχει γυμναστήριο-γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ σε κακή κατάσταση.
4. ΔΗΜΟΣ ΑΛΥΖΙΑΣ
Υπάρχουν τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου (Κανδήλας, Μύτικα, Αρχοντοχωρίου και Βάρνακα) και τρία γήπεδα μπάσκετ ( Μύτικα, Αρχοντοχωρίου και Βάρνακα ). Τα γήπεδα ποδοσφαίρου δεν έχουν εξέδρες, χλοοτάπητα, αποδυτήρια και οι περιφράξεις τους είναι υποτυπώδεις. Ανάγκη επέκτασης του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου Κανδήλας.
5. ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Υπάρχουν τρία γήπεδα ποδοσφαίρου (Αμφιλοχία, Λουτρό, Κεχρινιά), τα οποία δεν έχουν χλοοτάπητα, περίφραξη, φωτισμό και αποδυτήρια. Το κλειστό δημοτικό στάδιο Αμφιλοχίας δεν έχει παρκέ και ηλεκτρονικό πίνακα.
6. ΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Υπάρχει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο είναι σε καλή κατάσταση (ύπαρξη χλοοτάπητα, περίφραξη, αποδυτήρια, εξέδρες. Το κλειστό γυμναστήριο βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης.
7. ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ
Υπάρχουν εννέα γήπεδα ποδοσφαίρου, τα οποία έχουν όλα περίφραξη, χωρίς όμως χλοοτάπητα, αποδυτήρια και εξέδρες και 17 γήπεδα μπάσκετ (τα δύο στο Καταφύγιο) εκ των οποίων τα 7 είναι περιφραγμένα χωρίς βέβαια αποδυτήρια και εξέδρες.
8. ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ
Υπάρχουν τρία γήπεδα ποδοσφαίρου (Παπαδάτες, Γραμματικού και Άνω Κεράσοβο). Το δημοτικό στάδιο Παπαδατών έχει χλοοτάπητα, ξερό βοηθητικό γήπεδο, μικρές κερκίδες χωρίς καθίσματα και γήπεδα μπάσκετ-βόλεϊ. Χρειάζεται ανακατασκευή ο στίβος, τουαλέτες στα αποδυτήρια φιλοξενουμένων και περίφραξη στην ανατολική πλευρά του σταδίου. Στη Γραμματικού μερική καταστροφή χλοοτάπητα, λειτουργικά αποδυτήρια, αλλά απαραίτητη η επισκευή τους (σκεπή, ντους κτλ), στοιχειώδης περίφραξη, έλλειψη εξέδρας και φωτισμού. Στο Κεράσοβο χρειάζεται ανακατασκευή ο αγωνιστικός χώρος, περίφραξη στην βόρεια πλευρά του γηπέδου, αποδυτήρια λειτουργικά. Στα γήπεδα μπάσκετ-βόλεϊ στο γυμνάσιο-λύκειο Ματαράγκας και ΕΠΑΛ Μακρυνείας, χρειάζεται ανακατασκευή ο ασφαλτοτάπητας λόγω λακκουβών.
9. ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ
Υπάρχουν τρία γήπεδα ποδοσφαίρου (Αστακός, Μαχαιρά, Σκορτού). Το γήπεδο του Αστακού είναι με περίφραξη, χωρίς όμως χλοοτάπητα, εξέδρες και χώρους υγιεινής-αποδυτήρια. Χρίζουν αλλαγή περίφραξης και κατασκευή αποδυτηρίων, τα γήπεδα της Μαχαιράς και της Σκορτούς. Υπάρχει ακόμη στον Αστακό κλειστό γήπεδο μπάσκετ, χωρίς αποδυτήρια και εξέδρες. Υπάρχουν επίσης τέσσερα γήπεδα μπάσκετ (Αστακός, Καραϊσκάκη, Παλαιομάνινα, Στρογγυλοβούνι), τα οποία έχουν μόνο περίφραξη και βόλεϊ-τένις στον Αστακό μόνο με περίφραξη και χλοοτάπητα.
10. ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΥ
Υπάρχουν έξι γήπεδα ποδοσφαίρου (τα δύο στο Θέρμο και από ένα σε Πετροχώρι, Ανάληψη, Αγία Σοφία και Δρυμώνα). Ο αγωνιστικός τους χώρος αποτελείται από συμπυκνωμένο νταμαρόχωμα, ενώ δύο γήπεδα (Αγία Σοφία & Δρυμώνας) είναι χωμάτινα. Όλα έχουν περίφραξη, πλην του γηπέδου της Αγίας Σοφίας, χωρίς όμως εξέδρες και αποδυτήρια. Στο γήπεδο Θέρμου υφίσταται ένα τμήμα εξέδρας με ελλιπή αποδυτήρια, ενώ είναι αναγκαία η τοποθέτηση χλοοτάπητα και η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού. Γήπεδα μπάσκετ-βόλεϊ υπάρχουν στο Θέρμο, με συνθετική επίστρωση και λειασμένο σκυρόδεμα αντίστοιχα.
11. ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΤΙΕΩΝ
Υπάρχουν δυο γήπεδα ποδοσφαίρου (Καινούργιο, Παναιτώλιο), στα οποία δεν υπάρχει χλοοτάπητας και οι λοιπές στοιχειώδεις υποδομές (χώροι υγιεινής, αποδυτήρια κτλ).
12. ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ
Υπάρχουν γήπεδα και στα δέκα τοπικά διαμερίσματα, εκ των οποίων μόνο στα τρία ( Άγιος Ανδρέας, Γαβαλού και Κάτω Μακρυνού) υπάρχει νταμαρόχωμα, περίφραξη και αποδυτήρια. Στο γήπεδο Γαβαλούς υπάρχουν εξέδρες, αλλά έχει χαρακτηρισθεί ακατάλληλο. Υπάρχουν ακόμη 3 γήπεδα μπάσκετ (Γαβαλού, Κάτω Μακρυνού και Τριχώνιο) τα οποία έχουν μόνο περίφραξη και ένα κλειστό γυμναστήριο στη Γαβαλού. Στα γήπεδα Μεσσάριστας και Αγίου Ανδρέα, απαιτείται τοποθέτηση χλοοτάπητα και ηλεκτροφωτισμού.
13. ΔΗΜΟΣ ΜΕΔΕΩΝΟΣ
Υπάρχουν τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου (Κατούνα, Τρύφος, Αετός και Κονοπίνα), τα οποία είναι χωμάτινα, χωρίς αποδυτήρια και εξέδρες, καθώς και 2 γήπεδα μπάσκετ ασφαλτοστρωμένα.
14. ΔΗΜΟΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Υπάρχει δημοτικό γήπεδο 5Χ5 στο Μενίδι, το οποίο θέλει αλλαγή χλοοτάπητα, αλλαγή των δύο εστιών ( δοκάρια και δίχτυα) και του προστατευτικού διχτυού πάνω από το γήπεδο. Επισκευές στο γήπεδο Φλωριάδας, τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στα αποδυτήρια.
15. ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Υπάρχουν δυο γήπεδα ποδοσφαίρου (Λυγιά & Ξηροπήγαδο) χωρίς χλοοτάπητα, τα οποία χρίζουν αλλαγή περίφραξης, έχουν πέτρινες εξέδρες και στοιχειώδη αποδυτήρια. Επίσης υπάρχουν τέσσερα γήπεδα τένις με ταρτάν. Τα τρία από αυτά είναι επισήμων διαστάσεων και το 4ο είναι βοηθητικό. Διαθέτουν απλή περίφραξη, πέτρινη εξέδρα 50 θέσεων και στοιχειώδη αποδυτήρια. Ακόμη υπάρχει το Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου και το κλειστό Γυμναστήριο στον ίδιο χώρο. Τέλος υφίσταται κλειστό κολυμβητήριο, το οποίο όμως δεν ολοκληρώνεται εδώ και περίπου έξι χρόνια.
16. ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
Υπάρχουν τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου ( Μεγάλη Χώρα, Ελαιόφυτο, Νεάπολη-Ρουσσέικα, Σπολάιτα), τα οποία δεν έχουν χλοοτάπητα και εξέδρες, έχουν όμως περίφραξη και αποδυτήρια.
17. ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΙΑΔΩΝ
Υπάρχουν έξι γήπεδα ποδοσφαίρου, χωρίς χλοοτάπητα και εξέδρες, με ελλιπή αποδυτήρια ( έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος κτλ), τα οποία έχουν όλα περίφραξη. Στο Νεοχώρι υπάρχει δημοτικό στάδιο με γήπεδο ποδοσφαίρου, διαδρόμους ταχύτητας, γήπεδο μπάσκετ & βόλεϊ, αποδυτήρια και ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν υπάρχουν όμως χλοοτάπητας και εξέδρες. Απαιτούνται αλλαγή περιφράξεων και βελτιώσεις των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, στα γήπεδα Λεσινίου και Πενταλόφου, καθώς και κατασκευή χλοοτάπητα και εξεδρών στο γήπεδο Κατοχής.
18. ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΡΟΥ
Υπάρχουν δυο γήπεδα ποδοσφαίρου ( Πάλαιρος, Πλαγιά), με περίφραξη, χωρίς χλοοτάπητα και ηλεκτροφωτισμό. Το γήπεδο της Πλαγιάς χρειάζεται νέα περίφραξη και κατασκευή αποδυτηρίων. Στην Περατιά υπάρχει χώρος άθλησης (αθλοπαιδιά), χωρίς όμως περίφραξη. Στην Πάλαιρο το δημοτικό κλειστό γυμναστήριο είναι χωρίς ταρτάν.
19. ΔΗΜΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Υπάρχουν δυο γήπεδα ποδοσφαίρου ( Σκουτερά & Σιτόμενα), με ελλιπή περίφραξη, χωρίς χλοοτάπητα και εξέδρες και με ελλιπή αποδυτήρια. Στην θέση Τρίφτρα υπάρχει αθλητικό κέντρο, με γήπεδο ποδοσφαίρου χωρίς χλοοτάπητα, γήπεδα μπάσκετ-τένις-βόλεϊ. Δεν υπάρχουν αποδυτήρια, ο χώρος ηλεκτροδοτείται και η περίφραξη είναι μισή ξύλο και μισή συρματόπλεγμα.
20. ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ
Υπάρχουν δυο γήπεδα ποδοσφαίρου (Παραβόλα, Παντάνασσα), χωρίς καλή περίφραξη, αποδυτήρια και ηλεκτροφωτισμό. Με μικρές εξέδρες και ελλιπή χλοοτάπητα, ενώ το γήπεδο Παντάνασσας χρίζει αλλαγή περίφραξης και βελτίωση του αγωνιστικού του χώρου.
21. ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ
Υπάρχει ένα κατασκευασμένο ποδοσφαιρικό γήπεδο, μέσω του προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ 2004», με περίφραξη και αποδυτήρια, χωρίς όμως χλοοτάπητα αλλά με νταμαρόχωμα και άνευ εξεδρών και ηλεκτροφωτισμού.
22. ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΝΗΣ
Υπάρχουν οκτώ γήπεδα μπάσκετ στα τοπικά διαμερίσματα χωρίς εξέδρες, χώρους υγιεινής, αποδυτήρια και φωτισμό και υπάρχει περίφραξη σε τρία εξ αυτών (Φαμήλα τα δύο και Στύλια).
23. ΔΗΜΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ
Υπάρχουν πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου (Λεπενού, Στράτος, Όχθια, Κυψέλη και Γουριώτισσα), τα οποία έχουν όλα περίφραξη, αποδυτήρια και υποτυπώδεις χώρους υγιεινής. Δεν έχει κανένα γήπεδο εξέδρες και χλοοτάπητα. Χρίζει άμεσης επισκευής των αποδυτηρίων και των εξεδρών του το γήπεδο Λεπενούς, καθώς και αποκατάστασης του αγωνιστικού του χώρου. Ο ηλεκτροφωτισμός είναι απαραίτητος στο νέο γήπεδο Στράτου.
24. ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΕΙΑΣ
Υπάρχουν δυο γήπεδα ποδοσφαίρου (Χάνια Γαβρολίμνης και Γαλατάς). Στο γήπεδο Γαβρολίμνης υπάρχει περίφραξη και τα αποδυτήρια βρίσκονται σε καλή κατάσταση (ύπαρξη θερμοσίφωνα για ζεστό νερό). Δεν υπάρχουν εξέδρες και χλοοτάπητας, ενώ ο αγωνιστικός χώρος έχει μία κλίση και χρίζει άμεσης επέμβασης. Στο γήπεδο Γαλατά, η περίφραξη είναι σκουριασμένη και επικίνδυνη, δεν υπάρχει χλοοτάπητας και εξέδρες, τα αποδυτήρια είναι ελλιπή και ο αγωνιστικός χώρος χρειάζεται επιχωμάτωση.
25. ΔΗΜΟΣ ΙΝΑΧΟΥ
Υπάρχουν πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου, τα οποία δεν έχουν χλοοτάπητα και εξέδρες. Οι περιφράξεις των γηπέδων Εμπεσού, Χαλκιοπούλων και Μαλεσιάδας, κατασκευάστηκαν προ διετίας αλλά δεν είναι ικανοποιητικές, ενώ υφίστανται ελλιπή αποδυτήρια. Επίσης υπάρχουν 11 γήπεδα μπάσκετ, μόνο όμως στο Τ.Δ. Αγριδίου υπάρχει περίφραξη και είναι καλή η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου.
26. ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Υπάρχουν πέντε γήπεδα (Δημοτικό Στάδιο και βοηθητικό γήπεδο, Ευηνοχώρι, Άγιος Θωμάς, Ελληνικά) και ένα Κλειστό Γυμναστήριο. Χρειάζεται τοποθέτηση εξέδρας και ηλεκτροφωτισμός στο γήπεδο Ευηνοχωρίου, βελτίωση περιφράξεων στα γήπεδα Αγίου Θωμά και Ελληνικών, βελτιωτικές παρεμβάσεις στο βοηθητικό γήπεδο Μεσολογγίου, τοποθέτηση νέου ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο και επισκευή των κερκίδων του τάξης των 500 χιλ. € (έκθεση Τεχνικών Υπηρεσιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης). Ακόμη υπάρχει ένα γήπεδο με τεχνητό χλοοτάπητα, το οποίο ανήκει στην ΕΠΣΝΑ.
27. ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Εκτός των εγκαταστάσεων του Εθνικού Σταδίου Αγρινίου, υπάρχουν ακόμη το γήπεδο του Δοκιμίου, που χρειάζεται χλοοτάπητα και εξέδρες και το γήπεδο των Καλυβίων που χρίζει αλλαγή περίφραξης, κατασκευή αποδυτηρίων και χλοοτάπητα.
28. ΔΗΜΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ
Υπάρχουν δυο γήπεδα (Φυτείες, Παπαδάτου). Απαιτούνται εξέδρες, ηλεκτροφωτισμός και αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο δημοτικό γήπεδο Φυτειών, καθώς και βελτίωση της περίφραξης και των αποδυτηρίων στο γήπεδο της Παπαδάτου, το οποίο είναι στρωμένο με χαλίκι. Τέλος ζητείται η κατασκευή γηπέδων 5χ5, στους οικισμούς Ρίβιου, Κουβαρά και Αγίου Στεφάνου.
Στην παραπάνω αρνητική κατάσταση στην οποία βρίσκονται το σύνολο σχεδόν των αθλητικών υποδομών του Νομού μας, πρέπει να προσθέσουμε το κλειστό Γυμναστήριο του Αγρινίου, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί από το 1997 και «σαπίζει», καθώς και τη μη ύπαρξη κλειστού κολυμβητηρίου στο Μεσολόγγι.
Τέλος αποφασίστηκε ο περεταίρω εμπλουτισμός με στοιχεία της παραπάνω κατάστασης, καθώς και η προσπάθεια σε συνεργασία με τους δήμους – στους οποίους άλλωστε ανήκουν τα περισσότερα γήπεδα - από κοινού διεκδίκησης των αναγκαίων πόρων βελτίωσης τους, καθώς και την δημιουργία νέων υποδομών άθλησης.