«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ " ΤΟ ΄21 ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ"

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΗΝΑ ΣΤΗ "ΔΙΕΞΟΔΟ"
Συνεχίζεται για δεύτερο μήνα η ιστορική έκθεση «Το ΄21 και οι Πρωταγωνιστές του», που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Μεσολογγίου και τη «ΔΙΕΞΟΔΟ», στις αίθουσες του Μουσείου και της Πινακοθήκης του ομώνυμου πολιτιστικού Κέντρου στα πλαίσια των ΓΙΟΡΤΩΝ ΕΞΟΔΟΥ 2009 του Δήμου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Τα τεκμήρια και κειμήλια της έκθεσης, την οποία επιμελήθηκε η ιστορικός - αρχαιολόγος Ανδρονίκη Χρυσάφη, προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από το Ιστορικό Αρχείο των αδελφών Αντώνη & Κυριάκου Σκιαθά.
Η έκθεση εκτείνεται χρονικά σε έναν περίπου αιώνα, από το τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα έως και την έξωση του βασιλιά Όθωνα το 1862 και, μέσα από 450 περίπου πρωτότυπα τεκμήρια και κειμήλια, προβάλλονται οι «πρωταγωνιστές» της ελληνικής Επανάστασης.
Η είσοδος γίνεται με έναν δυναμικό τρόπο που καθηλώνει τον επισκέπτη και τον προετοιμάζει για αυτό που θα ακολουθήσει: στο φουαγιέ της «Διεξόδου», «υποδέχονται» τον επισκέπτη έγγραφα προσωπικοτήτων παγκόσμιας εμβέλειας της εποχής εκείνης, οι οποίοι επηρέασαν με τον τρόπο τους την προετοιμασία, γένεση και διεξαγωγή του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων: του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄, του σουλτάνου Μαχμούτ Β΄, αλλά και του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, που αποκεφαλίστηκε λίγο μετά την έκρηξη της Επανάστασης.
Οι κάθε είδους πρωταγωνιστές του ΄21, οι Πελοποννήσιοι πρόκριτοι και οπλαρχηγοί, οι Στερεοελλαδίτες αρματολοί, οι πλούσιοι καραβοκυραίοι κοσμογυρισμένοι νησιώτες, οι ετερόχθονες Φαναριώτες, οι φιλέλληνες, οι λόγιοι, αλλά και οι ανώνυμοι αγωνιστές σκιαγραφούνται μέσα από επίσημη αλληλογραφία, προσωπικές επιστολές, ανώνυμα σημειώματα, οπλική εξάρτυση, προσωπικά αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία , εφημερίδες και γκραβούρες. Έγγραφα με τις υπογραφές του αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του γιού του Πάνου, του Αλ. Μαυροκορδάτου, του Κουντουριώτη, του Παπαφλέσσα, του Κίτσου Τζαβέλα, του Λόντου, του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, του Δ. Υψηλάντη, του Δ. Τσαμαδού, του Κ. Κανάρη, του βασιλιά Όθωνα και της Αμαλίας, του Ι. Καποδίστρια και δεκάδων άλλων πρωταγωνιστών στέκουν δίπλα σε πολύτιμες πιστόλες και παλάσκες, σε πλούσια διακοσμημένα καριοφίλια, σε τρομπόνια και φιλελληνικά μαχαίρια, σε δοσομετρητές μπαρούτης, σε βαρύτιμα κοσμήματα και νυφιάτικες ζώνες, σε σπάνια γιαταγάνια και ναυτικά σπαθιά, σε χρυσοκέντητα ρούχα, σε καλαμάρια, ασημένιες σφραγίδες, φιλελληνικά επιτραπέζια παιχνίδια και σερβίτσια φαγητού.
Η πνευματική άνθηση του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που προετοίμασε την εθνική εξέγερση παρουσιάζεται δίπλα στα διοικητικά σώματα που συγκρότησαν οι Έλληνες στις επαναστατημένες περιοχές από τους πρώτους κιόλας μήνες του Αγώνα, στην αγωνιώδη προσπάθεια του Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια να θέσει τις βάσεις ενός σύγχρονου κράτους.
Την έκθεση συνοδεύει πολυτελής κατάλογος - λεύκωμα, εκδόσεως του ΤΕΙ Μεσολογγίου, όπου μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τα εκτενή κείμενα (ιστορικές αναφορές, βιογραφικά, θεματικά αφιερώματα κ.ά) σκιαγραφούνται αναλυτικά τόσο το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο και οι πρωταγωνιστές της περιόδου όσο και η συμμετοχή της ίδιας της πόλης του Μεσολογγίου στην Επανάσταση.
Μέχρι τώρα έχουν επισκεφθεί την έκθεση περισσότεροι από 4.500 επισκέπτες απ΄ όλη την Ελλάδα, αριθμός πρωτοφανής για έκθεσιακό χώρο της περιφέρειας, έχουν πραγματοποιηθεί δε περισσότερες από 40 εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες μαθητών σχολείων κυρίως από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Αχαίας.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 17 Μαΐου 2009 και λειτουργεί καθημερινά (πλην Δευτέρας και Τρίτης) από 10.30 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και από 6.30 το απόγευμα έως 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο και παράλληλες δράσεις (διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκπαιδευτικά προγράμματα και πρωτότυπα δρώμενα) που τονίζουν τον βασικό θεματικό άξονα της έκθεσης.
Για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις οργανωμένων ομάδων μαθητών απαιτείται οπωσδήποτε προηγούμενο τηλεφωνικό ραντεβού στο τηλέφωνο 26310-51260.

http://www.diexodos.com.gr/