«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 7 Απριλίου

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο σχετικό θέμα με την υγεία. Το θέμα στο οποίο εστιάζεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι η ασφάλεια των Υγειονομικών εγκαταστάσεων και η ετοιμότητα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας οι οποίοι περιθάλπουν αυτούς που πλήττονται στις έκτακτες καταστάσεις.
Το σύνθημα της φετινής Ημέρας είναι « Σώστε ζωές. Κάντε νοσοκομεία ασφαλή στις έκτακτες καταστάσεις».
Οι υγειονομικές μονάδες και το προσωπικό τους αποτελούν κρίσιμες σανίδες σωτηρίας για τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού , αφού περιποιούνται τους τραυματίες , προλαμβάνουν τις ασθένειές και φροντίζουν για τις ανάγκες υγείας των ανθρώπων.
Είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι και για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στις κοινότητες,
μια και αντιμετωπίζουν καθημερινές ανάγκες όπως οι ασφαλείς τοκετοί, οι εμβολιασμοί και η φροντίδα των χρονίως πασχόντων οι οποίοι πρέπει να συνεχιστούν και στις έκτακτες καταστάσεις. Συχνά, τα ήδη εύθραυστα συστήματα υγείας δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν να λειτουργούν μετά από μια καταστροφή, με άμεσες και μελλοντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Πως οι έκτακτες καταστάσεις επηρεάζουν την υγεία
Ø Περισσότερες από 11.000 ιατρικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν στο σεισμό της περιοχής Wenchuan της Κίνας τον Μάιο του 2008, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να καταφύγουν αλλού για περίθαλψη.
Ø Οι τρέχουσες συγκρούσεις στην Αιθιοπία και τη Γάζα διακόπτουν τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για παράδειγμα τους εμβολιασμούς.
Ø Το τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό το 2004 κατέστρεψε το 61% των Υγειονομικών εγκαταστάσεων στη επαρχία Aceh της Ινδονησίας, και σκότωσε σχεδόν το ένα τρίτο των μαιών της περιοχής, μια σημαντική απώλεια για την υγεία των γυναικών.
Να βασιστούμε στην επιτυχία
Διάφορες χώρες προσπαθούν να κάνουν ασφαλή τα Νοσοκομεία βελτιώνοντας την προετοιμασία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Ø Στο Μεξικό, εκπαιδευμένοι εκτιμητές έχουν εξετάσει ως προς την ασφάλεια 200 υγειονομικές εγκαταστάσεις και προσδιόρισαν ποιες από αυτές χρειάζονται βελτιώσεις.
Ø Στο Μπαγκλαντές χτισθήκαν πολυλειτουργικές εγκαταστάσεις για την υγεία, την παιδεία και τη γεωργία με σκοπό την προσφορά βοηθείας μετά από κυκλώνες και πλημμύρες και αυτές έσωσαν χιλιάδες ζωές μετά από τον κυκλώνα Sidr το 2007.
Ø Στην Ιαπωνία, το Πακιστάν και το Περού, οι Υγειονομικές εγκαταστάσεις πλέον κατασκευάζονται έτσι ώστε να αντέχουν στους σεισμούς.
Ø Τα νοσοκομεία στη Σομαλία συνεχίζουν να νοσηλεύουν ασθενείς όσο διαρκεί η αστάθεια προκειμένου να διασφαλίσουν υγεία για όλους.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτελεί μια από τις πιο ορατές ευκαιρίες του Π.Ο.Υ. να αυξήσει την ενημέρωση για τις προτεραιότητες της παγκόσμιας υγείας. φέτος Ο Π.Ο.Υ. και οι διεθνείς εταίροι του θα υπογραμμίσουν τη σημασία της επένδυσης στις υγειονομικές υποδομές οι οποίες μπορούν να αντέχουν σε κινδύνους και να εξυπηρετούν τους ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη. Θα προτρέψουν επίσης τις υγειονομικές εγκαταστάσεις να εφαρμόζουν συστήματα ανταπόκρισης στις εσωτερικές έκτακτες καταστάσεις, όπως είναι οι πυρκαγιές, και να διασφαλίζουν τη συνέχεια της περίθαλψης.
Εκδηλώσεις σε όλο το κόσμο θα δώσουν έμφαση στις επιτυχίες, θα υποστηρίξουν τον ασφαλή σχεδιασμό και κατασκευή των εγκαταστάσεων και θα δώσουν αφορμή για εκτεταμένη προετοιμασία για έκτακτες καταστάσεις έτσι ώστε να σωθούν ζωές και να βελτιωθεί η παγκόσμια υγεία.