«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΑ και άλλα θέματα ! Του Κ. Νικολακόπουλου.


Σήμερα το απόγευμα, διεξήχθη Φιλολογικό μνημόσυνο, στη μνήμη του αλησμόνητου καθηγητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Παρουσιάστηκε επίσης, η προσωπικότητά του και η έκδοση του βιβλίου του, με τίτλο «ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ». Η εκδήλωση έγινε στη Μεγάλη Αίθουσα του Ησυχαστικού Κέντρου «Αγιος Κυπριανός», στο Παναιτώλιο του δήμου Θεστιέων, σήμερα Τετάρτη 8 Απρίλη στις 07:30 μ.μ.
Την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου, «άνοιξε» με ομιλία του ο Καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κος Αθανάσιος Παλιούρας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ των άλλων, για τον συγγραφέα: «Γεννήθηκε στον αστερισμό της αισιοδοξίας». Έπειτα αναφέρθηκε στο πως συνδέθηκαν μεταξύ τους, με δεσμούς φιλίας. Στη συνέχεια μίλησε για την πορεία του αείμνηστου Κ. Νικολακόπουλου και για το πώς έφτασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ξαναβρέθηκαν στο σχολείο Θηλέων του Αγρινίου, όπου ήταν συνάδελφοι.
Ο κος Α. Παλιούρας είπε πως ο αείμνηστος Κ. Νικολακόπουλος ήταν πάντα επιεικής ως καθηγητής, στην διήγησή του συμπλήρωσε, πως ήταν μεταξύ των άλλων, παραστατικός και γλαφυρός. Στο εκδοτικό έργο, μαζί με τον Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο και τον κο Α. Παλιούρα προστέθηκε και η κα Χρυσούλα Σπυρέλη. Οι συναντήσεις τους γίνονταν στου Ζυγούρη (Ζαχαροπλαστείο – Καφετέρια στο Αγρίνιο). Ο τίτλος του βιβλίου οριστικοποιήθηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα. Δυστυχώς απεβίωσε και δεν πρόλαβε την καθιερωμένη παρουσίαση του έργου του. Ο κος Μ. Γουβέλης παρουσίασε μια συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο, η οποία είχε προβληθεί στο τηλεοπτικό σταθμό «Αχελώος ΤV».
Ύστερα ο φιλόλογος κος Βασίλης Γρηγορόπουλος απήγγειλε το ποίημα του Α. Παλιούρα με τίτλο «Η Βροχή», αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο. Αμέσως μετά από αυτό, ακολούθησε ομιλία από την κα Άννα Ψάρρη, η οποία έκανε μια εισαγωγή στο περιεχόμενο του βιβλίου, διαβάζοντας αποσπάσματα του έργου. Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Διδάκτορας της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Χρυσούλα Σπυρέλη, η οποία τόνισε για το βιβλίο τα εξής: «Βλέπει την ιστορία από τον καθημερινό κόσμο». Επίσης είπε πως «ο συγγραφέας όχι απλά επαναδιηγείται τα γεγονότα, αλλά ερευνά και το πόσοι εκτελέστηκαν, πόσοι γλύτωσαν και το πώς γλύτωσαν». Κάπου παρακάτω η κα Σπυρέλη αναφέρει: «Ψάχνει και ερευνά αυθεντικές μαρτυρίες, φωτίζονται ιστορικά γεγονότα και φαίνονται άγνωστες πτυχές. Πλέκει την αφήγησή του, σαν άριστος αφηγητής, με ζωντανό λόγο και παραστατικότητα».
Ακολούθησε ομιλία από την κα Βάσω Νικαλοκοπούλου (ανεψιά του συγγραφέα), η οποία αναφέρθηκε σε «πτυχές» της προσωπικότητάς του, που αποκαλύπτουν το μεγαλείο, του συγκεκριμένου προσώπου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του ελεγιμοτάτου π. Θεοκλήτου Ντζάθα, (ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης), με τη σειρά του συνέβαλε και αυτός, με την ομιλία του, στην ολοκλήρωση του πορτραίτου της προσωπικότητας του αείμνηστου συγγραφέα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.
Μετά την λήξη της εκδήλωσης, για τον συγγραφέα και για το έργο του, ο κος Α. Παλιούρας μας δήλωσε:
Κε Καθηγητά αν θέλετε πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο και την θεματολογία του
- Είναι το βιβλίο του φιλολόγου καθηγητή Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου «ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ». Αναφέρεται σ’ όλη την περίοδο, από την αντίσταση το 1944, τον εμφύλιο και φτάνει ως την εποχή της χούντας. Εκείνο που μετράει περισσότερο στο βιβλίο του, είναι οι περίπου τετρακόσιες πρώτες σελίδες όπου αναφέρεται στα μεγάλα γεγονότα. Του 1944 δηλαδή στον κλοιό του Παναιτωλίου και στη Μεγάλη Παρασκευή με τους 120 εκτελεσθέντες στο Αγρίνιο (από τους Γερμανούς). Είναι ένα βιβλίο 750 σελίδων, που βγαίνει μέσα από πολύ μεγάλη βιβλιογραφία, που διάβασε ο ίδιος και κυρίως από προφορικές μαρτυρίες, που πήρε από αυτόπτες μάρτυρες, όλα αυτά τα χρόνια που το δούλευε. Ένας μόχθος, ένας κόπος και ένας ιδρώτας είκοσι ετών.
Που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος, το συγκεκριμένο βιβλίο;
- Τώρα μόλις κυκλοφόρησε, είναι αυτοέκδοση του ίδιου του συγγραφέα. Στα κεντρικά βιβλιοπωλεία του Αγρινίου πωλείται και από ότι ξέρω σιγά-σιγά θα δικτυωθεί σ’ όλη την Ελλάδα, γιατί πολλοί άνθρωποι το ψάχνουν και το ζητάνε.
Τέλος η κα Βάσω Νικολακοπούλου (ανεψιά του συγγραφέα), για το βιβλίο «ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ» μας είπε:
Κα Β. Νικολακοπούλου, μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για το βιβλίο;
-Το βιβλίο είναι ότι καλύτερο, για το Παναιτώλιο πρώτο και κύριο και για την ευρύτερη περιοχή. Το γεγονός του (πνευματικού και ιστορικού) πλούτου του Παναιτωλίου δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο. Επίσης οφείλω να σας πω, ότι άνθρωποι της ηλικίας μου ακόμα, δε γνώριζαν ότι υπήρχε κλοιός στο Παναιτώλιο, (από τους Γερμανούς). Όπως είπε και η κα Α. Ψάρρη, κόντεψε να εκτελεστεί όλο το χωριό. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο, από το βιβλίο του θείου μου είναι ο λόγος, είναι απλός, μπορεί να τον καταλάβει, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου και κάποιος που τελείωσε το δημοτικό.
Η προμήθεια του βιβλίου, από πού μπορεί να γίνει;
- Υπάρχει σε όλα τα βιβλιοπωλεία του Αγρινίου και από την οικογένεια, από εμάς.
Στην εκδήλωση μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν οι κ.κ. Δ. Τραπεζιώτης δήμαρχος Θεστιέων, Β. Παπασάικας υποψήφιος Δήμαρχος Θεστιέων, Μ. Ψειμάδας, Μ. Χρυσικοπούλου, Σ. Σταυρίδης, Φ. Παπασαλούρος, Γ. Θεοδωρόπουλος, Ε. Καπράλου, οι ιερωμένοι Θ. Ντζάθας, Ι. Δένδιας, Π. Σαβελώνας, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Ντόκας - Γεώργιος Π. Σαβελώνας.