«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κας ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ - ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ!

Η κα ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό και είχα μια συνεργασία εφ’ όλης της ύλης για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης. Η ενημέρωση αφορούσε όλες εκείνες τις δράσεις και τα μέτρα που το Υπουργείο έχει πάρει σ’ αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία έχει αγγίξει και τη χώρα μας. Θέλω να σας πω ότι ο κυβερνητικός στόχος και πεποίθηση του υπουργείου Απασχόλησης ήταν και είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι συνυφασμένη με την προστασία της απασχόλησης. Και οπωσδήποτε η προστασία της απασχόλησης είναι βασική προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή. Επίσης να τονίσω για άλλη μια φορά ότι δεν θα δεχτούμε καμία παρέκκλιση μέσα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει, όπως επίσης δεν θα επιτρέψουμε και σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την κρίση, ως πρόσχημα για ίδιες επιδιώξεις ή σκοπιμότητες. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φοβάστε το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής λόγω αυτής της κρίσης;ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η κρίση αυτή τη στιγμή, που είναι μια πραγματικότητα, ελέγχεται. Επιπλέον η κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για στήριξη των πλέον αδύναμων ομάδων του πληθυσμού. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκλογές βλέπετε; ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευρωεκλογές βέβαια βλέπω στις 7 Ιουνίου.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ από την Ν. Υόρκη μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Stiglitz. Εκτός των άλλων, είπε για τις δηλώσεις της Υπουργού Απασχόλησης:
Χθες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δια μέσου της υπουργού απασχόλησης, προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Σε δηλώσεις της μετά από τη συνάντησή τους, η υπουργός δήλωσε: «Δεν θα δεχτούμε καμία παρέκκλιση μέσα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει, όπως επίσης δεν θα επιτρέψουμε και σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την κρίση, ως πρόσχημα για ίδιες επιδιώξεις ή σκοπιμότητες».
3. Εμείς, έχουμε επανειλημμένα καλέσει την αποχωρούσα κυβέρνηση να αναθεωρήσει στην πράξη το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους. Η αρμόδια υπουργός αρνήθηκε, λέγοντας ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές.
4. Πιστεύουμε ότι, παρά το γεγονός ότι οι νόμοι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ βελτίωσαν επί το κοινωνικότερο τον αντίστοιχο νόμο της περιόδου Μητσοτάκη, σήμερα οφείλουμε να ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε το όλο θεσμικό πλαίσιο να γίνει πιο προστατευτικό και να εξασφαλίζει περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι πρέπει να προστατευτούν, αντί να παραδίδονται αμαχητί στις ορέξεις των εργοδοτών.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τις δηλώσεις της Υπουργού Απασχόλησης:

Η εφαρμογή των νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε η υπουργός, είναι απειλή προς τους εργαζόμενους και όχι προς τους βιομήχανους και τους άλλους μεγαλοεργοδότες, γιατί τους δίνουν τη δυνατότητα να επιβάλουν την προσωρινή μερική δουλειά και τη μείωση των μισθών. Ενώ η ενίσχυση της απασχόλησης, που δηλώνει ότι προωθεί η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο από τη νέα προκλητική ενίσχυση των καπιταλιστών από χρήματα των εργαζομένων, αντί για πραγματική στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους. Για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση, πρέπει να αντιπαλέψουν με ταξική συνειδητοποίηση και αλληλεγγύη και τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα κόμματα που τους υπηρετούν.