«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. στον Υπ. Πολιτισμού Α. Σαμαρά, για το σχετικό θέμα!
Προβλήματα δημιουργεί, στους μικροεπαγγελματίες, το ύψος των ποσών και ο τρόπος είσπραξης, συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων, από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και προστασίας συγγενικών δικαιωμάτων και το καθεστώς γενικά που επικρατεί, πάνω σ’ αυτό το θέμα.
Συγκεκριμένα, για την άδεια «Μουσικών οργάνων», που βάσει του νόμου είναι υποχρεωμένοι να εφοδιάζονται οι καταστηματάρχες, που παίζουν μουσική στους χώρους τους και είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν εισφορές, στην Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Α.Ε.Π.Ι.)
Το νομοθετικό πλαίσιο (νόμος 2121/1993) είναι ασαφές και επιτρέπει μονομερείς όρους επιβολής, από τις εταιρείες, του ποσού των δικαιωμάτων.
Εξ’ άλλου υπάρχει και το άδικο της υπόθεσης, δεν μπορεί να πληρώνει παρόμοια ποσά ένα καφενείο σε μικρό ορεινό χωριό λίγων κατοίκων, με μια καφετέρια του κέντρου της Αθήνας!
Δεν μπορεί ο κάθε εισπράκτορας της Α.Ε.Π.Ι. (που δουλεύει με ποσοστά), αυθαίρετα να ορίζει το ύψος του ποσού της εισφοράς!
Δεν μπορεί ένας μικροεπαγγελματίας, που παίζει μουσικά έργα στο κατάστημά του, μη συμβεβλημένων καλλιτεχνών με την Α.Ε.Π.Ι. η δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια, να πληρώνει για εκτελεστικά, η πνευματικά δικαιώματα στην εταιρεία, για ποιο λόγο;
Οι επαγγελματίες ζητούν:
Εξορθολογισμό και δικαιότερο σύστημα είσπραξης από τους οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.2. Αντικειμενικά κριτήρια, γεωγραφικά, πληθυσμιακά, φορολογικά και κατηγοριοποίηση των καταστημάτων με αντίστοιχη κλίμακα εισφορών.3. Αποποινικοποίηση του αδικήματος μη καταβολής εισφορών.4. Απαλλαγή όσων καταστημάτων παίζουν μόνο παραδοσιακή μουσική.5. Απαλλαγή των καταστηματαρχών των παραμεθορίων και προβληματικών περιοχών από υποχρέωση καταβολής εισφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, (γι’ αυτό άλλωστε γράψαμε και το σχετικό άρθρο, Η Α.Ε.Π.Ι.! λειτουργεί σωστά; την περασμένη Κυριακή), οι παρακάτω βουλευτές της ΝΔ: Μ. Χαρακόπουλος, Π. Φουντουκίδου, Γ. Σαλαγκούδης, Γ. Τρυφωνίδης, Η. Καλλιώρας, Α. Ρεγκούζας, Α. Κελέσης, Θ. Θαλασσινός, Λ. Τσαβδαρίδης, Γ. Κασαπίδης, Α. Καρπούζας, Ν. Ράγιου και Ν. Σταυρογιάννης. Με νέα ερώτησή τους (είχαν καταθέσει την πρώτη το Φεβρουάριο του 2008) προς τον υπουργό Πολιτισμού Α. Σαμαρά, ζητούν να πληροφορηθούν τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που έχει συσταθεί και η οποία μελετά την τροποποίηση του σχετικού νόμου. Ζητούν να μάθουν, πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης του Ν 2121/1993; Πότε θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή;
Ίσως υπάρξουν σύντομα εξελίξεις, εδώ θα είμαστε, τα ξαναλέμε!