«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΦΟΡΕΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΤΙΕΩΝ

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΦΟΡΕΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΤΙΕΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ

Σε πανηγυρική εκδήλωση που έγινε την Τρίτη, 28 Απριλίου 2009, στην Πάτρα, στον Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» , βραβεύτηκε ο Δήμος Θεστιέων από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος, με το βραβείο του «Πράσινου Φορέα» για τη συμβολή του στην προστασία και προβολή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του Δήμου Θεστιέων που αξιολογήθηκαν θετικά από την αρμόδια επιτροπή και για τις οποίες βραβεύτηκε είναι οι παρακάτω:
o ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.), το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE-ΦΥΣΗ σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (Ε.Κ.ΘΕ.), την Αναπτυξιακή Αιτ/νιας (ΑΝ.ΑΙΤ. Α.Ε.) και την Εταιρία Προστασία Τριχωνίδας (Ε.Π.Τ.) και του οποίου την λειτουργία με το πέρας του προγράμματος LIFE, ανέλαβε ο Δήμος Θεστιέων σε συνεργασία με την άνω μη Κυβερνητική Οργάνωση (Ε.Π.Τ.)». Το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας βρίσκεται στην θέση Αμπάρια του Δήμου Θεστιέων και αποτελεί ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ στην λίμνη Τριχωνίδα. Λειτουργεί καθημερινά, δέχεται σχολεία και επισκέπτες, τους οποίους ξεναγεί στον χώρο του και τους ενημερώνει για την οικολογική σπουδαιότητα της λίμνης Τριχωνίδας, συμβάλλοντας έτσι σαν πρώτο βήμα στην προστασία της λίμνης και στην οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Στο ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. λειτουργεί εκθεσιακός χώρος, αίθουσα προβολών, καθώς επίσης και εργαστήριο ανάλυσης ποιότητας νερού. Επίσης, υπάρχει ενυδρείο με ψάρια της λίμνης, καθώς και μακέτα της υδρολογικής λεκάνης της Τριχωνίδας.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 10,000 επισκέπτες, γεγονός πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι στην περιοχή δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη ο οικοτουρισμός.
o ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΘΕΤΗΡΙΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, στον εσωτερικό χώρο του ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. με τη φιλοξενία των ντόπιων ποιοτικών προϊόντων της Οικοτεχνίας Γυναικών του Δήμου Θεστιέων(Αιτωλίας Ποιήματα).
o ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ. Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής με στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικού και βιώσιμου-ποιοτικού τουρισμού.
o ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ. Το δίκτυο αποτελείται από δυο τοπικούς σταθμούς μέτρησης οι οποίοι ελέγχουν την ποιότητα του νερού και τις μετεωρολογικές παραμέτρους. Στη συνέχεια με τηλεμετάδοση τα δεδομένα αυτά συγκεντρώνονται σε τράπεζα δεδομένων που έχει εγκατασταθεί στο ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. από όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερώνεται για την ποιότητα των νερών της λίμνης Τριχωνίδας.
o ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΛΙΜΝΕΣ ΖΩΗΣ»(LIVING LAKES). Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
o ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ. Με την δράση αυτή ξεκαθαρίστηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην παραλίμνια περιοχή, σταμάτησαν οι καταπατήσεις και απελευθερώθηκε η παραλίμνια ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας που έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα.
o ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ «ΑΜΠΑΡΙΑ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ».(Έργο σε εξέλιξη)
o ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΙΧΩΝΙΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις Πολιτισμού και Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή όλων των Παρατριχώνιων Δήμων που έφεραν το γενικό τίτλο «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ 2008-ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ».
Στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων, διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ:ΤΟΠΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», κατά την οποία διαμορφώθηκε πόρισμα και διεκδικητικό πλαίσιο από τους πέντε παρατριχώνιους Δήμους για την λίμνη Τριχωνίδα και την ευρύτερη περιοχή και τέθηκε ως κύρια προτεραιότητα η ίδρυση και λειτουργία Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Τριχωνίδας.
o ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ με διαλογή στην πηγή. Στο Δήμο Θεστιέων γίνεται πραγματική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και στα εξής υλικά: χαρτί- μπαταρίες - ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
o ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Το κέντρο λειτουργεί ως σταθμός συλλογής μεταφόρτωσης των άνω ανακυκλούμενων υλικών.
o ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ:2641-0-62100. Η γραμμή αυτή είναι μέσο επικοινωνίας του Δήμου Θεστιέων με τους πολίτες. Μ’ ένα τηλεφώνημα ο Δήμος είναι κοντά στους πολίτες και παραλαμβάνει με ειδικό όχημα κυρίως τα ογκώδη αντικείμενα.
o ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού: α) εξεδόθη ο πρώτος δίγλωσσος οικοτουριστικός οδηγός που αφορά στο Δήμο Θεστιέων και στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας και β) έγινε καταγραφή όσων επιθυμούν να ασχοληθούν στο Δήμο Θεστιέων με τον τομέα του οικοτουρισμού και του αγροτουρισμού.
o ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Ο Δήμος Θεστιέων με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσε συγκεκριμένες προδιαγραφές και όρους για τη λειτουργία των επιχειρήσεων σχετικά με την προσφορά των τοπικών ποιοτικών προϊόντων και την ποιοτική παροχή υπηρεσιών με στόχο να δημιουργήσει ένα μέτωπο ποιότητας στην περιοχή.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ