«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλ/νίας (09.04.09) για το κτιριακό πρόβλημα του 3ου Δημοτικού Σχολείου αναφέρεται ότι «….ο Δήμος Ναυπάκτου ο οποίος είχε και έχει την υποχρέωση να συντάξει την απαραίτητη πράξη αναλογισμού δεν ενήργησε ποτέ....».
Αυτό δεν είναι αληθές αφού :
σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 24 του Ν.2240/1994 (ΦΕΚ 153/Α/16-09-1994), Τροποποίηση. Ν2218/1994
«Για Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κλπ. Διατάξεις», το ΠΔ 161/2000, άρθρο 1, παρ. 1 «μεταβίβαση σε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αρμοδιοτήτων εκπαίδευσης», αλλά και το αρίθμ. Πρωτ. ΕΓ 33.00/26004/20-10-2004 έγγραφο του ΟΣΚ ΑΕ «Η κατασκευή σχολικών κτιρίων υπάγεται στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης».
Κάτι άλλωστε που επιβεβαιώθηκε και από τον αρμόδιο Αντινομάρχη κ. Πετρόπουλο, στη διάρκεια τηλεοπτικής του παρέμβασης στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Lepanto το βράδυ της Πέμπτης 9 Απριλίου 2009, διαψεύδοντας έτσι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ίδια την ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Όπως ο ίδιος είπε, αποκλειστική αρμοδιότητα για την αγορά οικοπέδων, την εκπόνηση των σχετικών Μελετών και των πράξεων αναλογισμού, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Επίσης το ποσό των 700.000 ευρώ που ισχυρίζεται η ΝΑ Αιτ/νίας ότι εξασφάλισε, ήταν ήδη δεσμευμένο από τη θητεία της προηγούμενης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Από τα όσα όμως ο ίδιος ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε, δημιουργούνται αμφιβολίες, αν και κατά πόσο εξακολουθεί να υπάρχει το συγκεκριμένο ποσό δεσμευμένο…Στοιχειοθετημένη απάντηση εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα ενημέρωνε για την πραγματική κατάσταση.
Το υποδειχθέν οικόπεδο που αναφέρει η ΝΑ Αιτ/νίας για το οποίο χρειαζόταν τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως δεν είχε προταθεί από τη σημερινή Δημοτική Αρχή ποτέ, πράγμα που αποδεικνύεται από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ναυπάκτου, που υποδεικνύει, αφού συμφώνησε με την απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, από τον Απρίλιο του 2008, την αγορά συγκεκριμένου οικοπέδου για την ανέγερση σύγχρονης και λειτουργικής Σχολικής μονάδας.
Όπως λοιπόν προκύπτει από τη σχετική Νομοθεσία αλλά και από το υπ’ αριθμ. 2294/10-3-2009 έγγραφο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπάκτου προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτ/νίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Σύλλογο Διδασκόντων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου :
1. Η υλοποίηση της απαλλοτρίωσης των οικοπέδων για τις ανάγκες σχολικής στέγης, ασκείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
2. Η κατασκευή σχολικών κτιρίων υπάγεται στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
3. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γνωρίζει ότι το ΟΤ 368 παραμένει δεσμευμένο στο πρότερο ιδιοκτησιακό καθεστώς και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η αξιοποίησή του για ανέγερση σχολικού κτιρίου, αφού ποτέ δεν προχώρησε σε απαλλοτρίωση ως όφειλε.
4. Ο Δήμος Ναυπάκτου με αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου ήδη έχει συμφωνήσει με την πρόταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και έχει προτείνει προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτ/νίας να προχωρήσει τη διαδικασία για την άμεση αγορά του οικοπέδου εμβαδού 7 περίπου στρεμμάτων που βρίσκεται ανατολικά του χειμάρρου Σκα, προκειμένου να ανεγερθεί σύγχρονο σχολικό συγκρότημα και γι’ αυτό το σκοπό είναι αρωγός, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτ/νίας και εφόσον το συγκεκριμένο οικόπεδο κριθεί κατάλληλο από τη θεσμοθετημένη Επιτροπή Καταλληλότητας.
Θα επιθυμούσαμε λοιπόν άμεσα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να μας υποδείξει το οικόπεδο που έχει μετά από 2,5 χρόνια Νομαρχιακής θητείας εξασφαλίσει, και ειδικότερα για την ανέγερση ενός σύγχρονου και λειτουργικού κτιρίου που θα καλύψει τις ανάγκες του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, αφού είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξασφάλιση χώρων για την ανέγερση σχολείων.
Είναι απορίας άξιο όμως και οφείλει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτ/νίας να μας απαντήσει, γιατί επί 1,5 χρόνο ενώ έχουν εξασφαλιστεί από τον ΟΣΚ 1,6 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ναυπάκτου, μετά από ενέργειες της σημερινής Δημοτικής Αρχής, ακόμη έως σήμερα δεν έχει δημοπρατηθεί αυτό το σημαντικό και μεγάλης κοινωνικής σημασίας έργο;