«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σύμβαση 300.000 ευρώ για τη συντήρηση Ηλεκτροφωτισμού Εθνικού Οδικού Δικτύου Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας

Υπεγράφη  την Τετάρτη 1  Νοεμβρίου 2017 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Γιάννη Λύτρα  η  σύμβαση   "Συντήρηση Ηλεκτροφωτισμού Εθνικού Οδικού Δικτύου Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας,  για  την περίοδο 2017-2018"  παρουσία του  αναδόχου  και υπηρεσιακών παραγόντων .
  
Η  ανωτέρω σύμβαση,   συνολικού προϋπολογισμού 300.000 Ευρώ, χρηματοδοτείται  από...
το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΣΑΕΠ501/2016).
  
Ο κ. Λύτρας μετά την υπογραφή της  σύμβασης  ζήτησε από τον  ανάδοχο  την ποιοτική αντιμετώπιση των φθορών και την σωστή συντήρηση του δικτύου, εκφράζοντας και την βούληση του ίδιου του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Κατσιφάρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση και οδική ασφάλεια των πολιτών.

***
Συντήρηση - αποκατάσταση στην ΠΕΟ Πατρών – Πύργου

και αστική ανάπλαση στην Παραλία Πατρών

 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βατότητας  στην Παλαιά Εθνική οδό Πατρών – Πύργου και συγκεκριμένα στο τμήμα από τα όρια της Παραλίας Πατρών έως την Κάτω Αχαΐα, που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Εκτελούνται εργασίες όπου το οδόστρωμα έχει υποστεί καθιζήσεις και πραγματοποιούνται αποκαταστάσεις. Επίσης, σε ορισμένα, σημεία σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνει κατασκευή ισοπεδωτικής στρώσης και κατασκευή νέου τάπητα με χρήση τροποποιημένης ασφάλτου.
Ένα σημαντικό τμήμα που αφορά την ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα, συμπεριλαμβανομένου του οικιστικού ιστού της Κάτω Αχαΐας, έχει ολοκληρωθεί. Ειδικότερα, από την Κάτω Αχαΐα μέχρι τα όρια του τοπικού διαμερίσματος Τσουκαλεϊκων έχουν εκτελεστεί οι εργασίες αποκατάστασης και απομένουν οι εργασίες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας,  έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες ανάπλασης στην Παραλία Πατρών.
Την περιοχή παρέμβασης επισκέφθηκε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά:  «Παραμένει άμεση προτεραιότητα μας η οδική ασφάλεια των πολιτών που κινούνται στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας μας. Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε τους απαιτούμενους πόρους ώστε και η Π.Ε.Ο Πατρών – Πύργου να μετατραπεί σε έναν ασφαλή οδικό άξονα. Το πετύχαμε σε μεγάλο ποσοστό, καθώς από την Κάτω Αχαΐα έως το ύψος των Τσουκαλεϊκων η αναβάθμιση είναι ήδη ορατή.  Το διαπιστώνουν καθημερινά οι αναρίθμητοι χρήστες, οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν ένα ασφαλή δρόμο για τις μετακινήσεις τους. Προχωρούμε αυτήν την περίοδο  σε έργα ανάπλασης στην περιοχή της Παραλίας που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων  και συνάμα αποτελούν χώρους αναψυχής και περιπάτου των πολιτών».
Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση στην Παραλία Πατρών,  εκτείνεται σε ένα τμήμα 300 μέτρων  στην παραλιακή πλευρά, όπου  πραγματοποιούνται  εργασίες συνέχισης του πεζοδρομίου έως το Γυμνάσιο-Λύκειο Παραλίας. Το πλάτος του πεζοδρομίου επεκτείνεται στα  3,10 μ. και θα περιλαμβάνει κράσπεδο στην πλευρά του δρόμου,  πλάκες πεζοδρομίου διαστάσεων 40x40, φύτευση η οποία  θα είναι συνεχής και θα διακόπτεται κατά πλάτος των ήδη υπαρχόντων ανοιγμάτων για την πρόσβαση οχημάτων. Σε ικανές αποστάσεις πέραν της συνεχούς χαμηλής βλάστησης, θα τοποθετηθούν παγκάκια, φωτιστικά σώματα και καλάθια αχρήστων.  Ακολούθως, θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του οδοστρώματος στο ενδιάμεσο τμήμα από την Παραλία Πατρών έως τα Τσουκαλέϊκα, ώστε να αποτελέσει συνέχεια της ανάπλασης.
Το συνολικό  έργο της συντήρησης της Π.Ε.Ο. Πατρών-Πύργου στο τμήμα από Παραλία Πατρών έως Κάτω Αχαΐα, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 501) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό 3.200.000 ευρώ.
Τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα στην επίσκεψή του συνόδευαν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αχαϊας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και στελέχη της Διεύθυνσης  Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε Αχαϊας.

***

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για την προστασία της οικογενειακής στέγης από τους πλειστηριασμούς


Καθημερινά φορείς, οργανώσεις, σύλλογοι και σωματεία εντάσσονται στην κινηματική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προστασία της οικογενειακής στέγης από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας και η βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και ισότητας φύλων Αναστασία Τογιοπούλου συναντήθηκαν με εκπροσώπους συλλόγων, οι οποίοι αφού ενημερώθηκαν για την ανάγκη της αλλαγής άρθρου του Συντάγματος και νομοθετικής ρύθμισης που θα προστατεύουν τους πολίτες από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, υπέγραψαν στην σχετική λίστα.
Ηδη να σημειωθεί πως εκατοντάδες είναι οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί -ενώ ο αριθμός αυξάνει καθημερινά- και οι οποίες θα σταλούν στην κυβέρνηση, ώστε να πεισθεί για την αναγκαιότητα της αλλαγής του νόμου.
Συγκεκριμένα σήμερα υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας «Ο Άγιος Χαράλαμπος», του Αχαϊκού Συλλόγου Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιβόλας, του Ομίλου Παράκτιων Αλιέων και Θαλασσίων Αθλημάτων ΟΠΑΘΑ (θα ζητηθεί από όλα τα μέλη του συλλόγου να υπογράψουν τις επόμενες ημέρες), η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Παράρτημα Πάτρας Αικατερίνη Πολυκρέτη-Γιώτη.
Να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου σε όλες τις εθελοντικές αιμοδοσίες που θα οργανωθούν στην Αχαϊα θα ζητείται από τους αιμοδότες να προσυπογράψουν στην κινηματική πρωτοβουλία, όπως ανάφεραν οι εκπρόσωποι των συλλόγων.
Τις επόμενες ημέρες τα στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που συνεχίζουν την ενημέρωση των πολιτών, θα συναντηθούν με τη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ , τμήμα Δυτ. Ελλάδας , τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών κ.α.

 ***

Ημερίδα για την πραγματική αξία του εμβολιασμού

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας οργανώνουν ημερίδα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 18:30 με θέμα: « Η αξία του Εμβολιασμού» στο Πνευματικό  Κέντρο  του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Σαραβαλίου.
Στόχος είναι η ανάδειξη της σημασίας του εμβολιασμού και η αποφυγή των επιδημιών που  κάνουν την Δημόσια Υγεία περισσότερο εύθραυστη.
Ομιλητές είναι στελέχη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,  του Κέντρου Υγείας  Χαλανδρίτσας και του «Καραμανδάνειο» Γενικού Νοσοκομείου  Παίδων Πατρών.

***

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας

σε μονάδες της ΒΙΠΕ Πάτρας
Με σχέδιο και στρατηγική  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συνέχισε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 το οδοιπορικό του σε παραγωγικές μονάδες της περιοχής,  που αξιοποίησαν ευκαιρίες χρηματοδότησης και αναπτύχθηκαν, ενισχύοντας το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό.
Σταθμοί  της περιοδείας ήταν  τρεις  δυναμικές επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, οι οποίες υλοποίησαν σημαντικές επενδύσεις,  ξεπερνώντας εμπόδια και προσφέροντας ουσιαστικά  οφέλη στην τοπική οικονομία και θέσεις εργασίας στην περιοχή μας.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των επισκέψεων του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, δήλωσε:  «Έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα. Υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που παλεύουν σε δύσκολη συγκυρία. Παράλληλα, στο πλαίσιο σχεδιασμού και προετοιμασίας του νέου προγράμματος και μετά την προδημοσίευση της πρόσκλησης για το πρόγραμμα εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, επικοινωνούμε με τους ενδιαφερόμενους και συνεργαζόμαστε αναζητώντας τις παρατηρήσεις τους».  
Ειδικότερα, η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Βιομηχανία Παραγωγής Πάνελ- Επεξεργασία και Εμπορία Μετάλλων – Κατασκευές   ARKHON PANEL A.E.. Η επιχείρηση  προχώρησε σε  επένδυση 1.860.000,00 € αντλώντας χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο και το ΕΣΠΑ. Έχει δημιουργήσει 16 θέσεις εργασίας.  Η ARKHON PANEL A.E είναι μονάδα  παραγωγής πάνελ  πολυουρεθάνης,  πετροβάμβακα και πολυεστερίνης. Αντικείμενο της είναι ακόμη η  διαμόρφωση  χαλυβδοφύλλων, όπως επίσης η εμπορία μετάλλων, αλλά και οι κατασκευές  κτιρίων  – μεταλλικών  κατασκευών.
Επόμενη στάση έγινε στην Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία Μετάλλου «Α.Τ.Ε.Μ.» που προχώρησε σε επέκταση της μονάδας για την παραγωγή δευτερόχυτου ανακυκλωμένου αλουμινίου. Υλοποίησε επένδυση ύψους 1.367.000,00 αξιοποιώντας τον αναπτυξιακό νόμο. Η ΑΤΕΜ Α.Ε. έχει δημιουργήσει 11 θέσεις εργασίας.  Παράγει αποκλειστικά δευτερόχυτο αλουμίνιο (αργίλιο) καθαρό (κατά 98%) και σε διάφορες ποιότητες και προσμίξεις (κράματα) μετάλλων, με πρώτη ύλη «σκραπ» αλουμινίου. Το σκραπ είναι συνήθως συσκευασίες (κουτά­κια) χυμών και αναψυκτικών προς ανακύκλωση, εξαρτήματα παλαιών αυτοκινή­των (ψυγεία, τμήματα της μηχανής κλπ), άλλα εξαρτήματα μηχανών και συ­σκευών εξ αλουμινίου καθώς και υποπροϊόντα από την παραγωγή της Αλουμίνιον της Ελλάδος Α.Β.Ε.Ε.Η Παραγωγική δυναμικότητα της επιχείρησης ανέρχεται σήμερα στους 1.500 τό­νους δευτερόχυτου αλουμινίου.
Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Πατραϊκή Βιομηχανία Πλαστικών ΑΕ (ΠΑΒΙΠΛΑΣΤ ΑΕ) που  δραστηριοποιείται στο χώρο της πλαστικής συσκευασίας, αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων. Συγκεκριμένα παράγει  κιβώτια πολλαπλών χρήσεων και μίας χρήσεως, κιβώτια διακίνησης αναψυκτικών-νερού-οίνου, πλαστικά ιχθυοκιβώτια, όπως επίσης  πλαστικά έπιπλα κήπου. Η ΠΑΒΙΠΛΑΣΤ απασχολεί 21 άτομα προσωπικό και υλοποίησε επένδυση 286.562,80 ευρώ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέστω της «Διαχειριστικής» του Επιμελητηρίου. 
Τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα συνόδευσαν στις επισκέψεις του  ο Αντιπεριφερειάρχης Π,Ε Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου και ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας.

***

7ο Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής 

από την ΠΔΕ και το Τμήμα Υγιεινής
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το τμήμα Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Πατρών οργανώνουν το 7ο Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής  που θα  διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Πάτρα, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου 2017.
Kεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι «Η Δημόσια Υγεία στο Προσκήνιο: Πρόληψη, Προαγωγή, Ποιότητα». Αφορά τη  διερεύνηση και ανάδειξη μεθοδολογιών για την πρόληψη ασθενειών, την προαγωγή υγιεινών τρόπων ζωής, την προστασία των πολιτών από απειλές κατά της υγείας και τη βελτίωση του συστήματος υγείας ώστε να είναι ικανό να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, αποτελούν τους κεντρικούς άξονες του φετινού Συνεδρίου του Φόρουμ.

Κύριος στόχος του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας είναι η ανταλλαγή απόψεων, η ενημέρωση για την πρόοδο της έρευνας σε τομείς που αφορούν τη Δημόσια Υγεία και η σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των Ακαδημαϊκών Μονάδων αλλά και του ευρύτερου επιστημονικού δυναμικού που ασχολείται με τη  Δημόσια Υγεία και τη Κοινωνική Ιατρική.
Το Συνέδριο ενδιαφέρει όλους τους Επαγγελματίες Υγείας, ιατρούς, νοσηλευτές, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές, και γενικότερα επιστήμονες των Επιστημών Υγείας, των Βιολογικών, Φυσικών, Οικονομικών Επιστημών και Επιστημών Πληροφορικής.

***

Διημερίδα με θέμα «Σεξουαλικότητα και Αναπηρία»

από την ΠΔΕ και την «Μέριμνα»
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο «ΜΕΡΙΜΝΑ» Πατρών  οργανώνουν διημερίδα  προκειμένου να αναδείξουν πλευρές της ζωής των ατόμων με αναπηρία,  όπως  θέματα σεξουαλικότητας που δεν προβάλλονται εύκολα και για κάποιους αποτελούν επτασφράγιστα μυστικά.
Η διημερίδα  που έχει τίτλο: «Σεξουαλικότητα και Αναπηρία. Σύγχρονες προσεγγίσεις και Προβληματισμοί»» θα πραγματοποιηθεί στις  3 και 4 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο PATRAS PALACE.
Μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα αναλυθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες είναι τα άτομα με αναπηρία και η ασφάλεια στο Διαδίκτυο, η σεξουαλικότητα και η αναπηρία στην παιδική και εφηβική ηλικία, η σεξουαλικότητα ως ανθρώπινο δικαίωμα κ.α.
Το περιεχόμενο της διημερίδας έχει  ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εκπαιδευτικούς, στελέχη Ειδικής Αγωγής, κοινωνικούς επιστήμονες και πολίτες που είναι ευαισθητοποιημένοι γύρω από τον τρόπο διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία.