«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Ερώτηση ΚΚΕ για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από «βιορευστά» στην Αιτωλοακαρνανία

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από «βιορευστά» στην Αιτωλοακαρνανία.

Το τελευταίο διάστημα μαζικά εκδηλώνεται ενδιαφέρον επιχειρηματιών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας για εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας από καύση βιορευστών, στην πραγματικότητα από βιομάζα. Ήδη υπάρχουν έξι μονάδες που είναι στη φάση της κατασκευής, τέσσερις στο Δήμο Μεσολογγίου (δύο κοντά στο ΤΕΙ και δύο στο Ευηνοχώρι κοντά στη λιμνοθάλασσα) και δύο στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας (στη θέση «Γούργουβλη», ΔΕ Ανακτορίου και στη θέση «Φραξούλι», ΔΚ Κατούνας). Ενώ εκκρεμούν έξι αιτήσεις στο Δήμο Ξηρομέρου και στο Δήμο Αμφιλοχίας.
Η κατασκευή των μονάδων αυτών γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της ενέργειας  και....
εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ευρώπη 2014 - 2020». Ένθερμοι οπαδοί αυτής της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ενέργειας ήταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ) και η τωρινή (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) που προσπαθούν κόντρα στις λαϊκές αντιδράσεις να την εφαρμόσουν.
Έτσι, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της ενέργειας, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης, με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής και την αγροτική και την κτηνοτροφική παραγωγή.
Μπροστά στο κέρδος, στην μεγαλύτερη απόδοση των κεφαλαίων, το περιβάλλον λεηλατείται, η προστασία της υγείας των πολιτών αγνοείται, ο σχεδιασμός περιττεύει, τα μέτρα και οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι.
Αποτελεί εμπαιγμό η τροπολογία που ψήφισε η συγκυβέρνηση στο νόμο 4496/2017 άρθρο 26, που επιτρέπει μονάδες καύσης βιορευστών ακόμη και σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Επίσης, οι μονάδες που έχουν πάρει ΑΕΠΟ μπορούν, με βάση τις αδειοδοτήσεις αυτές, να επεξεργάζονται τηγανέλαια (βιομάζα από απόβλητα και όχι βιορευστά, όπως τα βαφτίζουν) ή/και φυτικά έλαια από ενεργειακές καλλιέργειες, που και αυτά βιομάζα είναι και όχι βιορευστά.
Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ αντιτίθεται στην εγκατάσταση των μονάδων  ενεργειακής καύσης βιομάζας και βιορευστών, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της υγείας των λαϊκών στρωμάτων που προκαλούν. Δικαιολογημένα έχει ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία και  προβάλλει ισχυρές αντιρρήσεις για την ίδρυση και λειτουργία των μονάδων αυτών. Όχι μόνο θα επιβαρύνουν την υγεία, την αγροτική παραγωγή, τη λιμνοθάλασσα, τον Αμβρακικό κόλπο που είναι προστατευόμενες περιοχές NATURA, αλλά θα πληρώνουμε και για τη λειτουργία τους. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πολλούς λόγους να ματαιώσουν την κατασκευή και λειτουργία αυτών των μονάδων.

Με βάση τα ανωτέρω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,
·        Τι μέτρα θα λάβει για τη ματαίωση της λειτουργίας αυτών των μονάδων, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων, η προστασία του περιβάλλοντος και της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής ;
  • Εάν προτίθεται να βάλει φραγμό στις άλλες παρόμοιες αιτήσεις, που εκκρεμούν ή θα υποβληθούν στη συνέχεια.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης

Νίκος Καραθανασόπουλος